Κλασικές μαμαδίστικες συνταγές μέρος 2

Τα φαγητά αυτά, φέρνουν μνήμες από τα Κυριακάτικα τραπέζια μας που μαζευόμασταν όλοι μαζί για να φάμε το υπέροχο φαγητο της μαμάς μας. Είναι απλά πιάτα, που κάθε μαμά πρέπει να τα φτιάξει στα παιδιά της, ώστε και αυτά να αποκτήσουν τις δικές τους μνήμες. Είναι μαι κληρονομιά που πρέπει να μείνει και να μην ξεχαστεί!

Φασολάκια με πατατούλες:

Δείτε τη συνταγή στο:  daddy-cool.gr

Φακές:

   

Υλικά:

  • 500 γραμ φακές ψιλές
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • ​2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • ​2 μικρά πράσα τρυφερά ψιλοκομμένα
  • ​2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • ​2 καρότα τριμμένα ή πολύ ψιλοκομμένα
  • ​2 ντομάτες μέτριες ψιλοκομμένες (εμπορίου ή φρέσκιες)
  • ​2 κουταλιές κοφτές πελτέ ντομάτας
  • ​2 δαφνόφυλλα
  • λίγη ρίγανη
  • λίγο ξύδι
  • λίγο αγουρέλαιο για το σερβίρισμα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

  • Ελιές
  • φέτα και τραγανό ψωμί

Εκτέλεση:

  • Ξεπλένουμε τις φακές και τις βράζουμε με μπόλικο νερό για 5 λεπτά και τις στραγγίζουμε.
  • Ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο και ανακατεύουμε για να λαδωθούν. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην βάση της κατσαρόλας.
  • Τέλος προσθέτουμε τις φακές, τις ντομάτες, το δαφνόφυλλο και νερό ζεστό για να σκεπάζει τις φακές.
  • Σκεπάζουμε το φαγητό και βράζουμε για περίπου 25 λεπτά σε χαμηλή φωτιά για να χυλώσουν τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο από το 1/2 φλ. σιγά σιγά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή φωτιά για να χυλώσουν οι φακές.
  • Στο τέλος προσθέτουμε 2 κουταλιές ξύδι και πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.
  • Δοκιμάζουμε και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
  • Συνοδεύστε τις τέλειες φακές σούπα με ζεστό, μυρωδατό ψωμί που θα φτιάξετε με τα χέρια σας. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την Τραγανή μπαγκέτα.

Δείτε ακόμη: Σαλάτα φακές με ψητά παντζάρια

Αρακάς με πατάτες:

Υλικά:

  • 500 γρ. αρακάς κατεψυγμένος
  • 300 γρ. τομάτες τριμμένες
  • 20 γρ. πελτέ
  • 2 πατάτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο σε ροδέλες
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Σε κατσαρόλα αφού κάψει προσθέτουμε λάδι και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι χωρίς να πάρει χρώμα, προσθέτουμε τα καρότα, τις πατάτες και τέλος τον αρακά.
  • Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε την τομάτα τον πελτέ, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο. Συμπληρώνουμε νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά.
  • Βράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Τότε προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον άνηθο.
  • Βράζουμε για 10΄ επιπλέον, να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του.

Ρεβύθια:

      

 Υλικά:

• 1 κιλό ρεβίθια
• 1 μεγάλο κρεμμύδι
• 1 φλ. ελαιόλαδο
• αλάτι και πιπέρι
• 1/4 κύβο λαχανικών
• σόδα μαγειρική

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν για πολλές ώρες (ιδανικά 24 ώρες) σε νερό με μια κουταλιά σόδα. Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα κλείνουμε μαζί με άλλη μια κουταλιά σόδα σε μια πετσέτα.
  • Τρίβουμε με δύναμη το μπόγο πάνω στο τραπέζι, με γρήγορες κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ξεφλουδιστούν.
  • Όταν τελειώσουμε, ρίχνουμε τα ρεβίθια (μαζί με τις φλούδες) σε τρυπητό και ξεπλένουμε καλά.
  • Ρίχνουμε τα ρεβίθια στην κατσαρόλα με κρύο νερό, το ζωμό, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Αφαιρούμε 2-3 στρώσεις από το κρεμμύδι και ρίχνουμε το υπόλοιπο ολόκληρο στην κατσαρόλα.
  • Αφήνουμε να βράσουν για 90′ ή μέχρι να χυλώσουν και να λιώνουν. Που και που ξαφρίζουμε και πετάμε τις φλούδες που ανεβαίνουν στην επιφάνεια.
  • Ανακατεύουμε συχνά. Όταν σταματήσει το βράσιμο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και από πάνω το καπάκι και αφήνουμε για 5′ πριν σερβίρουμε.

Φασολάδα

           

Υλικά:

  • 250 γρ. φασόλια λευκά μέτρια
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο μικρό κομμένο σε ροδέλες
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο σέλινο
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλ. τσαγιού ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1/2 κ. γλυκού τσίλι ή μπούκοβο (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ (ή τουλάχιστον για 12 ώρες) τα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ με νερό.
  • Την επομένη που θα τα μαγειρέψουμε πετάμε αυτό το νερό ρίχνουμε τα φασόλια σε ένα σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε με φρέσκο νερό.
  • Ρίχνουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε 5-6 φλ. τσαγιού νερό. Δυναμώνουμε τη φωτιά και μόλις αρχίσουν να βράζουν τη χαμηλώνουμε σε σημείο που να διατηρείται ο βρασμός. Τα αφήνουμε 3-4 λεπτά να βγάλουν τους αφρούς τους και τότε τα ξαφρίζουμε.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα αφήνουμε να βράσουν για 1/2 ώρα με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα.
  • Μετά τη 1/2 ώρα προσθέτουμε τα καρότα, το πράσο, τα ντοματάκια, το ελαιόλαδο, το πιπέρι και μπούκοβο ή τσίλι αν θέλουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για ακόμη 1 ώρα.
  • 15 λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε το αλάτι και το σέλινο.
  • Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί, ελιές και τυρί φέτα.

Δείτε ακόμη: Μακαρόνια με μελιτζάνες και ντοματίνια

Mακαρόνια με κιμά:

Συνταγή από: daddy-cool.gr

Υλικά:

  • 1 πακέτο μακαρόνια
  • Λιγο λαδι
  • 1/2 κιλό κιμά
  • 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι και 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλιτζάνι κρασί
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κονσέρβα τοματάκι(η φρεσκια ντοματα) και 1 κουταλιά πελτέ
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
  • 2 μπαλακια μπαχαρι
  • 1 φυλλο δαφνης
  • 1 καροτο ψιλοκκομενο
  • 3 φλιτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
  • αλάτι και πιπέρι
  • μιση κουταλιτσα ζαχαρη

Εκτέλεση: 

-Βραζετε τα μακαρονια
-Σε μια κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να λιώσει μαζί με λίγο αλάτι
-Τσιγαρίζετε τα μακαρόνια, αποσύρετε από τη φωτιά και τα σκεπάζετε. Μετά σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε και το κρεμμύδι.
-Προσθέτετε τον κιμά και τσιγαρίζετε ανακατεύοντας με πιρούνι για να μην σβολιάσει, μετά προσθέτετε το σκόρδο, το καροτο,τη ζαχαρη,την κανέλλα,το μπαχαρι και αλατοπιπερώνετε
-Σβήνετε με κρασί, προσθέτετε τον μαϊντανό, ρίχνετε την τομάτα και τον πελτέ και ανακατεύετε
-Ψήνετε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να μείνει με τη σάλτσα του
-Αφαιρείτε την κανέλλα και το μπαχαρι και σερβίρετε τα μακαρόνια σε πιάτα
-Στρώνετε τον κιμά πάνω από τα μακαρόνια και πασπαλίζετε με τυρί

Τα φαγητά αυτά, φέρνουν μνήμες από τα Κυριακάτικα τραπέζια μας που μαζευόμασταν όλοι μαζί για να φάμε το υπέροχο φαγητο της μαμάς μας.

Nτολμαδάκια γιαλαντζί:

 

Συνταγή για 70 ντολμαδάκια:

  • 70 αμπελόφυλλα
  • 1 κούπα ρύζι
  • 2 φλιτζανάκια (του ελληνικού καφέ) ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 αυγά
  • μισό λεμόνι
  • 1 κύβος ζωμός βοδινού
  • μαϊντανός, άνηθος, αλάτι, μαύρο και κόκκινο πιπέρι

Για τα αμπελόφυλλα:

Αν τα αμπελόφυλλα που διαθέτουμε είναι φρέσκα, τότε
θα χρειαστεί να τα βράσουμε για περίπου 5 λεπτά και στη συνέχεια να τα στραγγίσουμε. Αν είναι από την κατάψυξη (όπως στη δική μου περίπτωση) θα χρειαστεί απλά να τα ξεπαγώσουμε. Αν είναι από κονσέρβα, τότε δεν θέλουν βράσιμο. Σε κάθε περίπτωση ξεπλένουμε καλά.

Για τη γέμιση:

Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το λάδι, το αφήνουμε να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) μέχρι να ροδίσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε μία κούπα νερό, αναμένουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει και προσθέτουμε το ρύζι, το ζωμό, λίγο μαϊντανό και άνηθο, το αλάτι μαυροπίπερο και κόκκινο πιπέρι. Ανακατεύουμε συνέχεια ώσπου το ρύζι να τραβήξει όλο το νερό. Η γέμιση είναι έτοιμη.

Το τύλιγμα:

Σε ένα πιάτο θα τοποθετούμε ένα ένα το κάθε αμπελόφυλλο με τη θαμπή πλευρά προς τα πάνω. Σε κάθε φύλλο προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού από τη γέμιση. Έπειτα διπλώνουμε τις δύο πλευρές του φύλλου (αριστερή και δεξιά) σκεπάζοντας το μείγμα και μετά το τυλίγουμε σε μικρά ρολά (όχι πολύ σφιχτά).

Τα ντολμαδάκια:

Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σε σειρές, και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο ώστε να μην ανοίξουν. Έπειτα προσθέτουμε 3 ποτήρια νερό και τα σιγοβράζουμε περίπου μισή ώρα.

Το αυγολέμονο:

Σε ένα πιάτο χτυπάμε καλά τα αυγά μαζί με το λεμόνι. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στα ντολμαδάκια αφού έχουν κρυώσει αρκετά ώστε να μην κόψει το αυγό.

Δείτε ακόμη: Πεντανοστιμες κρεπες στο φουρνο γεμιστες με κιμα

Mοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ πατάτας:

    Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Κοτόσουπα:

     

Υλικά για 6 μερίδες:

  • 1 στήθος κοτόπουλου (μέτριου μεγέθους)
  • 2-3 συκώτια από κοτόπουλο
  • 1 κούπα ρύζι
  • 3 αυγά
  • 1 λεμόνι
  • 1 φλιτζανάκι (του ελληνικού καφέ) ελαιόλαδο
  • 2 κύβοι ζωμός κοτόπουλου
  • αλάτι

Εκτέλεση:

  • Κόβουμε το στήθος και τα συκωτάκια σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα μέτρια σχεδόν γεμάτη με νερό που βράζει.
  • Κατά την βράση το κρέας βγάζει αφρό τον οποίο και αφαιρούμε προσεκτικά με ένα κουτάλι ή με μία τρυπητή κουτάλα.
  • Όταν το κρέας και τα συκώτια έχουν σχεδόν βράσει, προσθέτουμε το λάδι, τους κύβους του ζωμού, αλάτι της αρεσκείας μας, και το ρύζι στην ποσότητα που επιθυμούμε (βλέπε προτεινόμενη ποσότητα) ανάλογα με το πόσο πηχτή θέλουμε να γίνει η σούπα μας.
  • Στη συνέχεια μέσα σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάμε τα αυγά μαζί με το λεμόνι. Όταν βράση η σούπα μας, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ώστε να μην είναι καυτή άλλά ούτε και εντελώς κρύα, και την αυγοκόβουμε.
  • Αφού ανακατέψουμε καλά μπορούμε να τη σερβίρουμε προσθέτοντας στα πιάτα μας και λίγο πιπέρι μαύρο (προαιρετικό).

Δείτε ακόμη: Μοσχάρι λεμονάτο με πατάτες

Xoιρινό με σέλινο:

  Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Δείτε και : Κλασικές μαμαδίστικες συνταγές μέρος 1