Ο Γιώργος Ζώλης μας δείχνει πως μπορούμε να βάψουμε φυσικά κόκκινα τα Πασχαλινά μας αυγά με ριζάρι, χωρίς τεχνιτά χρώματα και χωρίς κρεμμύδια ή παντζάρια. Επίσης το χρώμα δεν περνάει μέσα από το τσόφλι και τα αυγά δεν σπάνε. Η διαδικασία βήμα βήμα.
Κάθε Πάσχα το έθιμο θέλει να βάφουμε τα Πασχαλινά μας αυγά κόκκινα αλλά και άλλες αποχρώσεις. Στην Ελλάδα το κόκκινο είναι το παραδοσιακό χρώμα για τα Πασχαλινά μας αυγά και αυτό αγαπάμε περισσότερο.
Όμως, οι χημικές βαφές, μπορεί να λένε ότι είναι φιλικές προς τον οργανισμό, όμως τα τελευταία χρόνια όλο και λιγότερο τις εμπιστεύονται. Δοκιμάζουν φυσικούς τρόπους λοιπόν με κρεμμύδια και παντζάρια αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που αναζητούν.
Ο Γιώργος Ζώλης λοιπόν αποφάσισε να μοιραστεί μαζί μας, τον δικό του τρόπο να βάφει τα Πασχαλινά αυγά κόκκινα με φυσικό τρόπο. Δεν χρησιμοποίησε κρεμμύδια ή παντζάρια, αλλά ένα μυστικό έκπληξη και βρήκε τον τρόπο να μην σπάνε και να μην εισχωρεί το χρώμα μέσα από το τσόφλι. Διαβάστε παρακάτω:
Θα χρειαστούμε
- Αυγά κατά προτίμηση λευκά
- 50 γραμμάρια Ριζάρι
- ½ ποτήρι του κρασιού ξύδι
- 2 κουταλιές της σούπαςαλάτι
Αλλά υλικά
- Δίχτυ για ρολό
- Κλωστή
- Τούλι
- Σπορέλαιο για το γυάλισμα
- 1 γάζα
Recipe ingredients
- Eggs preferably white
- 50g Rubia tinctorum
- ½ glass of wine vinegar
- 2 tbsp salt
For eggs
- Roll net
- Thread
- Tulle
- Seed oil for polishing
- 1 gauze
Διαδικασία
Προτιμούμε τα λευκά αυγά γιατί βάφονται πιο εύκολα και παίρνουν μία πιο ωραία ατμόσφαιρα όταν τα βάφουμε. Τα αφήνουμε λοιπόν σε θερμοκρασία δωματίου και δεν τα πλένουμε. Παίρνουμε το δίχτυ που γεμίζουμε το ρολό για κρέας, παίρνουμε ένα αυγό, το βάζουμε μέσα στο δίχτυ και το δένουμε από την κάτω πλευρά.
6 τρόποι για να βάψεις τα Πασχαλινά αυγά – Εντυπωσιακά αποτελέσματα με λίγα χρήματα
Τεντώνουμε το δίχτυ επάνω στο αυγό και δένουμε και από την πάνω πλευρά. Κόβουμε το δίχτυ και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όσα αυγά θέλουμε να βάψουμε. Αφού τελειώσαμε με τα αυγά βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ριζάρι. 180 ml νερό, ανάβουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε.
Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός χαμηλώνουμε την φωτιά, και αφήνουμε να βράσει το μείγμα για 15 λεπτά. Μετά τα 15 λεπτά, κλείνουμε το μάτι και σουρώνουμε το νερό, Αφού σουρώσαμε τη βαφή μας, βάζουμε το ριζάρι σε ένα πανί και το ρίχνουμε στη κατσαρόλα.
Πασχαλινά αυγά: Πως να τα βάψετε με την τεχνική Shibori – Οδηγίες βήμα βήμα
Θα το βάλουμε και πάλι μέσα στη κατσαρόλα και θα ξεκινήσουμε το βρασμό. Ρίχνουμε στη κατσαρόλα 1/2 ποτήρι του κρασιού ξύδι, 2 κουταλιές της σούπας αλάτι, ανακατεύουμε και περιμένουμε το μείγμα να έρθει σε σημείο βρασμού.
Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βάζουμε τα αυγά. Αφήνουμε να βράσουν για 12-14 λεπτά. Μετά τα 12-14 λεπτά, σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε τα αυγά μέσα για άλλα 20 λεπτά.
Μετά τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και αφαιρούμε το δίχτυ. Βάζουμε σπορέλαιο σε μία γάζα και τα αλείφουμε για να γυαλίσουν και είναι έτοιμα. Καλό Πάσχα!
Δείτε αναλυτικά την διαδικασία στο παρακάτω βίντεο:
Δείτε όλες τις Πασχαλινές ιδέες για διακόσμηση με ένα κλικ ΕΔΩ
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες