Μεζεδάκια για το Μουντιάλ!

Οικοδέσποινα Ρωσία:

Παραδοσιακό σουβλάκι Shashlyk (σαζλίκ)

Μεζεδάκια για το Μουντιάλ!

Υλικά:

1 κιλό χοιρινό λαιμό κομμένο σε κομματάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κ.σ. μαϊντανό
1 ½ κ.σ. αλάτι
½ κ.γ. πιπέρι
1 ½ κ.σ. καπνιστή πάπρικα
½ κ.γ. μπούκοβο
½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
½ κ.γ. σουμάκ
2 κ.σ. ξύδι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
120 γρ. ανθρακούχο νερό

Επί το έργον:

Αναμειγνύουμε όλα τα μπαχαρικά με το κρεμμύδι και το σκόρδο κάνοντας ένα μασάζ στο κρέας. Σε μία σακούλα τροφίμων τοποθετούμε το κρέας με τα μπαχαρικά και ρίχνουμε όλα τα υγρά της μαρινάδας. Τοποθετούμε στο ψυγείο και το αφήνουμε μία μέρα ολόκληρη. Περνάμε τα κομμάτια του χοιρινού σε ξυλάκια για σουβλάκια και ψήνουμε στην ψησταριά.

#1 Αργεντινή:: Ένας αργεντίνικος μεζές παρόλο που το μεγάλο φοβαρί αποκλείστηκε 

Choripán με σάλτσα Chimichurri (Το αργεντίνικο hot dog).

Μεζεδάκια για το Μουντιάλ!

Υλικά:

4 πικάντικα λουκάνικα chorizo
4 μικρές μπαγκέτες για hot dog

Για τη σάλτσα:

1 ματσάκι μαϊντανό
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. μουστάρδα
½ κ.γ. καυτερό ή γλυκό μπούκοβο
2 κ.σ. νερό
1 κ.γ. μέλι
60 γρ. ελαιόλαδο
3 κ. της σούπας ξύδι από κρασί
αλάτι και μαύρο πιπέρι

Επί το έργον:

Ψήνουμε τα λουκάνικα στο γκριλ και παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ρίχνουμε τα υλικά στο μπλέντερ εκτός από το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και χτυπάτε καλά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. Ανοίγουμε τα ψωμάκια, τοποθετούμε από ένα λουκάνικο και απλώνουμε τη σάλτσα. Σερβίρουμε με νάτσος ή πατάτες τηγανιτές.

Φαβορί #2 Βραζιλία:

Coxinhas (Το street food της Βραζιλίας. Πρόκειται για κροκέτες γεμισμένες με μείγμα κρέμα τυριού και κοτόπουλου).

Μεζεδάκια για το Μουντιάλ!

Υλικά:

Για τη γέμιση:

1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλιτζ. ξεψαχνισμένο κοτόπουλο
1 κ.γ. μπούκοβο γλυκό ή καπνιστή πάπρικα
Αλάτι, πιπέρι
200 γρ. τυρί κρέμα
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκια
Χυμό από ½ lime

Για τη ζύμη:

2 κ.σ. βούτυρο
1 φλιτζ. γάλα
1 ¼ φλιτζ. ζωμό κότας
Περίπου 2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το πανάρισμα:

Αυγό
φρυγανιά
Λάδι για το τηγάνι

Επί το έργον:

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο. Τσιγαρίζουμε το σκόρδο με το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι και το μπούκοβο. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το τυρί κρέμα με το μαϊντανό, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το χυμό lime. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει το τυρί.

Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο, τον ζωμό και το γάλα και το αφήνουμε να λιώσει. Όταν διαλυθεί το βούτυρο ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία ζύμη. Την αφαιρούμε από το τηγάνι και την μεταφέρουμε σε μία καθαρή επιφάνεια. Περιμένουμε να κρυώσει λίγο και την ζυμώνουμε ενώ είναι ακόμα ζεστή.

Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και το πλάθουμε σε μπαλάκι. Το ανοίγουμε με τα χέρια μας σε ένα στρόγγυλο φύλλο. Στη μέση βάζουμε μια κουταλιά από την γέμιση και την τυλίγουμε με προσοχή να μην την τρυπήσουμε δίνοντάς της σχήμα αχλαδιού. Συνεχίζουμε να φτιάχνουμε τα κοτοκροκετάκια μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε αρκετό λάδι μέχρι να ζεσταθεί πολύ καλά. Κάθε κροκετάκι το βουτάμε πρώτα στο αυγό, μετά στη φρυγανιά και έπειτα στο τηγάνι μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε ζεστά. Αν θέλουμε ετοιμάζουμε μία ελαφριά σως με γιαούρτι, λίγη κρέμα γάλακτος, ελαιόλαδο, lime, αλάτι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Φαβορί #3 Γαλλία:

Αλμυρό Fondue τυριών (Το αγαπημένο σε όλους μας ζεστό μείγμα λιωμένων τυριών)

Μεζεδάκια για το Μουντιάλ!Υλικά:

200 γρ. έμενταλ κομμένο σε κυβάκια
200 γρ. γραβιέρα κομμένο σε κυβάκια
100 γρ. τσένταρ κομμένο σε κυβάκια
¾ φλιτζ. λευκό κρασί
1 κ.σ. κιρς
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.γ. κορν φλάουρ
½ κ.γ. μουστάρδα
Πιπέρι

Σερβίρισμα:

Κομματάκια ψωμιού από μπαγκέτα κομμένα σε κύβους
Κρακεράκια και κριτσίνια
Νάτσος ή πατατάκια

Επί το έργον: Αναμειγνύουμε όλα τα τυριά μαζί με το κορν φλάουρ. Παίρνουμε το σκεύος για το φοντύ και το τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά. Αλείφουμε τον πάτο με το σκόρδο για ένα λεπτό και το αφαιρούμε. Ρίχνουμε μέσα το κρασί με το κιρς και όταν ζεσταθούν βάζουμε τα τυριά σε 3 δόσεις για να λιώσουν σωστά ανακατεύοντας συνέχεια. Τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή ένταση ώστε να μην καούν τα τυριά. Στο τέλος προσθέτουμε τη μουστάρδα και το πιπέρι. Σερβίρετε ζεστό.

Φαβορί #4 Αγγλία:

Shepherd’s Pie ή Cottage pie (η γνωστή πίτα με κρέας «του βοσκού»)

Μεζεδάκια για το Μουντιάλ!

Υλικά:

Για τη γέμιση:

1 κιλό κιμά από μοσχάρι ή αρνί
1 μεγάλο κρεμμύδι σε κυβάκια
2 καρότα σε κυβάκια
2 σέλερι σε κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
5 κ.σ. αρακά
5 κ.σ. καλαμπόκι
1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο
1 κ.σ. Worcestershire Sauce
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
3 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
½ φλιτζ. κρασί
300 γρ. ζωμό κότας
Αλάτι, πιπερί

Για τον πουρέ:

1 κιλό πατάτες βρασμένες
200 γρ. κρέμα γάλακτος
3 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
Αλάτι, πιπέρι, τριμμένο μοσχοκάρυδο

Επί το έργον:

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανανικά μας με τον πελτέ. Αφού μαλακώσουν λίγο προσθέτουμε τον κιμά. Τον τσιγαρίζουμε και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τον ζωμό κότας, την Worcestershire Sauce, το δεντρολίβανο και το αλατοπίπερο. Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Αφαιρούμε το κλαράκι του δεντρολίβανου. Σε ένα μπολ τοποθετούμε τις βρασμένες πατάτες και όλα τα υλικά. Τα λιώνουμε με το πιρούνι μέχρι να έχουμε την υφή που επιθυμούμε. Λαδώνουμε ένα πυρέξ και ρίχνουμε πρώτα τον κιμά. Έπειτα στρώνουμε τον πουρέ ομοιόμορφα και ψήνουμε στους 220 βαθμούς στον αέρα για 15 με 20 μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Όποιο πιάτο και αν επιλέξετε να φτιάξετε το σίγουρο είναι ένα: βάζετε γκολ…στην απόλαυση!

Οι συνταγές είναι από την σελίδα στο facebook: Συνταγές για όλους

Close