Τυροπιτα με ευκολη σφολιατα
ΥΛΙΚΑ
500 γρ αλεύρι
140 γρ νερό χλιαρο
140 γρ γάλα χλιαρό
55 γρ ζάχαρη
40 γρ βούτυρο μαλακό(ο,τι εχετε…δεν ειναι αναγκη να ειναι βουτυρο βουτυρο, μπορειτε να βαλετε και βιταμ)
1 φακ μαγιά
12 γρ αλάτι
—————————————————————-
Και 70γρ βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων.
1 κρόκο για την επάλειψη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Όπως είναι χωρίς να φουσκώσει, την χωρίζουμε σε 8 μπαλάκια.
Το κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε σε φύλλο λεπτό τετράγωνο 15×15εκ.
To κάθε φύλλο το αλείφουμε με το βούτυρο εκτός του τελευταίου και τα βάζουμε το ένα πάνω από τ άλλο.
Τώρα όπως είναι όλα μαζί, τα ανοίγουμε σε ένα μεγάλο τετράγωνο φύλλο 30×30εκ.
Κόβουμε οριζόντια και κάθετα ανά 10εκ.
Έτσι έχουμε δημιουργήσει 9 κομμάτια.
Το κάθε κομμάτι το ανοίγουμε λίγο ακόμα σε μακρόστενο σχέδιο και γεμίζουμε με ό,τι τραβάει η όρεξή μας.
Εγώ έβαλα φέτα τριμμένη με 1 ασπράδι αυγού.
Βάζουμε τη γέμιση και κλείνουμε , αφού πρώτα έχουμε περάσει με πινελάκι , νερό, για να κολλήσουν οι άκρες.
Αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα, αλείφουμε με τον κρόκο αυγού, πασπαλίζουμε, εάν θέλουμε με σουσάμι και μαυροκούκι και ψήνουμε στους 200β, μέχρι να ροδίσουν.
Με τη ζύμη αυτή μπορούμε να φτιάξουμε και κρουασάν !!!
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες