Η συνταγή είναι απο την προγιαγιά μου, γνήσια σμυρνιά κι όλη η οικογένεια κάθε χρόνο κάνει αυτά τα κουλουράκια τα χριστούγεννα. Τα λέμε βασιλοπιτάκια. Ελπίζω να τα απολαυσετε!!
Τι χρειαζόμαστε:
500 γρ βούτυρο
450 γρ ζάχαρη
1 ποτήρι φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα
80 γρ κονιάκ
μισό κουταλάκι σόδα
2 βανίλιες
1 1/2 κιλο αλέυρι
μισο χαρτάκι τριμμένο γαρύφαλλο
γαρύφαλλο ολόκληρο
1 αυγό
Θα χρειαστείτε και φορμάκια για να κάνετε διάφορετικά σχεδιάκια (η αρχική συνταγή γινόταν με αητάκια!)
Πώς το κάνουμε:
Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατευουμε με την ζάχαρη για να λιώσει.
Βάζουμε στο μείγμα μας και τις βανίλιες , την σόδα και την πορτοκαλάδα κι ανακατέυουμε.
Προσθέτουμε το κονιάκ και το τριμμενο γαρύφαλλο μέχρι να αφομοιωθούν.
Μετά προσθέτουμε σιγά σιγά το αλευρι κι ανακατεύουμε μεχρι να γινει ομοιόμορφη ζύμη (το ανακάτεμα καλό είναι να γίνεται με τα χέρια).
Μόλις διαμορφωθεί η ζύμη παίρνουμε κομμάτια και τα απλώνουμε και με τα φορμάκια την κοβουμε και δημιουργούμε διάφορα σχεδιάκια (Να μην είναι πολυ λεπτή η ζύμη)
Τα βάζουμε στο ταψί και τα διακοσμούμε με ενα γαρυφαλλάκι στη μέση του καθενός.
Χτυπάμε το αβγό και με ενα πινελάκι αλείφουμε λίγο το καθένα από πάνω.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στους 180 (προθερμασμένος) για περπου μιση ώρα μεχρι να ροδίσουν.
Λίγα μυστικά ακόμα
Καλό θα ήταν να μην τα αφήσετε πολλή ώρα στο φούρνο, όπως επίσης να βάζετε ένα ενα τα ταψιά στο φούρνο.
Καλή απόλαυση!!
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες