14 άσκοπες δουλείες στο σπίτι _

14 άσκοπες δουλείες στο σπίτι! Στο παρακάτω άρθρο θα δούμε 14 άσκοπες  δουλειές στο σπίτι που δεν χρειάζεται να κάνουμε συνέχεια. Η αλήθεια είναι πως αυτό το άρθρο είναι διαφορετικό από όλα τ’ άλλα.

Τα περισσότερα άρθρα μας, συμβουλεύουν γυναίκες και άντρες για το πως μπορούν να κάνουν πιο γρήγορα και πιο οργανωμένα τις δουλειές του σπιτιού. Σύμφωνα με Αμερικάνους επιστήμονες όμως, υπάρχουν μερικές δουλειές στο σπίτι που μας “τρώνε” πολύ από τον χρόνο μας.

Δείτε ακόμα Βρώμικα σπίτια: 17 φωτογραφίες πριν και μετά

Δουλειές του σπιτιού που μπορεί να είναι χρονοβόρες, όμως δεν χρειάζεται να τις κάνουμε. Και μπορεί αν τις απορρίψουμε, να βάλουμε στην θέση τους πιο σημαντικές δουλειές του σπιτιού, που όντως τις χρειάζεται ο χώρος μας. Στο παρακάτω άρθρο λοιπόν θα σας παρουσιάσουμε αυτές τις 14 άσκοπες δουλειές στο σπίτι. Διαβάστε παρακάτω:

Καθαρίζεται τους αρμούς στα πλακάκια

Πολλές και πολλοί συνηθίζουν να καθαρίζουν το κενό ανάμεσα στα πλακάκια τους. Όμως αυτό είναι πολύ χρονοβόρο και καθόλου πρακτικό. Πριν καθαρίσετε τους αρμούς, μπορεί να ήταν κάπως βρώμικοι αλλά τουλάχιστον ήταν ομοιόμορφοι.

Επειδή οι αρμοί δεν καθαρίζονται εύκολα, αν αποφασίσετε να τους καθαρίσετε, μερικοι θα καθαριστούν πλήρως και μερικά άλλοι θα παραμείνουν βρώμικοι.

Κάτι που φυσικά είναι πολύ αντιαισθητικό. Για να μην κουράζεστε τσάμπα, μπορείτε να βάλετε ειδικά προστατευτικά στα κενά ή να τα περνάτε με κερί ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Δείτε εδώ ένα σπιτικό καθαριστικό για τους αρμούς

άσκοπες δουλείες στο σπίτι_

Το πλύσιμο των μαγειρικών σκευών από χυτοσίδηρο

Το νερό μπορεί να προκαλέσει σκουριά στα σκεύη από χυτοσίδηρο. Γι’ αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν, μετά το μαγείρεμα να βάζετε λίγο καθαρό λάδι στην επιφάνεια του σκεύους και στην συνέχεια να την καθαρίζετε με καθαρό πανί.

Αν το σκεύος είναι πραγματικά βρώμικο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νερό, όμως θα πρέπει στην συνέχεια ν το στεγνώσετε καλά. Με αυτόν τον τρόπο οι γιαγιάδες μας κατάφερναν να κρατούν τα τηγάνια και τα ταψιά τους για δεκαετίες άφθαρτα.

άσκοπες δουλείες στο σπίτι_

Διπλώνετε προσεκτικά τα εσώρουχα

Τα εσώρουχα που είναι φτιαγμένα από λεπτά υφάσματα η αλήθεια είναι πως πρέπει να διπλώνονται προσεκτικά γιατί καταστρέφονται εύκολα. Όμως όλα τα υπόλοιπα εσώρουχα όπως είναι τα βαμβακερά δεν χρειάζονται προσεκτικό δίπλωμα. Μπορείτε να τα βάζετε στα συρτάρια σας όπως να ‘ναι.

άσκοπες δουλείες στο σπίτι_ Εσώρουχα_

Καθαρίζετε τον φούρνο και την κουζίνα μετά από κάθε χρήση

Φυσικά πρέπει να καθαρίζετε συχνά τον φούρνο και την κουζίνα μετά από κάθε χρήση. Όμως δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε κάθε φορά ισχυρά απορρυπαντικά. Οι φρέσκοι λεκέδες φαγητού αφαιρούνται εύκολα με λίγο νερό και ένα καθαρό πανί.

Οι επιφάνειες της κουζίνας μπορούν να καθαρίζονται μία φορά την εβδομάδα με ισχυρά απορρυπαντικά ενώ ο φούρνος μία φορά τον μήνα. Σε αντίθετες περιπτώσεις ο φούρνος και η κουζίνα σας θα χαλάσει πιο εύκολα και φυσικά εσείς θα έρχεστε συνεχώς αντιμέτωποι με χημικά προϊόντα.

άσκοπες δουλείες στο σπίτι_ Εσώρουχα_Φουρνος_

Γυαλίζετε συχνά τα ξύλινα έπιπλα

Στα μόνα έπιπλα που πρέπει να εφαρμόζετε συχνά γυαλιστικά προϊόντα είναι στις αντίκες και στα ακριβά έπιπλα. Στα υπόλοιπα αρκεί λίγο νερό κι ένα πανί για να βρουν την λάμψη τους. Τα συχνά γυαλιστικά προϊόντα σε συνηθισμένα έπιπλα, προκαλούν φθορές στις επιφάνειές τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκεί μία φορά τον χρόνο για να είναι τα έπιπλά σας γυαλιστερά και σαν καινούρια. Τις υπόλοιπες μέρες, μπορείτε να τα καθαρίζετε με ένα πανί και νερό.

άσκοπες δουλείες στο σπίτι_

Πλένετε συνέχεια τις κουρτίνες 

Αν δεν έχετε κατοικίδια ζώα και μικρά παιδιά που μπορεί να παίζουν με τις κουρτίνες του σπιτιού δεν χρειάζεται να τις πλένετε τόσο συχνά. Εφόσον το σπίτι θα παραμείνει κλειστό, οι κουρτίνες μπορούν να διατηρηθούν καθαρές και με όμορφη μυρωδιά.

Αν θέλετε να ανανεώνετε τις κουρτίνες σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ατμοκαθαριστή. Αν όμως πλένετε χωρίς λόγο τις κουρτίνες σας στο πλυντήριο, τότε το χρώμα τους ξεθωριάζει και το ύφασμα τους αλλοιώνεται.

άσκοπες δουλείες στο σπίτι_ Κουρτινες_

Πλένετε όλα τα τρόφιμα

Εάν ένα πακέτο σέλινο λέει ότι είναι έτοιμο να καταναλωθεί, δεν χρειάζεται να πλύνετε κάθε μικρό κομμάτι του. Το πλύσιμο δεν θα κάνει το φαγητό καθαρότερο. Αντιθέτως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τα «μολυνθεί» με παθογόνα από το νεροχύτη και άλλες επιφάνειες.

Επίσης δεν πρέπει να πλένετε το κρέας. Το νερό δε θα εξουδετερώσει τα μικρόβια, οι υψηλές θερμοκρασίες που θα ψηθεί το κρέας θα το κάνουν. Επίσης και στην περίπτωση του κρέατος, το πλύσιμο με νερό μπορεί να μεταφέρει περισσότερα μικρόβια από ότι είχε πριν.

Τέλος τα μανιτάρια καλό θα ήταν να τα καθαρίζετε με μία στεγνή χαρτοπετσέτα. Το πλύσιμο με νερό μπορεί να αλλοιώνει την γεύση και την ποιότητά τους.

άσκοπες δουλείες στο σπίτι_τροφιμα_

Σιδερώνετε τα σεντόνια και τα ρούχα πολύ συχνά

Το σιδέρωμα είναι μία πολύ χρονοβόρα και κουραστική δουλειά που μπορείτε να τις αποφύγετε αγοράζοντας υφάσματα που δεν χρειάζονται σιδέρωμα. Επίσης ακόμη κι αν μερικά από τα ρούχα ή τα σεντόνια σας είναι φτιαγμένα από υφάσματα που έχουν ανάγκη το σιδέρωμα, μπορείτε και πάλι να το αποφύγετε.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προγραμματίσετε το πλυντήριο στο πρόγραμμα, που δεν στραγγίζει πλήρως τα ρούχα. Αφού τα βγάλετε από το πλυντήριο, τα τινάζετε καλά για να έρθει το ύφασμα να γίνει πιο λείο.

Τα απλώνετε στον καθαρό αέρα. Στην συνέχεια τα διπλώνετε προσεκτικά, πατώντας ίσως με το χέρι σας μερικά σημεία λίγο πιο τσαλακωμένα. Έτοιμα.

άσκοπες δουλείες στο σπίτι_Σεντονια_

Στεγνώνετε τα πιάτα με πετσέτα

Πολλοί και πολλές αποφασίζουν μετά το πλύσιμο των πιάτων να τα στεγνώσουν με μία πετσέτα για πιο γρήγορα. Όμως ακόμη και η πιο καθαρή πετσέτα μπορεί να έχει μικρόβια. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε λοιπόν είναι να τα αφήσετε να στεγνώσουν από μόνα τους.

άσκοπες δουλείες στο σπίτι_

Πλένετε με το χέρι μερικές βρώμικες επιφάνειες

Για να ολοκληρώσουμε τον καθαρισμό πιο γρήγορα, βάζουμε απορρυπαντικά σε επιφάνειες και αρχίζουμε να καθαρίζουμε τη βρωμιά.

Αν όμως δώσετε περισσότερο χρόνο στο απορρυπαντικό, δεν θα χρειαστεί να το καθαρίσετε τόσο σκληρά. Αυτό κάνουν οι επαγγελματίες καθαριστές σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Οι πιο σοβαροί λεκέδες στα ρούχα απαιτούν την ίδια προσέγγιση: πρέπει να τα μουλιάσετε με απορρυπαντικό και να τα βάλετε στο πλυντήριο. Θα σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο και προσπάθεια.

άσκοπες δουλείες στο σπίτι_

Καθαρίζετε τις σωληνώσεις “σε περίπτωση που…”

Τα ισχυρά απορρυπαντικά που φτιάχτηκαν για τις σωληνώσεις είναι φτιαγμένα από χημικές ενώσεις που στην ουσία δεν ενδιαφέρονται για το τι καταστρέφουν, απλά καταστρέφουν. Όταν οι σωληνώσεις είναι όντως βουλωμένες φυσικά και πρέπει να τα χρησιμοποιείτε. Όταν όμως είναι μία χαρά, τα απορρυπαντικά αυτά απλά θα καταστρέψουν τους σωλήνες.

άσκοπες δουλείες στο σπίτι_

Καθαρισμός καφετιέρας και τσαγιέρας

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα απομεινάρια καφέ στο εσωτερικό της καφετιέρας κάνουν τη γεύση του καφέ καλύτερη, και πολλοί οπαδοί του καφέ συμφωνούν. Το ίδιο ισχύει και για το τσάι – η γεύση γίνεται καλύτερη. Απλώς πλύνετε τις συσκευές με νερό, αλλά μην χρησιμοποιείτε καθαριστικά.

άσκοπες δουλείες στο σπίτι_

Τακτικά σκουπίζετε και πλένετε τα πατώματα σε ολόκληρο το σπίτι

Για να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σκουπίσετε τα δάπεδα μία φορά την εβδομάδα και να καθαρίσετε αμέσως κάποια τοπική βρωμιά. Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα λεκέ στο πάτωμα, μπορείτε να το αφαιρέσετε με ένα πανί αντί να σκουπίσετε ολόκληρο το δωμάτιο.

Δεν έχει νόημα να σκουπίζετε το χαλί κάτω από το τραπέζι ή να σκουπίζετε το πάτωμα σε ένα άδειο δωμάτιο όλη την ώρα. Η σκόνη χρειάζεται αρκετό χρόνο για να φτάσει εκεί. Εάν δεν επισκέπτεστε κάποια δωμάτια, μπορείτε να τα καθαρίζετε 1-2 φορές το μήνα. Αλλά εάν έχετε μικρά παιδιά ή κατοικίδια ζώα, θα πρέπει να το κάνετε πιο συχνά.

άσκοπες δουλείες στο σπίτι_

Ξεφλουδίζετε όλα τα λαχανικά πριν το μαγείρεμα

Η φλούδα περιέχει πολλές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα χρήσιμα στοιχεία που ρίχνουμε στον κάδο μαζί με τα χρήματα που πληρώσαμε και τον χρόνο που ξοδεύαμε για το ξεφλούδισμα.

Προσπαθήστε να μην ξεφλουδίσετε πατάτες, καρότα, κολοκυθάκια και άλλα λαχανικά με μαλακή φλούδα, εκτός εάν θέλετε να κάνετε έναν πουρέ. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο και να ανακαλύψετε μια νέα γεύση στα τρόφιμα που έχετε συνηθίσει. Αυτό βέβαια ισχύει μόνο για τα λαχανικά με μαλακή φλούδα.

άσκοπες δουλείες στο σπίτι_

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την διακόσμηση και την οργάνωση σπιτιού στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

All photos via: brightside.me

Close