Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μια λίστα με τα φαγητά της εβδομάδας μαζί με συνταγές.Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα ή να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα με τα γούστα σας!
Δευτέρα
Καλοκαιρινή ψαρόσουπα
Συστατικά
* ψάρι ροφό η στείρα 1,5 κιλό, καθαρισμένη
* 1 κρεμμύδι
* 2 καρότα, ξεφλουδισμένα
* 2-3 μεσαίες πατάτες ξεφλουδισμένες
* 3 σέλερι
* 4-5 κλωνάρια θυμάρι
* 1-2 κλωνάρια δενδρολίβανο
* 2 λεμόνια
* 2 σκελίδες σκόρδο
* Φινόκιο
* αλάτι
* πιπέρι
* ελαιόλαδο
* 1,5 λίτρο νερό
Εκτέλεση
* Τοποθετούμε το ψάρι σε μία κατσαρόλα με νερό γύρω στο 1 ½ λίτρο που ίσα-ίσα το σκεπάζει.
* Προσθέτουμε το νερό, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, δενδρολίβανο και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 30-35 λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
* Όταν περάσει η ώρα αφαιρούμε το ψάρι προσεκτικά και σουρώνουμε τον ζωμό και τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα
* Προσθέτουμε μέσα τα καρότα, τις πατάτες, το κρεμμύδι, το σέλινο, το χυμό λεμόνι και σκεπάζουμε. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας για 20 λεπτά περίπου.
* Όταν είναι έτοιμα τα λαχανικά μας, παίρνουμε το ψάρι, το καθαρίζουμε από τα κόκαλα και σερβίρουμε με τα λαχανικά και τη σούπα.
Κόλπα μαγειρικής που θα σας λύσουν τα χέρια
Τρίτη
Κριθαράκι με σάλτσα εσπεριδοειδών και γαρίδες
Υλικά
-500 γρ. κριθαράκι
-6 πορτοκάλια καθαρισμένα κομμένα σε φέτες
-1 λάιμ καθαρισμένο κομμένο σε φέτες
-1 λεμόνι καθαρισμένο κομμένο σε φέτες
-1 μάνγκο κομμένο σε καρεδάκια
-1 ντομάτα κομμένη σε καρεδάκια
-½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
-4+4 φύλλα βασιλικού φρέσκου
-8 γαρίδες μεσαίου μεγέθους καθαρισμένες
-3 ποτήρια ζωμό κότας
-αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση
Βάζουμε σε τάπερ τα εσπεριδοειδή, τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου και τα 4 φύλλα βασιλικού να μαριναριστούν για ένα βράδυ. Την επομένη, τα περνάμε από το μπλέντερ και κρατάμε τον χυμό. Σοτάρουμε το κριθαράκι στο υπόλοιπο ελαιόλαδο και σβήνουμε ρίχνοντας τον ζωμό κότας λίγο λίγο και ανακατεύοντας για 7-8 λεπτά. Λίγο πριν από το τέλος, προσθέτουμε τον χυμό των εσπεριδοειδών και αλάτι και μαγειρεύουμε για 8 λεπτά. Σοτάρουμε ελαφρά τις γαρίδες με λίγο ελαιόλαδο σε άλλο τηγάνι. Μόλις είναι έτοιμο το κριθαράκι, ρίχνουμε το μάνγκο, τα άλλα 4 φύλλα βασιλικού και την ντομάτα. Σερβίρουμε στα πιάτα και προσθέτουμε επάνω τις γαρίδες.
Πως θα διατηρήσετε τα φρέσκα μυρωδικά του καλοκαιριού
Τετάρτη
Μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και τυριά στο φούρνο
Υλικά
4 μελιτζάνες φλάσκες ή 1 ½ κιλό περίπου
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
2 πιπεριές κέρατο
2 πιπεριές Φλωρίνης
800 γρ. ντομάτες κονκασέ ή “ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη”
1 κ. γλυκού ζάχαρη
πιπεριές κέρατο
πιπεριές Φλωρίνης
1 κ. σούπας ψλικοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
200 γρ. φέτα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε τις άκρες τους και τις κόβουμε σε ροδέλες (1,5 εκ. περίπου). Τις αλατοπιπερώνουμε και τις αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
- Κόβουμε σε καρεδάκια τις πιπεριές και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε προσθέσει ελαιόλαδο, σωτάρουμε για 2-3 λεπτά το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Προσθέτουμε το σκόρδο και σωτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες κονκασέ, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να μαγειρευτεί για 15-20 λεπτά περίπου. Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε και τον βασιλικό.
- Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο, πυρίμαχο ταψάκι και στρώνουμε τις ψημένες μελιτζάνες σε μια στρώση.
- Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα σάλτσας και τη μισή ποσότητα της τριμμένης γραβιέρας. Απλώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες, την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζουμε με τα τυριά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° για 30-40 λεπτά. Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι.
Πέμπτη
Καλοκαιρινοί κεφτέδες με ούζο
Υλικά
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή βοδινό
6 χοντρές φέτες ψωμί (κατά προτίμηση μπαγιάτικο)
2 μεγάλα κρεμμύδια πολτοποιημένα
1/2 ποτηράκι ελαιόλαδο
4 αβγά
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
3 κουταλιές της σούπας ούζο
3-4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τη κόρα από το μπαγιάτικο ψωμί και μουλιάζουμε την ψίχα σε νερό.
Αφού τραβήξει όσο νερό χρειάζεται, τη βγάζουμε, τη στύβουμε ελαφρά και τη θρυμματίζουμε σε ένα μπολ.
Ρίχνουμε στο μπολ την ψίχα και τον κιμά και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε και τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Έπειτα, ρίχνουμε τα αβγά, το κύμινο, τη ρίγανη, το ούζο, το αλατοπίπερο και ζυμώνουμε καλά για άλλη μια φορά.
Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα. Πλάθουμε στρογγυλούς κεφτέδες, τους οποίους στη συνέχεια αλευρώνουμε, και τηγανίζουμε σε ζεστό ελαιόλαδο.
Τρώγονται ζεστοί αλλά και κρύοι. Συνοδεύονται με άσπρο πιλάφι ή πατάτες τηγανητές.
Όλα τα μυστικά για πιο μαλακό κρέας
Παρασκευή
Σαλάτα με μακαρόνια μπρόκολο και τόνο
Υλικά για 4 μερίδες
350γρ. πάστα ( πένες, φαρφάλες, fusilli, rigattoni )
1 κονσέρβα τόνου σε νερό
250 gr φουντίτσες μπρόκολου
2 κ.σ. κάππαρη ξεπλυμένη και στεγνωμένη
1 βάζο πιπεριές Φλωρίνης ( χρησιμοποιούμε 4-5 πιπεριές ψιλοκομμένες )
140γρ. τοματάκια κομμένα στη μέση
την καρδιά από ένα σέλερι ψιλοκομμένη ή 8-10 τρυφερά φύλλα σέλινου ψιλοκομμένα
75 ml ξίδι μπαλσάμικο
3κ.σ.ελαιόλαδο
1κ.σ. μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι κομμένες σε ροδέλες
1 φακελάκι έτοιμη σαλάτα ρόκα
5-6 φύλλα φρέσκου βασιλικού ( για όσους προνοητικούς έχουν το γλαστράκι στην κουζίνα τους )
Αλατοπίπερο
Πως το φτιάχνουμε
Βράζουμε την πάστα σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Προσθέτουμε το μπρόκολο, τα τελευταία 4 λεπτά πριν ολοκληρωθεί ο χρόνος βρασμού. Μόλις ετοιμαστεί, στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το λάδι, όλα τα υλικά εκτός από το βασιλικό και φρέσκο πιπέρι. Κουνάμε καλά ώστε να ανακατευτούν όλα τα υλικά και σερβίρουμε ρίχνοντας επάνω τα φύλλα βασιλικού.
Σάββατο
Αυγά με σάλτσα και τυρί σαγανάκι
Υλικά
9 αυγά
150 γρ. ανθότυρο
3 ή 4 ώριμες ντομάτες
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά τριμμένη φρυγανιά
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι
Ετοιμάζετε μια σάλτσα ντομάτας με τις ντομάτες, το σκόρδο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Την απλώνετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και σπάτε από πάνω 8 αυγά,τοποθετώντας το πρώτο στο κέντρο του σκεύος και τα υπόλοιπα γύρω από αυτό. Τα βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο,στους 160 °C,μέχρι να ψηθούν τα ασπράδια αλλά οι κρόκοι να παραμείνουν μελάτοι. Κόβετε το τυρί σε λωρίδες και τις πανάρετε στο αυγό και στην τριμμένη φρυγανιά. Τις τηγανίζετε σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Βγάζετε το σκεύος από το φούρνο και απλώνετε πάνω από τα αυγά το τυρί. Σερβίρετε αμέσως. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με φρυγανισμένο ψωμί με βούτυρο.
Σου έπεσε παραπάνω αλάτι στο φαγητό;Το μυστικό που θα σε σώσει!
Κυριακή
Κότα στη γάστρα γεμιστή με καλοκαιρινό ριζότο
Υλικά
1 κότα, βάρους 2 – 2 ½ κιλών, κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής (ή κοτόπουλο βιολογικό ή ελευθέρας βοσκής, ίδιου συνολικού βάρους)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
200 ml λευκό, ξηρό κρασί
100 ml ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
100 ml ελαιόλαδο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα, ή 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα (ή αρμπόριο ή καρναρόλι)
2 μικρά κολοκυθάκια, σε μικρά κυβάκια
2 μικρές μελιτζάνες φλάσκες, σε μικρά κυβάκια
2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, σε μικρά κυβάκια
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
2 νεκταρίνια, καθαρισμένα, χωρίς κουκούτσια, σε μικρά κυβάκια
1 ματσάκι άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
1/2 φλιτζ. τσαγιού παρμεζάνα, τριμμένη
χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία Γέμιση:
Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια ή το ξερό για 2 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι οι κόκκοι του να βραχούν με το ελαιόλαδο και να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες και τα καρότα, ανακατεύουμε μια-δυο φορές και ρίχνουμε 1 φλιτζ. τσαγιού από το ζωμό. Μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι το υγρό να απορροφηθεί. Τότε, ρίχνουμε άλλο 1 φλιτζ. τσαγιού από το ζωμό, τα νεκταρίνια, την παρμεζάνα, τον άνηθο και τέλος το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Ανακατεύουμε, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να γίνει χλιαρό. Κρατάμε τον υπόλοιπο ζωμό για το ψήσιμο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Κότα: Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά την κότα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι εξωτερικά αλλά και στην κοιλιά, στην οποία στη συνέχεια βάζουμε όση από τη γέμιση χωράει (η δόση είναι μεγάλη και θα περισσέψει σίγουρα μια ποσότητα, την οποία αφήνουμε κατά μέρος). Αν μπορούμε, ράβουμε το άνοιγμα της κοιλιάς με σπάγκο μαγειρικής.
Βάζουμε το πουλερικό σε μια γάστρα που να το χωρά άνετα, τοποθετημένο με το στήθος προς τα κάτω. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Κλείνουμε καλά τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε για 50 λεπτά. Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο, την ξεσκεπάζουμε και γυρίζουμε το πουλερικό, ώστε το στήθος να είναι προς τα πάνω. Περιχύνουμε με το κρασί και τον υπόλοιπο ζωμό και βάζουμε γύρω-γύρω από την κότα την υπόλοιπη ποσότητα γέμισης, σκεπάζουμε τη γάστρα ξανά με το καπάκι της, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° C και ψήνουμε για άλλα 50 λεπτά ή μέχρι να γίνει το φαγητό. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο όταν το ψαχνό είναι τρυφερό και ξεκολλάει εύκολα από τα κόκαλα.
Βγάζουμε το καπάκι της γάστρας, ανεβάζουμε ξανά τη θερμοκρασία στους 200° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 10 λεπτά ακόμη, μέχρι το πουλερικό να ροδίσει. Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά. Κόβουμε το πουλερικό σε μερίδες και σερβίρουμε, συνοδεύοντας με τη γέμιση.
Οι πίτες της εβδομάδας
Μπουρεκάκια με πράσο και ανθότυρο
Υλικά συνταγής
300 γρ. φύλλο κρούστας
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο
3 φλιτζάνια του τσαγιού ανθότυρο
1 κουταλιά του γλυκού μέλι
1 κ.γ. κρασί
Αλάτι
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας μαύρο σουσάμι
Εκτέλεση συνταγής
Ρίχνετε τις τρεις κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και μόλις αρχίζει να ζεσταίνει προσθέτετε τα πράσα. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σοτάρετε για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνετε με το μέλι και το κρασί. Συνεχίζετε το βράσιμο για 3-4 λεπτά και κατεβάζετε από τη φωτιά. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει. Αφού κρυώσει προσθέτετε το αλάτι και το ανθότυρο. Ανακατεύετε και βάζετε στην άκρη.
Σηκώνετε προσεκτικά δυο φύλλα κρούστας και τα κόβετε στη μέση κατά μήκος, ώστε να φτιάξετε μια μακριά λωρίδα. Κρατάτε το υπόλοιπο φύλλο σκεπασμένο με ένα υγρασιασμένο πανί, ώστε να μην ξεραθεί. Αλείφετε το φύλλο με λιωμένο βούτυρο αναμιγμένο με τη 1 κουταλιά ελαιόλαδο.Βάζετε ένα κουταλάκι γέμισης στην μια άκρη και διπλώνετε το φύλλο από πάνω ρολάροντας μέχρι να τυλιχτεί καλά η γέμιση. Αλείφετε με λίγο βούτυρο και βάζετε σε ταψί, που έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί . Ψήνετε στους 180οC για 22-30 λεπτά και μέχρι να ροδίσουν. Μπορείτε να τα τηγανίσετε σε μπόλικο λάδι αντί για φούρνο.
Μπορείτε να το πασπαλίσετε με μαύρο σουσάμι.
Με τι μπορείτε να αντικαταστήσετε τα αυγά στις συνταγές μαγειρικής
Κρουασάν παρμεζάνας
Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι
1 κούπα χλιαρό γάλα
1/3 κούπας(75 γρ.)βούτυρο ή μαργαρίνη
2 κ.σ. κοφτές ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1 φακελάκι στεγνή μαγιά μπύρας
2 αβγά
για το άλειμμα
1 κροκάδι
1 κ.σ. νερό
1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι εκτός από 1/2 κούπα και ανοίγουμε
μία λακούβα στο κέντρο.
Βάζουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνουμε όσο χρειάζεται για να γίνει μία λεία ζύμη.
Την πλάθουμε σε μία μπάλα και την αλοίφουμε με βούτυρο.
Την αφήνουμε να μείνει σκεπασμένη σε χλιαρό μέρος,ώσπου να
διπλασιαστεί σε όγκο,για περίπου μία ώρα.
Βάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε
σε τρία μέρη.
Ανοίγουμε κάθε κομμάτι της ζύμης σε στρόγγυλο φύλλο με
διάμετρο 30 εκατοστά.
Χωρίζουμε το κάθε φύλλο με κοφτερό μαχαίρι στα 8.
Αλοίφουμε με βούτυρο και τα τυλίγουμε σε ρολά.
Τα βάζουμε σε ταψί και τους δίνουμε σχήμα κρουασάν.
Τα αφήνουμε 30 λεπτά σε ζεστό περιβάλλον,ώσπου να
διπλασιαστούν σε όγκο.
Τα αλοίφουμε με το κροκάδι του αβγού χτυπημένο με το νερό.
Πασπαλίζουμε με μπόλικη από την παρμεζάνα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 για 18 λεπτά
περίπου ή ώσπου να ροδίσουν.
Με αυτή τη συνταγή γίνονται 24 πολύ νόστιμα αλμυρά κρουασάν.
Μπορείτε εάν θέλετε να παραλείψετε την παρμεζάνα,να τα ψήσετε
σκέτα ακολουθώντας όλη την παραπάνω διαδικασία και αφού ψηθούν
να τα γεμίσετε με υλικά της επιλογής σας,γλυκά ή αλμυρά.
Τα γλυκά της εβδομάδας
Εύκολο κέικ μπλακ φόρεστ
Υλικά συνταγής για το κέικ:
Αλεύρι: 265 γρ.
Ζάχαρη: 2 κούπες (400 γρ.)
Κακάο: 65 γρ.
Μπέικιν πάουντερ: 1 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Μαγειρική σόδα: 3/4 κουταλάκι τσαγιού
Αλάτι: 3/4 κουταλάκι τσαγιού
Ελαφρά χτυπημένα αυγά: 3 μεγάλα
Ηλιέλαιο: 1/2 κούπα (125 ml)
Γάλα: 1 κούπα (250 ml)
Εκχύλισμα βανίλιας: 1 κουταλάκι τσαγιού (ή 2 κάψουλες βανιλίνη)
Υλικά συνταγής για τη γέμιση και επικάλυψη:
Βύσσινο μαρμελάδα: 1 κούπα
Λικέρ: 1/2 κούπα (βύσσινο ή κεράσι)
Κρέμα γάλακτος: 400 ml
Άχνη Ζάχαρη: 5 κουταλιές σούπας
Εκχύλισμα βανίλιας: 1/2 κουταλάκι τσαγιού (ή 1 κάψουλα βανιλίνη)
Οδηγίες:
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Βουτυρώνετε 2 ταψάκια 22 εκ περίπου (ή 20 Χ 30 ή ένα μεγάλο 30 Χ 40) και τα στρώνετε με λαδόχαρτο, στον πάτο και ολόγυρα.
2. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με την ζάχαρη, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι και το κακάο (κοσκινισμένο). Σε άλλο μπολ ανακατεύετε στα αυγά με το γάλα, το ηλιέλαιο και την βανίλια.
3. Προσθέτετε στο πρώτο μπολ με το αλεύρι, το υγρό μείγμα των αυγών και ανακατεύετε να αναμειχθούν καλά.
4. Αδειάζετε στα ταψάκια και τα ψήνετε για 35 λεπτά. Βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε 10 λεπτά να κρυώσουν και στη συνέχεια τα βγάζετε σε σχάρα, αφαιρείτε το λαδόχαρτο και αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.
5. Όταν κρυώσουν, βάζετε το ένα σε πιατέλα (αν χρησιμοποιήσατε ένα ταψί, πρέπει να κόψετε το κέικ στη μέση) και το περιχύνετε με το μισό λικέρ. Από πάνω απλώνετε τα 2/3 της μαρμελάδας. Βάζετε και το άλλο κομμάτι κέικ από πάνω και περιχύνετε με το υπόλοιπο λικέρ.
6. Χτυπάτε σε σαντιγί, την κρέμα με την άχνη ζάχαρη και την βανίλια. Απλώνετε ολόγυρα στο κέικ. Από πάνω, κάνετε ολόγυρα ένα κορδόνι με σαντιγί και μέσα ρίχνετε την υπόλοιπη μαρμελάδα.
20 συμβουλές που θα χαρίσουν έξτρα πόντους στα γλυκά σας
Κορμός παγωτό
Υλικά
2 πακέτα μπισκότα τύπου πτι-μπερ
1 πακέτο τυρί μασκαρπόνε
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 κουταλιά του γλυκού εσπρεσσο
2 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο
1 σφηνάκι λικέρ baileys
1 πακέτο σταγόνες σοκολάτας γάλακτος
Εκτέλεση
Διαλύουμε το νες-καφέ μέσα στο λικέρ, ανακατεύουμε
όλα μαζί τα υλικά, εκτός από τα μπισκότα, τα οποία σπάμε
με τα χέρια μας σε μεγάλα κομμάτια και τα προσθέτουμε
στο τέλος. Ανακατεύουμε τα υλικά καλά με τα χέρια μας
για να ενωθούν αλλά δεν τα πιέζουμε πολύ για να μη λιώσουν.
Σε μία μακρόστενη φόρμα τοποθετούμε μία λαδόκολλα και
γεμίζουμε με το μείγμα πατώντας το καλά με το χέρι για να
μην μείνουν κενά.
Βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη για να παγώσει.Κατόπιν
το ξεφορμάρουμε, το τοποθετούμε σε μία πιατέλα και το
κόβουμε σε κομμάτια για να το σερβίρουμε.
Δείτε και εδώ όλα τα εβδομαδιαία προγράμματα διατροφής και τις συνταγές τους για να πάρετε και άλλες ιδέες!
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες