Θρακιώτικη Βασιλόπιτα, η παραδοσιακή πρασοκιμαδόπιτα!!!

Όπως και να την πω, την αγαπάμε οικογενειακώς!!!

Η κρεατόπιτα μας ή αλλιώς βασιλόπιτα, την κάνω συχνά αλλά απαραίτητα την πρωτοχρονιά!!!
Την τρώμε το βράδυ, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο ρεβεγιόν που λέμε, στην αλλαγή του χρόνου πριν τη γλυκιά!!!

Αυτό είναι το κομμάτι από την παραδοσιακή μας βασιλόπιτα, φαίνεται και το φλουρί, που το κέρδισε ο Κωνσταντίνος μας,( καλότυχος να είσαι παιδί μου).

Δείτε ακόμα :Η πιο εύκολη βασιλόπιτα κέικ με πορτοκάλι από τον Βασίλη Καλλίδη!

Για τη ζύμη:
1 ½ φλιτζάνι νερό χλιαρό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι
1 φακελάκι μπέικιν
Αλεύρι όσο σηκώσει 600-700 γρ.
1 κ.γλ. αλάτι
Λίγο αλεύρι ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή μαργαρίνη με βούτυρο για τα φύλλα.

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό και διαλύουμε το μπέικιν, το λάδι το ξύδι και το αλάτι.

Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε μία απαλή ζύμη.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί 30 λεπτά σκεπασμένη με μία πετσέτα.
Μπορούμε να ανοίξουμε φύλλα 8-9 ένα-ένα, ή να κάνουμε την εύκολη σπιτική σφολιάτα, όπως περιγράφω, εδώ

Δείτε ακόμα: Γιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα;

6-8 σπιτικά φύλα

Για τη γέμιση:

500 γρ κιμά
2-3 κουταλιές λάδι
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4-5 πράσα κομμένα σε ροδέλες
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια σε φετούλες ( έχω πάντα στην κατάψυξη προαιρετικά)
2-3 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαιδανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι, κύμινο
1 φλιτζάνι τυριά τριμμένα κίτρινα πικάντικα

Δείτε ακόμα :Η γαλλική βασιλόπιτα με φύλλο θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σου το βράδυ της Πρωτοχρονιάς!

Εκτέλεση:

Σοτάρουμε στο λάδι το μπέικον, το κρεμμύδι, τα πράσα τον κιμά, τα κρεμμυδάκια να ξεσβολιάσει και να τσιγαριστεί.
Προσθέτουμε το αλάτι το πιπέρι και το κύμινο.

Τραβάμε από την φωτιά αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το μαιδανό και τα τυριά

Απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί το ένα φύλλο λαδώνουμε, κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα 2 φύλλα.
Τοποθετούμε τη μισή γέμιση, βάζουμε άλλα 2 φύλλα λαδώνουμε, ξανά την υπόλοιπη γέμιση.
Απλώνουμε και τα άλλα 3 φύλλα, βουτυρώνουμε και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδίσει, περίπου 30 λεπτά ανάλογα το φούρνο.

Καλή όρεξη!!!

Πηγή: zzcook

Close