13-λάθη-στην-ανακαίνιση-του-μπάνιου-

Αυτά τα 13 λάθη γίνονται ακόμη και από επαγγελματίες, όσων αφορά την διακόσμηση του μπάνιου, όταν μιλάμε για ανακαίνιση. Αν σχεδιάζετε να ανακαινίσετε το μπάνιο σας σύντομα, πρέπει να διαβάσετε αυτό το άρθρο.

Αν σχεδιάζετε στο άμεσο μέλλον να κάνετε ανακαίνιση στο μπάνιο θα πρέπει να σας προειδοποιήσουμε πως δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η ανακαίνιση του μπάνιου είναι από τις πιο δύσκολες, αφού σε έναν μικρό χώρο θα πρέπει να βρεις το ιδανικό μέρος να τοποθετήσεις την τουαλέτα, τον νιπτήρα, το ντους ή την μπανιέρα.

Παράλληλα θα πρέπει να βρεις το σωστό μέρος για να τοποθετήσεις τυχόν ηλεκτρικές συσκευές όπως το πλυντήριο και να το διακοσμήσεις. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε 13 λάθη που γίνονται ακόμη και από επαγγελματίες όσων αφορά την διακόσμηση του μπάνιου. Διαβάστε παρακάτω: 

Θερμαντήρας πετσετών, συνδεδεμένος με την κεντρική θέρμανση

Στα σπίτια των περισσότερων ανθρώπων, οι θερμαντήρες πετσετών συνδέονται με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης. Φαίνεται σαν η απλούστερη και φθηνότερη λύση και είναι αυτό που προσφέρουν οι περισσότεροι κατασκευαστές, καθώς αυτοί οι θερμαντήρες πετσετών δεν απαιτούν επιπλέον κόστος.

Αλλά υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με τέτοιους θερμαντήρες: λειτουργούν μόνο όταν είναι αναμμένη η θερμότητα, οπότε όταν είναι σβηστή, το μπάνιο γίνεται κρύο και υγρό.

Οι επαγγελματίες προτείνουν να αγοράσετε ηλεκτρικούς θερμαντήρες γιατί είναι πολύ πιο ασφαλείς. Μπορείτε να τους ενεργοποιείτε και να τους απενεργοποιείτε όποτε θέλετε. Εάν θέλετε, μπορείτε να αγοράσετε ένα θερμαντήρα 2 σε 1 που χρησιμοποιεί κεντρική θέρμανση το χειμώνα και ρεύμα το καλοκαίρι.

Λάθη γύρω από την μπανιέρα

Πολλές φορές οι άνθρωποι τοποθετούν λάθος μπανιέρα στο μπάνιο από την άποψη του μεγέθους. Με την πάροδο του χρόνου προσπαθούν να τα διορθώσουν αυτά τα λάθη, χρησιμοποιώντας στεγανωτικά διαφόρων τύπων.

Όμως ό,τι στεγανωτικό και να επιλέξετε από ένα σημείο και μετά, αν το μέγεθος της μπανιέρα δεν είναι σωστό για το μπάνιο σας, η υγρασία θα φανεί. Οπότε προτού διαλέξετε μπανιέρα θα πρέπει να πάρετε τα σωστά μέτρα.

13-λάθη-στην-ανακαίνιση-του-μπάνιου-

Τάπες από καουτσούκ

Οι παλιοί νιπτήρες είχαν τάπα όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στην “πλάτη” τους. Αυτό το προτιμούσαν οι κατασκευαστές για να περιορίσουν την εμφάνιση τυχόν υγρασίας.

Όμως με το πέρασμα του χρόνου αυτή η λύση δεν ήταν αρκετή, αφού όπως βλέπετε και στην παρακάτω εικόνα, η υγρασία εμφανιζόταν και δημιουργούσε κιτρινίλες πίσω από τον νιπτήρα. Προτιμήστε λοιπόν νιπτήρες με τάπα μόνο στο κέντρο τους και όχι και στην πλάτη τους.

Δεν αερίζεται καλά το μπάνιο

Ακόμα κι αν ο εξαερισμός είναι καλός, μπορεί να μην είναι αρκετός για το μπάνιο. Λόγω της κακής κυκλοφορίας του αέρα, το δωμάτιο θα είναι πάντα υγρό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση μούχλας.

Δείτε ακόμα Διακόσμηση μπάνιου: 15 ιδέες σε καφέ χρώμα

Επιπλέον, εάν έχετε έπιπλα από ξύλο ή μοριοσανίδες, μπορεί να αρχίσει να παραμορφώνεται. Μια καλύτερη λύση είναι να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα εξαερισμού τον οποίο μπορείτε να ενεργοποιείτε και να απενεργοποιείτε όποτε θέλετε.

13-λάθη-στην-ανακαίνιση-του-μπάνιου-

Πλακάκια με τρισδιάστατα  σχέδια ή ραβδώσεις στους τοίχους

Τα πλακάκια με ραβδώσεις ή αλλιώς με τρισδιάστατα σχέδια μπορεί να φαίνονται πολύ ασυνήθιστα και ευχάριστα όταν βρίσκονται στο ράφι του καταστήματος. Μόλις όμως βρεθούν στους τοίχους, θα παρατηρήσετε αμέσως όλα τα μειονεκτήματα.

Το πλύσιμο αυτών των πλακιδίων είναι απίστευτα δύσκολο και η αφαίρεση όλης της βρωμιάς είναι σχεδόν αδύνατη. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, θα τα παρατήσετε ότι θα εμφανιστεί μούχλα.

Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε γυαλιστερά πλακάκια που πλένονται πολύ πιο εύκολα και που αντανακλούν το φως πολύ καλύτερα – αυτό θα επεκτείνει οπτικά τον χώρο στο μπάνιο.

13-λάθη-στην-ανακαίνιση-του-μπάνιου-

Λεία πλακάκια στο πάτωμα

Όταν πρόκειται για πλακάκια δαπέδου, είναι καλύτερο να αγοράσετε πλακάκια με τρισδιάστατα σχέδια ή ματ. Είναι πολύ πιο ασφαλή γιατί τα γυαλιστέρα πλακάκια με νερό πάνω τους είναι πολύ ολισθηρά.

Παρόλο που είναι πιο εύκολο να πλυθούν, η ασφάλεια πρέπει να είναι πρώτη. Επίσης, τα πατώματα του μπάνιου πλένονται πιο συχνά από τους τοίχους, οπότε δεν θα είναι τόσο βρώμικα ούτως ή άλλως.

13-λάθη-στην-ανακαίνιση-του-μπάνιου-

Τοποθέτηση φωτισμού μόνο στην οροφή

Η απουσία πρόσθετων πηγών φωτός μπορεί να οδηγήσει σε 2 προβλήματα. Από τη μία πλευρά, το επάνω φως μπορεί να μην είναι αρκετό και οι γωνίες θα εξακολουθούν να βρίσκονται στις σκιές των επίπλων.

Από την άλλη, μπορεί να υπάρχει πολύ φως στην οροφή όταν θέλετε απλώς να χαλαρώσετε στην μπανιέρα. Φυσικά, μπορείτε να ανάψετε μερικά κεριά, αλλά μια πιο πρακτική λύση θα ήταν να προμηθευτείτε επιπλέον πηγές φωτός.

Τα φώτα LED στον καθρέφτη ή σε ορισμένα έπιπλα μπορούν να δημιουργήσουν μια άνετη ατμόσφαιρα και να σας βοηθήσουν να ξυριστείτε ή να κάνετε το μακιγιάζ σας.

13-λάθη-στην-ανακαίνιση-του-μπάνιου-

Φαίνονται οι σωληνώσεις

Πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων αποφασίζουν να επιτρέψουν στους σωλήνες να είναι ορατοί, έχοντας κατά νου την ασφάλεια. Εάν κάτι αρχίσει να διαρρέει, θα είναι ορατό αμέσως και θα διορθωθεί εύκολα.

Στην πραγματικότητα, αυτή η λύση καταστρέφει ολόκληρη την εμφάνιση του μπάνιου. Οι σωλήνες που είναι κατασκευασμένοι από σύγχρονα υλικά και εγκαθίστανται από επαγγελματίες θα λειτουργούν για δεκαετίες χωρίς διαρροές. Φυσικά, πρέπει ακόμα να σκεφτείτε τους πίνακες πρόσβασης για τον έλεγχο των πιο σημαντικών τμημάτων του συστήματος νερού.

13-λάθη-στην-ανακαίνιση-του-μπάνιου-

Λευκά πάνελ πρόσβασης

Οι γενναίοι άνθρωποι που αποφασίζουν να κρύψουν τους σωλήνες στους τοίχους, εξακολουθούν να ανησυχούν γι ‘αυτούς, έτσι φτιάχνουν τεράστια πάνελ πρόσβασης για να μπορούν να διορθώνουν κάτι όταν χρειάζεται. Αυτές οι τρύπες καλύπτονται συχνά με μεταλλικές ή πλαστικές πόρτες που φαίνονται πραγματικά παράταιρες.

Μια πολύ καλύτερη λύση είναι να φτιάξετε μια μικρή καταπακτή και να την καλύψετε με τα ίδια πλακάκια που χρησιμοποιείτε για το μπάνιο. Θα είναι αδύνατο να το παρατηρήσετε και θα εξακολουθεί να φαίνεται υπέροχο.

13-λάθη-στην-ανακαίνιση-του-μπάνιου-

Δεν έχετε επιπλέον πλακάκια

Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να σπάσετε ένα μόνο πλακάκι και να καταστρέψετε ολόκληρη την εμφάνιση του δωματίου. Και ποιος θέλει να διακοσμήσει εκ νέου ολόκληρο το δωμάτιο για μία μόνο ρωγμή;  Ίσως τα πλακάκια που χρησιμοποιήσατε να έχουν εξαντληθεί και να είναι αδύνατο να τα αγοράσετε.

Η καλύτερη απόφαση είναι να αγοράσετε μερικά επιπλέον πλακάκια και να τα κρατήσετε στην άκρη για παν ενδεχόμενο. Είναι πάντα καλύτερο να κρατάτε επιπλέον πλακάκια.

13-λάθη-στην-ανακαίνιση-του-μπάνιου-

Δεν χρησιμοποιούμε αισθητήρες διαρροής

Αφού επενδύσετε πολλά χρήματα στο μπάνιο σας, το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να καλύψετε τα έξοδα για τους γείτονές σας στον κάτω όροφο, επειδή τους καταστρέψατε την ανακαίνιση.

Οι άνθρωποι συχνά ξεχνούν τους αισθητήρες διαρροής. Δεν είναι πολύ ακριβοί και τα σύγχρονα μοντέλα μπορούν να στείλουν ειδοποιήσεις στο smartphone σας και να μπλοκάρουν το νερό.

Φυσικά, δεν χρειάζεστε μόνο αισθητήρες, αλλά και ειδικές βαλβίδες στους σωλήνες. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για τίποτα, ακόμα και όταν λείπετε από το σπίτι.

13-λάθη-στην-ανακαίνιση-του-μπάνιου-

Μπόνους: Γυαλί αντί για κουρτίνα μπάνιου

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι οι κουρτίνες μπάνιου είναι μια ξεπερασμένη λύση και το γυαλί – μια εξαιρετική επιλογή σχεδιασμού. Μάλιστα, η παλιά καλή κουρτίνα δεν είναι μόνο η φθηνότερη επιλογή, αλλά και ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε τον χώρο από το νερό.

Οι γυάλινες πόρτες έχουν πολλά μειονεκτήματα για τα οποία διαμαρτύρονται οι άνθρωποι. Το λεπτό γυαλί δεν σας προστατεύει από το νερό, το χοντρό γυαλί σας κάνει να νιώθετε άβολα να μπείτε στην μπανιέρα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια συρόμενη πόρτα, αλλά σπάνε πολύ συχνά και πρέπει να πλένετε το γυαλί μετά από κάθε χρήση, διαφορετικά φαίνεται βρώμικο.

Δείτε ακόμα Ανακαίνιση σπιτιού: Τι να αποφύγεις όταν ανακαινίζεις το σπίτι σου.

Για πολλούς ανθρώπους, οι κουρτίνες είναι πολύ πιο άνετες. Δεν μπορείτε να τις σπάσετε, δεν μπορούν να σας βλάψει και μπορείτε πάντα να τις βάζετε στο πλυντήριο.

All photos via: brightside.me 

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την οργάνωση του σπιτιού στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close