7 φυσικοί τρόποι να καθαρίσετε τα χαλιά

Τα χαλιά προσφέρουν ζεστασιά και στιλ σε κάθε χώρο. Όμως, συσσωρεύουν σκόνη και ακάρεα, γι’ αυτό ο καθαρισμός τους πρέπει να γίνεται συχνά και σωστά. Για εσάς που δεν θέλετε να αφήσετε την τύχη των αγαπημένων σας χαλιών στα χημικά προϊόντα του εμπορίου, υπάρχουν φυσικές λύσεις που θα δώσουν τα ίδια αποτελέσματα. Για παν ενδεχόμενο, όμως, φροντίστε πρώτα να εφαρμόσετε σε μια γωνία του χαλιού το προϊόν που θα δοκιμάσετε για πρώτη φορά έτσι ώστε να σιγουρευτείτε ότι δεν πρόκειται να χαλάσει το χαλί σας.

7 φυσικοί τρόποι να καθαρίσετε τα χαλιά

*Φωτογραφία: thespruce.com

Με τη δύναμη του ατμού

Αν έχετε σκούπα-ατμοκαθαριστή, αρκεί να την «οπλίσετε» με σκέτο νερό. Ο ατμός θα βάλει το χεράκι του και θα απομακρύνει τη βρωμιά χωρίς να χρειαστεί να προσθέσετε χημικά. Είναι ιδανική λύση για ένα γρήγορο καθάρισμα ή φρεσκάρισμα, ωστόσο να ξέρετε ότι οι δύσκολοι λεκέδες δεν θα φύγουν. Για να αρωματίσετε τα χαλιά σας, μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο.

Δείτε ακόμη: Πως να αφαιρέσετε τους λεκέδες αίματος από τα σεντόνια, το στρώμα, τα χαλιά και τα ρούχα;

7 φυσικοί τρόποι να καθαρίσετε τα χαλιά

*Φωτογραφία: itugek.org

Αλάτι και σόδα

Για τους επίμονους λεκέδες, φτιάξτε ένα μίγμα που θα αποτελείται από ίσα μέρη σόδας και αλατιού και απλώστε το στα σημεία που θέλετε να καθαρίσουν. Αφού το αφήσετε να δράσει για 4-5 ώρες, σκουπίστε πολύ καλά με την ηλεκτρική σκούπα.

Σαπούνι Μασσαλίας και νερό

Το σαπούνι Μασσαλίας είναι ξακουστό γιατί καθαρίζει σε βάθος, είναι φυσικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν παντού. Για τα χαλιά, ακολουθήστε την εξής διαδικασία:

Προσθέστε λίγες σταγόνες υγρού σαπουνιού Μασσαλίας μέσα σε ένα μπολ με ζεστό νερό και τρίψτε στα επίμαχα σημεία με μία πετσέτα. Φροντίστε να κρατάτε μία ακόμα στεγνή πετσέτα για να σκουπίζετε μ’ αυτήν το επιπλέον σαπουνόνερο.

Δείτε ακόμη: Απίστευτα κόλπα καθαρισμού με τη χρήση βόρακα!

7 φυσικοί τρόποι να καθαρίσετε τα χαλιά

*Φωτογραφία: wikihow.com

Ξίδι και νερό

Αναμίξτε ¼ κουταλάκι του γλυκού λευκό ξίδι με περίπου 900 γραμμάρια νερό και βάλτε το μίγμα σε ένα μπουκαλάκι σπρέι. Ψεκάστε στα επίμαχα σημεία και έπειτα στεγνώστε το χρησιμοποιώντας ένα απορροφητικό πανάκι.

7 φυσικοί τρόποι να καθαρίσετε τα χαλιά

*Φωτογραφία: fiv5starhousecleaning.com

Μαγειρική σόδα

Καλύψτε δύσκολους λεκέδες όπως ο εμετός ή τα ούρα (ειδικά αν έχετε κατοικίδια) με μαγειρική σόδα. Εκτός του ότι θα καθαρίσει και θα απολυμάνει το χαλί, θα εξαφανίσει τις δυσάρεστες μυρωδιές. Αφήστε τη να δράσει για μισή ώρα και στη συνέχεια σκουπίστε κανονικά με την ηλεκτρική σκούπα.

7 φυσικοί τρόποι να καθαρίσετε τα χαλιά

*Φωτογραφία: constative.com

Καλαμποκάλευρο

Για λεκέδες που εισχωρούν βαθιά στο ύφασμα, όπως το μελάνι, φτιάξτε μία πάστα από γάλα και καλαμποκάλευρο. Αφήστε την πάνω στον λεκέ για αρκετές ώρες, μέχρι να απορροφηθεί και στη συνέχεια αφαιρέστε τα υπολείμματα που έχουν μείνει. Μετά, απλώς σκουπίστε και ξενοιάστε.

Ακόμα και το σκέτο καλαμποκάλευρο, όμως, μπορεί να εξαφανίσει τους πιο ήπιους λεκέδες. Η… συνταγή είναι η ίδια: πασπαλίζετε μ’ αυτό το χαλί, το αφήνετε για αρκετές ώρες και τέλος σκουπίζετε.

Δείτε ακόμη: Καθαρίστε τις τέντες με τα καλύτερα tips.Πως να αποφύγετε το σάπισμα του τεντόπανου!

Παγάκια

Aν πάνω στο καλό σας χαλί έχει κολλήσει τσίχλα, η λύση είναι μία: να τοποθετήσετε πάνω της παγάκια έτσι ώστε να παγώσει. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τη προσεκτικά με ένα κουταλάκι.

7 φυσικοί τρόποι να καθαρίσετε τα χαλιά

*Φωτογραφία: professionalcleaninglondon.org.uk

Πηγή: mama365.gr
Close