Καμένα λίπη στον φούρνο: Το σπιτικό καθαριστικό που θα τον κάνει σαν καινούριο

Αν έχετε καμένα λίπη στον φούρνο που δεν λένε να φύγουν με τίποτα δεν χρειάζεται να αγχώνεστε άλλο, αφού αυτό το σπιτικό καθαριστικό θα τον κάνει να λάμψει και πάλι, σαν να τον έχετε μόλις αγοράσει!

Ο φούρνος μας είναι πολύ λογικό να αποκτά με το πέρασμα των χρόνων καμένα λίπη. Την στιγμή που μαγειρεύουμε μπορεί να πέσει κατά λάθος σάλτσα από το φαγητό ή την στιγμή που μαγειρεύεται το φαγητό να πιτσιλάει λάδια και σάλτσες.

Αν δεν προσέξουμε τον λεκέ και δεν καθαρίζουμε τον φούρνο μας τακτικά, ο λεκές ψήνεται με κάθε χρήση και γίνεται μόνιμος. Ή σχεδόν μόνιμος, διότι με αυτό το σούπερ σπιτικό καθαριστικό ο φούρνος σας θα λάμψει με υλικά που όλοι έχουμε στα ντουλάπια μας. Διαβάστε παρακάτω: 

Πώς να μην αποκτήσει ξανά καμένα λίπη ο φούρνος σας;

Όπως σας είπαμε και στον πρόλογο ο φούρνος αποκτά καμένα λίπη διότι δεν καθαρίζεται τακτικά. Το σωστό θα ήταν κάθε φορά μετά το μαγείρεμα, να σκουπίζετε τον φούρνο με ένα μαλακό πανί για να απομακρύνετε τυχόν σάλτσες και λάδια.

Αν κάποια στιγμή ξεχαστείτε, τότε βρέξτε λίγο το πανί και με το υγρό πανί κάθε λεκές θα φύγει. Αν διατηρείται τον φούρνο σας καθαρό μετά από κάθε χρήση ή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ο φούρνος σας θα διατηρηθεί σαν καινούριος για χρόνια!

καμένα λίπη-στον-φούρνο-σπιτικό καθαριστικό-

Photo via: enimerotiko.gr

Πώς να καθαρίσουμε το γυαλί του φούρνου;

Τις περισσότερες φορές ο φούρνος αποκτά καμένα λίπη στις σχάρες και στο τζάμι του. Έτσι για να διατηρήσετε το γυαλί ή αλλιώς το τζάμι του φούρνου καθαρό τότε μπορεί με ένα κατσαβίδι να ξεβιδώσετε τις βίδες που βρίσκονται στο πλάι της πόρτας. Στην συνέχεια τραβάμε τα γυαλιά προς τα έξω και τα καθαρίσουμε με απορρυπαντικό και σφουγγάρι.

Δείτε ακόμα Καθάρισε το σπίτι απo άκρη σε άκρη το Φθινόπωρο

Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην χαλάσουμε τίποτα. Επίσης καλό θα ήταν να μην κάνετε αυτήν την δουλειά χωρίς κάποιον ειδικό διότι οι καινούριοι φούρνοι είναι λίγο πιο περίπλοκοι πλέον.

καμένα λίπη-στον-φούρνο-σπιτικό καθαριστικό-

Photo via: uchs.gr

Το σπιτικό καθαριστικό που θα κάνει τον φούρνο σας να λάμψει

Θα χρειαστούμε

  1. 1 ζευγάρι γάντια
  2. Πετσέτα
  3. 1 πλαστικό μπουκάλι με αντλία σπρέι
  4. 50 gr μαγειρική σόδα ( 3 – 4 κουταλιές του γλυκού )
  5. 100 ml λευκό ξίδι

Διαδικασία

Αρχικά ρίχνουμε την μαγειρική σόδα μέσα σε ένα μπουκάλι και γεμίζουμε το υπόλοιπο μπουκάλι με νερό. Ανακινούμε το μπουκάλι αρκετά μέχρι να διαλυθεί τελείως η μαγειρική σόδα. Όσο πιο βρώμικος είναι ο φούρνος τόσο μεγαλύτερη ποσότητα χρειαζόμαστε.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν έχει περάσει καιρός από την στιγμή που απέκτησε τα καμένα λίπη τότε θα πρέπει να βάλετε ακόμη περισσότερη σόδα και νερό. Αφού λοιπόν το μείγμα μας είναι έτοιμο ψεκάζουμε τον φούρνο.

Αφήνουμε το μείγμα να δράσει για 2-3 ώρες και ελέγχουμε ανά διαστήματα αν δρα. Αν τα λίπη είναι ακόμη κολλημένα στον φούρνο τότε αφήνετε το μείγμα να δράσει για περισσότερη ώρα. Αν οι λεκέδες έχουν μαλακώσει τότε βάζουμε τα γάντια μας και παίρνουμε μία υγρή πετσέτα.

Δείτε ακόμα Κεραμικές Εστίες: Το κόλπο της γιαγιάς για τις καθαρίσετε από καμένα λίπη

Με την υγρή πετσέτα αφαιρούμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας από τον φούρνο, μαζί και τους λεκέδες. Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε σύρμα ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα γιατί μπορεί να καταστρέψετε τον φούρνο.

Στο τέλος ψεκάζουμε τον φούρνο με λευκό ξύδι για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και εξουδετέρωση μυρωδιών και μικροβίων. Επίσης βάζουμε στον φούρνο μας τις σχάρες, τις σκουπίζουμε και τις στεγνώνουμε καλά. Έτοιμος!

καμένα λίπη-στον-φούρνο-σπιτικό καθαριστικό-

Photo via: olivemagazine.gr

Photo cover via: fumara.gr

Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close