Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 01/06/15-07/06/15
Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω  πάλι σήμερα;»  έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό  πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!Όποια μαμαδοφίλη θελει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα  και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!Δευτέρα Κεφτεδακια 

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 01/06/15-07/06/15

200 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
200 γρ. κιμάς χοιρινός 
200 γρ. τρίμμα από φρέσκο λευκό ψωμί του τοστ, χωρίς κόρα
120 γρ. κρεμμύδι αλεσμένο στo μουλτι
50 γρ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
2κ.σ. δυόσμος ξερός τριμμένος
2 αυγα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ½ κ.γ. αλάτι & ¼ κ.γ πιπέρι
1 ντοματα περασμενη στο μουλτι
ελαχιστο καρυ

αλευρι και φρυγανια για το τηγανισμα

Εκτέλεση

Ζυμώνετε όλα τα υλικά 
Βάζετε το μίγμα των κεφτέδων στο ψυγείο για 30’ τουλάχιστον 
 Ετοιμάζετε ένα ταψάκι με μίγμα αλευριού και φρυγανιάς(μισο μισο)
Σε μεγάλο τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο να κάψει
Βρέχετε τα χέρια σας με νερό και αρχίζετε να πλάθετε κεφτεδάκια . Τα αφήνετε στο ταψάκι με το μίγμα αλευριού και μόλις έχει κάψει το λάδι ξεκινάτε να τα πανάρετε ένα-ένα. Κάθε τόσο ξαναβρέχετε τα χέρια σας με νερό γιατί βοηθά στο πλάσιμο .
Οταν ροδίσουν Τα ακουμπάτε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. 

Τριτη   Τορτελίνια με κοτοπουλο

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 01/06/15-07/06/15

Συνταγη εδω

Τετάρτη 
Ρεβυθια κοκκινιστα με μανεστρα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 01/06/15-07/06/15

Τι χρειαζόμαστε:
250 γρ. ρεβύθια
2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 ξερό κρεμμύδι
1 φλυτζανάκι λευκό γλυκό κρασί Μοσχάτο Λήμνου
1,5 λίτρο νερό
500 μ.λ. σάλτσα ντομάτας
1 κούπα ρύζι μπασμάτι
1 φλ. ελαιόλαδο
1 φύλλο μαυροδάφνης
αλάτι – πιπέρι
μυρωδικά

ουσκέυουμε απο βραδύς τα ρεβύθια με 1 κ.γ.σόδα.
Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί μέσα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομένο και το καβουρντίζουμε ελάχιστα, προσθέτουμε τα ρεβύθια και ανακατέυουμε.
Σβήνουμε τα ρεβύθια με το κρασί.
Προσθέτουμε το νερό, την σάλτσα, 1 κ.γ. μαγειρική σόδα, τα μυρωδικά, αλάτι-πιπέρι και την μαυροδάφνη.
Λίγο πρίν να σβήσουμε το φαγητό, ρίχνουμε το ρύζι.
Μαγειρέυουμε για 7 λεπτά ακομά ανακατέυοντας πού και πού.

Αποσύρουμε απο την φωτιά και αφήνουμε 30 λεπτά με κλειστό καπάκι να σταθεί.

Πεμπτη Ψαροκροκετες

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 01/06/15-07/06/15

4 φιλέτα λευκου ψαριου μπακαλιαρος,γλωσσα,κτλ
 (και με σαρδελα τα εχω κανει και ειναι υπεροχα)
1-2 αυγά
αλεύρι
τριμμένη φρυγανιά
2 κουταλάκια πάπρικα γλυκειά
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λιγο ανηθο ψιλοκομμενο

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Παίρνετε τα φιλέτα και τα αλατίζετε ελαφρώς. Τα αφήνετε 10 λεπτά να τα πιάσει το αλάτι και έπειτα τα πιέζετε ανάμεσα στα χέρια σας να φύγουν τα επιπλέον υγρά.
Κατόπιν κόβετε το καθ’ένα σε 4 κομμάτια περίπου, ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε να έχουν.
Βάζετε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και αφήνετε να κάψει.
Ρίχνετε τα μπαχαρικά,τον ανηθο και λίγο αλάτι (μισό κουταλάκι) μέσα στο μπωλ με την τριμμένη φρυγανιά.
Περνάτε κάθε κομμάτι απο το αλεύρι, μετά απο αυγό και τέλος απο τη φρυγανιά και τηγανίζετε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και απο τις 2 πλευρές.
Βάζετε σε απορροφητικό χαρτί και ετοιμάζετε ένα συνοδευτικό της αρεσκείας σας!!

Παρασκευη
Αρακας  λεμονατος με πατατουλες

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 01/06/15-07/06/15

Υλικα

1 κιλό αρακά
1/2 φλ. ανηθο ψιλοκομμένο

1/2 κιλό πατάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
2/3 φλ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο. κρεμμύδι ψιλοκκομενο
3 καρότα καθαρισμένα και κομμένα ροδέλες
αλάτι, πιπέρι

1/3 φλ. χυμό λεμόνι
1 κύβο λαχανικων
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Εκτέλεση
Σε μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το 1/3 φλ. από το λάδι και σε μέτρια φωτιά σωτάρουμε το κρεμμύδι για 2′.
Προσθέτουμε τον αρακα και τις πατάτες και τις σωτάρουμε για άλλα 4′.
Βάζουμε  στην κατσαρόλα, 1 1/2 φλ. νερό, τα καρότα, τον ανηθο ,τη ζαχαρη και το αλατοπίπερο. Όταν πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε τη και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για 
κανα τεταρτο πριν το τελος προσθεστε λιγο νερακι, το χυμό του λεμονιού και το υπόλοιπο λάδι και ανακατέψτε.



Σαββάτο Μοσχαρακι κοκκινιστο με πουρε λαχανικών

mosxari

 

συνταγη εδω

Κυριακη Μουσακας

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 01/06/15-07/06/15

photo via

Υλικά

•    1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
•    1 κιλό πατάτες
•    4 κ. σ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι τριμμένο
•    2 κ. σ. φρυγανιά
•    ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

    Για τη σάλτσα κιμά

•    500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
•    250 γρ. χοιρινός κιμάς
•    ⅓ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
•    6 – 7 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
•    400 γρ. φρέσκια ντομάτα, ή ντοματάκια κονκασέ, περασμένα στο μούλτι
•    1 κ. γλ. ντοματοπελτέ
•    1 φλ. τσαγιού κρασί
•    1 πρέζα ζάχαρη
•    ¼ κ. γλ. κανέλα
•    ¼ κ. γλ. μπαχάρι
•    ¼ κ. γλ. μοσχοκάρυδο
•    αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    1 κρασοπότηρο νερό, ή γάλα

    Για την μπεσαμέλ

•    1½ λίτρο φρέσκο γάλα
•    12 κ. σ. κοφτές αλεύρι
•    5 κ. σ. βούτυρο, ή φυτίνη
•    5 αυγά
•    ¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
•    αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι

•    ⅔ φλ. τσαγιού γραβιέρα ή κεφαλοτύρι, τριμμένο

 
Εκτελεση
 
 
Για τον κιμά: Σε χαμηλή, φαρδιά, (πλασοτέ) κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, τον κιμά για 5΄περίπου, απλώνοντάς τον με κουτάλα και διαλύοντας τους σβόλους.
Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για 3΄περίπου, μέχρι να γίνουν διάφανα και τότε σβήνουμε με το κρασί. 
Αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και έπειτα προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι. 
Τελειώνουμε με το νερό, ή το γάλα. (Με το γάλα γίνεται πιο νόστιμο).
Σκεπάζουμε τον κιμά και σιγοβράζουμε για 25΄- 30΄περίπου, μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να μείνει με το λάδι του. 
 
Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε, πλένουμε πολύ καλά, και κόβουμε τις πατάτες κατά μήκος, σε φέτες πάχους 1 με 1½ εκατοστών.
Τις αλατίζουμε και τις τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι, ελαφρά και τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
 
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τις μελιτζάνες.
(Εναλλακτικά, μπορούμε να απλώσουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες σε λαμαρίνες, να τις ραντίσουμε με λίγο ελαιόλαδο, να τις αλατίσουμε και να τις ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C για 10′ – 15′, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά).
 
Για την μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο απ᾿ το γάλα και διαλύουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τ᾿ αυγά ελαφρά χτυπημένα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς την κρέμα με ξύλινη κουτάλα, για να μην σβολιάσει και όταν πήξει κι αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, είναι έτοιμη.
 
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το τυρί κι ανακατεύουμε καλά.
(Σε περίπτωση που μας σβολιάσει, τη χτυπάμε με το μίξερ χειρός).
 
Πασπαλίζουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί με τη φρυγανιά. 
Στρώνουμε μέσα τις πατάτες, τη μια δίπλα στην άλλη, ώστε να καλύψουμε όλο το πυρέξ.
Απλώνουμε πάνω στις πατάτες τη μισή σάλτσα κιμά, πασπαλίζουμε με το μισό τυρί και στρώνουμε τις μελιτζάνες, όπως τις πατάτες.
Ρίχνουμε και τον υπόλοιπο κιμά και τον απλώνουμε να πάει παντού. 
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και το περιχύνουμε με την κρέμα μπεσαμέλ, απλώνοντάς την να πάει παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 60΄, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
 
Αφήνουμε το μουσακά να κρυώσει, (για να κόβεται) και σερβίρουμε. Ιδανικά, τρώγεται χλιαρός.
 
 
Η πίτα της εβδομαδας
κοτοπιτα
Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 01/06/15-07/06/15
 
 
Τα γλυκα της εβδομαδας 
 
Γαλακτομπουρεκο 
 
Screen-Shot-2014-06-29-at-13.28.53

συνταγη εδω

Λαχταριστο παγωτο σοκολατα χωρις παγωτομηχανη

icecream15

 

συνταγη εδω

Εαν θελετε να δειτε και τα αλλα εβδομαδιαια προγραμματα πατηστε εδω!

Close