Μενού Χριστουγέννων- Πρωτοχρονιάς από το Daddy-cool.gr. Πετυχημένες συνταγές για τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά. Γεμιστή γαλοπούλα,κοτόπουλο,πίτες , γλυκά, ορεκτικά και σούπα.
Το μενού Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς για φέτος ,μας έκανε τη τιμή να το επιμεληθεί η αγαπημένη μου φίλη Μαιρη Καρακασίδη που όλοι τη ξέρετε σαν γιαγιά Μαίρη Εν δράση! Οι συνταγές είναι εύκολες και με σίγουρη επιτυχία. Η Μαιρούλα είναι χρυσοχέρα! Απολαύστε τες!
1) Μενού Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς συνταγές :Χριστόψωμο αλλιώς
μια συνταγούλα αλλιώτικη από τα κλασικά χριστόψωμα!
είναι μια πολύ αγαπημένη μου συνταγή που την κάνω πάντα και φέτος είπα να την μοιραστώ και μαζί σας!!!
υλικά
1 κιλό αλεύρι νο 1 σκληρό
60 γρμ νωπή μαγιά
300 γρμ χλιαρό γάλα
150 γρμ φυτικά έλαια άριστον η’ ότι βούτυρο θέλετε
150 γρμ ζάχαρη
1/2 κγ αλατι
2 κγ μέλι
1/2 με 1 κγ γλυκάνισο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 αυγα
Για το στόλισμα
σουσάμι
1 καρύδι
καθαρισμένα καρύδια
λίγο γάλα για το άλειμμα της ζύμης μας
και για να κάνετε στολίδια βάζετε λίγο νεράκι με λίγο αλευράκι και 2-3 σταγονες λαδάκι και τα ζυμώνετε και πλάθεται σχέδια και τα κολλάτε πάνω στο ψωμάκι σας με ένα πινέλο που το βουτάτε στο γάλα!
εκτέλεση
σε μια λεκανίτσα βάζουμε την ζάχαρη την μαγιά και το χλιαρό γάλα και Τ’ ανακατεύουμε να λιώσει η μαγιά και η ζάχαρη στην συνέχεια ριχνουμε το βούτυρο και τ αυγά και ζυμώνουμε μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε να έχετε μια αφράτη ζύμη!!!
Την σκεπάζετε την λεκανίτσα σας με μεμβράνη και την αφηνετε η΄στους 50 βαθμούς στον φούρνο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μας η την αφήνεται σκεπασμένη για αρκετές ωρίτσες να σας φουσκώσει!
Οταν έχει φουσκώσει μια φορά το ζυμώνετε και το βάζετε σε ένα ταψάκι 32 εκατοστών και εκεί το στολίζετε αφού πρώτα το περάσετε με γάλα σε όλη την επιφάνεια!!! το αφηνετε να φουσκώσει ξανά στους 50 στον φούρνο και όταν έχει πάρει το διπλάσιο όγκο βάζετε την θερμοκρασία ψησίματος! ψήνετε για 1 ωρίτσα περίπου στους 180 στο τελευταίο τεταρτάκι βάζετε ένα κομματάκι λαδόκολλα από πάνω να μην σας καεί!!!!
Νο 2) Κοτοσαλάτα για το τραπέζι των Χριστουγέννων
ΥΛΙΚΑ κοτοσαλάτας
1 στήθος κοτόπουλο βρασμένο και κομμένο σε κυβάκια
1 ποτήρι καλαμπόκι βρασμένο
1 ποτήρι κίτρινο τυρι χοντροτρυμμένο
μια μαγιονέζα έτοιμη 250 γραμ
μπόλικο πιπεράκι
εκτέλεση συνταγής
βάζουμε όλα μαζί τα υλικά μας σε μια λεκανίτσα
και κρατάμε 3 κουταλιές μαγιονέζα να την βάλουμε στο τέλος
πάνω από την κοτοσαλάτα να εχει ομοιόμορφη επιφάνεια
την βάζουμε 2 ωρίτσες στο ψυγείο και μετά δοκιμάστε και θα με θυμηθείτε!!!
Νο 3) Πατατοσαλάτα με ζωμό παντζαριών
υλικά και εκτέλεση όλα μαζί
Oταν βράζετε παντζάρια κρατάτε το ζουμάκι.
Μπορείτε να το βαζετε στην κατάψυξη και το έχετε οταν το χρειαστείτε.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα με πατατες κομμένες σε κύβους ρίχνετε και λίγο αλατι και τις βράζετε όχι όμως τελείως .
Όταν κρατάνε λιγάκι οι πατατες σβήνετε την φωτιά και τις αφήνετε μέσα στο ζουμάκι μέχρι να κρυώσουν για να πάρουν όλο το χρώμα από τα παντζάρια!!!!!!!!
Στην συνέχεια τις στραγγίζετε και τις βάζετε σε μια πιατέλα.
Μπορείτε να βάλετε ψιλοκομμένο κρεμμυδι βρασμένο καρότο λαδολέμονο και ότι άλλο θέλει η φαντασία σας.
Νο 4) Δυόροφη σπανακόπιτα
Υλικά για το ισόγειο
1 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερο χοντροκομμένο
4 αυγα
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
λίγη φέτα τριμμένη
αλατοπίπερο.
Υλικά για τον δεύτερο όροφο
300 γραμμ φέτα
4 αυγά
πιπέρι
λίγο φρέσκος δυόσμος
Υλικά για τα φύλλα
800 γραμ αλεύρι
400 γραμ νεράκι λίγο χλιαρό
60 γραμ ελαιόλαδο
40 γραμ λευκό κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Να γίνει ένα ζυμαράκι μαλακό αλλά να μην κολλάει και του δίνω και ένα φιλάκι.
Το αφήνω 1 ωρίτσα να χαλαρώσει στο ψυγείο.
Το χωρίζω σε 8 μπαλίτσες και με νισεστέ και μόνο νισεστέ ανοίγω φιλαράκια.
Εκτέλεση
καθαρίζουμε και πλένουμε πολλές φορές το σπανάκι μας.
Το χοντροκόβουμε και το μαραίνουμε με δυο τρόπους.
1) σε μια λεκάνη με μπόλικο αλατάκι το στύβετε και βγάζει πολλά υγρά.
2) σε μια κατσαρόλα που έχετε βάλει πολύ λίγο νεράκι και το αχνίζετε και το στύβετε καλα.
Αν θέλετε κρατάτε το ζουμάκι που βγάζει το σπανάκι και κάνετε ένα υπέροχο πιλαφάκι.
Βάζουμε σε μια λεκάνη το σπανάκι μας και τα υπόλοιπα υλικά τ’ ανακατεύουμε.
Αφήνετε στην άκρη και ανοίγετε 2 φύλλα που τα στρώνετε στον πάτο ενός μεγάλου ταψιού λαδωμένο.
Πάνω στα 2 φύλλα ρίχνετε όλη την γέμιση με το σπανάκι.
φτιάχνετε άλλο ένα φύλλο και το βάζετε πάνω από το σπανάκι.
Τέλος βάζετε τα υλικά του δεύτερου ορόφου χτυπώντας λιγάκι τ’ αυγά και τρίβοντας με το χέρι σας την φέτα.
Στρώνετε ομοιόμορφα και τον δεύτερο όροφο σας και από πάνω σκεπάζετε με δυο ακόμα φύλλα.
κάθε φύλλο που βάζετε ρίχνετε λιγάκι λαδάκι ενδιάμεσα.
Χαράζετε με ένα μυτερό μαχαίρι την πιτούλα σας και την ψήνετε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η πιτούλα σας.
Δια χειρός ΜαίρηςΥλικά
400 ΓΡΑΜ πένες
400 γραμ φέτα
5 αυγά
1 κουτί γάλα εβαπορέ
1 κούπα ζουμί από τα μακαρόνια
πιπέρι
4 φύλλα
https://giagiamairi.dimosbox.gr/2015/05/pites-fylla/
Εκτέλεση
Βράζουμε τις πένες όσο χρόνο λέει η συσκευασία.
Κρατάμε μια κούπα νερό από αυτό που έβρασαν τα μακαρόνια.
τα σουρώνουμε και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν..
τρίβουμε με τα χέρια μας την φέτα.
χτυπάμε τ αυγά και προσθέτουμε και το εβαπορέ.
Όλα μαζί τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα που είχαμε τις πένες.
Ανοίγουμε δυο φύλλα και τα στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί
Ρίχνουμε όλο το μείγμα που έχουμε στην κατσαρόλα..
Κάνουμε ακόμα δυο φύλλα που ενδιάμεσα πάντα βάζουμε λίγο λαδάκι.
Κόβουμε γύρω γύρω το φύλλο που περισσεύει.
κάνουμε ένα λεπτό κόθρο.
Χαράζουμε και ρίχνουμε ακόμα λίγο λαδάκι.
Ψήνουμε στους 180 πάνω κάτω μέχρι να ροδίσει η πίτα μας!!!!
Υλικά
2 στήθια κοτόπουλο βρασμένα και κομμένα σε κυβακια
2 κουτάκια μανιτάρια κονσέρβα
πιπεριές πολύχρωμες μισή απο κάθε χρώμα
σε κυβακια
αλατι και μπόλικο πιπέρι
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 μικρές κρέμες γάλακτος
4 κουταλιές γιαούρτι
2 αβγά χτυπημένα
2 κουταλιές βούτυρο
μια κούπα τριμμένη φέτα
μια κούπα κίτρινο τυρί
2 φύλλα σφολιάταςΕκτέλεση
Σοτάρουμε το κρεμμύδι τα μανιτάρια και μετά ριχνουμε και τις πιπεριές.
Το κοτόπουλο την κρέμα γάλακτος και τα τυριά
το πιπέρι και με προσοχή το αλάτι
και τα βγάζουμε απο την φωτιά.
Όταν εχου κρυώσει αρκετά ρίχνουμε το γιαούρτι και τα
χτυπημένα αβγά.
Τα τοποθετούμε στο ταψί με ένα φύλλο κάτω και ένα επάνω! Ψήνουμε στους 180 μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσοχή να την βάλετε χαμηλά στον φούρνο να ψηθεί και απο κάτω!!!
υλικά
1 μεγάλο κοτόπουλο
6 μέτριες πατατες χοντροκομμένες
1 λεμόνι τον χυμό
2 πορτοκάλια τον χυμό
2 κσ μελί
αλατι πιπέρι
μουστάρδα
ελαιόλαδο
2 κλαράκια δεντρολίβανουλικά για την γέμιση
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 καρότο τριμμένο
1/2 κιλού συκωτάκια πουλιών ζεματισμένα και ψιλοκομμένα
1 φλιτζανάκι του καφέ κουκουνάρι
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
150 με 200 γραμ ρύζι για Καρολίνα
αλάτι πιπέρι
1 κγ κάρυ
1 κσ μουστάρδα σκόνη
σπιτικός ζωμός λαχανικών
https://giagiamairi.dimosbox.gr/2015/07/zomoi-laxanokon/
λίγο ελαιόλαδο
1 με 1 1/2 ποτήρι νεράκιεκτέλεση
καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το κοτόπουλο το αλατοπιπερόνουμαι και το βάζουμε στην γάστρα μας!!!
σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λαδάκι και σοτάρουμε το κρεμμύδι το σκορδάκι και σταδιακά ρίχνουμε όλα τα υλικά να σοταριστούν και τέλος το ρυζάκι μας!!!! μόλις είμαστε έτοιμη ρίχνουμε αλάτι πιπέρι και το κάρυ μας ον σπιτικός ζωμός λαχανικών
https://giagiamairi.dimosbox.gr/2015/07/zomoi-laxanokon/ και ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις και σβήνουμε την φωτιά μας! μόλις κρυώσει η γέμιση λιγάκι βάζουμε μια οδοντογλυφίδα στο σημείο που είναι ο λαιμός και γεμίζουμε από κάτω το κοτοπουλάκι μας κλείνουμε με ένα μεγάλο καλαμάκι ξύλινο στο κάτω μέρος του κοτόπουλου!!!! μέσα στην γάστρα βάζουμε τις πατάτες μαζί με το γεμιστό κοτοπουλάκι μας και τα κλαράκια το δενδρολίβανο και αλατοπιπερόνουμε σε ένα σεικερ χτυπάμε τον χυμό από τα πορτοκάλια το λεμόνι την μουστάρδα το μέλι και το ελαιόλαδο και περιχύνουμε τις πατάτες και το κοτοπουλάκι μας για την πρώτη ώρα ψήνουμε με σκεπασμένη την γάστρα στους 180 με 200 και μόλις περάσει η μια ωρίτσα το ανοίγουμε και το ψήνουμε άλλη μια ώρα περίπου μέχρι να πάρουν χρωματάκι!!!! δεν βάζουμε άλλα υγρά εκτός από τον χυμό που είπαμε!!!!
η ποσότητα της γέμισης είναι πολύ περισσότερη από αυτήν που χρειαζόμαστε για το κοτοπουλάκι μας!!! όση μένει την βράζουμε με λίγο νεράκι σιγά σιγά και την σερβίρουμε μαζί με το φαγακι μας!
υλικά
2 κιλά μπούτι χοιρινό κομμένο σε μερίδες
1 κιλό σέλινο χοντρό η’ σέλερι
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
2 κρεμμύδια χοντροκομμένο
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
2 λεμόνια
3 αυγα
1 κγ κορν φλαουρ
εκτέλεση
πλένουμε και στραγγίζουμε το χοιρινό και βάζουμε το λαδάκι στην κατσαρόλα να κάψει να σοτάρουμε τα κομμάτια του!!!
παράλληλα εχουμε πλύνει πολύ καλά τα φύλλα του σέλινου τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα ζεματάμε για 5 λεπτάκια σε καυτό νερό και τα στραγγίζουμε, αυτό το κάνουμε γιατί το σέλινο είναι βαρύ στο στομάχι ενώ με το ζεμάτισμα φεύγει λίγη από την δύναμη της γεύσεις και είναι καλύτερο!!
όταν έχει σοκαριστεί καλά το κρεατάκι μας ριχνουμε και τα κρεμμύδια και να μαραθούν λιγάκι στην συνέχεια ριχνουμε τον άνηθο το πιπεράκι και νεράκι να αρχίσει να βράζει το φαγακι μας σε χαμηλή φωτιά!! δοκιμάζουμε να δουμε πότε αρχίζει να μαλακώνει και όταν δουμε ότι το τσιμπάμε εύκολα ρίχνουμε και το ζεματισμένο σέλινο και το αλατι και αφήνουμε να σιγοβράσουν δοκιμάζοντας πάντα να δείτε αν είναι έτοιμα και τα δυο υλικά μας!!!
όταν είναι βρασμένα καλά κάνουμε το αυγολέμονο και τα περιχύνουμε κουνώντας αρκετά δυνατά την κατσαρόλα να πάει μέχρι κάτω!!!!
Αυγολέμονο!!!σε μια λεκανίτσα βάζουμε τα ασπράδια από τα αυγα και κρατάμε χωριστά τους κρόκους μέσα στο χυμό από το λεμόνι λιώνουμε το κορν φλάουρ και αρχίζουμε να χτυπάμε τ’ασπράδια μας μέχρι να ασπρίσουν στην συνέχεια ρίχνουμε τους κρόκους και αμέσως μετά το λεμονάκι και με μια κουτάλα σιγά σιγά μπόλικο ζουμάκι από το φαγακι μας!!!! όταν είναι απ έξω ζεστή η λεκανίτσα μας ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα μας κουνώντας της αρκετά δυνατά!!!
υλικά
1/2 μοσχαράκι χτένι
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο
1/2 ποτήρι ντοματούλα πολτό
1/2 κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας
λίγο μπαχάρι
λίγη κανέλα
αλάτι πιπέρι
λίγη ζάχαρη
ελαιόλαδο
υλικά για τις φωλιές
8 πατάτες ιδίου μεγέθους
σπορέλαιο για το τηγάνι
υλικά πουρέ
2 πατάτες για τον πουρέ
μοσχοκάρυδο
αλάτι
δυο κουταλάκια του γλυκού βούτυρο
μια κούπα τυρί τριμμένο
λίγο γάλα για τον πουρέ
εκτέλεση
πλένουμε και στραγγίζουμε το κρεατάκι μας βάζουμε στην κατσαρόλα μας το λάδι και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε το κρεατάκι μας στην συνέχεια ρίχνουμε και το κρεμμύδι και το σκόρδο να σοταριστουύν!
μετά ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά μας και συμπληρώνουμε νεράκι για να βράσει και να έχουμε μια μελωμένη σαλτσούλα!!!!
τον χρόνο που βράζει το μοσχαράκι μας κάνουμε την προετοιμασία για τις πατάτες, τις καθαρίζουμε και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε το κέντρο από τις πατάτες μας και τις τηγανίζουμε και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι!!!!!!αυτά που βγάζουμε τα μαζεύουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα με αλατισμένο νεράκι να βράσουν συμπληρώνοντα άλλες 2 πατάτες ψιλοκομμένες για να βράσουν γρήγορα!!! μόλις βράσουν οι πατάτες τις σουρώνουμε και τις πολτοποιούμε σε ενα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ρίχνοντας μέσα και τα υλικά για τον πουρέ εκτός από το τυρί!!!!
τέλος αραδιάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψάκι και τις γεμίζουμε μα το μοσχαράκι μας που το κόβουμε μπουκίτσες στην συνέχεια με ένα κουτάλι γεμίζουμε την επιφάνεια από τις πατάτες με πουρέ και ρίχνουμε τυράκι από πάνω!!!! τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει ο πουρές μας και είναι έτοιμες!!! καλή επιτυχία
Υλικά
1 μεγάλο λάχανο
1/2 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
250 γραμ κιμάς χοιρινός
2 καρότα τριμμένα
μια χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο
μια χούφτα κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
μπόλικο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερό χοντροκομμένα
200 γραμ ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο για την γέμιση
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο για την κατσαρόλα
μπόλικο αλατοπίπερο
Υλικά για το αυγολέμονο
3 αυγά
χυμός από 2 λεμόνια μεγάλα
2 κγ κορν φλάουρ
όλο τον ζωμό από την κατσαρόλα
Εκτέλεση
παίρνουμε το λάχανο και του κόβουμε σε βάθος όλο το κοτσάνι κάνοντας ένα κώνο.
Το βάζουμε με την τρύπα που κάναμε προς τον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας.
Γεμίζουμε νερό και το βάζουμε να βράσει για 5 λεπτά,
Το γυρίζουμε και σταδιακά όσο βράζει και από την άλλη πλευρά βγάζουμε σιγά σιγά τα φύλλα και τα ακουμπάμε σε ένα ταψί.
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε τον κιμά, το ρύζι καλά πλυμένο, το τριμμένο καρότο, το κρεμμυδάκι με τον άνηθο, τον Δυόσμο, το ξερό κρεμμύδι, ελαιόλαδο, 1 ποτηράκι του κρασιού νερό και μπόλικο αλατοπίπερο.
Τα ζυμώνουμε καλά και τ’ αφήνουμε μισή ωρίτσα.
Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και βγάζουμε από το κέντρο το κοτσανάκι τους.
Τα χωρίζουμε ανάλογα το μέγεθος του φύλλου στα δυο αν είναι μικρά ‘η σε περισσότερα κομμάτια αν είναι μεγάλα.
Βάζουμε ένα κγ γέμιση στο κάθε φύλλο.
Κλείνουμε τις δυο πλευρές του και μετά ρολάρουμε το ντολμαδάκια μας.
Τα σκληρά κομμάτια τα στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας και επάνω ακουμπάμε σε σπιράλ τους ντολμάδες μας
προσοχή να μην είναι χαλαροί μεταξύ τους για να μην φύγουν και χαλάσουν στο βράσιμο.
κάθε σειρά μου γεμίζουμε ρίχνουμε αλατοπίπερο και συνεχίζουμε.
Όταν τελειώσουμε το τύλιγμα ρίχνουμε ξανά αλατοπίπερο το ελαιόλαδο και 2 ποτήρια βρασμένο νερό.
σκεπάζουμε με ένα πιάτο.
Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και μόλις πάρει να βράζει το φαγάκι μας χαμηλώνουμε από το 9 στο 6 την εστία μας.
Προσοχή δεν βάζουμε κουτάλι στην κατσαρόλα απλά την κουνάμε κυκλικά πολύ συχνά προσέχοντας πάντα να προσθέσουμε κι άλλο νεράκι.
Μέτα από 1 1/2 της ώρας το φαγάκι μας είναι έτοιμο,
Το βγάζουμε από την φωτιά και βάζουμε ένα πιάτο από πάνω για να μπορέσουμε να βγάλουμε το ζουμάκι από την κατσαρόλα μας.
Σε ένα λεκανάκι βάζουμε τα ασπράδια των αυγών και τα χτυπάμε να γίνουν σαν κρέμα.
Προσθέτουμε τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα.
Μέσα στο χυμό λεμονιού λιώνουμε το κορν φλάουρ και το προσθέτουμε στα χτυπημένα αυγά χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.
Τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά όλο τον ζωμό που βγάλαμε από την κατσαρόλα.
Μόλις βάλετε όλο το ζουμάκι περιχύνουμε το φαγάκι στην κατσαρόλα μας και κουνάμε πολύ καλά για αρκετά λεπτά να πάει παντού το αυγολέμονο μας.
Αν σας βγουν πολλά τα ντολμαδάκια μπορείτε να τα στρώσετε σε ένα ταψί και να τα βάλετε στην κατάψυξη,
Μόλις παγώσουν τα αποθηκεύετε σε μια σακούλα τροφίμων και έχετε έτοιμα τα επόμενα ντολμαδάκια σας!!!!
με αυτή τήν ιδέα μου κλείνω τον κύκλο των μελομακάρονων
για να φτιάξω και τις υπόλοιπες γιορτινές συνταγούλες μου
να έχετε καλές γιορτές με υγεία
υλικά
2 1/2 κούπες σπορέλαιο
αν δεν νηστεύετε δοκιμάστε να αντικαταστησετε 1/2 κούπα σπορέλαιο με βούτυρο κερκύρας
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
3/4 κούπας ζάχαρη
1 κγ μπε’ι’κιν
1 κγ σόδα
1/2 κγ αλάτι
1/2 κγ γαρύφαλλο
1 κγ κανέλα
4 κγ κονιάκ
4 φύσιγγες χρώμα ζαχαροπλαστικής της επιλογή σας αν θέλετε να κάνετε πράσινα θα βάλετε 2 φύσιγγες κίτρινο και 2 μπλε
1 1/2 κιλό αλεύρι γοχ
1 κούπα του τριμμένο φιστίκι Αιγίνης για μετά το μέλωμα!!!!
σιρόπι
4 κούπες νερό
3 κούπες ζάχαρη
1 κούπα μέλι
1 ξυλάκι κανέλα
1 φλούδα πορτοκάλι
τα βράζετε όλα μαζί για 5 λεπτάκια χαμηλώνετε την φωτιά και ρίχνετε το μέλι
εκτέλεση
βάζουμε την ζάχαρη σε μια λεκανίτσα και ριχνουμε το χυμό πορτοκαλιού με την σόδα για να λιώσει η ζάχαρη στην συνέχεια το λάδι ανακατεύοντας να μην υπάρχει κόκκος ζάχαρης και μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά τέλος ρίχνουμε και το αλεύρι!! << θέλουμε να έχουμε μια ζύμη όχι πολύ μαλακή>> ρίχνετε στην ζύμη σας χρώμα Ζαχαροπλαστικής για περισσότερο εντυπωσιακά μελομακάρονα!!!! τα ψήνουμε σε λαδόκολλα για 20 με 22 λεπτά στους 180
καλή σας επιτυχία!!!!
γρήγορα εύκολα νόστιμα κουραμπιεδάκια
αυτή την συνταγούλα την κάνω παρά πολλά χρόνια και δεν την αλλάζω!!!
δοκίμασα αρκετές συνταγές άπλα δεν με έκαναν να αλλάξω γνώμη!!!!
υλικά
750 γραμ βούτυρο κερκύρας
1/2 ποτήρι ζάχαρη άχνη
1 κρόκος αυγού
4 κσ κονιάκ
1 κγ σόδα λιωμενη στον χυμό 1/2 λεμονιού
3 βανιλιες
1 κιλο αλεύρι Νο 2
250 γραμ αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκομμενα
και καβουρντισμένα ελαφρώς να μην έχουν υγρασία
2 πακέτα ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμαεκτέλεση
σε ένα μπρίκι βράζουμε νεράκι και ρίχνουμε τα αμύγδαλα να μουλιάσουν για 5 λεπτάκια περίπου μετά τα στραγγίζουμε τα καθαρίζουμε και τα χοντροκόβουμε για τι τότε είναι μαλακά τα βάζουμε σε ένα ταψάκι στον φούρνο στους 120 με 150 βαθμούς και τ αφήνουμε για 20 λεπτάκια περίπου δοκιμάζοντας αν στεγνώσαν!!!
σε μια λεκάνη βάζουμε το βούτυρο με την ζάχαρη και χτυπάμε να αφρατέψει το βουτυράκι μας μετά ρίχνουμε το κρόκο του αυγού και μετά τα υπόλοιπα υλικά μας ΠΡΟΣΟΧΗ την σόδα με το λεμόνι τ’ ανακατεύουμε πάνω από την λεκανιίτσα να μην φουσκώσει και τρέχει τέλος ριχνουμε και τ’ αμυγδαλάκια μας και ζυμώνουμε λίγο ακόμα!!!!
ανάβουμε τον φούρνο μας να είναι ζεστός και στρώνουμε λαδόκολλα στα ταψιά μας.
πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα βάζουμε στο ταψάκι μας πατώντας στο κέντρο από το κάθε κεφτεδάκι με το δάχτυλο μας να κάνει μια μικρή λακουβίτσα το κουραμπιεδάκι μας!!
όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε ζεστά από το ταψί και τα ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα που εχουμε βάλει το 1 σακουλάκι ζάχαρη και τα κουκουλώνουμε για λίγα λεπτάκια και μετά τα στρώνουμε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη με την βοήθεια ενός μικρού σουρωτηριού αυτό που είναι για το τσάι !!!!
ψήνονται στους 200 για 25 λεπτάκια περίπου ΠΡΟΣΟΧΗ αν είναι δυνατός ο φούρνος σας τα βάζετε 20 λεπτά δεν θέλουμε να σκουρύνουν!!!!
καλή σας επιτυχία!!!
υλικά
6 αυγα
1 κουταλάκι μπεικιν
2 κούπες ζάχαρη
2 1/2 κούπες αλεύρι
1 κούπα καλαμποκέλαιο
ξύσμα και χυμό απο 2 πορτοκάλια
2 με 3 σωληνάρια χρώμα ζαχαροπλαστικής
κόκκινο
τα βρίσκετε στο σούπερ μάρκετ
300 γραμ σπασμένα μελομακάρονα
Κόκκινο κέικ με μελομακάρονα
εκτέλεση
Σε μια λεκανίτσα χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα αυγά με την ζάχαρη.
Ρίχνουμε το σπορέλαιο και μετά τον χυμό πορτοκαλιού.
Το ξύσμα και το χρώμα στην συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σταματάμε το μίξερ!!!
Ρίχνουμε στην λεκάνη τα σπασμένα μελομακάρονα και ανακατεύουμε απαλά!
Βάζουμε το μείγμα μας στην φόρμα και ψήνουμε στου 180 για μια ώρα!!!
υλικά
250 γραμ τριμμένους κουραμπιέδες
300 γραμ αλεύρι γοχ
200 γραμ βούτυρο τύπου κερκύρας
4 αυγα
200 γραμ ζάχαρη
2 κγ μπεικιν
μια πρέζα αλατι
250 γραμ γάλα
ξυσμα και χυμό από 1/2 λεμόνι
λίγο κονιάκ
εκτέλεση
βάζουμε τους κουραμπιέδες στο μουλτι και τους κάνουμε σκόνη σε μια λεκανίτσα χτυπάμε την ζάχαρη με το βούτυρο να αφρατέψει.
Ρίχνουμε τ’ αυγά την σκόνη κουραμπιέ τον λεμόνι το κονιάκ το αλατάκι το μπεικιν το γάλα.
Τέλος το αλευράκι μας!!!
βουτυρώνουμε μια μεγάλη φόρμα και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 60 λεπτάκια περίπου.
Δοκιμάζοντας με ένα μαχαιράκι που το βάζουμε μέσα στο κέικ μας στα 50 λεπτά να δούμε αν είναι καθαρό τότε το κεκάκι μας
είναι έτοιμο!!!!
υλικά
3 καρότα τριμμένα στο ψιλό του τρίφτη
6 αυγα
1 κούπα καρύδια τριμμένα στο μουλτι
1 κούπα σπορέλαιο
2 1/2 κούπες αλευρι
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 κγ μπεικιν
1 σφηνάκι κονιάκ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
μια πρέζα αλατι
μια πρέζα κανέλα
εκτέλεση
χτυπάμε την ζάχαρη με τ’ αυγα μετά ριχνουμε το καρότο το σπορέλαιο και τα υπόλοιπα υλικά! στο τέλος πάντα μπαίνει το αλεύρι!!!
το βάζουμε σε ταψάκι 32 εκατ και την ψήνουμε στους 180 για μια ώρα!
στολίζουμε με ζάχαρη άχνη η αν θέλουμε κάνουμε σοκολάτα γκαναζ με 200 γραμ κρέμα γάλακτος και 300 γραμ σοκολάτα!!!!
ζεσταίνουμε την κρέμα γαλακτος σε σιγανή φωτιά και όταν είναι ζεστή ριχνουμε την σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα μας
την βάζουμε πάνω από την βασιλόπιτα μας όταν είναι κρύα η γκαναζ!!!!
τα υλικά τα μετράμε με την ίδια κούπα!
καλή επιτυχία
υλικά για
5 αυγά
175 γραμ βούτυρο η άριστον φυτικά ελαία
125 γραμ σπορέλαιο
600 γραμ ζάχαρη
1 κγ κακουλέ σκόνη
1 κγ μαχλέπι
πολύ λίγη μαστίχα
500 γραμ γάλα χλιαρό
1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
150 γραμ νωπή μάγια η’ 3 φακελάκια ξερή
2 κιλά αλεύρι για τσουρέκι
και 1 κρόκος αυγού με λίγο γάλα για την επάλειψη
ΚΑΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΑΣΤΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
εκτέλεση
λιώνουμε σε χλιαρό γάλα την μαγιά μαζί με λίγη ζάχαρη και μια κούπα αλεύρι και τ’ αφήνουμε για 20 λεπτάκια στην συνέχεια βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και ριχνουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά με όποια σειρά θέλουμε μόνο το βούτυρο το βάζουμε στο τέλος χλιαρό και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο! σκεπάζουμε την ζύμη μας με μια πετσέτα και τ’ αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μετά ζυμώνουμε ξανά και χωρίζουμε σε μεγάλα μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε λουριδίτσες τις αλείφουμε με μαρμελάδα κάστανο η’ οτι άλλη μαρμελάδα και τα κάνουμε ρολάκια τα βάζουμε σε ταψάκια όταν φουσκώσουν τα τσουρέκια μας τα αλείφουμε με λίγο γάλα και ένα κρόκο αυγού και τα ψήνουμε στους 180 με αέρα για 25 λεπτά!
υλικά
1 πακέτο φύλλο κανταΐφι
1 λίτρο γάλα
110 γραμ ζάχαρη
120 γραμ σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλιά βούτυρο για την κρέμα
1 κούπα βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα κανταΐφι
4 αβγά
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
και 2 βανίλιες
μια χούφτα τριμμένο φιστίκι Αιγίνης ς που θα μπει όταν είναι ψημένα τα γαλακτομπούρεκα γιατί αν το βάλετε πριν τα ψήσετε θα σας καεί το φιστίκι!Υλικά για το σιρόπι
650 ζάχαρη
400 νερό
ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι
ένα ξύλο κανέλαςεκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το ξύσμα λεμονιού και την βανίλια να ζεσταθεί
Ρίχνουμε την ζάχαρη και μετά το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να γίνει μια κρέμα!
¨Οταν είναι έτοιμη χτυπάμε τα αβγά σε ένα μπολάκι και ρίχνουμε λίγη από την ζεστή κρέμα για να πάρουν μια καλή θερμοκρασία.
Στην συνέχεια τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα που είναι η κρέμα μας και μαζί και την μια κουταλιά βούτυρο και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη που την κολλάμε στην κρέμα να μην κάνει κρούστα!!!!
όταν είναι κρύα η κρέμα μας βάζουμε σε ένα μπολάκι αφού πρώτα τα ξεμαλλιάσουμε
λίγα λίγα τα φύλλα από το κανταΐφι να κάνουμε μια φωλίτσα ΠΡΟΣΟΧΗ να περισσεύει φύλλο έξω από το μπολάκι!!!
βάζουμε 2 κουταλιές κρέμα μέσα στην φωλίτσα και σκεπάζουμε με τα φύλλα που περισσεύουν έξω από το μπολάκι, μόλις το κλείσουμε όλο το τουμπάρουμε σε ένα ταψί!!!!!
όταν είναι όλα τα γαλακτομπουρεκάκια μας έτοιμα λιώνουμε το βούτυρο και με ένα πινέλο τα ραντίζουμε με περίπου μια κουταλιά βούτυρο στο κάθε ένα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν!!!!εκτέλεση σιρόπι
την ώρα που περιμένουμε να κρυώσει η κρέμα κάνουμε το σιρόπι μας για να είναι και αυτό κρύο μόλις βγουν τα γαλακτομπούρεκα από τον φούρνο!!!!
βράζουμε για 10 με 15 λεπτά περίπου την ζάχαρη με το νεράκι και την κανέλα και μετά από τα 10 λεπτά ρίχνουμε και το λεμόνι και σβήνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει!!!!
καλή επιτυχία!!!!
είναι ένα υπέροχο γλυκό, μπορείτε να ψήσετε όσα θέλετε και τα υπόλοιπα να τα βάλετε άψητα στην κατάψυξη και όταν τα θελήσετε τα ρίχνετε στον φούρνο παγωμένα και στην αρχή σε σιγανή φωτιά και μετά που ξεπαγώνουν να δυναμώσετε την φωτιά!!!!
υλικά
2 ποδαράκια μοσχαρίσια
1 1/2 κοιλίτσα μοσχαρίσια
1 μεγάλο κρεμμύδι
ξίδι
αλατι
σκόρδο
Μπούκοβο
εκτέλεση
πλένουμε και καθαρίζουμε πολύ καλά την κοιλίτσα και τα ποδαράκια αν υπάρχουν τριχούλες τις καψαλίζουμε και ξυρίζουμε καλά,
Τα ποδαράκια και αφού είναι όλα πολύ καθαρά τα βάζουμε στην χύτρα η σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε και το κρεμμύδι και βάζουμε νεράκι μέχρι εκεί που είναι το σημαδάκι στην χύτρα μας.
μόλις αρχίσει να βράζει ξαφρίζουμε το νεράκι μας και μετά κλείνουμε την χύτρα και βράζουμε για μιάμιση ωρίτσα αν τα βράζετε σε κατσαρόλα θέλει περίπου 3 ώρες να βράσει!!!
όταν περάσει ο χρόνος βρασμού στραγγίζουμε το ζουμάκι από ψιλή σήτα πετάμε το κρεμμύδι και καθαρίζουμε τον πατσά μας από τα κοκαλάκια και τον κόβουμε όσο λεπτό θέλουμε και το ρίχνουμε στο καθαρό ζουμάκι προσθέτουμε 3 με 4 ποτήρια νεράκι αλάτι και λίγο πιπεράκι και βάζουμε την κατσαρόλα μας πάλι για ένα 20λεπτο ακόμα και ο πατσάς μας είναι έτοιμος!!!!
σε ένα μπουκαλάκι βάζουμε σκορδάκι χοντροκομμεένο κόκκους πιπέρι και ξίδι και έχουμε έτοιμο το σκορδοστούμπι μας για το μπούκοβο περνάμε στο μουλτι κόκκινες καφετερές πιπεριές που ξεράναμε από το καλοκαιράκι.
Αν δεν καταναλώσετε όλο το πατσαδάκι μπορείτε να το βάλετε σε μπολάκια στην κατάψυξη και όποτε θέλετε να ζεστάνετε και να το φάτε!!!! καλή σας επιτυχία!
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες