Ο μπουφές του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού πρέπει να είναι εντυπωσιακός. Πέρα, λοιπόν, από τα παραδοσιακά και πολύ νόστιμα φαγητά μας, την παράσταση μπορούν να κλέψουν και τα ορεκτικά που θα σερβίρουμε.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ορισμένες συνταγές εύκολες και ιδιαίτερες για να αφήσετε τους καλεσμένους σας με το στόμα ανοιχτό… από την νοστιμιά!
Χριστουγεννιάτικες κις
Υλικά:
Για το φύλλο
3 κούπες αλεύρι
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλιά αλάτι
250 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια και παγωμένο
8-10 κουταλιές παγωμένο νερό
Για τη γέμιση
Μισή κούπα βούτυρο
Μια δόση νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο
1 κουταλιά μέλι
450 γρ. σπανάκι
400 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
170 γρ. φέτα τριμμένη
3 κούπες τριμμένο τυρί τσένταρ
4 αυγά
1 κούπα γάλα
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Λαδώστε τα φορμάκια για τα κις και αφήστε τα στο πλάι.
Για το φύλλο, ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε το βούτυρο και λιώστε το με τα άλλα υλικά. Ρίξτε το νερό, σταδιακά, μέχρι το μείγμα να σταθεροποιηθεί. Απλώστε το μείγμα σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια και κόψτε το σε δυο κομμάτια. Τυλίξτε το σε μεμβράνη και αφήστε τα κομμάτια στο ψυγείο, όσο θα προετοιμάζετε τη γέμιση.
Για τη γέμιση, λιώστε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και μέτρια φωτιά. Προσθέστε την πιπεριά, το σκόρδο και τσιγαρίστε μέχρι το σκόρδο να μαλακώσει, για περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε το κρεμμύδι και τσιγαρίστε μαζί με το σκόρδο. Χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε το μέλι μέχρι το κρεμμύδι να χρυσίσει. Προσθέστε τα μανιτάρια, το σπανάκι, τη φέτα και μια κούπα από το τσένταρ και ανακατέψτε καλά. Απομακρύνετε από τη φωτιά και αφήστε στην άκρη.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα αυγά, το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να φτιάξετε ένα μαλακό μείγμα. Αφήστε στην άκρη. Βγάλτε από το ψυγείο το ένα κομμάτι της ζύμης και ανοίξτε το σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Με ένα κρασοπότηρο ή με ένα κουπάτ κόψτε μικρά κυκλάκια. Τοποθετήστε τα στα φορμάκια και γεμίστε τα με μια κουταλιά από το μείγμα με το σπανάκι και με ένα κουταλάκι από το μείγμα με το αυγό από πάνω. Γαρνίρετε με λίγο τσένταρ. Ψήστε στο φούρνο για 15-20 λεπτά ή μέχρι το φύλλο να αρχίσει να χρυσίζει και το αυγό να γίνει καλά. Επαναλάβετε και με την υπόλοιπη ζύμη.
Κεφτέδες μπάρμπεκιου
Υλικά:
1/2 κούπα τρίμματα ψωμιού
1/3 της κούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
¼ της κούπας γάλα
1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο
1 κουταλιά ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι
1 κουταλάκι σάλτσα γούστερ
1 κιλό κιμάς
¼ κούπα λάδι κανόλα
1 μπουκάλι σάλτσα τσίλι
1 βαζάκι ζελέ σταφυλιού
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το ψωμί, το κρεμμύδι, το γάλα, το αυγό, το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και τη σάλτσα γούστερ. Σχηματίστε μικρά κεφτεδάκια και τηγανίστε τα σε ένα μεγάλο τηγάνι.
Αφήστε τα κεφτεδάκια σε χαρτί και στο ίδιο τηγάνι ανακατέψτε τη σάλτσα τσίλι και το ζελέ σταφυλιού. Μαγειρέψτε τα μέχρι το ζελέ να λιώσει και ανακατέψτε με αυτό τα κεφτεδάκια.
Μίνι πιτσάκια
Υλικά:
1 κιλό φύλλο κρούστας
1 μεγάλη κίτρινη πιπεριά, καθαρισμένη και κομμένη σε λεπτές λωρίδες
75 γρ. παρμεζάνα τυρί, τριμμένο
4 τομάτες κομμένες
175 γρ. τυρί φέτα, τριμμένη
6 φέτες προσούτο, λεπτοκομμένες
280 γρ. μοτσαρέλα, κομμένη σε λεπτές φέτες
Ψιλοκομμένα μυρωδικά (μαϊντανός, θυμάρι, βασιλικός κ.λ.π)
Εκτέλεση:
Κόψτε το φύλλο σε έξι ίσα μεγάλα κομμάτια. Κόψτε κάθε κομμάτι σε μικρότερα τετραγωνάκια ή κυκλάκια. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220ο. Τοποθετήστε τα φύλλα πάνω σε χαρτί ψησίματος και χωρίστε τις γεμίσεις. Σε μερικά τετραγωνάκια τοποθετήστε την τομάτα και τη φέτα με βασιλικό. Σε άλλα την πιπεριά και την παρμεζάνα και στα υπόλοιπα την μοτσαρέλα με το προσούτο. Ψήστε μέχρι το φύλλο να χρυσίσει και τα τυριά να λιώσουν, περίπου 10-15 λεπτά.
Μπρουσκέτες με αμύγδαλο και τυρί
Υλικά:
1 μπαγκέτα κομμένη σε 36 φέτες
2 κούπες τριμμένο τυρί τσένταρ
2/3 της κούπας μαγιονέζα
½ της κούπας φέτες αμυγδάλου, καβουρντισμένες
6 φέτες μπέικον, τσιγαρισμένες και τριμμένες
1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
Αλάτι
Επιπλέον φέτες αμυγδάλου
Εκτέλεση:
Τοποθετήστε τις φέτες σε χαρτί ψησίματος και ψήστε τις στο γκριλ για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανιστές. Στο μεταξύ σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το τυρί, τη μαγιονέζα, τα αμύγδαλα, το μπέικον, το κρεμμυδάκι και το αλάτι. Απλώστε το μείγμα πάνω από το ψωμί και ψήστε για άλλα 8 λεπτά μέχρι το τυρί να λιώσει. Γαρνίρετε με τις επιπλέον φέτες. Σερβίρετε ζεστό!
Στεφάνι κρούστας με κοτόπουλο
Υλικά:
220 γρ. ρολά από φύλλο κρούστας
1 κούπα τσένταρ, τριμμένο
2/3 της κούπας ζωμός κοτόπουλου, πηχτός
½ της κουπάς μπρόκολο, τριμμένο
½ της κούπας κόκκινες πιπεριές, γλυκές, λεπτοκομμένες
¾ της κούπας κοτόπουλο βρασμένο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
2 κουταλιές μιλοκομμένο κρεμμύδι
Εκτέλεση:
Αραδιάστε τα ρολά του φύλλου σε ένα ταψί σχηματίζοντας ένα αστέρι. Ανακατέψτε τα υλικά και γεμίστε με αυτά το φύλλο. Κλείστε με τις λωρίδες του φύλλου τη γέμιση, σχηματίζοντας ένα στεφάνι. Ψήστε στους 220ο για 25 λεπτά περίπου.
Πηγή: infokids.grΕιδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες