Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και σάλτσα τυριου στο φούρνο
Πολλές φορές είχα δει αυτά τα κολοκυθάκια στις λαϊκές αγορές και ποτέ δεν με είχαν αφήσει ασυγκίνητη.
Αντίθετα ήθελα να τα δοκιμάσω στην κουζίνα μου όχι όμως με τον γνωστό τρόπο μαγειρέματος «κολοκυθάκια αυγολέμονο»..
Το αυγολέμονο εμένα μου θυμίζει και με παραπέμπει σε χειμωνιάτικο πιάτο… .αν και το κολοκυθάκι είναι ένα ιδιαίτερο καλοκαιρινό λαχανικό που θα πρέπει μαγειρεύοντας το να τονώσουμε την γεύση του για να έχουμε ένα νόστιμο και ιδιαίτερο πιάτο.
Και πιστεύω ότι κατέφερα να δώσω ένα πεντανόστιμο πιάτο… Αν λοιπό ν και εσείς αγαπάτε τα στρογγυλά κολοκυθάκια δοκιμάστε την πρόταση και είμαι σίγουρη πως αυτό το καλοκαιρινό πιάτο θα το λατρέψετε…!!!
ΥΛΙΚΑ (Για 4 μεγάλα κολοκύθια)
300 γραμμάρια. κιμάς μοσχαρίσιος,
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα ,
2 κρεμμυδάκια φρέσκα μόνο στ άσπρο μέρος
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κούπα από την εσωτερική ψίχα του κολοκυθιού αλεσμένη στο multi ή ψιλοκομμένη
αλάτι
πιπέρι
κρόκο Κοζάνης 3-4 κλωναράκια
εξαιρετικό ελαιόλαδο Μεσσηνίας
2 -3 μεγαλούτσικες πατάτες κομμένες σε χοντρές ροδέλες
1 κουταλιά πάστα ντομάτας
2 ντομάτες χοντροαλεσμένες ή κονκασέ, 4 κουταλιές σπιτικό τραχανά
λίγη ζάχαρη
μια πιπεριά τσίλι , 1 κλωναράκι φρέσκια ρίγανη για άρωμα,
Τυρί γραβιέρα Τρίπολης μισό φλιτζάνι
Ζωμό βοδινού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε πολύ καλά τα κολοκύθια και με το ειδικό εργαλείο τα καθαρίζουμε εξωτερικά (τα ξύνουμε)
Αφαιρούμε το εσωτερικό τους , κρατάμε 1 κούπα και το ψιλοκόβουμε ή το αλέθουμε στο multi.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε 5-6 κ. σ. ελαιόλαδο μια πιπεριά τσίλι και λίγη φρέσκια ρίγανη.. Προσθέτουμε τα καθαρισμένα κολοκύθια και τα αφήνουμε να πάρουν λίγο χρώμα από όλες τις πλευρές.
Μόλις πάρουν χρώμα τα αφαιρούμε .
Κόβουμε τις πατάτες σε χοντρές ροδέλες και τις τηγανίζουμε στο ίδιο λάδι..Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμα. Τις αφαιρούμε μόλις ροδίσουν ελαφρά και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΙΜΑ
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε 3-4 κ. σ ελαιόλαδο και τον κιμά. Και με μια ξύλινη κουτάλα ή το σύρμα τον ανακατεύουμε να μην σχηματιστούν σβώλοι και να μαραθεί για 4-5 λεπτά. (σε μέτρια φωτιά)
. Ρίχνουμε το κρεμμύδι , τα κρεμμυδάκια το σκόρδο και τα σοτάρουμε μαζί με τον κιμά για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε μια κουταλιά πάστα ντομάτας και αφήνουμε να τσιγαριστεί και να ανακατευτεί με τα τον κιμά και τα υπόλοιπα υλικά και να δώσει άρωμα και γεύση. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο σπιτικό κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε την ψίχα από το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια και τις χοντροαλεσμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τον κιμά να βράσει και να μείνει με ελάχιστο ζουμάκι. Στο τέλος προσθέτουμε το μαϊντανό κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε τον τραχανά.
Σε ένα πυρέξ μεταφέρουμε τα κολοκύθια μας τα τρυπάμε λίγο με ένα πιρούνι στο πλάι και τα γεμίζουμε.
Γύρω -γύρω βάζουμε τις πατάτες.
Σε ένα μπολ βάζουμε 1 ½ κούπα νερό, και διαλύουμε τον ζωμό. Προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης και 2-3
κ . σ . εξαιρετικό ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε μέσα στο πυρέξ.
Ο ζωμός πρέπει να φτάνει μέχρι το μέσο του ύψους του κολοκυθιού.
Ψήνουμε στον αέρα για 1 ώρα περίπου στους 180 -200 βαθμούς.
Μόλις ψηθεί αφαιρούμε το ζωμό από το πυρέξ, τον βάζουμε σε ένα τηγάνι και τον βράζουμε να μείνει ελάχιστος ( 7- 8 κ. σ ρίχνουμε και λίγο βούτυρο να δέσει η σάλτσα και σο τέλος προσθέτουμε τη γραβιέρα. Με τη σάλτσα αυτή περιχύνουμε τα κολοκύθια μας και τις πατάτες μας.
Το βάζουμε στον σβηστό φούρνο για 5- 10 λεπτά και σερβίρουμε….
.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ
Με λένε Μαριάννα…
Οι συνταγές μου είναι φτιαγμένες από εμένα με αγάπη .
Λατρεύω την μαγειρική .από μικρό παιδί…αλλά μου αρέσει να παίζω και με τη ζάχαρη και το αλεύρι…Είμαι και λίγο γλυκαντζού ξέρετε.. Η τύχη μου ήταν μεγάλη γιατί λόγω του επαγγέλματός μου και του συζύγου μου ταξίδεψα σε όλη την Ελλάδα..
Αυτό με βοηθησε πολύ να γνωρίσω και να μάθω πολλά που δεν ήξερα.
Αφιέρωσα πολύ από τον ελεύθερο χρόνο μου στα παραδοσιακά φαγητά και τα υπέροχα γλυκίσματα αλλά και προσπάθησα να δοκιμάσω νέα υλικά και να τα φέρω όσο μπορούσα μέσα στο σπίτι μου στην οικογένειά μου
Και τωρα ειμαι εδώ και σας δινω αναλυτικά και χωρις μυστικά τις συνταγες μου.Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο facebook Μαγειρεύοντας με την marianna
Δείτε εδώ υπέροχες προτάσεις για σαλάτες
Ειδήσεις σήμερα
- Αμαλιάδα: Θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης
- Baba Vanga : Η τρομακτική πρόβλεψη της για το 2025
- Θεσσαλονίκη: Κλείνουν σχολεία λόγω σεισμού
- Η Γη της Ελιάς : Κουράκος και Αριάδνη ξανά μαζί και τίποτα δεν θα είναι ικανό να τους χωρίσει
- Τηλέμαχος Τσιμιρίκας: 12 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του 15χρονου ήρωα