Πως φτιάχνουμε χαρουπόμελο & πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε

Πως φτιάχνουμε χαρουπόμελο – Συνταγή.  Το χαρουπόμελο είναι μία παραδοσιακή Κρητική συνταγή από χαρούπια! Εχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία ενώ μπορεί να απογειώσει πολλές συνταγές μας.

Από τις σαλάτες μας μέχρι και τα κουλουράκια μας. Επίσης πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν το χαρούπι σαν βασικό συστατικό για τις μάσκες ομορφιάς τους στο σπίτι! Σίγουρα λοιπόν το χαρουπόμελο πρέπει να βρίσκεται σε κάθε σπίτι! Είναι φάρμακο και superfood και κάνει πολύ καλό σε μικρούς και μεγάλους. Δείτε την εκτέλεση της συνταγής:

Εκτέλεση

Μαζεύουμε ή αγοράζουμε μεγάλα χαρούπια και τα πλένουμε καλά. Τα κόβουμε σε κομματάκια και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει. Τα βράζουμε για 5-7 λεπτά. Δεν κάνει να τα βράσουμε περισσότερο γιατί μπορεί να γίνει πολύ πικρό .

Βάζουμε επάνω ένα πιάτο και κάτι βαρύ και τα αφήνουμε για 24 ώρες. Σουρώνουμε το ζουμί με φίλτρο του καφέ ή τουλουπάνι και το βάζουμενα βράσει . Μένει περίπου 1/4. Αναλόγως πόσο πηχτό το θέλουμε.

Δείτε ακόμα light συνταγή για cake με χαρουπάλευρό

Tips

Καταναλώνουμε το χαρουπόμελο σαν το μέλι. Κάνει καλό στην καρδιά και στην χοληστερόλη. Έχει ιχνοστοιχεία και βιταμίνες Α και Β. Ήταν φάρμακο για τους παλιούς και πλέον θεωρείται υπερτροφή. Τα χαρούπια πρέπει να είναι ξερά προτού γίνουν χαρουπόμελο. Τα αφήνουμε να ξεραθούν λοιπόν στο δέντρο.

Το χαρουπόμελο είναι γλυκό. Λιγότερο γλυκό από το μέλι και η γεύση του μοιάζει με σοκολάτα. Μπορείτε να βάλετε χαρουπόμελο στην σαλάτα σας αντί για μπαλσάμικο. Μπορείτε επίσης να το προσθέσετε στις σάλτσες σας για να γίνουν γλυκόξινες. Υπάρχουν επίσης συνταγές με κουλουράκια που έχουν ως βασικό συστατικό το χαρουπόμελο.

χαρούπια Ζουμί από χαρούπια Πως φτιάχνουμε χαρουπόμελο και πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε συνταγή βρασμένο το Ζουμί από χαρούπια Πως φτιάχνουμε χαρουπόμελο και πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε συνταγή χαρουπόμελο

Η συνταγή είναι της φίλη μας Rena Varda

και την βρήκαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr 

Σας άρεσε η συνταγή; Αν ναι,πείτε μας στα σχόλια. Εσείς ξέρετε κάποια άλλη χρήση του; Περιμένουμε τα σχόλιά σας.

Close