Βασιλόπιτα τσουρέκι πολίτικη. Μια καταπληκτική και μοσχοβολιστή βασιλόπιτα με την έντονη γεύση της μαστίχας και την λαστιχωτή υφή του τσουρεκιού.
Υλικά συνταγής
1 1/2 κιλό αλεύρι δυνατό
100 γρ. μαγιά νωπή
230 γρ. γάλα
400 γρ. ζάχαρη
320 γρ. βούτυρο αγελαδινό
8 αυγά χτυπημένα
1/2 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
1 κ.σ. μαστίχα, κοπανισμένη
1 κ.σ. μαργαρίνη για άλειμμα του ταψιού
1/3 φλ. τσαγιού σταφίδες (προαιρετικά)
1 αυγό για το άλειμμα της πίτας
3/4 φλ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη για γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
Παίρνουμε ½ φλυτζάνι από το μετρημένο γάλα και το ζεσταίνουμε ελάχιστα (να γίνει χλιαρό). Το ρίχνουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε θρυμματισμένη τη μαγιά, ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς και προσθέτουμε 4 κουταλιές από το αλεύρι. Ανακατεύουμε ξανά και αφήνουμε το μείγμα της μαγιάς σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη, τα αυγά, το μαχλέπι, τη μισή μαστίχα και 250 γρ. από το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά και ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Σε ένα άλλο κατσαρολάκι λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε όλο το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και το μισό μείγμα των αυγών. Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά. Ρίχνουμε στη λεκάνη και το υπόλοιπο μείγμα των αυγών και συνεχίζουμε το ζύμωμα βρέχοντας τακτικά τα χέρια μας με το λιωμένο βούτυρο. (Εναλλακτικά βάλτε το “γάντζο” του μίξερ και ζυμώστε). Η ζύμη δεν πρέπει να είναι ούτε σφιχτή, ούτε μαλακή. Αν θεωρήσουμε ότι είναι περισσότερο μαλακή απ’ όσο πρέπει, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ή δύο μικρά ταψάκια, πλάθουμε την πίτα, βάζουμε το τυχερό φλουρί, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε και πάλι για 1/2 ώρα να φουσκώσει. Μετά το ημίωρο την αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό, βυθίζουμε στην επιφάνειά της τις σταφίδες (προαιρετικά) και τη πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη μαστίχα.
Σχεδιάζουμε το έτος με τα αμύγδαλα, βάζουμε τη βασιλόπιτα στο φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά την μεγάλη πίτα (45-50 λεπτά τις μεσαίες). Μόλις πάρει χρώμα τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μη “καεί”. Τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε για 10′ να “σταθεί” και μετά τη ξεφορμάρουμε. Καλή Χρονιά !!!
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες