Συνταγές για τη ζέστη: Ratatouille

Εντάξει, το έχουμε κι εμείς. Δεν το λέμε ρατατούιγ αλλά ο συνδυασμός ντομάτας, μελιτζάνας, σκόρδου και ελαιόλαδου μαζί με κολοκυθάκι στο φούρνο είναι ένα κλασσικότατο καλοκαιρινό φαγητό. Αυτή η συνταγή είναι η μόνη που ξέρουμε που δημιουργεί ένα αποτέλεσμα όπου κάθε λαχανικό διατηρεί το σχήμα του και τον χαρακτήρα του. Μπορεί να μαγειρευτεί ωραιότατα την προηγούμενη μέρα και μοιάζει να βελτιώνει τη γεύση της όταν ξαναζεσταίνεται.Ισχύει πάντα, αλλά στη συγκεκριμένη συνταγή, ακόμη περισσότερο: το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καλό μόνο όσο είναι και οι πρώτες ύλες του. Κάντε τον κόπο και πηγαίνετε πρωί σε μια λαϊκή, αν έχετε κοντά σας μια καλή λαϊκή.

Ratatouille

  • ½ κιλό μελιτζάνα
  • ½ κιλό κολοκυθάκι
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 6 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 250γρ κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
  • 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
  • ½ κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, κομμένες σε λωρίδες, χωρίς τα σπόρια
  • Ψιλοκομμένος μαϊντανός

Ξεφλουδίστε τη μελιτζάνα και κόψτε τη σε μπαστουνάκια με 1.5 εκ πάχος x 5 εκ μήκος. Κόψτε το κολοκυθάκι σε μπαστουνάκια ίδιου μεγέθους με τη μελιτζάνα. Βάλτε τα λαχανικά σε ένα μπολ (γυάλινο ή πλαστικό, όχι αλουμινένιο), πασπαλίστε τα με αλάτι και αφήστε τα για 30 λεπτά.

Μετά στραγγίστε και στεγνώστε τα με χαρτί κουζίνας.   Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε λίγο λάδι σε μέτρια φωτιά. Τηγανίστε ελαφρά τη μελιτζάνα και το κολοκυθάκι σε δόσεις προσθέτοντας λάδι αν χρειάζεται. Βάλτε τα λαχανικά στην άκρη.   Σοτάρετε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές στην ίδια κατσαρόλα με λίγο λάδι μέχρι να μαλακώσουν αλλά χωρίς να ροδίσουν. Προσθέστε το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.

Για να ξεφλουδίσετε τις ντομάτες βάλτε τις για λίγο σε καυτό νερό. Κόψτε τις στη μέση, αφαιρέστε τα σπόρια και τον πολύ χυμό. Κόψτε τις κατά μήκος σε λωρίδες. Βάλτε τις ντομάτες πάνω από τα κρεμμύδια και τις πιπεριές στο τηγάνι. Αλατοπιπερώστε.

Σκεπάστε την κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά αφήστε τις ντομάτες να βγάλουν χυμούς και. Προσθέστε την μελιτζάνα, το κολοκυθάκι και το μαϊντανό. Σκεπάστε και μαγειρέψτε τα για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Ξεσκεπάστε, ανεβάστε ελαφριά τη φωτιά και μαγειρέψτε τα μέχρι να εξατμιστούν οι χυμοί. Ανακατεύετε συχνά στο τέλος για να μην κολλήσουν.

lifo

 

Close