Τάρτα με εύκολη mousse σοκολάτας χωρίς αυγά και σάλτσα φράουλας.Μια λαχταριστή πρόταση για το Κυριακάτικο Τραπέζι σας!
Υλικά για τη βάση:
250 γρ. μπισκότα digestive
50 γρ. ξηροί καρποί της αρεσκείας σας
2 κρόκοι αυγών
2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
Υλικά για τη mousse:
250 γρ. κουβερτούρα (αν θέλετε και κουβερτούρα γάλακτος)
100 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά για να λιώσουμε την κουβερτούρα
500 ml κρύα κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά (προσοχή όχι από την κατάψυξη)
*Μπορούμε να βάλουμε και φυτική κρέμα για σαντιγί
Υλικά για τη σάλτσα φράουλας:
500 γρ κατεψυγμένες φράουλες η φρέσκες αν είναι η εποχή τους
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
5κ.σ νερό
2 κ.σ κονιάκ η λικέρ ή ουίσκι
2-3 κ.σ χυμό λεμονιού
1-2 κ.σ κορν φλάουρ (ανάλογα με το πόσο χυμό θα βγάλουν οι φράουλες και πόσο πηχτή θέλουμε τη σάλτσα)
Εκτέλεση για τη βάση:
Θρυμματίζουμε στο μπλέντερ τα μπισκότα με τους ξηρούς καρπούς.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη,μετά τους κρόκους και τέλος το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.
Βάζουμε τα υλικά της βάσης σε μια φόρμα η ταρτιέρα 26-28εκ.(με αποσπώμενη βάση) και με τα χέρια μας απλώνουμε τη ζύμη στη βάση και στα πλάγια της φόρμας.
Ψήνουμε τη βάση μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 160oC για 20-25’και στη συνέχεια την αφήνουμε να κρυώσει και την βάζουμε για 20-30′ στο ψυγείο
χωρίς να βγάλουμε το δαχτυλίδι της φόρμας.
Θέλουμε η βάση μας να έιναι κρύα έτσι ώστε να μπεί απο πάνω η mousse.
Εκτέλεση για τη σάλτσα φράουλας:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τις φράουλες ανακατεμένες με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθούν προσθέτουμε το κορν φλάουρ διαλυμένο στο νερό,το κονιάκ και τον χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε τακτικά αλλά απαλά και μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε τη φωτιά (καλό θα είναι να μην λιώσουν όλες οι φράουλες).
Σιγοβράζουμε για 6-7’και μόλις αρχίσει να πήζει στο βαθμό που εμείς θέλουμε,αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Εκτέλεση για τη mousse:
Σε μπέν μαρί ρίχνουμε τα 100 ml κρέμα γάλακτος και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα την σοκολάτα αφού πρώτα την έχουμε κόψει σε κομμάτια.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα,αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία της.
Στη συνέχεια,σε ένα κρύο μπόλ χτυπάμε τα 500 ml κρέμα γάλακτος σε σαντιγί (ξεκινάμε με δυνατή ταχύτητα και μόλις φουσκώσει χαμηλώνουμε και χτυπάμε λίγο ακόμα).
Η σαντιγί είναι έτοιμη όταν σταθεί. Έπειτα ρίχνουμε λίγη-λίγη τη σοκολάτα μέσα στη σαντιγί και με μία μαρίζ (σπάτουλα),ανακατεύουμε απαλά με κυκλικές κινήσεις απο κάτω προς τα επάνω.
Η mousse είναι έτοιμη μόλις ενσωματωθεί καλά η σοκολάτα και δεν βλέπουμε λευκές “ίνες”.Βάζουμε για λίγο 10-15’στο ψυγείο να σταθεί και στη συνέχεια γεμίζουμε με μια σπάτουλα την τάρτα μας
και όση απο την mousse μείνει την βάζουμε σε κορνέ και κάνουμε τα σχέδια που μας αρέσουν.
Γαρνίρουμε με ολόκληρες φράουλες την τάρτα μας και και όταν έρθει η ώρα να σερβίρουμε ρίχνουμε επάνω απο κάθε κομμάτι λίγη απο τη σάλτσα φράουλας!
*Την σάλτσα δεν την ρίχνουμε απο πριν επάνω στη mousse γιατί θα χαλάσει η υφή της λόγω της αρκετής υγρασίας.
*Άν θέλουμε πάνω απο τη βάση μας βάζουμε και λίγο σιρόπι σοκολάτας.
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο άντρας και η κοπέλα που βλέπει στον ύπνο της η Σοφία είναι ο πατέρας της και η αδερφή του Πατήρ Νικόλαου
- Νίκος Γαλανός : Το Πρόβλημα υγείας και ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε από την Γη της Ελιάς
- 20 ιδιαίτερες συνταγές για αφράτο σπιτικό ψωμί στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- Χριστούγεννα 2024 : 3+1 μαγικά Χριστουγεννιάτικα Χωριά στην Ελλάδα παράδεισος για τα παιδιά
- Κόκκινα νύχια : Ιδέες με το πιο festive χρώμα όλων των εποχών σε όλες τις αποχρώσεις