πως-να-καθαρίσετε-την-πλαστελίνη-από-την-μοκέτα-κόλπα καθαρισμού-

Πλαστελίνη σε μοκέτα: Το έξυπνο κόλπο για να την καθαρίσετε από την μοκέτα και τα χαλιά. Ποιος σας είπε ότι η πλαστελίνη είναι δύσκολος λεκές; Με αυτό το έξυπνο κόλπο την…νικήσαμε!

Όσοι μεγαλώνετε παιδιά ξέρετε. Η πλαστελίνη είναι από το αγαπημένο τους παιχνίδι και πολύ συχνά τους αρέσει να φτιάχνουν διάφορες κατασκευές χρησιμοποιώντας την. Σίγουρα η πλαστελίνη βοηθάει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους και βοηθάει στην βελτίωση της λεπτής κινητικότητας.

Με την πλαστελίνη φτιάχνουν ψεύτικα φαγητά, ψεύτικα νύχια, ανθρωπάκια, ζωάκια, δέντρα, βουνά ή ό,τι άλλο σκαρφιστούν εκείνη την στιγμή. Κι ενώ χαίρεσαι να τα βλέπεις να παίζουν, να γελούν και να δημιουργούν σε πιάνει μία μικρή απελπισία μετά το τέλος του παιχνιδιού.

Δείτε ακόμα Φτιάξε σπιτική πλαστελίνη : Συνταγή που δεν κολλάει και κρατάει για μέρες

Γιατί κανένα παιδί δεν είναι προσεκτικό για να μην λερώσει την ώρα που παίζει και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αφού λοιπόν βαρεθούν και φύγουν από το τραπέζι με την πλαστελίνη συνειδητοποιείς ότι η κομμάτια πλαστελίνης έχουν λερώσει την καινούρια σου μοκέτα.

Πάει η χαρά της δημιουργίας, πάνε και οι σκέψεις του τύπου “αχ τα αγγελούδια μας, καλλιτέχνες θα γίνουν όταν μεγαλώσουν”. Προτού βάλεις τα κλάματα όμως θέλουμε να σου πούμε ότι σου βρήκαμε την λύση. Θα σου δείξουμε πως μπορείς να καθαρίσεις την μοκέτα σου από την πλαστελίνη. Διαβάστε παρακάτω: 

Πως να αφαιρέσετε τον λεκέ πλαστελίνης από την μοκέτα

Στην αρχή προσπαθήστε να βγάλετε μερικά κομμάτια πλαστελίνης από την μοκέτα με το χέρι. Αν η πλαστελίνη που έχει μείνει πάνω στη μοκέτα είναι ακόμη μαλακή ταμπονάρετε με μία άλλη μπάλα πλαστελίνης την πλαστελίνη στην μοκέτα.

Αυτό το κάνουμε διότι η πλαστελίνη έχει την τάση να…κολλάει στη πλαστελίνη. Παρόλα αυτά η μπάλα πλαστελίνης που θα χρησιμοποιήσετε για να ξεκολλήσετε τα υπολείμματα στη μοκέτα θα θέλαμε να είναι λευκή, διότι η λευκή πλαστελίνη δεν αφήνει χρώμα πίσω της.

Στην συνέχεια διαχωρίστε ελαφρώς τις ίνες της μοκέτας με τα χέρια έτσι ώστε να φτάσετε σε πιο βαθιά κομμάτια πλαστελίνης. Περιμένετε μέχρι η πλαστελίνη να ξεραθείς τελείως και στην συνέχεια αφαιρέστε τυχόν κολλημένα κομμάτια κρατώντας φυσικά ζώα και παιδιά μακριά.

πως-να-καθαρίσετε-την-πλαστελίνη-από-την-μοκέτα-κόλπα καθαρισμού-

Δείτε ακόμα Χαλιά, ντουλάπες, κουρτίνες: 3 δουλειές που μισούμε και πώς θα τις κάνουμε σωστά

Αν από την άλλη η πλαστελίνη έχει γίνει πολύ σκληρή τρίψτε με το χέρι σας μπρος πίσω το σημείο για να την χαλαρώσετε. Μαζέψτε τα ξερά υπολείμματα και πετάξτε τα στα σκουπίδια. Στην συνέχεια τρίψτε με μία καθαρή και στεγνή βούρτσα με νάιλον τρίχες, την μοκέτα με σταθερές κινήσεις.

Αν δεν μπορείτε να χαλαρώσετε όλη την πλαστελίνη μόνο με τα χέρια δοκιμάσετε  ξύνοντας τις ίνες με την άκρη ενός πλαστικού κουταλιού. Σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα την μοκέτα και επαναλάβετε το τρίψιμο και το σκούπισμα αφαιρώντας όσο το δυνατόν περισσότερη.

πως-να-καθαρίσετε-την-πλαστελίνη-από-την-μοκέτα-κόλπα καθαρισμού-

Αν παραμένει λίγο από το χρώμα της πλαστελίνης αφού την αφαιρέσετε από την μοκέτα ταμπονάρετε το σημείο απαλά με ένα λευκό πανί βουτηγμένο σε ήπιο σαπουνόνερο. Ένα υγρό σαπούνι πιάτων είναι αρκετά απαλό για να καθαρίσει την μοκέτα χωρί3ς να προκαλέσει αποχρωματισμό.

Δείτε ακόμα Πώς να καθαρίσω τα γρανιτοπλακάκια;

Αν πάλι δεν είστε σίγουροι μπορείτε να δοκιμάσετε πρώτα το σαπουνόνερό σε ένα σημείο που αν γίνει κάποια ζημιά δε θα φανεί. Διατηρήστε το ύφασμα υγρό αλλά όχι βρεγμένο. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί η πολύ υγρασία.

πως-να-καθαρίσετε-την-πλαστελίνη-από-την-μοκέτα-κόλπα καθαρισμού-

Στην συνέχεια ξεπλύνετε το πανί και ταμπονάρετε και πάλι για να αφαιρέσετε το υπόλοιπο σαπούνι. Σκουπίστε το σημείο με ένα καθαρό και στεγνό λευκό πανί. Αν τα χρωματιστά σημάδια παραμείνουν μπορείτε να σκουπίσετε το σημείο με λίγο οινόπνευμα το οποίο θα το έχετε εφαρμόσει σε ένα καθαρό λευκό πανί.

Κρατήστε το ύφασμα νωπό αλλά όχι υγρό για να αποφύγετε την διαβροχή της επένδυσης της μοκέτας. Φυσικά πρέπει να ελέγχετε συχνά την πετσέτα κατά την διαδικασία για να δείτε αν έχει απορροφήσει χρώμα. Αν το έχει απορροφήσει ταμπονάρετε ξανά το σημείο με καθαρό κομμάτι πετσέτας.

πως-να-καθαρίσετε-την-πλαστελίνη-από-την-μοκέτα-κόλπα καθαρισμού-

Δείτε ακόμα 12 έξυπνα clean tips για τα τζάμια (βίντεο)

Ξεπλύνετε το σημείο και μετά σκουπίστε το με ένα υγρό, λευκό πανί. Το αραιωμένο λευκό ξύδι μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αφαιρέσετε την πλαστελίνη από την μοκέτα. Μπορείτε να ανακατέψετε ένα μέρος ξύδι με τέσσερα μέρη νερό.

πως-να-καθαρίσετε-την-πλαστελίνη-από-την-μοκέτα-κόλπα καθαρισμού-

Στην συνέχεια μουλιάσετε ένα λευκό πανί στο μείγμα και στύψτε το. Τρίψτε με το πανί το σημείο του λεκέ και στην συνέχεια σκουπίστε το σημείο. Δοκιμάστε τόσο το οινόπνευμα όσο και το ξύδι σε ένα σημείο που αν γίνε ζημιά δε θα φανεί για να μην χαλάσετε την μοκέτα με το μείγμα. Αν δεν δείτε κάποια φθορά εφαρμόστε το μείγμα στο σημείο του λεκέ.

All photos via: hunker.com

Διαβάστε όλα τα clean tips στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

 

Close