Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 18/06/2016-24/06/2016

Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μια λίστα με τα φαγητά της εβδομάδας μαζί με συνταγές.Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα ή να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα με τα γούστα σας!

Δευτέρα

Ψάρι τυλιχτό στη λαδόκολλα

Ψάρι τυλιχτό στη λαδόκολλα

Υλικά: 

  • 1 μεγάλο ψάρι κατάλληλο για τυλιχτό 
  • αλατοπίπερο 
  • λάδι
  • Λαδολέμονο 
  • λάδι 
  • λεμόνι 
  • αλάτι 
  • ρίγανη 

κάποιο συνοδευτικό όπως 

χόρτα βραστά ή λαχανικά βραστα ή σαλάτα ή πατάτες

Εκτέλεση:

Αφήνουμε το ψάρι όπως είναι. Το βάζουμε στη λαδόκολλα μέσα σε ένα ταψί. Ρίχνουμε πάνω του λίγο λάδι και αρκετό αλατοπίπερο κι από τις δύο πλευρές. Φροντίζουμε έτσι ώστε το λάδι να μην είναι πολύ και κολυμπάει στη λαδόκολλα.
 

 Το τυλίγουμε με τη λαδόκολλα έτσι ώστε να μη φαίνεται καθόλου. Αν είναι αρκετά μεγάλο βάζουμε και δεύτερη. 

 

Απ’ έξω βάζουμε αλουμινόχαρτο αφενός για να συγκρατηθεί καλύτερα η λαδόκολλα αφετέρου για να κλείσουμε καλύτερα τους ατμούς του ψησίματος εσωτερικά. 

 

 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 2 1/2-3 ώρες ανάλογα με τα κιλά του. Το καλύτερο είναι να ρωτήσετε τον ψαρά σας πόση ώρα χρειάζεται το συγκεκριμένο ψάρι που θα αγοράσετε αν γίνει τυλιχτό. Μόλις το ανοίξουμε βγάζουμε την πέτσα μαζί με τα πτερύγια και τα κόκαλα. 

 

 Το καθαρό ψαχνό το βάζουμε σε μια πιατέλα. Ο καθένας στο πιάτο του βάζει πάνω στο κομμάτι του λαδολέμονο κι αν θέλετε συνοδεύετε με μαγιονέζα. Για το λαδολέμονο χτυπάμε με το μιξεράκι του φραπέ σε ένα βαζάκι μια ποσότητα λαδιού μαζί με χυμό λεμονιού, αλάτι και ρίγανη. 

 

Ολοκληρώνουμε το γεύμα με ένα πιάτο βραστά χόρτα κι ένα ποτήρι καλό άσπρο κρασί. 

Εναλλακτικά συνοδεύετε με τηγανητές πατάτες ή βραστά λαχανικά ή πράσινη σαλάτα.

thisauroikouzinas

Τρίτη

Au gratin με πατάτες και γραβιέρα

au-gratin-με-πατάτες-και-γραβιέρα-750x400

 

Από τα φαγητά που δεν μπορείς να ξεχάσεις εύκολα! 

Δείτε την συνταγή εδώ

Τετάρτη

Πιπεριές γεμιστές με φακές και ρύζι

Πιπεριές γεμιστές με φακές και ρύζι

Υλικά συνταγής:
Κόκκινες πιπεριές: 8 μεγάλες
Φακές: 8 κουταλιές σούπας
Ρύζι: 8 κουταλιές σούπας
Βούτυρο ή ελαιόλαδο: 4 κουταλιές
Ψιλοκομμένο πράσο: 1 μικρό (μόνο το άσπρο)
Ψιλοκομμένο σέλερι: 2 κλαδιά (χωρίς τα φύλλα)
Τριμμένο σκόρδο: 4 σκελίδες
Τριμμένο κύμινο: 3 κουταλάκια τσαγιού
Τριμμένο κόλιαντρο: 1 κουταλάκι τσαγιού
Ζωμό λαχανικών: 1 κύβο διαλυμένο σε 1 κούπα νερό
Ψιλοκομμένο μαϊντανό: 4 κουταλιές σούπας
Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει

Οδηγίες:
1. Βράζετε τις φακές και το ρύζι, ξεχωριστά να μαλακώσουν, αλλά να μην παραβράσουν. Τα στραγγίζετε.
2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνετε ένα ταψάκι με λαδόχαρτο ψησίματος. Κόβετε ένα καπάκι από το πάνω μέρος από τις πιπεριές χωρίς να το αποχωρίσετε εντελώς. Με προσοχή αφαιρείτε τα σπόρια και τις μεμβράνες. Βάζετε τις πιπεριές στο ταψί. Αν δεν καταφέρετε το καπάκι να μείνει κολλημένο στις πιπεριές, το κρατάτε για να το βάλετε από πάνω μετά το γέμισμα.
3. Σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο και προσθέτετε το πράσο και το σέλερι. τα μαγειρεύετε για 3 λεπτά περίπου. Προσθέτετε το σκόρδο, το κύμινο και το κόλιαντρο. Μαγειρεύετε για ακόμη ένα λεπτό.
4. Προσθέτετε τις φακές, το ρύζι, αλατοπίπερο και το ζωμό και σιγοβράζετε για 8 – 10 λεπτά, να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
5. Κατεβάζετε από την φωτιά, δοκιμάζετε για αλατοπίπερο και προσθέτετε το μαϊντανό. Ανακατεύετε και γεμίζετε τις πιπεριές.
6. Ψήνετε στο φούρνο για 40 περίπου λεπτά.
7. Σερβίρετε τις πιπεριές ζεστές. Ταιριάζουν πολύ με γιαούρτι.

radicio

Δείτε εδώ συνταγές έτοιμες σε 2 λεπτά!

Πέμπτη

Kανελόνια με κιμά

Kανελόνια με κιμά

Υλικά συνταγής

1 πακέτο κανελόνια
250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
250 γρ. κιμά χοιρινό
2 κρεμμυδάκια μικρά ψιλοκομμένα
1 ντομάτα ψιλοκομμένη ή ένα ματσάκι ντοματίνια
λίγο δυόσμο
1 κ.γλ μαϊντανό
έξτρα τυρί ψιλοκομμένο ή τριμμένο
1 συσκευασία τριμμένης ντομάτας
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι γάλα φρέσκο
1 φλυτζάνι τριμμένο τυρί για μακαρόνια
1 αυγό
3 κ. γλ. ντοματοπελτέ
αλάτι
πιπέρι
2 κ.γλ. βασιλικό
 

Για τη σάλτσα: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάζουμε το μισό λάδι και το ένα ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και σωτάρουμε ελαφρά. Μετά από λίγο προσθέτουμε το χυμό της ντομάτας , το βασιλικό, το μαϊντανό, το δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά και μετά σκεπάζουμε το κατσαρολάκι και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά.

Για τη γέμιση: Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και το άλλο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και σωτάρουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τους κιμάδες και ανακατεύουμε καλά για να σωταριστεί και ο κιμάς με το κρεμμύδι και να πάρει γεύση. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και 3 κουταλάκια ντοματοπελτέ. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ανακατεύουμε να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα.

Τώρα, ξεκινάμε με ένα κουταλάκι ή με το χέρι να γεμίζουμε τα κανελόνια μας. Τα στοιβάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα πυρέξ και μόλις τελειώσουμε όλα τα κανελόνια με το κιμά, περιχύνουμε με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε στην αρχή. Προσοχή τώρα: Πρέπει να σκεπάσουμε τελείως τα κανελόνια με υγρό. Οπότε αν δεν φτάνει η σάλτσα, προσθέτουμε λίγο νεράκι μέχρι τα κανελόνια να σκεπαστούν πλήρως.

Περιχύνουμε το φαγητό με τυράκι τριμμένο και σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά. Στα 40 λεπτά, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, σβήνουμε το φούρνο τελείως και περιχύνουμε με άλλο λίγο τυράκι. Αφήνουμε μέσα στο φούρνο τα κανελόνια με κιμά να δέσουν και μετά τα βγάζουμε και σερβίρουμε.

supersyntages

Παρασκευή

Λαχταριστή μακαρονάδα με τόνο και κόκκινη σάλτσα

Λαχταριστή μακαρονάδα με τόνο και κόκκινη σάλτσα

Υλικά συνταγής

  • 1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 κονσέρβα τόνου σε νερό στραγγισμένο
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ [ή 400 γρ. φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες]
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτα
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
  • βασιλικό ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • λίγη κάπαρη [προαιρετικά]
  • ελαιόλαδο
  • Αλάτι/Πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι με καπάκι ή κατσαρολίτσα, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το πελτέ και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις ντομάτες κονκασέ, αλάτι, πιπέρι και το βασιλικό ή μαϊντανό.
  2. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αρχίσει να βράζει. Χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και σιγοβράζουμε για μισή ώρα, περίπου, μέχρι να «δέσει».
  3. Μέχρι να βράσει η σάλτσα, βράζουμε τα μακαρόνια μας σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Προτιμήστε τα μακαρόνια σας αλ τέντε.
  4. Μόλις δέσει η σάλτσα προσθέτουμε το τόνο και προαιρετικά τη κάπαρη, που έχουμε ξεπλύνει από το αλάτι, ανακατεύουμε, σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε σε φωτιά 4-5λ ακόμα να εξατμισθεί το αλκοόλ και τη σερβίρουμε πάνω στα μακαρόνια μας. Εναλλακτικά ρίχνετε τη σάλτσα μέσα στη κατσαρόλα με τα σουρωμένα και βουτυρωμένα μακαρόνια σας ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν όλα μαζί και σερβίρετε.

sintayes

Σαββάτο

Κολοκυθάκια στο φούρνο!

Κολοκυθάκια στο φούρνο!

 

Υλικά:

4 κολοκυθάκια 

3 πατάτες 

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας νερό

2 αυγά 

150ml κρέμα γάλακτος 

150γρ τριμμένο κίτρινο τυρί 

100γρ φέτα 

½ ματσάκι άνηθο 

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβουμε σε ροδέλες τα λαχανικά και τα ρίχνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος μαζί με το λάδι το νερό και το αλατοπίπερο. Τα ψήνουμε στο φούρνο για 40’, μέχρι να ροδίσουν.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και προσθέτουμε τον άνηθο και τα τυριά.

Αναμειγνύουμε την κρέμα γάλακτος με τα αυγά και περιχύνουμε το φαγητό. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο και μόλις ροδίσει, το βγάζουμε και σερβίρουμε..

livecity

Κυριακή

Κοτόπουλο λεμονάτο με ρύζι

Κοτόπουλο λεμονάτο με ρύζι

Συστατικά
  • 3 φιλέτα κοτόπουλο
  • χυμό και φλούδες από 2 λεμόνια
  • δενδρολίβανο μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 250 ml νερό
  • 1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
  • 200 γρ. ρύζι μπασμάτι
  • ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Με ένα μαχαίρι κόβουμε τα φιλέτα από το κοτόπουλο σε διαγώνιες λεπτές λωρίδες. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Ζεσταίνουμε μια βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί βάζουμε τα κοτόπουλα μέσα και τους δίνουμε καλό χρώμα από όλες τις πλευρές. Έπειτα ρίχνουμε το ρύζι και το δενδρολίβανο και το σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα.
  • Ύστερα ρίχνουμε το βούτυρο, τις φλούδες λεμονιού και τις δάφνες. Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα και σβήνουμε με το χυμό λεμονιού.
  • Έπειτα ρίχνουμε το νερό και το ζωμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο σιγανό. Κλείνουμε την κατσαρόλα με ένα καπάκι ή με μια μεμβράνη που καλό είναι να τις κάνουμε μερικές τρυπούλες για να φύγει ο αέρας. Μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο και να έχουν εξατμιστεί τα περισσότερα υγρά.
  • Σερβίρουμε αμέσως για να μη στεγνώσει το φαγητό μας. 

akispetretzikis

Οι πίτες της εβδομάδας

Τραγανή πρασόπιτα με κιμά

Τραγανή πρασόπιτα με κιμά

Υλικά
• 2 φύλλα σφολιάτα (έτοιμη)
• 1½ κιλό πράσα
• 4 αυγά χτυπημένα
• 400 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο, μία φορά περασμένο από τη μηχανή
• 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
• 1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
• 1 φλ. φέτα τριμμένη
• 1/4 φλ. Ελαιόλαδο
• 1/4 φλ. φρυγανιά τριμμένη

• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Μερίδες 8
Χρόνος Προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 50 λεπτά

Εκτέλεση:
Αφαιρούμε το πράσινο μέρος από τα πράσα (το κρατάμε για ζωμούς) και αφού τα πλύνουμε καλά κόβουμε σε φέτες το τρυφερό μέρος τους.

Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει τα ζεματάμε για 5΄-6΄. Τα σουρώνουμε. Σε τηγάνι μεγάλο ή πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά να ροδίσει καλά, για 6΄-7΄.

Τότε προσθέτουμε τα ζεματισμένα πράσα. Σοτάρουμε για 3΄-4΄ και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά να πιει όλα τα υγρά του και να μείνει στεγνό.

Αλατίζουμε με προσοχή (γιατί θα μπουν τα τυριά), τρίβουμε αρκετό πιπέρι και πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει μερικά λεπτά. Προσθέτουμε τότε τη φρυγανιά, τα αυγά και τα τυριά και ανακατεύουμε με κουτάλα, να ενωθούν με τον κιμά και τα πράσα.

Σε μακρόστενο πυράντοχο σκεύος ή τετράγωνο, ελαφρά λαδωμένο, στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, φροντίζοντας να καλύπτει τα τοιχώματα. Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε στην επιφάνεια με κουτάλι. Απλώνουμε το 2ο φύλλο σφολιάτας και στρίβουμε τις άκρες τού κάτω και πάνω φύλλου για να κλείσουμε την πίτα.

Χαράζουμε σε κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι το πάνω φύλλο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο τις χαρακιές και με λίγο νερό τη σφολιάτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 5΄ και μετά χαμηλώνουμε στους 180οC. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 50΄, ώσπου να ροδίσει καλά το φύλλο και να γίνει τραγανό.

argiro.gr

Δείτε εδώ ιδέες για να κάνετε τις πίτες σας να μοιάζουν επαγγελματικές!

Η πιο γρήγορη μακαρονόπιτα χωρίς φύλλο

Η πιο γρήγορη μακαρονόπιτα χωρίς φύλλο

Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% λιπαρά
4 με 5 φέτες ζαμπόν ή γαλοπούλα
4 με 5 φέτες μπέικον
1 πακετάκι mix  τυριών  [πουλάνε στα σούπερ μάρκετ έτοιμα ]
1 χούφτα κεφαλοτύρι 
λίγη φέτα τριμμένη με το χέρι
4 αυγά
Λίγο  πιπέρι  -αλάτι δεν έβαλα καθόλου ,αν θέλετε εσείς προσθέστε μέσα στα τυριά λίγο 
Μπορούμε να τρίψουμε και μόνοι μας διάφορα τυριά .. 

 Τι κάνουμε 

Βράζουμε τα μακαρόνια κανονικά  να κρατάνε λίγο και τα στραγγίζουμε .Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα τυριά και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε .Ψιλοκόβουμε και το ζαμπόν και το μπέικον και τα κρατάμε χωριστά
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 30 εκ καλά και κάνουμε μία στρώση λεπτή από λίγα μακαρόνια και πασπαλίζουμε με λίγο από το τυρί και τα αλλαντικά .

Ρίχνουμε ξανά άλλα λίγα από τα μακαρόνια από πάνω και ξανά λίγο από τα τυριά και αλλαντικά πασπάλισμα και τελειώνουμε με την τελευταία στρώση μακαρόνια και από πάνω όλα τα υπόλοιπα υλικά .Χτυπάμε το γιαούρτι λίγο με τον αυγοδάρτη σε ένα μπολ και προσθέτουμε χτυπώντας και τα αυγά Ρίχνουμε το μείγμα τελευταία από πάνω και το κουνάμε να πάει παντού και να σκεπάσει όλο το ταψάκι με ένα κουτάλι το πιέζουμε λίγο να εισχωρήσει και λίγο υλικό μέσα στο φαγητό .

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα και ψήνουμε μέχρι να την δούμε να πάρει το χρώμα που βλέπετε στις φωτογραφίες περίπου 20 λεπτά.

Την κόβουμε τριγωνικά κομμάτια και σερβίρουμε!

mageirikikaisintages

Τα γλυκά της εβδομάδας

Κρέμα καραμελέ φούρνου

Κρεμα καραμελε  φουρνου

Υλικά:

1 κιλό γάλα
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
6 αυγά
2 φακελάκια βανίλια

Για την καραμέλα:
3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
1/4 του φλιτζανιού νερό
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα και να καραμελώσει. Αδειάζουμε τη καραμέλα σε στρογγυλή φόρμα και την κινούμε για να πάει παντού.
Βράζουμε λίγο το γάλα σε μια κατσαρόλα. Σε μια λεκάνη χτυπούμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια και ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα. Αφού ενωθούν καλά τα αδειάζουμε στη φόρμα. Σε ένα ταψί βάζουμε νερό και τοποθετούμε τη φόρμα μέσα.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με κρύο νερό για να μην κόψει η κρέμα. Ελέγχουμε την κρέμα αν έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μαχαίρι. Αν το μαχαίρι βγαίνει καθαρό το ψήσιμο τέλειωσε. Βάζουμε τη κρέμα μέσα στο ψυγείο και την αφήνουμε για 4-5 ώρες. Τοποθετούμε μια πιατέλα πάνω στη φόρμα και με μια απότομη και γρήγορη κίνηση την αναποδογυρίζουμε. 

xs-recipes

Διαβάστε εδώ:Φανταστικά κόλπα ζαχαροπλαστικής σε εικόνες!

Φανταστικό μωσαϊκό με κρέμα

μωσαικο-με-κρεμα

 Ολόκληρη την συνταγή θα την βρείτε εδώ

Δείτε και εδώ όλα τα εβδομαδιαία προγράμματα διατροφής και τις συνταγές τους για να πάρετε και άλλες ιδέες! 

 

Close