Από το ορεκτικό έως το επιδόρπιο, δείτε χριστουγεννιάτικες συνταγές που δεν θα επιβαρύνουν το βάρος σας.
Τα Χριστούγεννα πέρασαν και όλοι αρχίζουν να σκέφτονται τι θα ετοιμάσουν τώρα στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, ώστε να ενθουσιάσουν και να ικανοποιήσουν τους προσκεκλημένους τους! Το θέμα είναι να επιλέξουμε έξυπνα τα υλικά και τα πιάτα που θα παρασκευάσουμε, ώστε η μόνη έκπληξη να είναι στα πρόσωπα των καλεσμένων μας και όχι στο δικό μας, αντικρίζοντας το νούμερο της ζυγαριάς μετά το γιορτινό τραπέζι! Για όλους εσάς λοιπόν που θέλετε να ετοιμάσετε ένα χριστουγεννιάτικο μενού με πιάτα χαμηλών θερμίδων ώστε να διατηρήσετε τη γραμμή σας ακόμα και σε αυτές τις γιορτινές μέρες, σας έχω εδώ αρκετές προτάσεις!
Έχω ετοιμάσει ένα πλήρες εορταστικό μενού, το οποίο περιλαμβάνει από ορεκτικό μέχρι και επιδόρπιο, ώστε να μην στερηθείτε τίποτα, αλλά παράλληλα έχοντας κρατήσει την ισορροπία ανάμεσα στη γεύση και στο θερμιδικό περιεχόμενο! Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση!
Ορεκτικό: Κολοκυθόσουπα βελουτέ με γιαούρτι
Μπορούμε να ξεκινήσουμε το εορταστικό μας μενού σερβίροντας μια μικρή ποσότητα αυτής της υπέροχης σούπας στους καλεσμένους μας!
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι (για περίπου 4 άτομα):
1 κιλό ψαχνό κίτρινης κολοκύθας
1 μέτριο κρεμμύδι
1 πράσο
½ λίτρο ζωμό από κοτόπουλο
1 κ. γλυκού τριμμένο κύμινο
1κ. γλυκού κάρυ
αλάτι και φρέσκο πιπέρι
100ml light κρέμα γάλακτος
1κ. σούπας γιαούρτι/ άτομο για το σερβίρισμα
τριμμένη πάπρικα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα προσθέστε την κολοκύθα κομμένη σε κύβους, μαζί με το κρεμμύδι και το πράσο. Ρίξτε το ζωμό του κοτόπουλου και συμπληρώστε με νερό μέχρι να καλυφθούν τα λαχανικά. Ρίξτε το αλάτι, το κάρυ και το κύμινο. Αφήστε να βράσουν καλά τα λαχανικά. Όταν ετοιμαστούν, σουρώστε τα και χτυπήστε τα στο μπλέντερ του μίξερ σας. Προσθέστε όσο χρειαστεί από το ζωμό, μέχρι η σούπα σας να αποκτήσει τη βελούδινη υφή που θέλετε. Για το σερβίρισμα βάλτε στο κέντρο κάθε πιάτου 1 κ. σούπας γιαούρτι και πασπαλίστε με τριμμένη πάπρικα.
Σαλάτα: Σαλάτα με κόκκινα φρούτα και γραβιέρα:
Μετά το ορεκτικό, μπορούμε να συνεχίσουμε με μια υπέροχη πράσινη σαλάτα, όπου με διάφορες πινελιές μπορεί να μετατραπεί σε ένα πιάτο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση! Πάμε να το φτιάξουμε:
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
1 ματσάκι άγρια ρόκα
1 μαρούλι
λίγα τρυφερά φύλλα από σπανάκι
2κ.σούπας μύρτιλα αποξηραμένα
2κ.σούπας αποξηραμένο κρανμπερι ή σταφίδες
2κ.σούπας ρόδι
2κ.σούπας σπόρους από ηλιόσπορο
1 αχλάδι
½ φλιτζ. καρύδια
1200γρ. γραβιέρα πικάντικη
Για τη σως:
8κ.σούπας λάδι
4κ.σούπας ξύδι μπαλσάμικο
1κ.γλυκού μουστάρδα
αλάτι
φρέσκο πιπέρι
γλυκιά πάπρικα
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα λαχανικά, τα στεγνώνουμε και τα χοντροκόβουμε με τα χέρια μας, βάζοντάς τα
σε μία πιατέλα. Κόβουμε τη γραβιέρα σε μικρά κυβάκια και χοντροκόβουμε τα καρύδια στο μίξερ. Προσθέτουμε στα φύλλα της σαλάτας το τυρί, τα αποξηραμένα φρούτα, το ρόδι και το αχλάδι κομμένο σε κομματάκια. Χτυπάμε τα υλικά της σως καλά μέχρι να δέσει. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σως λίγο πριν σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με το καρύδι και τους ηλιόσπορους.
Κυρίως Πιάτο: Γαλοπούλα ψητή με vinsanto
Η γαλοπούλα αποτελεί το βασικό Χριστουγεννιάτικο πιάτο και είναι πολύ καλή επιλογή! Η σύνθεσή της είναι όμοια με αυτή του κοτόπουλου, το οποίο θα μπορούσε εύκολα να την αντικαταστήσει για όσους το επιθυμούν. Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα λίπους, γι’ αυτό και την χαρακτηρίζουμε «λευκή» πρωτεΐνη. Αφαιρέστε το δέρμα της γαλοπούλας (πέτσα) και καταναλώστε την άφοβα, χωρίς τύψεις! Τα κάστανα που υπάρχουν στη συνταγή, αποτελούν μια καλή πηγή υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και περιέχουν μικρή ποσότητα σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και ωμέγα-6. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 4-5 κάστανα αποδίδουν γύρω στις 100 θερμίδες. Για να δούμε τις λεπτομέρειες της συνταγής:
Δείτε ακόμη: Μενού Χριστουγέννων/Πρωτοχρονιάς 2017 απο το Daddy-cool.gr
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
Μία γαλοπούλα (2 κιλά)
2 κ.σούπας ελαιόλαδο
3 ξινόμηλα κομμένα σε κυδωνάτα κομμάτια
15 κάστανα
20 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι (τα μουλιάζουμε σε vinsanto για να μαλακώσουν)
½ πορτοκάλι σε φέτες
1 ποτήρι vinsanto
αλάτι,
πιπέρι,
λίγο θυμάρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τη γαλοπούλα και της προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε το θυμάρι και τις φέτες πορτοκαλιού στην κοιλιά της. Αλείφουμε μέσα στο ταψί τη γαλοπούλα με το ελαιόλαδο και την περιχύνουμε με το vinsanto (στο οποίο ήδη έχουν μαλακώσει τα δαμάσκηνα). Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 1,5-2 ώρες. Κατά διαστήματα περιχύνουμε το φαγητό με τα υγρά του ταψιού. Χαράζουμε τα κάστανα και τα βράζουμε για περίπου 15-20 λεπτά. Τα καθαρίζουμε και τα ρίχνουμε στο ταψί μαζί με τα μήλα και τα μουλιασμένα δαμάσκηνα. Ανακατεύουμε να βραχούν όλα μαζί με τα υγρά του ταψιού και ψήνουμε για ακόμα 30-40 λεπτά.
Δείτε ακόμη: Τα καλύτερα και πιο γευστικά cupcakes για τις γιορτές των Χριστουγέννων!
Επιδόρπιο: Light κέικ (ή cupcake) espresso
Τελειώνοντας με το φαγητό, είναι κατανοητό ότι θα θέλετε να συνοδέψετε με κάτι τον καφέ που πιθανόν να ακολουθήσει! Μια εναλλακτική πρόταση, σε σχέση με τα κλασσικά γλυκά της χριστουγεννιάτικης περιόδου, είναι ένα κέικ με γεύση καφέ! Τι καλύτερο και ταιριαστό! Καλή σας απόλαυση!
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
175 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
175 γρ. stevia
175 ελαιόλαδο
2-3 αυγά
70 γρ. κακάο
1 κούπα espresso έτοιμο ή γαλλικό
1 κουταλιά λικέρ πικραμύγδαλο
1 κουταλάκι σόδα
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ το λάδι και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και τον καφέ. Ρίχνουμε το λικέρ και τη σόδα. Αφού ανακατέψουμε, προσθέτουμε το αλεύρι με το κακάο, αφού τα έχουμε ενώσει.
Χτυπάμε να γίνει ομοιόμορφο μείγμα. Βάζουμε σε φόρμα αλευρωμένη και βουτυρωμένη και ψήνουμε για 40-50 λεπτά.
Μπορούμε να το ψήσουμε σε φόρμες cupcakes για 20 λεπτά.
Πηγή: iatronet.grΕιδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες