σπιτικό καθαριστικό-για-το-τζάκι-

Το τζάκι είναι λογικό να αποκτά μαυρίλες με το πέρασμα των χρόνων από την κάπνα . Μαυρίλες οι οποίες δεν φεύγουν εύκολα. Όμως αυτό το κόλπο με την μαγειρική σόδα θα σας λύσει τα χέρια και θα κάνει το τζάκι σας σαν καινούριο.

Το τζάκι μας το χρησιμοποιούμε πολύ συχνά ακόμη κι αν δεν είναι η αποκλειστική πηγή θέρμανσης του σπιτιού, αφού η ατμόσφαιρα που χαρίζει στο σπίτι είναι απλά μοναδική. Όμως η συχνή του χρήση το κάνει να γεμίζει μαυρίλες.

Σήμερα λοιπόν θα σας δείξουμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την μαγειρική σόδα για να καθαρίσουμε το τζάκι μας και να το κάνουμε να αστράψει. Με το ίδιο μείγμα μπορείς να καθαρίσεις τόσο το τζάκι όσο και την καμινάδα. Διαβάστε παρακάτω: 

Η διαδικασία για να καθαρίσουμε το τζάκι μας

Ο καθαρισμός του τζακιού δεν είναι σίγουρα μία…καθαρή δουλειά γι’ αυτό και όταν πρόκειται να το καθαρίσουμε θα πρέπει να δώσουμε έμφαση σε αρχικές οδηγίες, έτσι ώστε να μην μεταφερθεί η βρωμιά του σε όλο το υπόλοιπο σπίτι.

Αρχικά λοιπόν θα πρέπει να προσέξετε την υγεία σας αφού η στάχτη κάνει κακό. Οπότε θα πρέπει να φοράτε προστατευτικά γυαλιά για τα μάτια και μάσκα που να μην είναι απλή φαρμακευτική αλλά να φιλτράρει κάπως τον αέρα. Υπάρχουν στα μαγαζιά με εργαλεία και η διαφορά τιμής είναι μηδαμινή.

Επίσης θα πρέπει να φοράμε πρόχειρα ρούχα που να μην μας ενδιαφέρει αν χαλάσουν. Επίσης θα πρέπει να φοράμε γάντια για να προστατεύσουμε τα χέρια από στάχτη και απορρυπαντικά. Για την καμινάδα χρειαζόμαστε μία ειδική βούρτσα με σωστή διάμετρο και επεκτεινόμενο κοντάρι.

Δείτε ακόμα Πως να καθαρίσουμε το τζάκι από την καμινάδα ως τα πυρότουβλα

Χρειαζόμαστε επίσης έναν άδειο κουβά, ένα σκουπάκι ή μία ειδική ηλεκτρική σκούπα που απομακρύνουν την στάχτη. Μην ξεχάσετε την συρματόβουρτσα για τα πυρότουβλα και ένα καθαριστικό που θα το φτιάξουμε μόνοι μας.

Θα χρειαστούμε μισό φλιτζάνι χλωρίνη, διαλυμένη σε 2 λίτρα νερό με 6 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Αν δεν έχετε μαγειρική σόδα μπορείτε να βάλετε φωσφορικό τρινάτριο ή ξύδι, στις ίδιες αναλογίες. Επίσης θα χρειαστούμε έναν κουβά με καθαρό νερό και ένα πανί για το ξέπλυμα και το γυάλισμα.

σπιτικό καθαριστικό-για-το-τζάκι-

Photo via: blueridgechimney.com

Η σωστή προετοιμασία παίζει τον ρόλο της

Όπως είπαμε και πιο πριν ο καθαρισμός του τζακιού είναι μία ιδιαίτερα βρώμικη διαδικασία. Οπότε είναι σημαντικό να καλύψουμε έπιπλα, χαλιά, πατώματα κλπ με παλιά σεντόνια, νάιλον ή ακόμη και χαρτόνι.

σπιτικό καθαριστικό-για-το-τζάκι-

Photo via: cumminsrestorations.com

Πως να καθαρίσουμε τα τζάκι

Αρχικά αφαιρούμε το καπάκι της καμινάδας πριν κάνουμε οτιδήποτε. Στην συνέχεια ελέγχουμε με έναν φακό την καμινάδα για τυχόν φωλιές ζώων. Ξεκινάμε βουρτσίζοντας σχολαστικά την καμινάδα από πάνω προς τα κάτω. Αν το επεκτεινόμενο κοντάρι δεν καλύπτει όλη την έκταση της καμινάδας μπορούμε να την καθαρίσουμε και από κάτω προς τα πάνω.

Αφού τελειώσουμε με τον καθαρισμό της καμινάδας, σκουπίζουμε όλη τη στάχτη από την εστία με προσοχή, ώστε να μην σκορπίσει στο γύρω χώρο.
Έπειτα καθαρίζουμε τα πυρότουβλα χρησιμοποιώντας τη συρματόβουρτσα και το σπιτικό καθαριστικό που φτιάξαμε.

Δείτε ακόμα Ρίξε λεμόνι στο τζάκι και κανε το σπίτι σου να μυρίζει υπέροχα

Η μαυρίλα σιγά σιγά θα υποχωρήσει. Ξεπλένουμε και γυαλίζουμε όλη την επιφάνεια με καθαρό νερό και περιμένουμε να στεγνώσει καλά το τζάκι. Αξίζει να σημειωθεί ότι και την καμινάδα την καθαρίσαμε με το ίδιο σπιτικό καθαριστικό.

σπιτικό καθαριστικό-για-το-τζάκι-

Photo via: fireplacemall.com

Διαβάστε όλα τα έξυπνα κόλπα στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

Close