Πώς να καθαρίσουμε την ξυλόσομπα και τα μπουριά

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να καθαρίσουμε την ξυλόσομπα στο εσωτερικό της, εξωτερικά, το τζάμι αλλά και τα μπουριά της σόμπας, τώρα που πλησιάζει ο Χειμώνας; Είναι καλό προτού ξεκινήσουν τα πρώτα κρύα, να έχουμε προετοιμάσει την ξυλόσομπά μας!

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα σπίτια στρέφονται στην λύση της ξυλόσομπας και του τζακιού. Είναι μία οικονομική λύση θέρμανσης που μάλιστα χαρίζει και έναν ρομαντισμό στον χώρο. Παρόλα αυτά, χρειάζονται καθάρισμα συχνά για την καλύτερη υγεία μας αλλά και την σωστότερη λειτουργεία τους.

Πώς μπορούμε όμως να καθαρίσουμε την ξυλόσομπα και τα μπουριά της; Αν δεν είχατε ξυλόσομπα στο παρελθόν και την τοποθετήσατε για πρώτη φορά πέρσι, είναι λογικό να μην γνωρίζετε. Γι’ αυτό κι εμείς θα σας δείξουμε αναλυτικά τους τρόπους. Διαβάστε παρακάτω: 

πως-να-καθαρίσουμε-τα-μπουριά-και-την-ξυλόσομπα-

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΩΛΗΝΩΝ

1) Ο μέγιστος αριθμός γωνιών στις σωληνώσεις εσωτερικά και εξωτερικά πρέπει να είναι μέχρι δυο. Δηλαδή μια εσωτερική και μια εξωτερική. Η εξωτερική γωνιά είναι ειδική για εξωτερικούς χώρους και ονομάζεται ‘ταφ’. Διαθέτει ένα λεπτό σωληνάκι στο κάτω μέρος της, το οποίο επιτρέπει να φεύγουν τυχόν υγρά και να μην οδηγούνται στην σόμπα , στο χώρο καύσης.
2) Οι κάθετοι ως προς τη σόμπα σωλήνες , εσωτερικά και εξωτερικά πρέπει να είναι το λιγότερο 4 μέτρα. Δυο μέτρα εσωτερικά και δυο μέτρα εξωτερικά.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΥΣΗ

1) Χρησιμοποιούμε ξερά ξύλα τουλάχιστον 2 ετών.
2) Τοποθετούμε αρχικά μικρή ποσότητα ξύλων και αυξάνουμε σταδιακά.
3) Οι αεραγωγοί που βρίσκονται πάνω στη σόμπα ρυθμίζονται ανάλογα με τις ανάγκες για οξυγόνο , βοηθώντας στη σωστή καύση. Αριστερά ανοίγουν και δεξιά κλείνουν (όπως κοιτάμε την σόμπα).
4) Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή καύση της σόμπας να αερίζεται επαρκώς ο χώρος. Αν το σπίτι διαθέτει κουφώματα νέου τύπου που ‘σφραγίζουν’ το σπίτι, αφήνουμε πάντοτε ένα παράθυρο με ανάκληση.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

1) Αποφεύγουμε την τοποθέτηση δοχείου με νερό στην επιφάνεια της ξυλόσομπας
2) Καθαρίζουνε τις επιφάνειες εφόσον η ξυλοσομπα είναι παγωμένη
3) Καθαρίζουμε το τζάμι όταν είναι κρύο.
4) Την πρώτη φορά που ανάβουμε την σόμπα, αν παρατηρηθεί καπνός ή έντονη μυρωδιά είναι από το χρώμα που καίγεται, αερίστε επαρκώς και συνεχίστε την καύση.

Πώς καθαρίζουμε την ξυλόσομπα;

Το να καθαρίσεις την ξυλόσομπα είναι σχετικά εύκολο. Αρχικά ανοίγεις το ντουλαπάκι της και αφαιρείς από την εστία όλες τις στάχτες. Θα χρειαστεί να στρώσεις μπροστά από την ξυλόσομπα ένα μεγάλο σεντόνι που δεν χρειάζεσαι πλέον για να πάνε οι στάχτες πάνω στο σεντόνι και όχι στο πάτωμα.

Αφού αφαιρέσεις όλες τις στάχτες και τα υπολείμματα ξύλων ξεκινάς με ένα σφουγγάρι να τρίβεις την ξυλόσομπα, βάζοντας ένα απορρυπαντικό ειδικό για ξυλόσομπες ή ένα απορρυπαντικό που θα φτιάξεις μόνος σου από ζεστό νερό, μαγειρική σόδα και ξύδι για τις οσμές σε ίσες ποσότητες για να γίνει μία πήχτη σκόνη.

Δείτε ακόμα Φακελάκια τσάι: Απίστευτα κόλπα καθαρισμού για όλο το σπίτι

Έπειτα με ένα μαλακό σφουγγάρι τρίβεις χρησιμοποιώντας το ίδιο μείγμα και το τζαμάκι της ξυλόσομπας έτσι ώστε να φύγει η καπνίλα. Η ξυλόσομπά σου είναι έτοιμη!

πως-να-καθαρίσουμε-τα-μπουριά-και-την-ξυλόσομπα-

Photo via: ti-einai.gr

Πώς καθαρίζουμε τα μπουριά της ξυλόσομπας;

 

Τα μπουριά της ξυλόσομπας από την άλλη δεν είναι μία εύκολη διαδικασία και σίγουρα θα χρειαστούν δύο άτομα. Αυτό διότι χρειάζεται να βγάλετε τα μπουριά από την θέση τους και μετά να τα ξαναβάλετε.

Θα χρειαστούμε μερικές σακούλες σκουπιδιών που να μην σκίζονται εύκολα, μερικά καθαρά πανιά, ένα σκουπόξυλο, μάσκα για το πρόσωπο και μία φθηνή σφουγγαρίστρα. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να βάλουμε την προστατευτική μας μάσκα για να προστατευθούμε από τις στάχτες.

πως-να-καθαρίσουμε-τα-μπουριά-και-την-ξυλόσομπα-

Photo via: olimas.gr

Αφαιρούμε τα μπουριά της ξυλόσομπας σε ανοιχτό χώρο και βάζουμε στα τελειώματα του κάθε μπουριά μίας σακούλα έτσι ώστε οι στάχτες να πέσουν στις σακούλες. Χτυπάτε εξωτερικά τα μπουριά σε μερικά σημεία για να πέσουν τυχόν κομμάτια που έχουν κολλήσει πάνω στα μπουριά.

Δείτε ακόμα Πως να καθαρίσουμε το τζάκι από την καμινάδα ως τα πυρότουβλα

 

Έπειτα τα καθαρίζουμε εσωτερικά με το σκουπόξυλο και ένα πανί αν δεν φτάνει το χέρι σας ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μία φθηνή σφουγγαρίστρα γι’ αυτήν την δουλειά. Αφού τα μπουριά σας καθαριστούν τα τοποθετείτε και πάλι στην θέση τους και είναι έτοιμα!

πως-να-καθαρίσουμε-τα-μπουριά-και-την-ξυλόσομπα-

Photo via: oldkaravan.gr

Πως καθαρίζουμε το τζάμι της σόμπας

Βεβαιωθείτε ότι το τζάμι  της σόμπας σας έχει κρυώσει αρκετά πριν προσπαθήσετε να το καθαρίσετε. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ελαφρώς ζεστή  σόμπα καθαρίζεται πιο εύκολα, αλλά καλύτερα στη συγκεκριμένη περίπτωση να είναι τελείως κρύα.

Στη συνέχεια, σκουπίστε τις στάχτες από το κάτω μέρος της σόμπας σας και βάλτε τες σε ένα μπολ για να τις χρησιμοποιήσετε αργότερα στη διαδικασία καθαρισμού.

Χρησιμοποιώντας μια μαλακή βούρτσα, αφαιρέστε τυχόν χαλαρά κομμάτια υπολειμμάτων από τη γυάλινη πόρτα και τη γύρω περιοχή.

Καθαρίζουμε το τζάμι της σόμπας  με στάχτες από ξύλο και εφημερίδα

Πώς να καθαρίσουμε την ξυλόσομπα και τα μπουριά

Το μόνο που χρειάζεστε για να καθαρίσετε το τζάμι της σόμπας σας με αυτή τη μέθοδο είναι μερικά φύλλα παλιάς εφημερίδας, όσες στάχτες ξύλου έχουν απομείνει, ένα πανί και ένα μπολ με ζεστό σαπουνόνερο.

Λάβετε υπόψη ότι αυτή η μέθοδος δεν συνιστάται με στάχτη άνθρακα, καθώς ενδέχεται να έχουν μείνει σκληρά σωματίδια στο μείγμα που μπορεί να καταστρέψουν το γυαλί.

Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί για να σκουπίσετε το εσωτερικό του γυαλιού της σόμπας με λίγο σαπουνόνερο.

Στη συνέχεια, καντέ φύλλα εφημερίδας σε μπαλάκια . Αυτό θα χρησιμοποιήσετε για να τρίψετε το γυαλί.

Πάρτε την μπάλα της εφημερίδας σας και βουτήξτε την στο νερό και στη συνέχεια στο μπολ με τις παλιές στάχτες του ξύλου .

Χρησιμοποιώντας τη μπάλα εφημερίδας βουτηγμένη σε στάχτη ξύλου, τρίψτε απαλά το ποτήρι της σόμπας με κυκλικές κινήσεις.

Μόλις τελειώσετε, απλώς σκουπίστε τα υπολείμματα με ένα καθαρό πανί και το γυαλί της σόμπας θα είναι πεντακάθαρο!

Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close