ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΝΕΡΟ

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΝΕΡΟ η οποια αυριο το βραδακι θα γινει ατομικες πιτσες για το κολατσιο των κοριτσιων μου στο σχολειο τους .

ΥΛΙΚΑ :

500 γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις
250-270 ml .ανθρακούχο νερό σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
1 φακελάκι μαγιά ξερή 7-9 γρ
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Βάζουμε τα υλικά στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή , το κοσκινισμένο αλεύρι., την ζάχαρη ,το αλάτι, το μπέκιν πάουντερ,την μαγιά και το λάδι και τέλος το ανθρακούχο νερό και πατάμε το πρόγραμμα ζυμώματος για πίτσα που στο δικό μου διαρκεί 15 λεπτά μόλις σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης, παίρνουμε με τα χέρια και την βγάζουμε από τον κάδο και την τοποθετούμε σε λαδομένο μπολ και αφήνουμε το να ξεκουραστεί 1 ώρα και 30 λεπτά σε ζεστό μέρος .

Μπορείτε να το ζυμώσετε και με τα χέρια σας , βάζοντας το υλικά με την σειρά που αναφέρω πιο πάνω σε ένα μπόλ και τα ζυμώνετε για 10 λεπτά.

Μετά από το χρόνο που χρείαστηκε για ξεκουραστεί η ζύμη μας,την τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες (μπορείτε ακόμη και να αφήσουμε την ζύμη για 6-8 ή και 24 ώρες ακόμα να ωριμάσει η ζύμη Εχω αφήσει την ζύμη μεχρι και 3-4 ημέρες και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό )
Αφαιρούμε την ζύμη από το ψυγείο και αφήνουμε την ζύμη να παραμείνει περίπου 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου,θα χαλαρώσει και θα γίνει ακόμα πιο ευέλικτη

Διαιρούμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια για να πάρουμε 2 ωραίες μεγάλες πίτσες, ρίχνουμε κάθε κομμάτι σε ένα λαδομένο ταψί και αφήνουμε να χαλαρώσει η ζύμη για 10 λεπτά, έπειτα ανοίγουμε κάθε μπάλα σε ένα ταψί με λίγο λαδάκι ,αφήνουμε για λίγο 20 λεπτά για να ανέβει ελαφρά. Καλύπτουμε με τα υλικά μας , στη συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε αντιστάσεις πάνω και κάτω για 10-12 λεπτά ή μέχρι να γίνει η ζύμη τραγανή και χρυσή.

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΝΕΡΟ

Σημείωση:
Μετά το ζύμωμα της ζύμης, μπορούμε να την αποθηκεύσουμε στο ψυγείο σε ένα λαδωμένο μπολ με μεμβράνη καλά κλεισμένο με ένα καπάκι για έως και 3 ημέρες. Αυτό βελτιώνει την υφή και την γεύσης ζύμης
Για να καταψύξουμε την ζύμη μας, μοιράζουμε την ζύμη σε κομμάτια και την ανοίγουμε σε κύκλους των 10 – 25cm ανάλογα τη μέγεθος πίτσας που θέλουμε να φτιάξουμε και τοποθετούμε μια πάνω στην άλλη με χαρτί ψησίματος ανάμεσα σε κάθε στρώμα.και κοσκινίζοντας λίγο αλεύρι από πάνω

Τυλίγουμε με λαδόκολλα και μετά σε αλουμινόχαρτο ή σακουλάκι τροφίμων και τοποθετούμε στην κατάψυξη ,και εκεί μπορούμε να την διατηρήσουμε για έως και 1 μήνα. Επαναφέρούμε σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη χρησιμοποιήσουμε την ζύμη μας, βγαζοντας την από το ψυγείο .

Ανοίγουμε την ζύμη σε δίσκο 25cm και αφήνουμε για λίγο 20 λεπτά για να ανέβει ελαφρά. Καλύπτουμε με τα υλικά μας , στη συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε αντιστάσεις πάνω και κάτω για 10-12 λεπτά ή μέχρι να γίνει η ζύμη τραγανή και χρυσή.
plathozymarakia.blogspot.gr

Close