Υλικά για τη ζύμη:
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις • 50 γρ. νωπή μαγιά • 1 ½ κ.γ αλάτι • 3 κ.γ μέλι • 1 ½ -2 φλυτζάνια (περίπου) χλιαρό νερό • 4 κ.σ ελαιόλαδο
Για το μείγμα τυριού:
• 550 γρ. φέτα σε χοντρά τρίμματα (με το ζύμωμα θα τριφτεί περισσότερο) • 4 κ.σ γραβιέρα ψιλοτριμμένη • 4 κ.σ φρέσκο δυόσμο ή 2 ½ κ.σ ξερό • 5 κ.σ ελαιόλαδο • Πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής:
• Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε το μέλι και λίγο αλεύρι ώστε να γίνουν χυλός και πασπαλίζουμε με ακόμα ένα κουταλάκι αλεύρι. • Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει το μείγμα (το άφησα 1 ώρα). • Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. • Όταν η μαγιά είναι έτοιμη την προσθέτουμε στο αλεύρι αρχίζοντας το ζύμωμα. • Συμπληρώνουμε λίγο-λίγο από το νερό και προσθέτουμε και το λάδι. Βάζουμε μόνο όσο νερό χρειάζεται και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ζύμη. • Μεταφέρουμε το ζυμάρι μας σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε πολύ καλά για περίπου 10-12 λεπτά μέχρι να αποκτήσουμε μια ωραία, ελαστική ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. • Κάνουμε τη ζύμη μας μπάλα, τη μεταφέρουμε σε ένα λεκανάκι με τη λεία πλευρά προς τα πάνω, τη σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 με 1 ½ ώρα ώστε να φουσκώσει καλά. • Σε ένα άλλο σκεύος ανακατεύουμε τα τυριά με το δυόσμο, το ελαιόλαδο και πιπέρι. • Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη προσθέτουμε το μείγμα φέτας και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Η ζύμη θα γίνει λίγο πιο μαστιχωτή αλλά αν κολλάει πολύ αλευρώνουμε ελαφρά τα χέρια μας. • Σχηματίζουμε μια μπάλα, τη χωρίζουμε σε 4 ή 6 κομμάτια, πλάθουμε σε φραντζολάκια τα οποία στριφογυρίζουμε ελαφρά σαν να στύβουμε και τα μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψί η λαμαρίνα. • Αφήνουμε τα φραντζολάκια μας σκεπασμένα σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 1 ώρα. • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-55 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα. Όταν είναι έτοιμα τα μεταφέρουμε σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Tips:
•Δεν είναι απαραίτητο να φτιάξετε προζύμι. Μπορείτε να παραλείψετε το αλεύρι απο το μείγμα της μαγιάς και θα περιμένετε λιγότερη ώρα μέχρι να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει. • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον δυόσμο με θυμάρι η ρίγανη και τη γραβιέρα με κάποιο άλλο τυρί της αρεσκείας μας. • Προσέχουμε ώστε το νερό να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό για να μην κάψουμε τη μαγιά. • Το συγκεκριμένο τυρόψωμο όταν κρυώσει είναι πιο σφιχτό από ένα κανονικό ψωμί αλλά αν δεν βάλουμε τυρί μένει πιο αφράτο. • Ενδέχεται να χρειαστεί λιγότερο η περισσότερο νερό. • Δοκιμάστε να το φάτε με λίγο επιπλέον μέλι. • Μπορούμε να πλάσουμε σε καρβελάκια η πλεξούδες όπως τα κουλουράκια.





