Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 8/02/16-14/02/16

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι ”Τι να μαγειρέψω σήμερα”.Έτσι και εγώ αποφάσισα να βγάζω μια λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας μαζί με συνταγές!Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι…Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα,να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα με τα γούστα σας.’Οποια μαμαδοφίλη θέλει ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της διατροφικό πρόγραμμα και εγώ ευχαρίστως να το δημοσιεύσω.Οι δικές μας συνταγές και προτάσεις της εβδομάδας είναι:

Δευτέρα

Αγκινάρες α λά πολίτα

Anginares-ala-polita-600x450

πηγη:kopiaste

 

 

 

Υλικά συνταγής

10-12 αγκινάρες
1/4 του κιλού αρακάς [προαιρετικά]
1 φλιτζάνι λάδι
1/2 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1/2 κιλό καρότα κομμένα σε στρογγυλές φέτες
1/2 ματσάκι άνηθο
Χυμός ενός λεμονιού
5-6 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
Αλάτι – Πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Καθαρίζετε τις αγκινάρες ως εξής: Κόβετε το κοτσάνι από τις αγκινάρες, αφαιρείτε τα εξωτερικά πράσινα φύλλα και κόβετε τα υπόλοιπα ως τη μέση. Βγάζετε το χνούδι και τις ρίχνετε σε μια λεκάνη με νερό που έχετε προσθέσει χυμό λεμονιού, αλάτι και αλεύρι.

Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σωτάρετε τα κρεμμύδια.

Προσθέτετε το χυμό λεμονιού,τα καρότα και τις πατάτες, τον αρακά και σωτάρετε για μερικά λεπτά.

Τέλος προσθέτετε τις αγκινάρες, [από το νερό με το αλεύρι απ’ ευθείας χωρίς να τις πλύνετε] τον άνηθο, αλατοπίπερο και νερό.

Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 40΄περίπου μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες σας.

 

Τρίτη

Πένες με κοτόπουλο

penes

 

Υλικά συνταγής

  • 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 500 γρ. στήθος κοτόπουλου κομμένα σε κύβους ή λωρίδες
  • αλάτι, πάπρικα, λίγο μπούκοβο ή καγιέν
  • 3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 4-5 κ.σ. βούτυρο
  • 300 γρ. ζυμαρικό πένες
  • 1 κ.σ. ξερό βασιλικό ή 2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. από το νερό που βράσατε τις πένες

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βράζετε τις πένες σε μπόλικο αλατισμένο νερό “αλ τέντε” .  Κρατάτε 1 φλ. από το νερό που τις βράσατε. Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε στην άκρη.
  2.  Βάζετε σε τηγάνι τις 2 κ.σ. λάδι από τις λιαστές ντομάτες και μόλις ζεσταθεί  το σκόρδο και το σοτάρετε για 1 λεπτό ανακατεύοντας.
  3. Προσθέτετε στο ίδιο λάδι το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε λίγο πάπρικα [για χρώμα] και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά για 1′-2′ από κάθε πλευρά. Το κατεβάζετε από τη φωτιά.
  4. Προσθέτετε στο τηγάνι,  το βούτυρο και την κρέμα. Βάλτε το τηγάνι πάλι στη φωτιά και μόλις έλθει σε σημείο βρασμού, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να  έχετε μια κρεμμώδη σάλτσα.
  5. Προσθέτετε τις πένες και 1/2 φλ. νερό από αυτό που κρατήσατε. Ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Προσθέτετε το βασιλικό και το καγιέν ή μπούκοβο, ανακατεύετε και αφήνετε να σιγοβράσει λίγα λεπτά για να αναμειχθούν οι γεύσεις. Δοκιμάζετε το αλάτι κατεβάζετε από τη φωτιά πασπαλίζετε προαιρετικά με λίγο ακόμα ψιλοκομμένο βασιλικό και τριμμένο τυρί και σερβίρετε.

Τετάρτη

Γίγαντες γιαχνί

μενου εβδομαδας

Υλικά

  • ½ κιλό γίγαντες
  • 1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια
  • 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 3 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 2-3 καρότα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ½ ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
  • σέλινο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα φασόλια σε βαθύ μπολ με νερό να φουσκώσουν. Την επομένη, τα σουρώνουμε και τα βράζουμε με φρέσκο νερό σε βαθιά κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν (να κρατάνε λίγο). Τα σουρώνουμε και κρατάμε λίγο από το νερό τους.
  2. Σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τις τριμμένες στον τρίφτη ώριμες ντομάτες, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να μαγειρευτεί μέχρι να δέσει.
  3. Σε πήλινο πυρίμαχο δοχείο αδειάζουμε τους γίγαντες και τους περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας, τον άνηθο και το σέλινο ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε 1 ποτήρι από το ζουμί τους, που έχουμε κρατήσει. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C, μέχρι να πήξει η σάλτσα και να ροδίσουν οι γίγαντες. Σερβίρονται ζεστοί και συνοδεύονται από τυρί φέτα και φρέσκια πράσινη σαλάτα.

Πέμπτη

Ψαροκροκέτες

μενου εβδομαδας

Υλικά συνταγής:
Μαγειρεμένο (βραστό ή ψητό) φιλέτο ψαριού: 550 γρ.
Ψιλοκομμένο μαϊντανό: 3 – 4 κουταλιές
Τριμμένο σκόρδο: 2 σκελίδες
Τριμμένη φρυγανιά: 1 κούπα
Αβγό: 1 μεγάλο
Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει
Ελαιόλαδο: όσο πάρει για τηγάνισμα

Οδηγίες:
1. Ψιλοκόβετε πάρα πολύ καλά το ψάρι.Ανακατεύετε με το σκόρδο, μαϊντανό, αυγό και αλατοπίπερο. Αν θέλετε να είναι εντελώς λείες οι κροκέτες, βάζετε το μείγμα στο μπλέντερ.
2. Προσθέτετε σιγά – σιγά την φρυγανιά και ζυμώνετε απαλά, μέχρι να πάρετε ένα αρκετά σφιχτό μείγμα.
3. Πλάθετε κροκέτες, τις οποίες περνάτε ελαφρά από τριμμένη φρυγανιά και τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο, να ροδίσουν ολόγυρα. Βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
4. Σερβίρετε τις κροκέτες πολύ ζεστές.

 

Παρασκευή

Ριζότο με τόνο

μενου της εβδομαδας

Υλικά
1 κούπα ρύζι Basmati
1 κονσέρβα τόνο σε νερό
λίγη πιπεριά
μανιτάρια
μαϊντανό
άνηθο
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση
1. Ψιλοκόβετε τα λαχανικά και τα σοτάρετε για 1 λεπτό στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.
2. Προσθέτετε το ρύζι και 3 κούπες νερό και το αφήνετε να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να «πιει» όλα τα υγρά.
3. Λίγο πριν το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τον τόνο (στραγγιγμένο) και τον ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό και ανακατεύετε. Το βγάζετε από τη φωτιά και σερβίρετε.

Σάββατο

Κεφτεδάκια με καρότο

μενου εβδομαδας

Υλικά

  • Μισό κιλό κιμά (ανάμεικτο)
  • 1 αυγό
  • Μισή κούπα τριμμένη φρυγανιά
  • 2 τριμμένα καρότα
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 κουτ.γλ. μαϊντανός
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Αλεύρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε τον κιμά, με τη φρυγανιά, αλάτι-πιπέρι, το καρότο, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό

Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα αφήνουμε για 1 ώρα να κρυώσουν

Τα αλευρώνουμε ελαφρά και τα τηγανίζουμε.

Σερβίρουμε με πατάτες ή ρύζι

Κυριακή

Μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ

mosxaraki

Υλικά

Για το μοσχαράκι…1,5 κ. μοσχαράκι
4 ντομάτες ώριμες μικρές
1/2 κουτί ντοματοχυμό
1 κ. σούπας κέτσαπ
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
λάδι
αλάτι
πιπέριΓια το πουρέ…6 πατάτες μέτριου μεγέθους
1/2 φ. τσαγιού γάλα 1,5% λιπαρά
1 κρέμα γάλακτος 250 ml, 35% λιπαρά
2 κ. σούπας μαργαρίνη
αλάτι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Η πίτα της εβδομάδας

Κις Λορέν

μενου εβδομαδας

Υλικά
400 γραμμάρια μπέικον
400 γραμμάρια τυρί
1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φύλλο κρούστας
2 πράσα
ελαιόλαδο
θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
Υλικά για τη γέμιση
330 γραμμάρια γάλα
3 αυγά
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
200 γραμμάρια γιαούρτι 

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και αφήνουμε στην άκρη. Σωτάρουμε το μπεϊκον και το πράσσο και αφήνουμε και αυτό στην άκρη. Στη συνέχεια αλοίφουμε το φύλλο με ελαιόλαδο και προσθέτουμε το μπεϊκον, το πράσσο και το τυρί. Τέλος ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά

Τα γλυκά της εβδομάδας

Tάρτα σοκολάτας

μενου εβδομαδας

  • Για τη Βάση:
  • 230 γρ. αλεύρι
  • 150 γρ. βούτυρο σε κύβους
  • 1 κρόκο αυγού
  • 90 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Για τη γέμιση:
  • 300 γρ. κουβερτούρα
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 125 ml κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. αβγά
  • 125 γρ. ζάχαρη

Ανακατεύουμε το αλεύρι με την άχνη ζάχαρη.

Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε με το μείγμα του αλευριού.

Όταν το μείγμα γίνει σαν ψίχουλα, ρίχνουμε τον κρόκο και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια μας.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο παγωμένο νερό.

Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Ανοίγουμε με τον πλάστη και απλώνουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για τάρτες.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10 λεπτά.

Για τη γέμιση:
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα με το βούτυρο και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.

Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το λικέρ. Ενώνουμε τα δύο μείγματα.

Αδειάζουμε το μείγμα στη μισοψημένη τάρτα και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά.

 

 

Κέικ με εσπεριδοειδή

μενου εβδομαδας

Υλικά

  • 250γρ. Βούτυρο
  • 300γρ. Ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 300γρ. Γάλα
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι μεγάλο και ένα λεμόνι μεγάλο
  • 1 βανίλια
  • 20γρ. Μπέικιν
  • 500γρ. Αλεύρι ζαχαροπλαστικής
  • Άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Βάζουμε στο μίξερ να χτυπηθούν καλά μέχρι να αφρατέψουν το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη.  Στη συνέχεια ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Αφού χτυπηθούν καλά όλα αυτά, ρίχνουμε σιγά σιγά και το γάλα. Τέλος χαμηλώνουμε ταχύτητα και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά να ομογενοποιηθούν πολύ καλά.

Αδειάζουμε το μίγμα μας σε μία φόρμα του κέικ που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει καλά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε το κέικ μας και αφού κρυώσει πασπαλίζουμε με άχνη.

Για περισσότερες συνταγές πατήστε εδώ

valentine

Και μια που είναι του Αγιου Βαλεντίνου δείτε εδώ όλες τις συνταγες για του Αγιου Βαλεντίνου

 

Close