Συνταγή για μελαχρινή καρυδόπιτα με κακάο και αφράτη κρέμα πατισερί. Μία παραδοσιακή συνταγή για το Κυριακάτικο τραπέζι και όχι μόνο με σούπερ μελωμένη καρυδόπιτα με κακάο ή πετιμέζι.
Από τη φίλη μας Kiki Kyriaki.
- αυγα 7
- καρυδια 300 γραμμάρια κοπανισμένα
- ζαχαρη 200 γραμμάρια
- καλαμποκέλαιο 50 ml
- Σιμιγδάλι ψιλό 200 γραμμάρια
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 100 γραμμάρια
- μπέικιν πάουντερ 1 φακελάκι
- βανίλια 2 κάψουλες
- κακαο 3 κουταλιές της σούπας
- κανελά 1μιση κουταλάκι του γλυκού
- γαρίφαλο 1/4 κουταλάκι του γλυκού
- μοσχοκάρυδο 1/4 κουταλάκι του γλυκού
Υλικά
- ζαχαρη 500 γραμμάρια
- νερό 500 ml
- λεμονι Φλούδα από 1
- κονιάκ 2 κουταλιές της σούπας
- βουτυρο 1 μικρός κύβος
Για το σιρόπι
- κρόκους αυγού 6
- ζαχαρη 1 κούπα
- Γάλα φρέσκο 1 λίτρο
- κορν φλαουρ 100 γραμμάρια
- βούτυρο γάλακτος 100 γραμμάρια αγελαδινό
- βανίλια 2 κάψουλες
- βουτυρο 2 κύβους
Για τη κρέμα πατισερί
- καρυδια Κατά βούληση τριμμένα
Για το πασπάλισμα
Ένα γλυκό ακραία γευστικό , μελωμένο και απόλυτα εθιστικό ! Ο λόγος για την υπέροχη καρυδόπιτα που μας κάνει συντροφιά σε γιορτές και σε Κυριακάτικα τραπέζια! Είναι το γλυκό που μαζεύει την οικογένεια και τους φίλους όλους μαζί στο τραπέζι! Μια συνταγή που με πάει χρόνια πίσω και όσες φορές και να την φτιάξουμε πάντα πετυχαίνει!
Η μυρωδιά της όταν ψήνεται είναι αξεπέραστη και η γεύση της θα σε κάνει να την θέλεις κολασμένα! Επιτηδειότητα χρειάζεται και στο σιρόπιασμα ώστε να μη λιμνάσει στη βάση αφήνοντάς το στεγνό από τη μέση και πάνω.
Για να γίνει αυτό, το γλυκό θα πρέπει να είναι κρύο και το σιρόπι ζεστό, να το ρίχνουμε σιγά-σιγά και έπειτα να το αφήσουμε για 8 ώρες ώστε να απορροφηθεί σωστά. Τα αρώματα που κυριαρχούν είναι η κανέλα, το γαρίφαλο…
Σιροπιαστή σοκολατένια καρυδόπιτα
Μελαχρινή τη λέμε γιατί αντί για ζάχαρη μπαίνει το πετιμέζι και δίνει στο γλυκό μια σκούρα απόχρωση. Στις σύγχρονες εκδοχές της καρυδόπιτας πολλοί προσθέτουν στη ζύμη κακάο όπως θα δούμε και σε αυτή τη συνταγή.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τη μελαχρινή καρυδόπιτα με κρέμα:
Εκτέλεση για τη μελαχρινή καρυδόπιτα με κρέμα
Χτυπάμε στο μίξερ χειρός τα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου με την ζάχαρη και τις βανίλιες. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κοπανισμένα καρύδια, το καλαμποκέλαιο, το ψιλό σιμιγδάλι, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες, το κακάο σε σκόνη, τη κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο.
Στο τέλος βάζουμε τα κοπανισμένα καρύδια και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ταψί 30×40 εκατοστών βουτυρωμένο και ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, για 45 λεπτά, ανάλογα και τον φούρνο. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Όσο κρυώσει η καρυδόπιτα φτιάχνουμε το σιρόπι, βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμονιού, το κονιάκ και το βούτυρο. Βράζουμε για 10 λεπτά, μετρώντας από το σημείο βρασμού. Σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι την κρύα καρυδόπιτα και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Παραδοσιακή Καρυδόπιτα από τον Δημήτρη Μιχαηλίδη
Όσο κρυώνει η βάση φτιάχνουμε την κρέμα πατισερί. Ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός το φρέσκο γάλα και τους κρόκους αυγού. Ρίχνουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την ζάχαρη, ανακατεύουμε πολύ καλά και βάζουμε το μείγμα στη φωτιά.
Προσθέτουμε τις βανίλιες και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Στο τέλος βάζουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα και την ρίχνουμε πάνω από την κρύα καρυδόπιτα.
Από πάνω βάζουμε μεμβράνη που να ακουμπάει την κρέμα, έτσι ώστε να μη κάνει πέτσα και την αφήνουμε να παγώσει στο ψυγείο. Πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και απολαμβάνουμε.
Την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες