έξυπνα κόλπα-καθαριότητας-για-φωτιστικά-

Τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, θέλουμε να κάνουμε το σπίτι μας να αστράφτει από άκρη σ’ άκρη, για να υποδεχτούμε τους καλεσμένους μας. Δείτε όλα τα έξυπνα κόλπα καθαρίσματος για να κάνετε τα φωτιστικά σας να αστράψουν.

Τα φωτιστικά είναι από τα πιο όμορφα αλλά και χρηστικά διακοσμητικά του σπιτιού, ειδικά τις γιορτινές μέρες. Τόσο στο Χριστουγεννιάτικο όσο και στο Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, οι άνθρωποι έχουν την τάση να ανάβουν όλα τα φώτα του σπιτιού.

Δείτε ακόμα Το μαγικό κόλπο με τα μακαρόνια για να καθαρίσετε τα γαριασμένα σεμεδάκια

Αυτό το έθιμο γεννήθηκε από τα παλιά χρόνια, που οι άνθρωποι τέτοιες μέρες άναβαν φωτιές για να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα. Σίγουρα λοιπόν τα βρώμικα φωτιστικά σας δεν θα είναι και ό,τι καλύτερο σε ένα γιορτινό σπίτι με αναμμένα φώτα. Διαβάστε παρακάτω πως θα τα κάνετε να αστράψουν: 

Γιατί είναι σημαντική η καθαριότητα των φωτιστικών;

Καταρχάς, το να έχεις καθαρά φωτιστικά είναι πολύ σημαντικό για το σπίτι γενικότερα. Και το πιο όμορφο φωτιστικό να έχεις, δεν θα δείχνει τόσο όμορφο όντας σκονισμένο και βρώμικο. Επίσης, είναι κακό να μένουμε σε ένα σπίτι με σκόνη.

Όμως φαίνεται πως εκτός από τους σχετικά προφανείς λόγους, ένα φωτιστικό, όντας βρώμικο φαίνεται ότι αποδίδει μέχρι και 20% λιγότερο φως, σε σχέση με όταν είναι καθαρό. Έτσι και τις Γιορτινές μέρες και γενικότερα, για ένα φωτεινό σπίτι και ένα αποδοτικό φωτιστικό, η καθαριότητα είναι το Α και το Ω.

έξυπνα κόλπα-καθαριότητας-για-φωτιστικά-

Photo via: olagiatingunaika.gr

Πως να καθαρίσουμε τα αμπαζούρ από χαρτί ή ύφασμα

Πολλά σπίτια πλέον έχουν αμπαζούρ από χαρτί ή ύφασμα, αφού εκτός του ότι είναι πολύ μοντέρνα, είναι και πολύ πιο φθηνά. Όμως αυτά τα υφάσματα μπορεί να θεωρείς ότι δεν καθαρίζονται τόσο εύκολα. Αν θέλεις λοιπόν να καθαρίσεις τα αμπαζούρ σου είτε είναι από χαρτί είτε από άλλο ύφασμα, πρέπει να χρησιμοποιήσεις φτερό αντί για πανί.

Βλέπεις, αν χρησιμοποιήσεις πανί θα αφήσεις πάνω στα αμπαζούρ υπολείμματα τα οποία σίγουρα δεν θες να παραμείνουν πάνω στα φωτιστικά σου. Αν θες να κάνεις βαθύτερο καθαρισμό μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το βουρτσάκι της σκούπας σου.

έξυπνα κόλπα-καθαριότητας-για-φωτιστικά-

Photo via: tospitakimou.gr

Πως να καθαρίσεις τις γυάλινες προσθήκες πολυέλαιου

Από την άλλη υπάρχουν πολλά σπίτια με πολυέλαιους. Είναι εντυπωσιακοί και πολλά παλιά σπίτια τους έχουν χρόνια ολόκληρα! Όμως και τα πιο σύγχρονα σπίτια, έχουν μοντέρνους πολυέλαιους που για να τους καθαρίσεις είναι μία μπελαλίδικη δουλειά. Ή μπορεί και όχι.

Δείτε ακόμα Τεχνική Pomodoro: Η 25λεπτη μέθοδος διαχείρισης χρόνου για να κάνεις τις δουλειές του σπιτιού πιο γρήγορα από ποτέ

Αν θες να καθαρίσεις τους πολυέλαιους από γυαλί, βάλε νερό και σαπούνι σε μία λεκάνη. Αρχικά ξεπλένετε καλά και στην συνέχεια αφήνετε να στεγνώσουν πολύ καλά. Έπειτα τοποθετείτε και πάλι τις προσθήκες στον πολυέλαιο.

έξυπνα κόλπα-καθαριότητας-για-φωτιστικά-

Photo via: bareo-isyss.com

Πως να καθαρίσεις τους λαμπτήρες

Πολλή σημαντική είναι και η καθαριότητα των λαμπτήρων. Θα χρειαστείτε μόνο ένα μαλακό πανί χωρίς υγρά. Αν πάλι έχει ποτίσει η σκόνη, μπορείτε να βρέξετε ελάχιστα ένα πανί και να τις περάσετε με αυτό. Στεγνώνετε πολύ καλά πριν τις τοποθετήσετε στο φωτιστικό σας.

Πως να καθαρίσετε τους λαμπτήρες φθορίου

Η καθαριότητα των λαμπτήρων φθορίου είναι μία διαφορετική υπόθεση από τους κοινούς λαμπτήρες. Καθαρίζουμε αυτούς τους λαμπτήρες με ένα υγρό πανί. Καθαρίζουμε και τις εσοχές και φυσικά στεγνώνουμε πολύ καλά πριν τους τοποθετήσουμε στο φωτιστικό μας.

Πως να καθαρίσουμε έναν πολυέλαιο από γυαλί

Δεν υπάρχουν πολυέλαιοι μόνο με γυάλινα διακοσμητικά όπως είπαμε και πιο πάνω αλλά και πολυέλαιοι που είναι εξ’ ολοκλήρου από γυαλί. Αν θέλεις να καθαρίσεις έναν τέτοιο πολυέλαιο θα χρειαστείς ένα φτερό, ένα μπουκάλι ψεκασμού, ένα μείγμα από 50% νερό και 50% ξύδι και μία ομπρέλα, η οποία θα κρεμαστεί κάτω από τον πολυέλαιο ανάποδα.

Δείτε ακόμα Πάμφθηνο καθαριστικό μπάνιου: Με 2 ευρώ καθάρισε άλατα και βρωμιές από πλακάκια, νιπτήρα μπανιέρα και βρύση

Αρχικά ξεσκονίζουμε με το φτερό τον πολυέλαιο και στην συνέχεια φτιάχνουμε το καθαριστικό μείγμα από νερό και ξύδι, ανακατεύουμε και το βάζουμε στο μπουκάλι σπρέι. Ψεκάζουμε τον ηλιέλαιο μέχρι να αρχίσει να στάζει. Η ομπρέλα θα κρατήσει όλο το βρώμικο νερό. Έπειτα στεγνώνουμε με μαλακό πανί πολύ καλά και είναι έτοιμος.

έξυπνα κόλπα-καθαριότητας-για-φωτιστικά-

Photo via: nasvitlo.com

Διαβάστε όλα τα clean tips στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close