15 διακοσμητικά λάθη στο σπίτι

Αυτά τα 15 διακοσμητικά λάθη τα έχουμε κάνει όλοι και κάνουν το σπίτι να δείχνει άβολο και καθόλου πρακτικό.

Η διακόσμηση ενός σπιτιού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο φανταζόμασταν. Δεν είναι μόνο ότι ομορφαίνει το σπίτι μας αλλά είναι σε θέση να του δώσει χαρακτήρα, να το κάνει να δείχνει πιο ζεστό ή πιο φιλόξενο και φυσικά πιο πρακτικό.

Η διακόσμηση του σπιτιού λοιπόν είναι πολύ σημαντική αν θέλουμε να μένουμε σε ένα σπίτι πρακτικό, ζεστό και φιλόξενο. Δεν είμαστε διακοσμητές όμως οπότε πολλές φορές κάνουμε λάθη σχετικά με την διακόσμηση του χώρου μας.

Δείτε ακόμα Πως να βάψετε τα πλακάκια της κουζίνας για να δείχνουν σαν καινούρια

Στο σημερινό μας άρθρο λοιπόν θα σας επισημάνουμε αυτά τα λάθη. 15 λάθη διακόσμησης που κάνουν το σπίτι να δείχνει άβολο και μη πρακτικό και που οι περισσότεροι από εμάς τα έχουμε υιοθετήσει και στο δικό μας σπίτι. Καιρός να τα διορθώσουμε λοιπόν. Διαβάστε παρακάτω: 

Επιλέγουμε αταίριαστα έπιπλα

Τα έπιπλα πρέπει να ταιριάζουν με τα χρώματα των τοίχων αλλά και με τα υπόλοιπα έπιπλα του χώρου. Για παράδειγμα δεν μπορείς να έχεις μαύρη τραπεζαρία και μπεζ συρταριέρες.

Έτσι πρέπει να διαλέγουμε έπιπλα σε safe αποχρώσεις του μπεζ και του μαύρου έτσι ώστε να ταιριάζουν πάντα με οποιοδήποτε χρώμα στον τοίχο. Και φυσικά όλα τα έπιπλα να έχουν ίδιο χρώμα.

15-λάθη-στην-διακόσμηση-που-κάνουν-το-σπίτι-να-δείχνει-άβολο-

Photo via: zstores.gr

Διακοσμούμε κάθε δωμάτιο ξεχωριστά

Το σπίτι μας είναι ένα σώμα. Σίγουρα το κάθε δωμάτιο πρέπει να έχει διαφορετικές προσεγγίσεις διότι το κάθε δωμάτιο καλύπτει διαφορετικές ανάγκες. Όμως δεν μπορείς να έχεις μία κουζίνα vintage και ένα υπνοδωμάτιο boho διότι θα είναι λες και μένεις σε δύο διαφορετικά σπίτια.

Επιλέγουμε πρώτα το χρώμα στους τοίχους

Αν έχεις σκοπό να μετακομίσεις στο καινούριο σου σπίτι τότε αυτό που πρέπει να επιλέξεις πρώτο είναι τα έπιπλα. Τα έπιπλα είναι αυτά που θα μείνουν για χρόνια στο σπίτι σου οπότε πρέπει να πάρεις κάτι που πραγματικά να σου αρέσει και να σε βολεύει. Μετά επιλέγεις και το χρώμα ανάλογα τα έπιπλα που αγόρασες.

15-λάθη-στην-διακόσμηση-που-κάνουν-το-σπίτι-να-δείχνει-άβολο-

Photo via: decoration.gr

Δεν μετράμε τις αναλογίες του χώρου

Αγοράζουμε έπιπλα ή τοποθετούμε ντουλάπια χωρίς να έχουμε μετρήσει πρώτα τις ακριβείς διαστάσεις. Έτσι καταλήγουμε να έχουμε μεγάλα έπιπλα σε έναν μικρό χώρο ή μικρά έπιπλα σε έναν μεγάλο χώρο. Πάντα μετράμε τις διαστάσεις και τις αναλογίες του χώρου προτού επιπλώσουμε αυτόν τον χώρο.

Ακολουθούμε την μόδα

Φυσικά υπάρχουν τάσεις στην διακόσμηση. Οι τάσεις όμως υπάρχουν για να μας δίνουν έμπνευση και ιδέες. Πρέπει πάντα να προσαρμόζουμε αυτές τις τάσεις ανάλογα το σπίτι μας και το γούστο μας. Αν διαθέτεις ένα σπίτι παλιό με μπεζ τοίχους δεν μπορείς να αγοράσεις φούξια καναπέδες επειδή απλά είναι στις τάσεις. Σε έναν χρόνο θα το μετανιώσεις.

Δείτε ακόμα Ιδέες διακόσμησης για το σπίτι σε ουδέτερα χρώματα για το 2021

15-λάθη-στην-διακόσμηση-που-κάνουν-το-σπίτι-να-δείχνει-άβολο-

Photo via: vivechrom.gr

Δεν δοκιμάζουμε το χρώμα προτού βάψουμε τους τοίχους

Ακόμη κι αν επιλέξεις την καλύτερη ποιότητα χρώματος να ξέρεις ότι το χρώμα διαφέρει από το χρωματολόγιο στον τοίχο σου. Το καλύτερο λοιπόν θα ήταν να δοκιμάσεις ένα μικρό μέρος του τοίχου με το συγκεκριμένο χρώμα κι αν συνεχίζει να σου αρέσει υιοθέτησέ το.

15-λάθη-στην-διακόσμηση-που-κάνουν-το-σπίτι-να-δείχνει-άβολο-

Photo via: decoration.gr

Βάζουμε το αγαπημένο μας χρώμα να κυριαρχεί παντού.

Ροζ τοίχοι, ροζ διακοσμητικά, ροζ καλύμματα. Μπορεί το ροζ να σου αρέσει πολύ όμως με τόσο ροζ θα πάθουμε καμία κρίση. Μπορείς να βάλεις το ροζ στον τοίχο ή σε μερικά διακοσμητικά αλλά παίξε και με άλλα χρώματα που ταιριάζουν με το ροζ όπως το μαύρο ή το γκρι.

15-λάθη-στην-διακόσμηση-που-κάνουν-το-σπίτι-να-δείχνει-άβολο-

Photo via: decobook.gr

Αγοράζουμε έπιπλα που δεν είναι πρακτικά

Προτού παραγγείλουμε ένα έπιπλο online καλό θα ήταν να το δούμε και από κοντά διότι δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις φωτογραφία και πραγματικότητα διαφέρουν. Επίσης μην αγοράζεις έπιπλα μόνο επειδή είναι μοδάτα και σ’ αρέσουν. Σκέψου αν χωράνε ή αν ταιριάζουν στον χώρο σου πρώτα.

Κολλάμε έπιπλα στους τοίχους

Μπορεί πριν μερικά χρόνια να ήταν τάση όμως σύντομα διαπιστώσαμε ότι αυτή η τάση δεν ήταν καθόλου πρακτική. Ράφια και έπιπλα κολλημένα στους τοίχους είναι επικίνδυνα, κάνουν τον χώρο να δείχνει ογκώδης και φυσικά γεμίζουν τον τοίχο τρύπες που μετά θέλουν σοβάτισμα. Σκέψου μόνο τι πρόκειται να γίνει σε έναν σεισμό – μακριά από ‘μας-.

15-λάθη-στην-διακόσμηση-που-κάνουν-το-σπίτι-να-δείχνει-άβολο-

Photo via: designisthis.com

Δεν είναι αρκετά φωτεινό

Το φως βοηθάει τον χώρο να δείχνει πιο χαλαρωτικός και πιο πρακτικός. Όταν δεν έχεις αρκετό φως σε έναν χώρο δείχνει μουντός, δεν βλέπεις καλά και πολλές φορές επηρεάζει την ψυχολογία σου. Σίγουρα πρέπει να έχεις την επιλογή του λίγου φωτός μέσα στο σπίτι, όμως σαν επιλογή και όχι σαν την μόνη λύση.

15-λάθη-στην-διακόσμηση-που-κάνουν-το-σπίτι-να-δείχνει-άβολο-

Photo via: decoration.gr

Παραγεμίζουμε τα δωμάτια

Πολλοί από εμάς έχουν την λανθασμένη άποψη ότι όσο πιο φορτωμένο είναι ένα σπίτι τόσο πιο ζεστό δείχνει. Παρόλα αυτά ένα φορτωμένο σπίτι είναι ένα κουραστικό σπίτι και αυτό δεν είναι καθόλου πρακτικό. Φαντάσου μία κουζίνα γεμάτη διακοσμητικά. Δεν έχεις όρεξη να μαγειρέψεις και δεν μπορείς να κινηθείς με άνεση στον χώρο σου.

Διαλέγουμε φωτιστικά χωρίς να αναλογιστούμε το ύψος του ταβανιού

Αγοράζουμε τεράστια φωτιστικά σε χαμηλοτάβανα σπίτι με αποτέλεσμα να νιώθουμε ότι αν κάνουμε μία απότομη κίνηση θα βρεθούμε με το φωτιστικό στο κεφάλι. Ή αγοράζουμε μικρά φωτιστικά σε ψηλοτάβανα σπίτια με αποτέλεσμα ο χώρος να δείχνει άδειος.

15-λάθη-στην-διακόσμηση-που-κάνουν-το-σπίτι-να-δείχνει-άβολο-

Photo via: homeplanet.gr

Καλύμματα με λάθος διαστάσεις

Πάντα πρέπει να μετράμε τις διαστάσεις του καναπέ μας προτού αγοράσουμε τα κατάλληλα καλύμματα. Διαφορετικά θα είναι είτε πολύ μεγάλα και θα κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται απεριποίητο είτε πολύ μικρά και θα χρειάζεται κάθε τρεις και λίγο να τα στρώνεις και να τα διορθώνεις.

Βάζουμε πολλά σχέδια και μοτίβα σε έναν χώρο

Στην διακόσμηση πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Αν θέλεις να αγοράσεις πολλά διακοσμητικά χώρου επειδή σου αρέσουν πρέπει να έχεις όσο το δυνατόν πιο minimal χρώματα στους τοίχους. Αν από την άλλη δεν είσαι των διακοσμητικών τότε μπορείς να παίξεις με φωτεινά χρώματα στους τοίχους.

Επιλέγουμε λάθος χαλιά

Και ερχόμαστε στο τελευταίο κεφάλαιο που ονομάζεται χαλί. Είναι δυνατόν να μου έχεις έναν μοντέρνο χώρο με μοντέρνα χρώματα, ταπετσαρίες και διακοσμητικά και να επιλέγεις χαλιά σε ντεμοντέ αποχρώσεις.

Επίσης τα χαλιά έχουν κι αυτά διαστάσεις και πρέπει να τα μετράς κι αυτά προτού τα αγοράσεις. Διαφορετικά το αποτέλεσμα φαίνεται φτωχό και χρειάζεται κάθε τρεις και λίγο να διορθώνεις τα χαλιά σου.

15-λάθη-στην-διακόσμηση-που-κάνουν-το-σπίτι-να-δείχνει-άβολο-

Photo via: ppapaloukas.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διακόσμηση στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close