2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο ή μαργαρίνη
200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή αρνίσιο
10-12 κάστανα βρασμένα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια
2 κρεμμύδια μέτρια
1 φύλλο δάφνης
50 ml κρασί ροζέ ή λευκό
2 κουτ. σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο
½ φλ. τσαγιού ρύζι βρασμένο
1 ποτήρι νερό
3 κουτ. σούπας ντοματάκια ψιλοκομμένα κονσέρβας
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση της συνταγής για τη γεμιστή γαλοπούλαΣοτάρετε τα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, σε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή μαργαρίνη.
Προσθέτετε τον κιμά και τα συκωτάκια, ψιλοκομμένα και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συνεχώς.
Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε τη δάφνη, τα ντοματάκια, το κρασί και ένα ποτήρι νερό.
Αφήνετε να βράσουν σκεπασμένα, για 20’ και κατόπιν προσθέτετε στη γέμιση το κουκουνάρι, το βρασμένο ρύζι και τα κάστανα και ανακατεύετε καλά.
Γεμίζετε τη γαλοπούλα και τη ράβετε, αφού την έχετε πλύνει, στραγγίσει και αλατοπιπερώσει εσωτερικά και εξωτερικά.
Την περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ή τη μαργαρίνη.
Ψήνετε τη γαλοπούλα σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο σε σιγανό φούρνο 4-4½ ώρες, ανάλογα με το βάρος της.
Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Τη σερβίρετε με τη γέμισή της.
Chef ‘ s Tip
Καρφώστε στο στήθος της γαλοπούλας μερικές φέτες μπέικον-θα δώσουν νοστιμιά και θα την κάνουν πιο τρυφερή.πηγη:https://www.teleiosgamos.gr
Γαλοπουλα Γεμιστη με τυρι
ΥΛΙΚΑ:
(για 8 άτομα)
1 γαλοπούλα 5-6 κιλά
2 κιλά πατάτες
4 λεμόνια χυμός
1 κ.σ. ρίγανη
1 κ.σ. μιξ 4 πιπέρια
200γρ. φέτες μπέϊκον
8 σκελίδες σκόρδο
3 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
2 κ.σ.μιξ για ψητό κρέας (προτιμώ αυτό του ΑΒ)
1 κ.σ. πάπρικα γλυκειά
1 κ.σ. αλάτι
100γρ. βούτυρο (προτιμώ Lurpak)
Για τη γέμιση:
500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κ.γ. κανέλλα
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. “σμυρνιό”
1 κ.σ. ζάχαρη
4 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα)
4 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. πελτέ τομάτας
λίγο αλάτι
μιξ 4 πιπέρια
1 κ.γ. 200γρ. πεκορίνο σε κύβους ή ” Άγιος Μιχάλης”
1/2 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
2 κ.σ. κουκουνάρι
150γρ. μπέϊκον σε κύβους
Σπάγγος για το δέσιμο της γαλοπούλας
1 φλούδα λεμονιού
Για άλειμμα κατά το ψήσιμο:
1 ποτ. ελαιόλαδο
χυμός 1 λεμονιού
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. μιξ 4 πιπέρια
1 κ.γ. σκόνη σκόρδο
λίγο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη, τις στραγγίζουμε από τα νερά και ρίχνουμε τις σκελίδες το σκόρδο πολτοποιημένες, αλάτι, μπόλικο πιπέρι μιξ (για το ωραίο άρωμά τους), την πάπρικα, τον χυμό των λεμονιών και το λάδι και ανακατεύουμε ζωηρά.
Ετοιμάζουμε την γαλοπούλα. Την πλένουμε καλά και την καθαρίζουμε, όπου χρειάζεται, από υπολείμματα.
Παίρνουμε τις φέτες του μπέϊκον και ανασηκώνοντας με προσοχή, σαν να είναι πουκαμισάκι (!), την πετσούλα της γαλοπούλας, στρώνουμε μια- μια τις φέτες, προσπαθώντας να καλυφθεί όσο γίνεται περισσότερο μέρος τις γαλοπούλας από το μπέϊκον. Αυτό το κάνουμε γιατί το κρεατάκι τις γαλοπούλας μπορεί να έχει την χαρακτηριστική μυρωδειά που δεν την ανέχονται όλοι, αλλά είναι και πιο στεγνό από εκείνο του κοτόπουλου. Το μπέϊκον θα δώσει άρωμα και υγρασία.
Μόλις έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία, βάζουμε τη γαλοπούλα μέσα στην λεκάνη με τις πατάτες και με τα χεράκια μας φροντίζουμε να κάνουμε “μασάζ” το πουλερικό μας με τα ζουμιά τις λεκάνης που είναι όλη η γεύση. Αφήνουμε μέσα στην λεκάνη να μαριναριστούν μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σε σχετικά δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το μπέϊκον, τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε για περίπου 5 λεπτά μαζί με το σκόρδο πολτοποιημένο και τα κουκουνάρια. Όταν τα κουκουνάρια έχουν ροδίσει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του ματιού και προσθέτουμε τη σάλτσα:
Διαλύουμε τον πελτέ της τομάτας με λίγο ζεστό νεράκι, προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας και λίγη ζάχαρη, ελάχιστο αλάτι (γιατί η γέμιση θα συνοδεύεται από τυρί) και ρίχνουμε μέσα στον κιμά.
Θα ψήσουμε τη γέμιση συνολικά για περίπου 25′.
Η γέμισή μας, δεν θέλουμε να είναι υδαρής. Αν έχει περισσότερο ζουμί απ’ ό,τι πρέπει, την αφήνουμε στον μάτι μέχρι να τα πιει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις έχει σχετικά κρυώσει, προσθέτουμε τους κύβους τυριού και ανακατεύουμε.
Σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε τη γαλοπούλα μας. Της ανοίγουμε την κοιλίτσα και την γεμίζουμε με την γέμιση. “Ταπώνουμε” την έξοδο με μια φλούδα λεμονιού και κλείνουμε την κοιλίτσα με σπάγγο που θα τον περάσουμε από την ειδική βελόνα. Κλείνουμε καλά και τα ποδαράκια για να μην μας φύγει η γέμιση κατά το ψήσιμο.
Προσθέτουμε τις πατατούλες, βάζουμε και ζεστό νερό να σκεπαστούν.
Παίρνουμε το βούτυρο, παγωμένο, και με τα δαχτυλάκια μας απλώνουμε το βούτυρο σε όλη την επιφάνεια της γαλοπούλας.
Σκεπαζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φουρνο για 6 ώρες (τις πρώτες 5 ώρες στους 160′ και την τελευταία ώρα στους 220′).
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αλείφουμε με ένα μίγμα από λεμόνι, λάδι, αλάτι, ρίγανη, πιπέρι που θα έχουμε φτιάξει σε ένα πιατάκι, ώστε να διασφαλίσουμε η πέτσα της γαλοπούλας να μην σκάσει και ξεραθεί το κρέας.
Σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα με τις πατατούλες γύρω γύρω και την γέμιση ξεχωριστά, ώστε δίκαια να μοιραστεί στους καλεσμένους σας.
Συνοδεύστε με παγωμένο Αμέθυστο Ροζέ!Πηγη:https://maroulita-maroulita.blogspot.gr
Γαλοπουλά Γεμιστη με πλιγουρι και λουκάνικα
-1 γαλοπούλα (2 κιλών περίπου
-3 μήλα πράσινα κομμένα στα 4
-1 πορτοκάλι κομμένο στα 4 + μισό για το τρίψιμο της γαλοπούλας
-1 κλωναράκι δεντρολίβανο
-150 γρ. βούτυρο λιωμένο
-2 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού
-1 κρεμμύδι σε ροδέλες
-4 σκελίδες σκόρδο
-1½ φλιτζάνι κρασί λευκό
-αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
-1 μ. κλωστή χοντρή και σακοράφα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και σκουπίζουμε τη γαλοπούλα. Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά και τη γεμίζουμε με τo 1 μήλο, το 1 πορτοκάλι και το δεντρολίβανο. Δένουμε τα πόδια με τον σπάγκο και ράβουμε το άνοιγμα. Εναλλακτικά, το κλείνουμε με οδοντογλυφίδες. Τρίβουμε εξωτερικά τη γαλοπούλα με το μισό πορτοκάλι και την αλατοπιπερώνουμε και απ’ έξω. Την τοποθετούμε στο ταψί, βάζουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού, τα σκόρδα, τα υπόλοιπα μήλα και την περιχύνουμε με το βούτυρο και τον μισό χυμό πορτοκαλιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1½-2 ώρες στους 200°C βρέχοντάς την κάθε τόσο με τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και τη σάλτσα της και ραντίζοντάς τη με το κρασί. Συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου ψημένες σε χυμό πορτοκαλιού.πηγη:https://www.womenonly.grΚαι κάποιές συμβουλές απο τις συνταγες της παρέας για τη πρετοιμασία:
Πως ξεπαγώνουμε μια γαλοπούλα;
Ποτέ μην ξεπαγώνετε τη γαλοπούλα απλώς αφήνοντάς τη έξω από το ψυγείο γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μολύνσεως. Να την ξεπαγώνετε πάντα αφήνοντάς τη μέσα στο ψυγείο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει έως και 4 μέρες, γι’αυτό προετοιμαστείτε (περίπου 10 ώρες για κάθε κιλό γαλοπούλας)
Αν θέλετε να την ξεπαγώσετε λίγο πιο γρήγορα, μπορείτε να την ξεπαγώσετε αφήνοντας την έξω από το ψυγείο, με τον εξής τρόπο:
Βάλτε τη γαλοπούλα (στη συσκευασία της μέσα) μέσα σε ένα νεροχύτη και σκεπάστε τη με ΚΡΥΟ νερό. Να αλλάζετε το νερό κάθε μισή ώρα για να διατηρείται η θερμοκρασία. Με αυτό τον τρόπο χρειάζεται περίπου 1 ώρα για κάθε κιλό γαλοπούλας.Τι γίνεται με τη γέμιση;
Έχετε δύο επιλογές: μπορείτε να γεμίσετε τη γαλοπούλα ή να μαγειρέψετε τη γέμιση ξεχωριστά. Τι είναι καλύτερο; Αρκετοί σεφ σήμερα υποστηρίζουν πως η γέμιση πρέπει να μαγειρεύεται ξεχωριστά για τους εξής λόγους:
1. Η γέμιση μέσα στη γαλοπούλα δεν ψήνεται ομοιόμορφα
2. Η γαλοπούλα που δεν έχει γεμιστεί, ψήνεται πιο γρήγορα κι έτσι μένει πιο ζουμερή.
Η απόφαση είναι δική σας.
Σε οποιαδηποτε περίπτωση μπορείτε να φτιάξετε τη γέμιση αρκετές μέρες πριν, να την βάλετε στην κατάψυξη και να την ξεπαγώσετε αφήνοντάς τη στο ψυγείο όλη τη νύχτα πριν το μαγείρεμα. Έτσι θα γλιτώσετε και αρκετό χρόνο από τις προετοιμασίες.
Εάν αποφασίσετε να γεμίσετε τη γαλοπούλα:
Να γεμίζετε τη γαλοπούλα πάντα αμέσως πριν την ψήσετε. Αν την αφήσετε μέσα στην ωμή γαλοπούλα υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης. Ακόμα και όταν ψηθεί, δεν πρέπει να μείνει για πολλές ώρες μέσα στη γαλοπούλα .
Μέθοδος γέμισης:
α) Βάζουμε τη γέμιση στην κοιλότητα του λαιμού και στην κοιλιά. Προσοχή να μη βάλουμε πάρα πολύ γέμιση στριμωχτά, γιατί η γέμιση θα φουσκώσει και θα σκίσει το δέρμα της γαλοπούλας. Γυρίστε το δέρμα που περισσεύει προς τα πάνω και ράψτε το.
β) Μπορείτε να βάλετε τη γέμιση ανάμεσα στο δέρμα της γαλοπούλας και το κρέας της. Βάλτε το χέρι σας κάτω από το δέρμα του στήθους και των ποδιών και χωρίστε το από το κρέας. Τοποθετήστε εκεί τη γέμιση. Έτσι θα έχετε και καλοψημένη γέμιση και πιο ζουμερή γαλοπούλα.
Έξτρα γέμιση, τη μαγειρεύετε ξεχωριστά σε κατσαρολίτσα
Πόση γέμιση χρειάζεστε:
Αν πρόκειται απλώς να γεμίσετε τη γαλοπούλα, τότε 1 φλυτζάνι γέμισης για κάθε κιλό γαλοπούλας είναι αρκετό. Αν πρόκειται να την μαγειρέψετε ξεχωριστά (και αν μάλιστα η γέμιση είναι αγαπητή σε όλους και θέλετε ποσότητα), τότε φτιάξετε τουλάχιστον 2 φλυτζάνια για κάθε κιλό.
Προετοιμασία της γαλοπούλαςΚαθαρισμός:Αφαιρέστε τα συκωτάκια και λοιπά εντόσθια που υπάρχουν συνήθως σε σακουλάκι, στην κοιλότητα του λαιμού (εφόσον έχετε αγοράσει κατεψυγμένη γαλοπούλα), καθώς και το κομμάτι του λαιμού. Πλύντε τα εντόσθια και το λαιμο κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Στεγνώστε τα με χαρτί κουζίνας και αφήστε τα στην άκρη για χρήση αργότερα.
Μαρινάρισμα:
Το στήθος και το μπούτι της γαλοπούλας χρειάζονται συνήθως διαφορετικές θερμοκρασίες και χρόνο ψησίματος. Ενας τρόπος για να παρακάμψουμε αυτή τη δυσκολία είναι να αφήσουμε τη γαλοπούλα μας όλο το βράδυ μέσα σε άλμη. Έτσι η γαλοπούλα θα ψηθεί ομοιόμορφα, πιο γρήγορα και θα είναι ζουμερή. Δείτε την συνταγή της μαρινάτας αλατόνερου.
Αφού τη βγάλετε από την άλμη, την ξεπλύνετε και την σκουπίσετε καλά, της βάζετε τα μπαχαρικά της ανάλογα με τη συνταγή σας.
Μετά είναι έτοιμη για το ψήσιμο.
Καλά Χριστούγεννα!