Καθαριότητα του σπιτιού: Τα 13 σοβαρά λάθη που κάνουμε

13 σοβαρά λάθη που κάνουμε στην καθαριότητα του σπιτιού και μας κοστίζουν χρόνο και χρήμα.Σήμερα θα δούμε κάποια κόλπα που απαγορεύεται να  χρησιμοποιούμε στην καθαριότητα του σπιτιού.

Για όλους  μας η καθαριότητα του σπιτιού είναι πολύ σημαντική και παράλληλα πολύ δύσκολη και χρονοβόρα. Καθημερινά ασχολούμαστε έστω και λίγο με την καθαριότητα του σπιτιού, αλλά φαίνεται πως υπάρχουν πράγματα που απαγορεύεται να χρησιμοποιούμε.

Όταν καθαρίζουμε έχουμε την δική μας τακτική που πολύ πιθανό, να την έχουμε υιοθετήσει από τις μητέρες μας και γενικότερα από την οικογένειά μας ή από το διαδίκτυο. Υπάρχουν πράγματα όμως που απαγορεύεται να τα χρησιμοποιούμε στην καθαριότητα.

Δείτε ακόμα Μυρίζει το μπάνιο; 10 έξυπνα κόλπα

Πράγματα που μας τα έχουν μεταφέρει λάθος αλλά είναι καταστροφικά στην καθαριότητα του σπιτιού. Αποφασίσαμε λοιπόν να συγκεντρώσουμε σε ένα άρθρο όλα αυτά τα πράγματα που απαγορεύεται να χρησιμοποιούμε στην καθαριότητα του σπιτιού. Διαβάστε παρακάτω: 

Ένα λάθος που κάνουμε στην καθαριότητα του σπιτιού, είναι πως χρησιμοποιούμε Αρωματικά μπλοκ τουαλέτας

Τα περισσότερα σπίτια χρησιμοποιούν αρωματικά μπλοκ τουαλέτας. Τα τοποθετούμε στις λεκάνες μας, έτσι ώστε κάθε φορά που πατάμε το καζανάκι το νερό εκτός από το να ξεπλύνει την λεκάνη και να ανανεώσει το νερό, να αφήσει και μία ευχάριστη μυρωδιά στον χώρο.

Αυτά τα αρωματικά μπλοκ μπορεί να φαίνονται ακίνδυνα, όμως δεν είναι. Είναι συνήθως πολύ ελαφριά και συχνά ξεπλένονται μαζί με το νερό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κολλάνε στους σωλήνες και να τους φράζουν. Τέλος, πολλά από τα αρωματικά μπλοκ, έχουν χλώριο και το χλώριο καταστρέφει τα ελαστικά μέρη της τουαλέτας και διαβρώνει τα μεταλλικά.

αρωματικά_μπλοκ_τουαλέτας_καθαριότητα_του_σπιτιού_

Σφουγγάρια “μαγικές γόμες”

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποιούν σφουγγάρια “μαγικές γόμες” . Όμως αυτό απαγορεύεται να το κάνουμε διότι τα σφουγγάρια αυτά έχουν αφρό μελαμίνης ο οποίος λειτουργεί σαν γυαλόχαρτο. Μπορεί λοιπόν το συγκεκριμένο σφουγγάρι να αφαιρεί τους δύσκολους λεκέδες όμως παράλληλα φθείρει τις επιφάνειες.

Μάλιστα απαγορεύεται να χρησιμοποιούμε σφουγγάρια “μαγικές γόμες” σε αντικολλητικά σκεύη, πάγκους από πέτρα, ανοξείδωτο ατσάλι, επιφάνειες αυτοκινήτων και τέλος γυαλί και γυαλιστερές επιφάνειες, διότι τα θαμπώνει.

λάθη που κάνουμε στην καθαριότητα_ σφουγγάρια_μαγικές γόμες_

χρησιμοποιούμε γυαλιστικό επίπλων

Μπορεί να μην το ξέρετε όμως τις περισσότερες φορές τα καινούρια έπιπλα δεν χρειάζεται να γυαλίζονται διότι έχουν από μόνα τους μία ειδική επικάλυψη. Αν λοιπόν χρησιμοποιείτε γυαλιστικό στην ντουλάπα, στο γραφείο ή σε κάποιο άλλο έπιπλο, δημιουργείτε ένα κολλώδες στρώμα, που συλλέγει σκόνη. Θα πρέπει απλά να τα καθαρίζετε τακτικά.

γυαλιστικό_επίπλων_καθαριότητα_του_σπιτιού_

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε πάντα χλωρίνη στην καθαριότητα του σπιτιού

Ειδικότερα οι παλιές νοικοκυρές έχουν την τάση να χρησιμοποιούν χλωρίνη στα πάντα. Σίγουρα η χλωρίνη είναι πολύ αποτελεσματική όμως δεν πρέπει να την χρησιμοποιούμε σε όλες τις επιφάνειες του σπιτιού για να τις καθαρίσουμε.

Συγκεκριμένα η χλωρίνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε για να αφαιρέσουμε την σκουριά και την μούχλα. Η χλωρίνη οξειδώνει τις επιφάνειες ξεκινώντας με την διαδικασία σκουριάσματος. Στη μούχλα ξεθωριάζει απλώς το χρώμα αλλά δε θα την αφαιρέσει.

Τέλος η χλωρίνη είναι αρκετά τοξική. Νέες μελέτες έχουν δείξει ότι τα σπίτια που χρησιμοποιούν πολύ συχνά την χλωρίνη, έχουν παιδιά που αρρωσταίνουν πιο συχνά από λοιμώξεις.Επίσης μπορείς να πάθεις μέχρι δηλητηρίαση απο χλωρίνη μόνο από τη μυρωδιά

13 λάθη που κάνουμε στην καθαριότητα_Χλωρινη_

Πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το ξύδι στην καθαριότητα του σπιτιού μας;

Το ξύδι μπορεί να αφαιρέσει λίπη και άλατα. Όμως το ξύδι μπορεί να καταστρέψει και μερικές επιφάνειες που είναι φτιαγμένες από μέταλλο ή ξύλο. Είναι λοιπόν καλύτερα να μην χρησιμοποιούμε ξύδι για να καθαρίζετε μαχαίρια της κουζίνας, πόμολα, σίδερα και βρύσες.

Μία λανθασμένη άποψη είναι ότι το ξύδι είναι απολυμαντικό. Αυτό όμως δεν ισχύει, οπότε δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιούμε σε όλες τις επιφάνειες του σπιτιού.

3 λάθη που κάνουμε στην καθαριότητα_ Ξυδι_

Το εξάρτημα της γενικής χρήσης στην ηλεκτρική σκούπα σίγουρα το χρησιμοποιούμε λάθος!

Μπορεί να μην το γνωρίζατε όμως όταν θέλετε να καθαρίσετε τα χαλιά σας θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τις ειδικές βούρτσες που έχουν οι ηλεκτρικές σκούπες. Με αυτόν τον τρόπο δε θα καταστρέψετε το χαλί. Αντιθέτως το εξάρτημα γενικής χρήσης μπορεί να αφήσει ανεπιθύμητα σημάδια στο  χαλί.

ηλεκτρική σκούπα_στο_σπίτι_

Πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε τους ατμοκαθαριστές στην καθαριότητα του σπιτιού;

Οι ατμοκαθαριστές είναι σίγουρα πολύ χρήσιμα εργαλεία καθαριότητας στο σπίτι. Ο τρόπος λειτουργίας τους είναι πολύ απλός. Απλά αφήνει το νερό να βράσει στο εσωτερικό της συσκευής και ο ζεστός ατμός υποτίθεται ότι καθαρίζει. Αλλά δεν λειτουργεί πάντα έτσι.

Παραδείγματος χάρη, δεν μπορεί να καθαρίσετε το χαλί σας με ατμοκαθαριστή επειδή ο ατμός δεν έχει την τάση να αφαιρεί βρωμιές και τρίχες. Η υψηλή υγρασία μπορεί να εμφανίσει μούχλα.

Οι ειδικοί λοιπόν λένε πως η χρήση ατμοκαθαριστών για τον καθαρισμό μεγάλων δωματίων με χαλί. Για τον καθαρισμό ξύλινων ή laminate δαπέδων και τούβλων θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μία άλλη μέθοδο.

πότε_πρέπει_να_χρησιμοποιούμε_τους_ατμοκαθαριστές_στο_σπίτι_

 Απαγορεύεται να χρησιμοποιούμε το ίδιο πανί για όλο το σπίτι!

Μπορεί να μην το ξέρετε όμως αν χρησιμοποιείτε το ίδιο πανί, απλώνετε βρωμιά και μικρόβια σε όλο το σπίτι. Έτσι θα πρέπει να έχετε ένα διαφορετικό πανί για κάθε δωμάτιο.

πότε_πρέπει_να_χρησιμοποιούμε_τα_πανάκια_στο_σπίτι_

Απαγορεύεται να αναμειγνύεται τα καθαριστικά!

Δεν πρέπει να αναμειγνύεται τα απορρυπαντικά μεταξύ τους για να καθαρίσετε το σπίτι σας. Το μείγμα των απορρυπαντικών δημιουργεί ισχυρές τοξικές ενώσεις που μας βλάπτουν σοβαρά. Αν σκεφτείτε ότι το κάθε απορρυπαντικό έχει τα δικά του χημικά συστατικά, φανταστείτε τι γίνεται όταν ενώνουμε τα χημικά τους συστατικά. Δείτε εδώ ποια  καθαριστικά δεν πρέπει πότε να τα  χρησιμοποιείτε μαζί 

απορρυπαντικά_

 Πείτε “όχι” στα αποσμητικά χώρου!

Μπορεί να θέλουμε το σπίτι μας να μυρίζει όμορφα, όμως ένα αποσμητικό χώρου εκτός από πολύ όμορφη μυρωδιά έχει  και πολλά τοξικά. Καλύτερο θα ήταν να φτιάξετε δικά σας diy σπιτικά αρωματικά χώρου με αιθέρια έλαια και νεράκι σε ένα μπουκάλι σπρέι.

αποσμητικά_χώρου_

Απαγορεύεται να χρησιμοποιούμε σκούπες με γεμάτες σακούλες για το καθάρισμα του σπιτιού!

Όταν η σακούλα στην ηλεκτρική σκούπα είναι γεμάτη κάθε φορά που ενεργοποιούμε την ηλεκτρική σκούπα, η σκόνη από τα φίλτρα σκορπίζεται παντού στον χώρο. Έτσι όχι μόνο δεν καθαρίζουμε αποτελεσματικά τα δάπεδα μας, αλλά βρωμίζουμε και όλο το υπόλοιπο σπίτι.

ηλεκτρικές_σκούπες_με_βρώμικα_φίλτρα_

Μην χρησιμοποιείτε μεγάλη ποσότητα απορρυπαντικού!

Τα απορρυπαντικά έχουν συγκεκριμένες δοσολογίες που αναγράφονται στις συσκευασίες τους. Εμείς όμως θεωρούμε πως όσο περισσότερο απορρυπαντικό βάζουμε τόσο καλύτερη δουλειά κάνουμε στην  καθαριότητα του σπιτιού.  Λάθος. Αυτό όμως δεν ισχύει. Το πολύ απορρυπαντικό αφήνει σημάδια πάνω στις επιφάνειες και εκτός αυτού μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

απορρυπαντικό_

Μην καθαρίζετε τα παράθυρα με εφημερίδες!

Οι παλιότερες νοικοκυρές το έκαναν αυτό διότι οι τότε εφημερίδες χρησιμοποιούσαν ένα υλικό για την εκτύπωση τους που δεν διέφερε πολύ από το καθαριστικό για τα τζάμια. Πλέον όμως χρησιμοποιείτε ένα άλλο υλικό, φιλικό προς το περιβάλλον, που δεν καθαρίζει καθόλου τα παράθυρα και αφήνει κηλίδες και σημάδια.

εφημερίδες_για_να_καθαρίσουμε_τα_παράθυρα_

All photos via: brightside.me

Διαβάστε όλα τα clean tips για το σπίτι στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close