Αλλαγή ονόματος ΔΕΗ: Η ακριβείς διαδικασία_

Αλλαγή ονόματος ΔΕΗ: Η ακριβής διαδικασία! Στο σημερινό άρθρο θα μάθουμε την ακριβής διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε αν θέλουμε να αλλάξουμε το όνομα το ρολόι της ΔΕΗ. Η αλλαγή ονόματος στην ΔΕΗ ουσιαστικά, αλλάζει το όνομα που έρχεται ο λογαριασμός κάθε μήνα. Με λίγα λόγια, στον άνθρωπο που ανήκει το σπίτι, θα πρέπει το ρολόι της ΔΕΗ να αντιστοιχεί στο όνομά του.

Οι άνθρωποι έχουν διάφορους λόγους που θέλουν να αλλάξουν το όνομα στο ρολόι της ΔΕΗ. Μερικοί μετακόμισαν και θέλουν να αλλάξουν το όνομα του ρολογιού της ΔΕΗ. Άλλοι έχουν λογιστικούς λόγους ενώ στις τραγικές περιπτώσεις, οι άνθρωποι αναγκάζονται να αλλάξουν το όνομα στο ρολόι της ΔΕΗ εξαιτίας κάποιου θανάτου.

Είναι σημαντικό το όνομα του ρολογιού της ΔΕΗ να αντιστοιχεί σε εσάς. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να επωφεληθείτε από διάφορες ελαφρύνσεις στην ΔΕΗ αφού το όνομά σας αντιστοιχεί στο εισόδημα που έχετε.

Δείτε ακόμα Τοίχος που ξεφλουδίζει: Όλες οι αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να αποδείξετε στο κράτος ότι το σπίτι σας ανήκει ακόμη κι αν μένετε στο ενοίκιο, κι έτσι οι λογαριασμοί σας θα μπορούσαν να διαμορφωθούν ανάλογα με τις δικές σας οικονομικές δυνατότητες. Τέλος, μερικοί επιλέγουν να βάλουν το όνομά τους στο ρολόι της ΔΕΗ, για να αλλάξουν πάροχο ρεύματος.

Όλοι ξέρουν ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Ελλάδας είναι η γραφειοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι οι διαδικασίες στο κράτος, πολλές φορές απαιτούν πολλά χαρτιά και πολλά βήματα για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Έτσι, το σημερινό άρθρο έχει καθαρά βοηθητικό χαρακτήρα.

Αν αποφασίσατε να αλλάξετε το όνομα του ρολογιού της ΔΕΗ το σημερινό άρθρο, θα σας φανεί πολύ χρήσιμο. Θα διαβάσουμε την ακριβή διαδικασία, έτσι ώστε να είστε προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι. Διαβάστε παρακάτω: 

Πως γίνεται η αλλαγή ονόματος στην ΔΕΗ;

Η αλήθεια είναι ότι αν μετακομίσατε ακόμη κι αν μένετε στο ενοίκιο πρέπει να αλλάξετε το όνομα του ρολογιού της ΔΕΗ. Έτσι, η ΔΕΗ θα γνωρίζει ότι το σπίτι ανήκει πλέον σε εσάς και θα προσαρμόσει ίσως τους λογαριασμούς στις δικές ανάγκες.

Επίσης όταν νοικιάζετε ένα σπίτι, η αλλαγή ονόματος του ρολογιού. παρέχει και μία ασφάλεια στον άνθρωπο που σας το νοικιάζει. Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων, που νοίκιασαν ένα σπίτι, δεν άλλαξαν το όνομα του ρολογιού της ΔΕΗ, χρωστούσαν πολλά χρήματα στους λογαριασμούς και έφυγαν ξαφνικά από το σπίτι.

Έτσι το βάρος των λογαριασμών έμεινε στον ιδιοκτήτη. Και ο ιδιοκτήτης ξαφνικά έμεινε με ένα τεράστιο χρέος το οποίο δεν είχε κάψει ο ίδιος. Θα δούμε λοιπόν παρακάτω την αναλυτική διαδικασία.

Έκδοση πιστοποιητικού ηλεκτρολόγου

Στην αρχή θα πρέπει να ελέγξετε αν υπάρχει πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου σε ισχύ. Το πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου, ονομάζεται αλλιώς και ως πιστοποιητικό ΔΕΗ και έχει ισχύ για 14 χρόνια, όταν πρόκειται για οικίες. Από την άλλη, για επαγγελματικούς χώρους και καταστήματα, η ισχύ μειώνεται στα 7 χρόνια.

Ο σκοπός αυτού του πιστοποιητικού είναι να εξετάσει κατά πόσο οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του κτιρίου είναι κατάλληλες για χρήση και φυσικά βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Επίσης πιστοποιεί πως οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις πληρούν συγκεκριμένα πρότυπα.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν κάνεις αλλαγή ονόματος ΔΕΗ στο σπίτι, ενώ το πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου βρίσκεται ακόμη σε ισχύ, δεν χρειάζεται να βγάλεις πιστοποιητικό. Το μόνο που χρειάζεται είναι αυτό που έχεις για να κάνεις την αλλαγή ονόματος για το λογαριασμό του ρεύματος.

Μπορείς να καλέσεις στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση της ΔΕΗ στο 11770 για να ενημερωθεί αν το σπίτι σου έχει πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου. Από την άλλη, αν το πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου δεν είναι σε ισχύ, θα χρειαστεί να βγάλεις καινούριο πιστοποιητικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν θες να εκδόσεις νέο πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου μπορείς να μιλήσεις με την εξυπηρέτηση πελατών στην ΔΕΗ ή και με έναν ηλεκτρολόγο της εμπιστοσύνης σου, για την έκδοσή του. Καλό θα ήταν όμως, να επικοινωνήσεις πρώτα με την ΔΕΗ για να σε κατευθύνουν κατάλληλα.

Προσκόμιση επίσημου εγγράφου πιστοποίησης ταυτότητας

Για να προχωρήσεις σε πιστοποίησης ταυτότητας, πρέπει να έχεις μαζί σου την αστυνομική ταυτότητα ή κάποιο άλλο επίσημο έγγραφο. Εκτός από την ταυτότητα, για να αλλάξεις το όνομα του ρολογιού της ΔΕΗ μπορείς να προσκομίσεις και το διαβατήριό σου.

Καλό θα ήταν να έχεις μαζί σου την ταυτότητα ή το διαβατήριο καθώς και μία φωτοτυπία αυτών. Τις φωτοτυπίες δεν πρέπει να τις ξεχάσεις γιατί σε μερικές περιπτώσεις η υπηρεσία μπορεί να θέλει να κρατήσει την φωτοτυπία της ταυτότητας, αφού την ταυτότητά σου, δεν μπορεί να την κρατήσει.

Φωτοτυπίες μπορείς να βγάλεις σε ένα βιβλιοπωλείο, αν δεν έχεις καμία εμπειρία στις δημόσιες υπηρεσίες.

Γνώση αριθμού παροχής ηλεκτροδότησης ακινήτου

Μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά θα πρέπει να έχεις μαζί σου κι έναν πρόσφατο λογαριασμό ρεύματος της ΔΕΗ του σπιτιού που κατοικείς. Με αυτόν τον λογαριασμό η ΔΕΗ θα βρει τον αριθμό παροχής ηλεκτροδότησης του σπιτιού. Από την άλλη, μπορεί ήδη να γνωρίζεις αυτόν τον αριθμό, οπότε η ΔΕΗ δε θα χρειαστεί τον λογαριασμό σου.

Εμείς πάντως αν ήμασταν στην θέση σου, ακόμη κι αν ξέραμε τον αριθμό λογαριασμού, θα είχαμε μαζί μας τον τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ γιατί σε αυτά τα πράγματα μερικές φορές, είναι και που θα πέσεις.

Βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ

Επίσης απαραίτητο είναι να προσκομίσεις στην ΔΕΗ ένα επίσημο αποδεικτό για τον αριθμό φορολογικού μητρώου ή αλλιώς ΑΦΜ. Για τον σκοπό αυτό, υπάρχει το επίσημο έγγραφο απόδοσης ΑΦΜ που σου δίνει η εφορία σου. Αν δεν το έχεις υπάρχουν κι άλλα έγγραφα που μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό.

Μπορείς δηλαδή να χρησιμοποιήσεις το εκκαθαριστικό της εφορίας σου το οποίο είναι ένα επίσημο έγγραφο που βεβαιώνει το ΑΦΜ. Το ίδιο ισχύει και για την δήλωση στοιχείων ακινήτου στο TAXIS. Αυτά τα δύο έγγραφα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αλλαγή ονόματος ρολογιού της ΔΕΗ.

Αντίγραφο μισθωτηρίου συμβολαίου

Επίσης για να προχωρήσεις σε αλλαγή ονόματος του ρολογιού της ΔΕΗ θα πρέπει να υποβάλλεις το αντίγραφο του μισθωτηρίου συμβολαίου που έχεις υπογράψει με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού. Υπάρχει λοιπόν σχετικό έγγραφος στο TAXIS το οποίο αποδεικνύει την υποβολή δήλωσης στοιχείων μίσθωσης για το σπίτι που μετακομίζεις.

Αυτό το έγγραφο με λίγα λόγια, χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό στοιχείο για το ότι ξεκίνησες να νοικιάζεις το σπίτι. Αν είσαι ενοικιαστής και κατοικείς στο εν λόγω σπίτι πρέπει να κάνεις αλλαγή ονόματος της ΔΕΗ στο όνομά σου.

Ποια επιπλέον δικαιολογητικά απαιτούνται, για αλλαγή ονόματος ΔΕΗ λόγω θανάτου;

Η υπογραφή νέας σύμβασης προμήθειας ρεύματος κρίνεται απαραίτητη μετά τον θανάτου εκείνου που εκδίδεται ο λογαριασμός. Για να αλλάξει το όνομα στην ΔΕΗ στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχετε μαζί σας κάποια επιπλέον δικαιολογητικά.

Ληξιαρχική πράξη θανάτου

Αν πρέπει να αλλάξετε το όνομα του ρολογιού της ΔΕΗ λόγω θανάτου θα πρέπει να βγάλεις πρώτα την ληξιαρχική πράξη θανάτου. Πρέπει να πιστοποιήσεις στην ΔΕΗ πως έχει πεθάνει το άτομο, στου οποίου το όνομα εκδίδονται οι λογαριασμού ρεύματος του σπιτιού.

Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας θανόντος

Εκτός από την ληξιαρχική πράξη θανάτου θα πρέπει να δώσεις στην ΔΕΗ και μία φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας του θανόντος. Αυτό σημαίνει πως συνολικά χρειάζεται μία φωτοτυπία της δικής σου αστυνομικής ταυτότητας αλλά και της ταυτότητας του θανόντος.

Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών

Επίσης είναι πολύ πιθανό να σου ζητήσουν από την ΔΕΗ κι ένα πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών σε περίπτωση αλλαγής ονόματος λόγω θανάτου. Συνεπώς είναι καλό να ΄το έχεις εκδώσει από την αρχή έτσι ώστε να έχεις μαζί σου όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Συμβόλαιο ιδιοκτησίας ακινήτου

Τέλος, αν το σπίτι για το οποίο γίνεται η αλλαγή ονόματος ΔΕΗ δεν νοικιάζεται αλλά είναι ιδιόκτητο, τότε χρειάζεται να έχεις μαζί σου και το συμβόλαιο ιδιοκτησίας. Έτσι δεν θα χρειαστείς αντίγραφο μισθωτηρίου συμβολαίου, αφού το ακίνητο είναι ιδιοκτησία. Με το συμβόλαιο ιδιοκτησίας ακινήτου, απλά επιβεβαιώνεις το γεγονός αυτό.

Τι κόστος έχει η εγγύηση ΔΕΗ για αλλαγή ονόματος;

Επίσης θα πρέπει να υπογράψεις νέα σύμβαση προμήθειας ρεύματος. Ωστόσο, για κάθε νέα σύμβαση προμήθειας ρεύματος καθώς και για νέα σύνδεση ΔΕΗ προβλέπεται και η πληρωμή ενός ποσού ως εγγύηση. Το ποσό αυτό θα πρέπει να το καταβάλεις μαζί με όλα τα δικαιολογητικά που προσκομίζεις στην ΔΕΗ.

Αξίζει να σημειωθεί πως πληρώνεις εγγύηση και για αλλαγή ονόματος ΔΕΗ ως ενοικιαστής νέου σπιτιού, αλλά και λόγω θανάτους. Το ποσό της εγγύησης δεν είναι σταθερό. Αντιθέτως εξαρτάται, από τα τετραγωνικά μέτρα (m2) του σπιτιού.

Αν θέλεις να μάθεις με σιγουριά το κόστος της εγγύησης για την δική σου νέα σύμβαση μπορείς να καλέσεις στην εξυπηρέτηση πελατών της ΔΕΗ στο 11770.

Ενημέρωσε λοιπόν το κέντρο εξυπηρέτησης για τον αριθμό παροχής ρεύματος του σπιτιού, ο οποίος βρίσκεται σε κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Εκείνοι θα υπολογίσουν για σένα το ακριβές ποσό εγγύησης για τη νέα σύμβαση.

Μπορεί να υπογράψει κάποιος άλλος τη νέα σύμβαση προμήθειας ρεύματος για το σπίτι μου;

Οι άνθρωποι του σήμερα η αλήθεια είναι πως δεν έχουν πολύ χρόνο. Αν λοιπόν δεν έχεις την πολυτέλεια του χρόνου για να ακολουθήσεις την διαδικασία που πρέπει μπορείς να εξουσιοδοτήσεις κάποιο γνωστό σου πρόσωπο εμπιστοσύνης. Το εξουσιοδοτημένο άτομο θα πρέπει να υποβάλει όλα τα έγγραφα που αναφέρθηκαν παραπάνω στην ΔΕΗ.

Επίσης, θα πρέπει να έχει μαζί του και την δική του αστυνομική ταυτότητα αλλά και το έγγραφο που πιστοποιεί ότι είναι εξουσιοδοτημένος να ακολουθήσει την διαδικασία που αφορά εσάς. Μπορείς να κάνεις εξουσιοδότηση στα ΚΕΠ, όπου και θα πάρεις το γνήσιο της υπογραφής.

Στην συνέχεια το γνωστό σου πρόσωπο δε θα πρέπει να έχει κανένα πρόβλημα για να κάνει την αλλαγή ονόματος της ΔΕΗ με υπογραφή νέας σύμβασης προμήθειας ρεύματος.

Μπορείτε να αλλάξετε το όνομα του ονόματος της ΔΕΗ ηλεκτρονικά;

Πλέον, υπάρχει η εφαρμογή e-contract, στην οποία μπορείς να κάνεις αίτηση για αλλαγή ονόματος ΔΕΗ ηλεκτρονικά. Η διαδικασία είναι απλή, αλλά χρειάζεται να γνωρίζεις τον αριθμό παροχής σου.

Τι θα χρειαστείς για επανασύνδεση ΔΕΗ;

Αν χρειάζεσαι επανασύνδεση ΔΕΗ, για οποιοδήποτε λόγο, πρέπει να έχεις στην κατοχή σου:

  1. Πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου
  2. Προηγούμενο λογαριασμού ρεύματος (ή αριθμό παροχής ρεύματος)
  3. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας
  4. Εκκαθαριστικό από την εφορία
  5. Χρηματική εγγύηση για την υπογραφή συμβολαίου επανασύνδεσης

Όσο για τη νέα σύνδεση ΔΕΗ, χρειάζεσαι:

  1. Αίτηση ηλεκτροδότησης
  2. Επικυρωμένο αντίγραφο της οικοδομικής άδειας
  3. Υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη (ΥΔΕ)
  4. Δήλωση του Δήμου για τα τετραγωνικά μέτρα
  5. Πληρωμή τελών σύνδεσης

Τι αλλάζει στην αλλαγή ονόματος ΔΕΗ με δωρεάν παραχώρηση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η δωρεάν παραχώρηση αφορά σε παραχώρηση από συγγενικά πρόσωπα (δηλαδή τους γονείς). Για την αλλαγή ονόματος ΔΕΗ σε αυτήν την περίπτωση, χρειάζεσαι το Ε2 από το συγγενικό πρόσωπο που κάνει και την παραχώρηση.

Γίνεται αλλαγή ονόματος ΔΕΗ με χρέος;

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που άφησαν χρέος στον νοικάρη και έφυγαν από το σπίτι. Αν λοιπόν βρήκες σπίτι με τέτοιο πρόβλημα τότε πρέπει να προσκομίσεις στην ΔΕΗ το συμβόλαιο ενοικίασης και την υπεύθυνη δήλωση ότι το χρέος δεν επιβαρύνεις εσένα ή τον ιδιοκτήτη του σπιτιού.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να λάβεις σοβαρά υπόψιν τις οδηγίες των υπαλλήλων της ΔΕΗ για την δική σου περίπτωση. Έτσι θα μπορέσεις να κάνεις αλλαγή ονόματος ΔΕΗ με χρέος από προηγούμενο ενοικιαστή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο daddy-cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

 

 

 

 

 

 

Close