8_λάθη_στην_τοποθέτηση_των_επίππλων_

8 λάθη στην τοποθέτηση των επίπλων που όλοι μας έχουμε κάνει. Σε μία ανακαίνιση σπιτιού αγοράζουμε καινούρια έπιπλα και τα τοποθετούμε στο σπίτι μας, σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Βρίσκουμε ένα μέρος για τα καινούρια ή και τα παλιά μας έπιπλα που να ταιριάζει με τον χώρο.

Η τοποθέτηση των επίπλων σε ένα σπίτι βοηθάει τον χώρο να γίνει πιο ζεστός, μοντέρνος και φιλικός προς εμάς και τους καλεσμένους μας. Όμως πολλοί από εμάς επειδή δεν είμαστε δα και διακοσμητές, πολλές φορές κάνουμε λάθη σχετικά με την τοποθέτηση των επίπλων στο σπίτι μας.

Δείτε ακόμα Το ψυγείο βγάζει νερά: 5 πιθανές αιτίες

Στο παρακάτω άρθρο λοιπόν θα δούμε τα 8 πιο συχνά λάθη που κάνουμε στην τοποθέτηση των επίπλων. Αυτά τα λάθη χαλούν την διακόσμηση του σπιτιού μας. Κάνουν ένα σπίτι λιγότερο πρακτικό, καθόλου μοντέρνο ή και πολύ άβολο. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, αυτά τα λάθη να τα διορθώσουμε. Διαβάστε παρακάτω: 

Τοποθετείτε έπιπλα πάνω στα χαλιά χωρίς να γνωρίζετε τους κανόνες

Οι διακοσμητές εξηγούν 3 μεθόδους για τον σωστό τρόπο τοποθέτησης επίπλων πάνω σε χαλί:

Βάλτε τα έπιπλα ακριβώς πάνω στο χαλί έτσι ώστε να απέχουν περίπου 12-18 ίντσες ανάμεσα στην άκρη του επίπλου και την άκρη του χαλιού.

Τακτοποιήστε τα πράγματα έτσι ώστε να μην υπάρχουν καθόλου έπιπλα στο χαλί. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό το χαλί να μην είναι πολύ μικρό, διότι θα δημιουργήσει ένα αίσθημα ακαταστασίας στο δωμάτιο.

Τοποθετήστε τα έπιπλα έτσι ώστε μόνο τα μπροστινά πόδια τους να στέκονται στο χαλί. Με τη βοήθεια αυτού του κόλπου, μπορείτε να συνδυάσετε οπτικά πολλά πράγματα σε μια ομάδα, όπως μερικές πολυθρόνες και ένα τραπέζι, για παράδειγμα.

λάθη_στην_τοποθέτηση_των_επίπλων_στο_σπίτι_

Επιλέγετε έπιπλα κουζίνας πριν αγοράσετε οικιακές συσκευές.

Όταν σχεδιάζετε την διακόσμηση μίας κουζίνας, είναι προτιμότερο να επιλέξετε πρώτα τις συσκευές κουζίνας (όπως ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα, πλυντήριο πιάτων, φούρνο μικροκυμάτων και άλλα απαραίτητα είδη), να τις τοποθετήσετε στα σωστά μέρη και, στη συνέχεια, να επιλέξετε έπιπλα κουζίνας, όπως τραπέζι κ.λπ.

Διαφορετικά, ενδέχεται να μην έχετε χώρο για να τοποθετήσετε συσκευές κουζίνας και ο χώρος θα φαίνεται γεμάτος και άβολος.

λάθη_στην_τοποθέτηση_των_επίπλων_στο_σπίτι_

Η απόσταση μεταξύ του δεύτερου πάγκου της κουζίνας και της κύριου χώρου είναι μικρότερη από 40 ίντσες.

Ένας δεύτερος πάγκος κουζίνας είναι η τέλεια λύση για την αύξηση του αποθηκευτικού χώρου και την αύξηση του χώρου εργασίας. Ωστόσο, λειτουργεί μόνο σε περιπτώσεις όπου η κουζίνα είναι πραγματικά μεγάλη.

Εάν το δωμάτιο είναι μικρό, ο δεύτερος πάγκος θα πιάσει μόνο χώρο και δεν θα σας βοηθήσει με κανέναν τρόπο. Υποστηρίζεται ότι πρέπει να υπάρχει περίπου 40 ίντσες κενός χώρος γύρω από τον δεύτερο πάγκο. Εάν δεν ακολουθείτε αυτόν τον κανόνα, θα είναι δύσκολο να μετακινηθείτε στην κουζίνα.

λάθη_στην_τοποθέτηση_των_επίπλων_στο_σπίτι_

Το μεγάλο μπάνιο δεν χωρίζεται σε ζώνες.

Όταν ο χώρος του μπάνιου είναι πολύ μεγάλος, οι ιδιοκτήτες τοποθετούν συχνά όλα τα έπιπλα και τα υδραυλικά κατά μήκος των τοίχων και καταλήγουν να έχουν άδειο χώρο στη μέση. Αυτό απλά δεν φαίνεται ωραίο.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι διακοσμητές προτείνουν να χωρίσετε το μπάνιο σε ζώνες. Μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ενός γυάλινου τοίχου, ή ακόμη και αναδιπλούμενων οθονών. Η καλύτερη επιλογή είναι να χωρίσετε το δωμάτιο σε 2 ή 3 μέρη: ζώνη πλυσίματος, τουαλέτα και ζώνη ντους.

λάθη_στην_τοποθέτηση_των_επίπλων_στο_σπίτι_

Το δωμάτιο στερείται εστιακού σημείου.

Είναι αδύνατο να διακοσμήσετε ένα δωμάτιο όμορφα αν δεν διαθέτει κέντρο που θα χρησιμεύσει ως αφετηρία για τον διακοσμητή. Πράγματα όπως θέα από παράθυρο, τζάκι, τοίχο με σχέδια (αν είναι ζωγραφισμένα τα σχέδια στο χέρι), ένα έργο τέχνης ή ακόμη και ένα τραπεζάκι του καφέ μπορούν να χρησιμεύσουν ως σημεία εστίασης.

Εάν είναι απαραίτητο – και εάν το μέγεθος του δωματίου το επιτρέπει – μπορεί να υπάρχουν 2 (αλλά όχι περισσότερα από αυτά) σημεία εστίασης. Ένας μεγαλύτερος αριθμός εστιακών σημείων θα κάνει το δωμάτιο να φαίνεται γεμάτο.

Συχνά, μια τηλεόραση γίνεται το κέντρο του δωματίου. Ωστόσο, οι διακοσμητές δεν το συνιστούν. Εάν οι φίλοι ή η οικογένειά σας έρθουν να σας δουν, θα καθίσετε κοντά στην οθόνη και αυτό δεν συμβάλλει καθόλου στην καλή επικοινωνία μεταξύ σας.

Εάν όμως θέλετε να δημιουργήσετε μια τηλεόραση ως το κεντρικό αντικείμενο ενός δωματίου, τοποθετήστε τον καναπέ και τις πολυθρόνες, όχι σε ευθεία γραμμή απέναντι από την οθόνη, αλλά σε ημικύκλιο, ώστε να είναι πιο άνετο να επικοινωνείτε και να κοιτάτε ο ένας στον άλλο χωρίς να μην χάνετε αυτά που διαδραματίζονται στην τηλεόραση.

Αφού προσδιορίσετε ποιο αντικείμενο θα είναι κεντρικό στο δωμάτιό σας, πρέπει να αρχίσετε να τοποθετείτε μεγάλα έπιπλα γύρω από αυτό. Κατά κανόνα, όλα αυτά τα έπιπλα θα έχουν κοιτάζουν στο κεντρικό αντικείμενο. Μόνο μετά από αυτό μπορείτε να αλλάξετε την εστίασή σας με μικρές λεπτομέρειες.

λάθη_στην_τοποθέτηση_των_επίπλων_στο_σπίτι_

Αντικείμενα που έχουν περίπου το ίδιο ύψος είναι τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο

Υπάρχει ένας κανόνας που λέει ότι όταν κοιτάζετε περιμετρικά ένα δωμάτιο, το μάτι σας πρέπει να “πηδά” και να μην κινείται κατά μήκος μιας γραμμής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί τοποθετώντας έπιπλα που έχουν διαφορετικό ύψος στο ίδιο δωμάτιο.

Εάν, για παράδειγμα, έχετε 2 ψηλές ντουλάπες, τοποθετήστε μία από αυτές στην αριστερή γωνία του δωματίου και τη δεύτερη στην απέναντι γωνία. Αυτό θα βοηθήσει να ισορροπήσει η εικόνα του δωματίου. Μην τοποθετείτε αυτές τις ντουλάπες την μία δίπλα στην άλλη. Μία τέτοια πρακτική θα κάνει το δωμάτιο να φαίνεται πολύ μικρό και άβολο.

λάθη_στην_τοποθέτηση_των_επίπλων_στο_σπίτι_

Ακολουθεί μια ακόμη χρήσιμη συμβουλή: να συνδυάζετε διάφορα σχήματα. Ένα στρογγυλό έπιπλο πρέπει να συνδυάζεται με τετράγωνο έπιπλο και οι ευθείες γραμμές πρέπει να συνδυάζονται με τις κυματιστές.

Για παράδειγμα, είναι καλύτερο να τοποθετήσετε ένα στρογγυλό ή οβάλ τραπέζι κοντά σε έναν ορθογώνιο καναπέ. Θα κάνει το δωμάτιο να φαίνεται ωραίο και πρωτότυπο.

λάθη_στην_τοποθέτηση_των_επίπλων_στο_σπίτι_

Το τραπέζι στην κουζίνα καταλαμβάνει πολύ χώρο.

Ένα μεγάλο τραπέζι είναι μια από τις χειρότερες λύσεις για μια μικρή κουζίνα. Αλλά μερικές φορές, θέλουμε να καλέσουμε φίλους και δεν έχουμε αρκετό χώρο.

Σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το ακόλουθο τέχνασμα: επιλέξτε παγκάκια ή καρέκλες πλάτης αντί τυπικών καναπέδων και καρεκλών. Τα παγκάκια μπορούν να κρυφτούν κάτω από το τραπέζι, το οποίο θα σας βοηθήσει να κερδίσετε περισσότερο χώρο.

λάθη_στην_τοποθέτηση_των_επίπλων_στο_σπίτι_

Η πλάτη του καναπέ κοιτάζει την πόρτα

Όταν ο καλεσμένος μας κάθεται έχοντας γυρισμένη την πλάτη του στην πόρτα νιώθει νευρικά διότι πιστεύει ενστικτωδώς ότι κάποιος τον παρακολουθεί ή κάποιος θα τον τρομάξει. Αν δεν μπορείτε να αλλάξετε τον καναπέ σας, μπορείτε να βάλετε πίσω από τον καναπέ μεγάλες και φωτεινές λάμπες.

λάθη_στην_τοποθέτηση_των_επίπλων_στο_σπίτι_

Μπόνους # 1: Η λεκάνης της τουαλέτας βρίσκεται απέναντι από την πόρτα.

Η τοποθέτηση της λεκάνης απέναντι από την πόρτα της τουαλέτας είναι μία πολύ κακή ιδέα για την διακόσμηση της τουαλέτας. Αυτός που βρίσκεται στην τουαλέτα θα έχει την αίσθηση ότι με το που μπαίνει κάποιος μέσα στον χώρο θα τον δει πλήρως. Γι’ αυτό πρέπει να κρύβεται κάπως η λεκάνη.

Επίσης θα πρέπει η λεκάνη να μην είναι τοποθετημένη σε στενό μέρος της τουαλέτας, γιατί θα είναι άβολη με τον άνθρωπο που την χρησιμοποιεί να κοπανάει διαρκώς σε κοντινούς τοίχους και κοντινά αντικείμενα.

λάθη_στην_τοποθέτηση_των_επίπλων_στο_σπίτι_

Μπόνους # 2: Η μπανιέρα που δεν είναι κολλημένη στον τοίχο  καταλαμβάνει ολόκληρο το πλάτος του δωματίου.

Τον τελευταίο καιρό, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν μπανιέρες που δεν κολλούν στον τοίχο, αλλά στην πραγματικότητα δεν φαίνονται όμορφες σε κάθε μπάνιο. Εάν το μήκος του δωματίου είναι 7 πόδια και η ίδια η μπανιέρα καταλαμβάνει 6,5 πόδια, τότε δεν έχει νόημα να τη τοποθετήσετε εκεί γιατί θα φαίνεται απεριποίητος ο χώρος.

Το θέμα είναι ότι, ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα μιας ανεξάρτητης μπανιέρας είναι η δυνατότητα καθαρισμού του δαπέδου γύρω από αυτή. Θα είναι δύσκολο να το κάνετε αυτό εάν η απόσταση μεταξύ της μπανιέρας και των τοίχων είναι μικρότερη από 4 ίντσες.

Η καλύτερη απόσταση από τον πιο απομακρυσμένο τοίχο πρέπει να είναι 8 ίντσες και θα πρέπει να είναι περίπου 1 πόδι από τους γύρω τοίχους.

λάθη_στην_τοποθέτηση_των_επίπλων_στο_σπίτι_

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διακόσμηση και την οργάνωση του σπιτιού στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

All photos via: brightside.me

Close