Πως να καθαρίσουμε το τζάκι μας από την καμινάδα ως τα πυρότουβλα

Σας έχουμε τα καλύτερα κόλπα καθαρισμού για να καθαρίσετε το τζάκι από την καμινάδα ως τα πυρότουβλα.  Σιγά σιγά θα ξεκινήσουν τα πρώτα κρύα και θέλουμε το τζάκι μας να είναι πεντακάθαρο, έτσι ώστε να υποδεχτούμε με ζεστασιά τον Χειμώνα. Δείτε μερικά κόλπα για να καθαρίσετε πλήρως το τζάκι σας.

Φέτος όλοι γνωρίζουμε ότι το πετρέλαιο είναι στα ύψη. Ακόμη κι αν τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούσαμε τα καλοριφέρ για να ζεσταθούμε και είχαμε το τζάκι μόνο για ατμόσφαιρα, φέτος αυτό μάλλον δεν θα γίνει. Το τζάκι μας από την στάχτη είναι εστία μικροβίων και βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του σπιτιού.

Πρέπει λοιπόν να το καθαρίζουμε τουλάχιστον κάθε Φθινόπωρο και κάθε Άνοιξη. Στο σημερινό άρθρο θα μοιραστούμε μαζί σας αναλυτικές οδηγίες για το πως να καθαρίσετε το τζάκι σας από την εστία, μέχρι την καμινάδα και τα πυρότουβλα. Διαβάστε παρακάτω: 

Πως να καθαρίσουμε το τζάκι μας από την καμινάδα ως τα πυρότουβλα

Πώς να καθαρίσουμε το τζάκι μας με ασφάλεια και όλα τα απαραίτητα αντικείμενα

Για να καθαρίσουμε σωστά το τζάκι θα πρέπει να έχουμε πάρει πρώτα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ο καθαρισμός του τζακιού είναι μία ιδιαίτερα βρώμικη δουλειά και η στάχτη που βρίσκεται στο τζάκι μας κάνει κακό στην υγεία μας.

Έτσι προτού ξεκινήσουμε τον καθαρισμό, θα πρέπει να φοράμε φαρμακευτική μάσκα, γάντια στα χέρια και ειδικά γυαλιά προστασίας. Επίσης θα πρέπει να φοράμε ρούχα που δεν χρειαζόμαστε. Όσων αφορά τον καθαρισμό της καμινάδας θα πρέπει να προμηθευτούμε μία βούρτσα για καμινάδα, με την σωστή διάμετρο κι ένα επεκτεινόμενο κοντάρι.

Επίσης θα χρειαστούμε έναν άδειο κουβά, ένα σκουπάκι ή μία ειδική ηλεκτρική σκούπα για την στάχτη, μία συρματόβουρτσα για τα πυρότουβλα και ένα ειδικό καθαριστικό.

Δείτε ακόμα Ποια ξύλα είναι καλύτερα για τζάκι και ξυλόσομπα: Ελιά, πεύκο ή πουρνάρι;

Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό καθαριστικό με μισό φλιτζάνι χλωρίνη, διαλυμένη σε 2 λίτρα νερού, με 6 κουταλιές της σούπας φωσφορικό τρινάτριο ή μαγειρική σόδα ή ξύδι. Τέλος θα πρέπει να έχουμε έναν ξεχωριστό κουβά με καθαρό νερό και ένα βρεγμένο πανί, για το ξέπλυμα και το γυάλισμα.

πως-να-καθαρίσουμε-το-τζάκι-

Photo via: i-diakopes.gr

Η διαδικασία για να καθαρίσουμε την καμινάδα και τα πυρότουβλα

 

 

Αρχικά αφαιρούμε το καπάκι της καμινάδας και πριν ξεκινήσουμε οτιδήποτε θα πρέπει να τσεκάρουμε με τον φακό αν μέσα στην καμινάδα έχουν κάνει φωλιές πουλιά ή μικρά ζώα. Αφού η καμινάδα μας είναι καθαρή…και άδεια, ξεκινάμε βουρτσίζοντας σχολαστικά την καμινάδα από πάνω προς τα κάτω.

Αν το κοντάρι δεν καλύπτει όλη την έκταση της καμινάδας μπορούμε να την καθαρίσουμε από κάτω προς τα πάνω. Αφού τελειώσουμε με τον καθαρισμό της καμινάδας, σκουπίζουμε την στάχτη από την εστία με προσοχή έτσι ώστε να μην σκορπιστεί σε όλο το υπόλοιπο σπίτι.

Έπειτα καθαρίζουμε τα πυρότουβλα χρησιμοποιώντας την συρματόβουρτσα και το ειδικό καθαριστικό. Με αυτόν τον τρόπο η μαυρίλα σιγά σιγά θα υποχωρήσει. Τέλος ξεπλένουμε και γυαλίζουμε όλη την επιφάνεια με καθαρό νερό και περιμένουμε να στεγνώσει τελείως όλο το τζάκι.

Έξτρα συμβουλές για την στάχτη

Η άσπρη στάχτη από φυσικά ξύλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν αλισίβα, που είναι απορρυπαντικό γενικής χρήσης ή χρησιμοποιείτε και στις συνταγές, ύστερα από ειδική επεξεργασία. Η στάχτη επίσης προστατεύει τα φυτά από το κρύο και λειτουργεί σαν λίπασμα για φυτά που χρειάζονται ασβέστιο.

Ακόμη κι αν δεν το πιστεύατε η στάχτη μπορεί να λειτουργήσει και ως αποσμητικό χώρου. Οπότε, αν υπάρχει καθαρή στάχτη μπορείτε να μην την πετάξετε και να την χρησιμοποιήσετε κάπου αλλού.

πως-να-καθαρίσουμε-το-τζάκι-

Photo via: vrisko.gr

 

 

Πώς να καθαρίσουμε αποτελεσματικά την εστία στο τζάκι;

Για να καθαρίσουμε την εστία στο τζάκι θα χρειαστούμε  3μιση λίτρα ζεστό νερό, 1 φλιτζάνι χλωρίνη, 6 κουταλιές της σούπας φωσφορικό τρινάτριο, σίγουρα 1 ρολό χαρτί κουζίνας, μερικά παλιά κομμάτια υφασμάτων, κατακάθι καφέ, μία σκούπα, μία βούρτσα scrub, απορρυπαντικά καθαρισμού, γάντια και προστατευτικά γυαλιά αλλά και μάσκα.

Αφού συγκεντρώσουμε όλα τα απαραίτητα υλικά ξεκινάμε στρώνοντας μπροστά από το τζάκι μερικά μεγάλα κομμάτια υφάσματος. Αυτό το κάνουμε επειδή η εστία θα βγάλει πολλή βρωμιά και δεν θέλουμε να λερώσουμε το δάπεδο.

Ξεκινάμε στην συνέχεια να μαζεύουμε υπολείμματα στάχτης που υπάρχουν στο τζάκι. Για να μην γεμίσει η ατμόσφαιρα με στάχτη και σκόνη, ρίχνουμε πάνω στην στάχτη το κατακάθι του καφέ και στην συνέχεια μαζεύουμε τα υπολείμματα με το φτυάρι για το τζάκι.

Δείτε ακόμα Ρίξε λεμόνι στο τζάκι και κανε το σπίτι σου να μυρίζει υπέροχα

Σκουπίζουμε όλο το τζάκι ξεκινώντας από την κορυφή του και προχωρώντας σιγά σιγά προς την βάση. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο καθάρισμα έτσι ώστε να μην μείνουν καθόλου βρωμιές στην εστία.

Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε το ζεστό νερό, την χλωρίνη και το φωσφορικό τρινάτριο, το οποίο μπορούμε να το βρούμε σε όλα τα μαγαζιά με καθαριστικά. Ανακατεύουμε λοιπόν και αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα βουτάμε την βούρτσα μέσα στην λεκάνη με το μείγμα.

Ξεκινάμε να τρίβουμε από ψηλά και προχωρώντας προς τα κάτω για να αποφύγουμε το στάξιμο. Τρίβουμε πολύ καλά βάζοντας δύναμη. Αφού τελειώσουμε ξεπλένουμε με καθαρό νερό και στεγνώνουμε με μία καθαρή πετσέτα.

Δείτε ακόμα Σκόνη στα δύσκολα μέρη του σπιτιού: Κόλπα για να την ξεφορτωθείτε

Αν θέλετε να βάψετε το τζάκι σας θα πρέπει πρώτα να το έχετε καθαρίσει πολύ καλά, γι’ αυτό περάστε το με την βούρτσα όσες φορές χρειαστεί. Με το χαρτί κουζίνας μπορεί να στεγνώσουμε μερικά σημεία του τζακιού. Καλό Χειμώνα!

πως-να-καθαρίσουμε-το-τζάκι-

Photo via: vrisko.gr

Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

 

Close