Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 23/05/2016-29/05/2016

Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μια λίστα με τα φαγητά της εβδομάδας μαζί με συνταγές.Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα ή να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα με τα γούστα σας!

Δευτέρα

Λαδερά φασολάκια με πατάτες

συνταγες

Υλικά

1 κιλό φρέσκα φασολάκια λεπτά πράσινα
1-2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο
3 κολοκυθάκια πράσινα χοντροκομμένα
4 πατάτες κομμένες σε κύβους
3/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
3-4 ώριμες ντομάτες
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τα φασολάκια μαζί με τις πατάτες, και τα κολοκυθάκια, πλένετε και κόβετε τα φασολάκια, σε κύβους τις πατάτες και τα κολοκυθάκια σε χοντρές φέτες.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο με το ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν.

Προσθέτετε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και 2 φλιτζάνια τσαγιού ζεστό νερό.
Προσθέτετε και τα φασολάκια μαζί με τις πατάτες και τα φασολάκια. Τα ανακατεύετε ελαφρά και τα αφήνετε να σιγοβράσουν επί 1 ώρα περίπου  μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

sidagi

 

womenonly

Τρίτη

Ψάρι “μπουρδέτο” στη κατσαρόλα με πικάντικη σάλτσα ντομάτας

 mpourdeto

Υλικά συνταγής

  • 2-3 σκορπίνες, ή χριστόψαρα ή κέφαλους ή μελανούρια 1- 1 1/2 κιλό σύνολο
  • 3 μέτρια ή 2 μεγάλα ξηρά κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 3 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φετούλες
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 2 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κοφτή κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κοφτή κ.σ. πάπρικα καυτερή 
  • 3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 500 ml ζωμός ψαριού ή νερό [*]
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε καλά τα κρεμμύδια. Προσθέτετε το σκόρδο, τη γλυκιά και καυτερή πάπρικα [αυξομειώστε τις ποσότητες σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας για τη καυτερή πάπρικα], το ντοματοπελτέ και το φύλο δάφνης και ανακατεύετε συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 1 ακόμα λεπτό.
  2. Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το ζωμό ψαριού, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα. Βάζετε στη κατσαρόλα και τα ψάρια και βράζετε για 15 λ περίπου. 
  3. Η σάλτσα θα πρέπει να μείνει με το λάδι της. Αν τα ψάρια έχουν βράσει και η σάλτσα έχει νερό, βγάλτε τα ψάρια σε μια πιατέλα και αφήστε τη σάλτσα να βράσει ώσπου να “πιεί” όλο το νερό και να μείνει με το λάδι της. Βάζετε τα ψάρια με τη σάλτσα τους σε πιατέλα τα γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

[*] Για να φτιάξετε ζωμό ψαριού ή βράζετε 4-5 καραβίδες και τις στραγγίζετε καλά ή κόβετε τα κεφάλια των ψαριών που θα χρησιμοποιήσετε, στραγγίζετε καλά το ζωμό και πετάτε τα κεφάλια.

Σημείωση: Προαιρετικά, για πλήρες γεύμα μπορείτε να προσθέστε και 1/2 κιλό πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες τις οποίες θα σοτάρετε μαζί με τα κρεμμύδια και θα βράσετε με τη σάλτσα, προσθέτοντας από πάνω στο τέλος τα ψάρια.

sintayes

 

Τετάρτη

Ριζότο κοκκινιστό με θαλασσινά

συνταγες

 

Υλικά

  • 2 φλιτζ. ρύζι για ριζότο
  • 10 μεσαίες γαρίδες
  • 5-6 σουπιές, σε ροδέλες
  • 4 ντομάτες
  • 1 φλιτζ. αρακά
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κύβους λαχανικών
  • 1 ποτηράκι κρασί, λευκό
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 5 φλιτζ. νερό

Τι κάνουμε:

Ζεματίζουμε τις ντομάτες σε ένα μπολ με βραστό νερό για 1 λεπτό, τις ξεφλουδίζουμε και τις τρίβουμε. Πλένουμε τις σουπιές, τις γαρίδες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό, διαλύουμε τους κύβους λαχανικών και βράζουμε τον αρακά για περίπου 10-12 λεπτά. Βγάζουμε τον αρακά με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να παραμείνει ζεστός.

Στον ίδιο ζωμό βράζουμε τις σουπιές και τις γαρίδες για περίπου 4-5 λεπτά. Στη συνέχεια, τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα στην πιατέλα με τον αρακά και τα σκεπάζουμε με το αλουμινόχαρτο.

Περνάμε τον ζωμό στον οποίο έβρασαν από τουλπάνι και τον βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά, ώστε να παραμείνει ζεστός.

Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο ψιλοκομμένα, έως ότου χρυσίσουν. Ρίχνουμε το ρύζι, το σοτάρουμε ελαφρά ανακατεύοντας, σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά σιγά τον ζωμό από το κατσαρολάκι ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να απορροφηθεί. Συνεχίζουμε τη διαδικασία, προσθέτουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε και βράζουμε, έως ότου απορροφηθούν τα υγρά και μαλακώσει το ρύζι.

Προσθέτουμε τον αρακά, τις γαρίδες, τις σουπιές, ανακατεύουμε, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε.

 

Πέμπτη

Κοτόπουλο… σουφλέ

συνταγες

Υλικά
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους, χοντροκομμένα
  • 100 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, κομμένα σε μεγάλες μπουκιές
  • 500 γρ. γιαούρτι σακούλας
  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χτυπημένα καλά
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού φουντούκια
  • 150 γρ. γραβιέρα, κατά προτίμηση πικάντικη, χοντροτριμμένη
  • 2 κουτ. γλυκού κάρι ή πάπρικα σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, κοπανισμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Βάζουμε σε ένα ταψί χωρίς λιπαρή ουσία τα φουντούκια και τα φουρνίζουμε για 15 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Χτυπάμε τα φουντούκια στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη.

Παράλληλα, ζεσταίνουμε ένα τηγάνι ή μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει πολύ καλά, προσθέτουμε το λάδι, τα κομμάτια του κοτόπουλου και το κρεμμύδι. Σοτάρουμε, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το κοτόπουλο να ροδίσει ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές, για περίπου 6 – 7 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί και να μείνει το φαγητό με το λάδι του. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το κάρι ή την πάπρικα, ανακατεύουμε να σκορπίσουν τα μπαχαρικά το άρωμά τους και αποσύρουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Μεταφέρουμε το μείγμα του κοτόπουλου σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα φουντούκια, ανακατεύουμε, μετά προσθέτουμε τα αυγά, το γιαούρτι και το τυρί και το δεντρολίβανο και ανακατεύουμε πολύ καλά, μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μέτριο λαδωμένο πυρέξ και ψήνουμε για 25 λεπτά. Σερβίρουμε το σουφλέ αμέσως και συνοδεύουμε με μια μαρουλοσαλάτα.

gastronomos

 

Παρασκευή

Φακές στο φούρνο

φακες

Υλικά:

500 γρ. φακές ψιλές
7 ελιές
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 κίτρινη πιπεριά
1 ξερό κρεμμύδι
1 κ.γ. γλυκάνισο
λίγο κύμινο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ με νερό βάζουμε τις φακές και τις ξεπλένουμε. Μεταφέρουμε σε κατσαρόλα και καλύπτουμε με νερό. Τις αφήνουμε να βράσουν. Δεκαπέντε λεπτά πριν να είναι έτοιμες αποσύρουμε από τη φωτιά. Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τις ελιές. Κόβουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες. Μεταφέρουμε σε πυρέξ, προσθέτουμε το γλυκάνισο, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι και ζωμό από την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε από πάνω τις πιπεριές, τις ελιές και το κρεμμύδι. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά ώστε να πιουν το ζουμί. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο ωμό στο σερβίρισμα.

infokids

Σάββατο

Ντομάτες και πιπεριές γεμιστές

gemistes-ntomates-piperies-20140830_1027

Υλικά (για 10-12 άτομα ή για λιγότερα, περισσότερες μέρες…)

12 μικρομεσαίες πιπεριές πράσινες σκούρες
12 μικρομεσαίες ντομάτες
2 ½ φλ. ρύζι μακρύκοκκο Parboiled (συστήνω Agrino). Κάθε ζευγάρι γεμιστών (ντομάτα-πιπεριά) χρειάζεται 2/10 του φλυτζανιού ρύζι. Στα 5 ζευγάρια, άρα χρειάζεται 1 φλυτζάνι
2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4-5 πατάτες κομμένες σε κομμάτια 3 cm
800 γρ. χυμό ντομάτας (2 κουτιά)
170 γρ. ντοματοπολτό (2 συσκευασίες των 70 γρ.)
60 γρ. μαύρη σταφίδα
50 γρ. κουκουνάρι
4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό (μισό ματσάκι περ.)
4 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο (αν δεν βρείτε, βάλτε συνολικά 4 κ.σ. ξερό δυόσμο)
1 κ.σ. δυόσμο ξερό
80 γρ. τριμμένο κασέρι
2 κ.γ. ζάχαρη
200 ml. ελαιόλαδο
50 ml. νερό
1.κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
αλάτι, πιπέρι

1. Βάζετε ντομάτες και πιπεριές στο ταψί σας να δείτε ότι χωράνε με κάποια, μικρά έστω, κενά ανάμεσα, ώστε να χωρέσουν και οι πατάτες και αποφασίζετε για το πόσα γεμιστά, τελικά θα μπουν στο ταψί σας.
2. Πλένετε τις ντομάτες και πιπεριές που θα χρησιμοποιήσετε και κόβετε στις πιπεριές το κοτσάνι στη ρίζα του.

3. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι περνώντας το απ’ το μούλτι ή τον τρίφτη. Τρίβετε το κασέρι χοντρό, στον τρίφτη. Ψιλοκόβετε μαϊντανό και δυόσμο και τέλος κόβετε τις πατάτες σε μέγεθος ακανόνιστων κύβων 3 εκ. Τα οργανώνετε σε μπολ και τα έχετε έτοιμα για να χρησιμοποιηθούν όταν χρειαστεί.

4. Ξεκινάτε απ’ τις πιπεριές: Κόψτε με μαχαίρι το καπάκι τους χωρίς να φτάσετε μέχρι το τέλος και τρίψτε και πετάξτε τους σπόρους. Αφαιρέστε και κρατήστε σε ένα μπολ, όλο το σαρκώδες ασπροπράσινο εσωτερικό κάτω απ’ το καπάκι αλλά και τα άσπρα “νεύρα” τους που περισσεύουν στο σώμα της πιπεριάς εσωτερικά (όπως είπαμε αυτό είναι το ένα βασικό μυστικό που δίνει γεύση στην γέμιση).

5. Συνεχίστε με τις ντομάτες: Κόψτε το καπάκι με μαχαίρι και χρησιμοποιώντας το καμπύλο εργαλείο που βγάζει ριγωτές φλούδες απ’ το βούτυρο (ή κουτάλι αν δεν έχετε το εργαλείο αυτό) αφαιρείτε την σάρκα τους, επιδιώκοντας να αφήσετε σχετικά λεπτά τοιχώματα στις ντομάτες. Γι’ αυτό είναι ιδανικό το συγκεκριμένο εργαλείο, όταν συνηθίσετε τη χρήση του, ενώ με το κουτάλι, επειδή δεν κόβει καλά, μπορεί πιο εύκολα να χάσετε τον έλεγχο και να κόψετε την ντομάτα. Μαζεύετε όλα τα εσωτερικά σε ξεχωριστό μπολ.
6. Με πιρούνι κάντε 2 φορές τρύπα στο κάτω μέρος απ’ τις πιπεριές και τις ντομάτες, για να μπορούν να απορροφούν τα υγρά της σάλτσας και να μένουν ζουμερές, όπως εξηγήσαμε στα μυστικά. Τοποθετήστε τις άδειες ντομάτες και πιπεριές πάλι πίσω στο ταψί βάζοντας τις πατάτες ανάμεσά τους, στη βάση τους, για να τις στηρίζουν όρθιες όπου χρειάζεται.
7. Σε τρίφτη, τρίβετε πρώτα όλα τα εσωτερικά που αφαιρέσατε απ’ τις πιπεριές και στη συνέχεια κάνετε το ίδιο για τις ντομάτες. Στο τέλος, όταν έχουν ψιλοκοπεί και τα δύο, τα συνδυάζετε σε ένα μεγάλο μπολ.
8. Στο μπολ αυτό προσθέτετε τη σταφίδα, τη μια κονσέρβα ντοματοπολτό και τον ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό να είναι έτοιμα να μπουν στη γέμιση.

Γ. Ετοιμάζετε τη γέμιση:

9. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι με λίγο λάδι και σε χαμηλή φωτιά, ρίχνετε το κρεμμύδι, με τη ζάχαρη ανακατεύετε καλά και όταν σε ένα λεπτό αρχίζουν να τσιγαρίζονται, προσθέτετε και το κουκουνάρι. Τα αφήνετε να τσιγαριστούν συνολικά για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
10. Προσθέτετε το ρύζι και το τσιγαρίζετε για 1 λεπτό ανακατεύοντας.
11. Στη συνέχεια, προσθέτετε όλο το περιεχόμενο του μπολ με τη σάλτσα ντομάτας, πιπεριάς, μυρωδικών και σταφίδας, και ανακατεύετε.
12. Μόλις αρχίσει το ζουμί να παίρνει βράση, ρίχνετε περίπου 2 κ.γ. αλάτι ¼ κ.γ. πιπέρι και 1.κ.σ. ξερό δυόσμο και βέβαια ανακατεύετε.
13. Καθώς θα βλέπετε στα 4-5 λεπτά, το πολύ ζουμί να μειώνεται και το ρύζι να το απορροφά, κλείνετε τη φωτιά και αφού μετακινήσετε το τηγάνι σε σημείο που δεν παίρνει πλέον θερμότητα, ρίχνετε σαν τελευταίο υλικό, το τριμμένο τυρί. Ανακατεύετε να πάει παντού και η γέμισή σας είναι έτοιμη.

Δ. Γεμίζετε τις ντομάτες και πιπεριές:

14. Πριν ξεκινήσετε, βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180C.
15. Με κουτάλι σαλτσιέρας, γεμίζετε κάθε ντομάτα και πιπεριά με τη γέμιση χωρίς να πιέσετε το περιεχόμενο και αφήνοντας λίγο περιθώριο μέχρι το χείλος του λαχανικού, ώστε όταν διασταλεί το ρύζι, αφού μαγειρευτεί, να μην ξεχειλίσει. Αν σας περισσέψει λίγο ρύζι, ρίξτε το ανάμεσά τους (γίνεται πεντανόστιμη η σάλτσα).
16. Βάλτε τα καπάκια και πάνω στο κέντρο τους, ρίξτε ελάχιστο ντοματοπολτό (απ΄ τη δεύτερη κονσέρβα), τριμμένη φρυγανιά και λίγο τυρί.

Σημείωση:  Αυτή η διαδικασία, μεταξύ μας, έχει να κάνει περισσότερο με το ντεκόρ, παρά με τη γεύση. Την τηρώ πάραυτα, μόνο και μόνο για να μην χαλάσω την αυθεντική τελετουργία της γιαγιάς, που ανακάλυψε τόσα ουσιαστικά μυστικά της συνταγής. Αντικειμενικά πάντως, είναι ήσσονος σημασίας γαστρονομικά.

17. Τώρα ρίξτε ανάμεσα στα γεμιστά τους 2 χυμούς ντομάτας, το υπόλοιπο απ’ τον ντοματοπολτό και τα 50 ml νερό, λίγο αλάτι και πιπέρι.
18. Τέλος ρίξτε σιγά-σιγά το λάδι, τόσο ανάμεσα στα γεμιστά, όσο και πάνω στα καπάκια. Τα γεμιστά σας είναι έτοιμα για τον φούρνο και η κουζίνα σας θέλει ένα καλό καθάρισμα!.

Ε. Ψήσιμο:

19. Βάλτε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά -2 ώρες, ανάλογα με το φούρνο και πόσο “ξεροψημένα” τα θέλετε, ρίχνοντας στη μια ώρα, σάλτσα πάνω τους (προσωπικά τα ψήνω στις 2 ώρες, ίσως και παραπάνω, επειδή μ’ αρέσει γευστικά η λίγο “καμμένη” επιφάνεια της πιπεριάς).

caruso

 

 

Κυριακή

Ρολό κιμά γεμιστό με ζαμπόν και γραβιέρα!

συνταγες

Υλικά για το ζύμωμα του κιμά:

  •  1 κιλό κιμά (μοσχαρίσιο)
  •  2 κρεμμύδια τριμμένα
  • 2 φλιτζάνια ψίχα ψωμιού
  • 2 αυγά
  • 1 φλιτζάνι του καφέ λάδι
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη (ξερή)

Για την γέμιση:

  • 4 φέτες ζαμπόν
  • 3 φέτες μπέικον
  • 1 πιπεριά φλωρίνης
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • ¼ τυρί γραβιέρα (κομμάτια)

Πώς θα φτιάξουμε τον κιμά:

  1. Ζυμώνουμε τον κιμά με όλα τα υλικά και τον αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει.
  2. Μετά τον βάζουμε σε μία λαδόκολλα ή πλαστική μεμβράνη για να μας βοηθήσει να το τυλίξουμε σε ρολό.
  3. Τον πατάμε και τον πλάθουμε προσπαθώντας να του δώσουμε ένα τετράγωνο σχήμα με πάχος 5 εκατοστά.
  4. Τοποθετούμε στο κέντρο του πρώτα το ζαμπόν.
  5. Επάνω από το ζαμπόν βάζουμε το μπέικον, από πάνω τις πιπεριές κομμένες μπαστουνάκια και στο τέλος βάζουμε το τυρί.
  6. Τυλίγουμε τον κιμά και του δίνουμε σχήμα φρατζόλας ψωμιού, προσπαθώντας να μείνουν τα υλικά μας στο κέντρο.
  7. Το βγάζουμε από την λαδόκολλα και το τοποθετούμε σ’ ένα λαδωμένο ταψί.
  8. Ρίχνουμε από πάνω πάπρικα γλυκιά και λίγο πιπέρι μαύρο.
  9. Ρίχνουμε στο ταψί μας ένα ποτήρι νερό και λίγο κρασί (προαιρετικά)
  10. Το βάζουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω-κάτω και το αφήνουμε να ψηθεί. (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό)

diakonima

Οι πίτες της εβδομάδας

Τυρόπιτα με κίτρινα τυριά, πικάντικη και αρωματική

tyropita-me-kitrina-tyria4

Υλικά 
200 γραμ. γιαούρτι
700 ml γάλα
4 κ.σ. σιμιγδάλι
1 1/4 φλ. τσένταρ
1 φλ. γραβιέρα
50 γραμ. Σαν Μιχάλη πικάντικο staggionnato Σύρου ή πεκορίνο
2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
3/4 φλ. κίτρινο τυρί με φρούτο (π.χ. βερίκοκο ή πορτοκάλι) ή έμενταλ και 1/2 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.σ. ροζ πιπέρια και λίγο ακόμη για την επιφάνεια
1 κ.γ. αλάτι, 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κ.γ. κύμινο
2 πρέζες μοσχοκάρυδο
1/2 τσίλι φλέικς (προαιρετικά)
100 μl ελαιόλαδο
4+1 φύλλα χωριάτικα (τα πιο χοντρά για τις πίτες)

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190-200 °C.
Ετοιμάζετε την γέμιση: Σε μπολ βάζετε το γάλα και όλα τα πρώτα υλικά. Ανακατεύετε. Αν δοκιμάσετε την μικρή πίτα στο στρογγυλό μπολ, κρατήστε 1 1/4 φλ. από την γέμιση χωριστά.
Κάνετε την πίτα: 1) Για το ταψί: Το λαδώνετε και τοποθετείτε 2 φύλλα, το καθένα διπλωμένο στη μέση (άρα 4 στρώσεις), αλείφοντας με πινέλλο και ελαιόλαδο τις επιφάνειες που εφάπτονται. Περνάτε την πάνω επιφάνεια με ελαιόλαδο και προσθέτετε 1 ακόμη φύλλο ανοικτό ώστε να περισσεύει γύρω από το σκεύος. Αδειάζετε το μείγμα της γέμισης και σκεπάζετε με 1 ακόμη φύλλο. Γυρίζετε πάνω στο τελευταίο τα κομμάτια που περισσεύουν γύρω-γύρω, λαδώνοντας ελαφρά τα τμήματα που ακουμπάνε μεταξύ τους.
2. Για το στρογγυλό μπολ: Το αλείφετε με ελαιόλαδο και το στρώνετε με ένα διπλωμένο στη μέση και αλειμένο με λάδι φύλλο. Αδειάζετε το 1 1/4 φλ. γέμισης τυριών που κρατήσατε και γυρνάτε τα φύλλα που περισσεύουν προς το κέντρο του μπολ.
Ραντίζετε την επιφάνεια κάθε πίτας με λίγο νερό (με τα χέρια σας) και προσθέτετε μερικά ροζ πιπέρια.
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά, κατεβάζοντας το τελευταίο 10λεπτο το σκεύος στην κάτω σχάρα του φούρνου.
Σερβίρισμα: Αφήστε την τυρόπιτα να κρυώσει κάπως πριν την κόψετε και όταν το κάνετε, χρησιμοποιήστε κοφτερό μαχαίρι κατά το δυνατόν κάθετα.

pandespani

Ρολά σφολιάτας με σπανάκι και φέτα

πιτες

 

Δείτε την συνταγή εδώ

Τα γλυκά της εβδομάδας

Εύκολο γλυκό σοκολάτας

sokolata

Υλικά για 6-8 μερίδες (ποτήρια)
300γρ. κουβερτούρα (53-55% περ. σε κακάο)
250γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπ.)
300γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπ.)
1 πακέτο σαβαγιάρ
200γρ. γάλα
2 κ.σ. λικέρ (της επιλογής σας) εγώ έβαλα σοκολάτας
150γρ. (της επιλογής σας) εγώ χρησιμοποίησα καρύδια
75γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση
1) Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε τα 250γρ. κρέμας γάλακτος και μόλις αρχίζει να βράζει, αποσύρουμε και ρίχνουμε πάνω στην τεμαχισμένη κουβερτούρα. Αφήνουμε 1’ και μετά ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης ή ξύλινη κουτάλα. 2) Χτυπάμε στο μίξερ τα υπόλοιπα 300γρ. κρέμας γάλακτος (κρύα από το ψυγείο) μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι (όχι σφιχτή σαντιγί). 3) Ανακατεύουμε απαλά την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος με τη σοκολατένια κρέμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. 4) Ζεσταίνουμε το γάλα απλά να γίνει χλιαρό. Προσθέτουμε αν θέλουμε και το λικέρ. 5) Σπάμε τα σαβαγιάρ στη μέση και τα βουτάμε για λίγα δευτερόλεπτα στο χλιαρό γάλα. Τα βάζουμε σε ποτηράκια. Έχουμε βγάλει τη μους από το ψυγείο και με κουτάλι μοιράζουμε λίγο πάνω από τα σαβαγιάρ. Συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση σαβαγιάρ και μετά πάλι μους. Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να καραμελώσουμε τα αμύγδαλα. 6) Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη και ταυτόχρονα να την ανακατεύουμε με μαρίζ για να λιώνει. Μόλις λιώνει η πρώτη ποσότητα ρίχνουμε την επόμενη (ποσότητα εννοούμε ένα κουταλάκι όχι παραπάνω). Όταν έχει λιώσει όλη και έχει αρχίσει να παίρνει το χρώμα της καραμέλας ρίχνουμε και τα αμύγδαλα ανακατεύοντας γρήγορα και προσεχτικά περίπου 2’. Ρίχνουμε πάνω σε μια λαδόκολλα (ή αλουμινόχαρτο αν δεν έχουμε). Αφήνουμε να κρυώσει καλά και μετά σπάμε σε μικρά κομμάτια και διακοσμούμε το γλυκό μας. -Αν δεν σας αρέσουν οι καραμελωμένοι ξηροί καρποί, αυτό το βήμα μπορείτε να το παραλείψετε και στη θέση τους να βάλετε π.χ. τρούφα ή τριμμένο μπισκότο. 7) Αν έχουμε καραμελώσει νωρίτερα τους ξηρούς καρπούς, μπορούμε να τους βάλουμε και ενδιάμεσα στις στρώσεις.

madeinheart

Πανεύκολο μπισκοτένιο γλυκό ψυγείου με ζαχαρούχο γάλα και ζελέ

γλυκο-ψυγειου

 

Δείτε την συνταγή εδώ

Δείτε και εδώ όλα τα εβδομαδιαία προγράμματα διατροφής και τις συνταγές τους για να πάρετε και άλλες ιδέες! 

Close