Έχεις καταψύκτη; Δες τον σωστό τρόπο που πρέπει να τον καθαρίζεις & τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξεις!

Αν έχεις μεγάλη οικογένεια τότε κατά πάσα πιθανότητα στο σπίτι σου, υπάρχει καταψύκτης. Η αλήθεια είναι ότι ο καταψύκτης μπορεί να βοηθήσει πολύ στην οργάνωση των τροφίμων και μιλάω από προσωπική εμπειρία. Οι καταψύξεις των ψυγείων, όσο μεγάλες κι αν είναι, σχεδόν ποτέ δεν μας επιτρέπουν να αποθηκεύσουμε πολλά τρόφιμα.

Όταν η μητέρα μου αποφάσισε να ξοδέψει κάτι παραπάνω και να πάρει καταψύκτη για το πατρικό μου, η αλήθεια είναι ότι καταλάβαμε αμέσως την διαφορά. Μέχρι και σήμερα μας δίνεται η επιλογή να αποθηκεύσουμε τρόφιμα, που μπορούν να μας βγάλουν ακόμη και έναν ολόκληρο χρόνο.

Την ίδια στιγμή, η κατάψυξη του ψυγείου είναι περισσότερο άδεια και το ψυγείο επιβαρύνεται λιγότερο. Το να αγοράσεις καταψύκτη λοιπόν σίγουρα είναι μια σωτήρια λύση. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες νοικοκυρές και νοικοκύρηδες, παραμελούν τον καθαρισμό του καταψύκτη τους.

Έχεις καταψύκτη; Δες τον σωστό τρόπο που πρέπει να τον καθαρίζεις & τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξεις

Αντικειμενικά ο καταψύκτης, είναι η τελευταία συσκευή που θα σκεφτείς να καθαρίσεις μέσα στην κουζίνα, επειδή θεωρείς ότι δεν έχει και τόσο ανάγκη τον καθαρισμό. Λοιπόν κάνεις λάθος. Ο καταψύκτης έχει ανάγκη τον καθαρισμό για την δική σου υγεία αλλά και για να δουλεύει πιο αποτελεσματικά.

Δείτε ακόμα Με κατακάθι του καφέ, σόδα και ακόμη λίγα υλικά φτιάξε το απολυτό καθαριστικό για το νεροχύτη

Υπάρχουν όμως πράγματα που πρέπει να προσέξεις, όσων αφορά τον καθαρισμό του καταψύκτη σου. Αυτά τα πράγματα, αποφασίσαμε να τα μοιραστούμε σήμερα μαζί σας. Φυσικά παρακάτω θα διαβάσουμε και μερικά clean tips για να καθαρίσετε τον καταψύκτη υγιεινά και αποτελεσματικά. Διαβάστε παρακάτω:

Γενικές συμβουλές για τους καταψύκτες!

Πριν ξεκινήσω να μοιράζομαι μαζί σας μερικά clean tips, αξίζει να σημειωθούν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε. Υπάρχουν λοιπόν, δύο τύποι καταψυκτών. Ο πρώτος τύπος αντιστοιχεί σε παλιότερα μοντέλα και είναι αυτός ο τύπος καταψύκτη, που πρέπει να κάνει απόψυξη πριν τον καθαρισμό

Τα νέα μοντέλα δεν χρειάζονται απόψυξη για να τα καθαρίσετε και σίγουρα αν έχετε ένα νέο μοντέλο καταψύκτη, ο καθαρισμός της συσκευής θα διαρκέσει πολύ λιγότερο. Στην περίπτωση που έχετε ένα παλιό μοντέλο καταψύκτη όμως θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε, αν ο καταψύκτης μας είναι παλιό μοντέλο;

Για αρχή πρέπει σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή να μάθετε πως ο καταψύκτης σας κάνει απόψυξη. Στην συνέχεια, πρέπει να τον αδειάσετε και να τον αποσυνδέσετε. Ανοίξτε το καπάκι του καταψύκτη σας και το φαγητό που έχετε αποθηκεύσει στο εσωτερικό του, μεταφέρετε το στο ψυγείο ή στην κατάψυξη του ψυγείου σας.

Τα ράφια του καταψύκτη πρέπει να πλυθούν ξεχωριστά. Κάτω από τον καταψύκτη πρέπει να τοποθετήσετε μπολ και πετσέτες έτσι ώστε να αποφύγετε κάποια διαρροή νερού για όσο λιώνει ο πάγος της συσκευής. Το νερό που απορροφούν οι πετσέτες θα πρέπει να το στραγγίζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα μπολ.

Στην συνέχεια χρησιμοποιώντας μια πλαστική ξύστρα πάγου, ξύστε απαλά τον υπόλοιπο πάγο. Χρειάζεται προσοχή αυτή η διαδικασία, γιατί μια λάθος κίνηση μπορεί να χαλάσει την συσκευή. Για να τελειώνετε πιο γρήγορα, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μπολ με ζεστό νερό στο κάτω μέρος του καταψύκτη και να κλείσετε το καπάκι του.

Απαγορεύεται να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικές συσκευές όπως πιστολάκι για τα μαλλιά για να επιταχύνετε το λιώσιμο του πάγου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν ο καταψύκτης σας μυρίζει άσχημα, αυτό συμβαίνει εξαιτίας των υπολειμμάτων τροφής. Η απόψυξη του καταψύκτη, θα καταπολεμήσει αυτό το πρόβλημα.

Μετά την απόψυξη θα πρέπει να βάλετε πλαστικά γάντια στα χέρια σας και να βρείτε έναν τρόπο να προστατεύσετε τα ρούχα σας. Θα πρέπει επίσης να τοποθετήσετε χαρτιά από παλιές εφημερίδες και πετσέτες μπροστά από τον καταψύκτη. Παρακάτω θα σας εξηγήσουμε βήμα βήμα τον καθαρισμό του:

Πως μπορούμε να καθαρίσουμε τον καταψύκτη μας;

Στην αρχή θα πρέπει να καθαρίσετε καλά τα διάφορα ράφια του καταψύκτη. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιείστε ένα μείγμα που θα εμπεριέχει λίγο ζεστό νερό, μαγειρική σόδα ή ξύδι.

Είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε χημικά υλικά για τον καθαρισμό του καταψύκτη, γιατί μπορεί να απελευθερωθούν βλαβερές ουσίες που μπορεί να βλάψουν και την ποιότητα των τροφίμων, που θα αποθηκεύσετε μετέπειτα.

Στην συνέχεια καθαρίζουμε τα υπολείμματα του μείγματος από ξύδι ή μαγειρική σόδα με καθαρό ζεστό νερό και στεγνώνουμε τις εσωτερικές επιφάνειες με χαρτοπετσέτες ή χαρτί κουζίνας. Καθαρίζουμε τα ράφια με τον ίδιο τρόπο και τα τοποθετούμε ξανά στον καταψύκτη.

Την λαβή του καταψύκτη την σκουπίζουμε με ένα βρεγμένο πανί. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο σαπούνι ή το μείγμα από το ξύδι ή την μαγειρική σόδα. Αφού τοποθετήσετε ξανά όλα τα τρόφιμα στον καταψύκτη, βάλτε και πάλι την συσκευή στην πρίζα.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την δυσάρεστη οσμή που επιμένει να υπάρχει και μετά τον καθαρισμό και ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίας μόλυνσης;

Στην περίπτωση που και μετά τον καθαρισμό του ο καταψύκτης συνεχίζει να έχει δυσάρεστη οσμή, μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με λίγους κόκκους καφέ. Βάλτε μέσα στον καταψύκτη ένα μπολ με κόκκους καφέ, καλύψτε το και αφήστε το εκεί για όλη την νύχτα.

Συνήθως ο καταψύκτης λερώνεται εξαιτίας χυμών και υπολειμμάτων τροφίμων και εξαιτίας κάποιας ακατάλληλης συσκευασίας τροφίμων. Συνήθως οι ακατάλληλες συσκευασίες τροφίμων είναι και αυτές που λερώνουν τον καταψύκτη.

Πως μπορούμε να προστατεύσουμε τον καταψύκτη από την βρωμιά;

Αξίζει λοιπόν να ξέρετε ότι στον καταψύκτη πρέπει να αποθηκεύετε τρόφιμα σε σακούλες που θα είναι πολύ σφιχτά κλειστές. Υπάρχουν ειδικές σακούλες στην αγορά που ονομάζονται σακούλες ψυγείου.

Ορισμένα τρόφιμα, έχουν ειδική συσκευασία που πρέπει να αποθηκεύονται εκεί. Οπότε δεν πρέπει να βάζετε μέσα σκισμένες τσάντες και ελαττωματικές συσκευασίες. Επίσης δεν πρέπει να αποθηκεύουμε στον καταψύκτη τρόφιμα χωρίς καθόλου συσκευασία, γιατί συνήθως αυτά τα τρόφιμα είναι η εστία κακής οσμής για την συσκευή.

Τον καταψύκτη πρέπει να τον πλένουμε τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Από εκεί και πέρα, ανάλογα την χρήση που του κάνετε ή την δική σας ανάγκη για καθαριότητα, μπορείτε να πλένετε τον καταψύκτη σας και πιο συχνά μέσα στον χρόνο.

Επίσης θα πρέπει μια φορά τον μήνα να ελέγχετε τα τρόφιμα που αποθηκεύετε στον καταψύκτη. Μπορεί μερικά από αυτά να χάλασαν ή να έληξαν. Μπορείτε για μεγαλύτερη ευκολία να κολλήσετε ετικέτες με τις ημερομηνίες λήξης έξω από τα τρόφιμα. Έτσι θα σας είναι πιο εύκολο να τα ξεχωρίσετε.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο daddy-cool.gr

Close