6 πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του ορθού

Ο καρκίνος του ορθού είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά κατά το άνοιγμα του ορθού (επίσης γνωστός ως πρωκτός). Αυτή η ασυνήθιστη μορφή καρκίνου παραβλέπεται από όλους σχεδόν λόγω της θέσης της πληγείσας περιοχής. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν βιώσει τα συμπτώματα του καρκίνου του πρωκτού δεν το συζητούν ούτε με τον γιατρό τους, ούτε  με τους ανθρώπους που γνωρίζουν λόγω αμηχανίας.

Δείτε ακόμη: Καρκίνος ενδομητρίου: Τα 5 προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Ο καρκίνος του ορθού δεν πρέπει να συγχέεται με το καρκίνο του παχέος εντέρου.Ο καρκίνος του παχέος εντέρου επηρεάζει ολόκληρο το παχύ έντερο και τον ορθό, ενώ ο καρκίνος του ορθού επηρεάζει μόνο την αρχή του ορθού.

Ο καρκίνος του ορθού δεν πρέπει να συγχέεται με το καρκίνο του παχέος εντέρου.

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 8.000 Αμερικανοί έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του ορθού. Αναμένεται ότι 1.000 από αυτούς θα πεθάνουν από αυτό. Στατιστικά, ένας στους τέσσερις ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο του πρωκτού έχουν διαγνωστεί ενώ η ασθένεια έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες, και ένας στους δέκα ανθρώπους έχει διαγνωστεί αφού έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα. Παρά το γεγονός ότι οι περιπτώσεις καρκίνου του ορθού δεν είναι τόσο συχνές όπως οι άλλες μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτό έχει αναπτυχθεί ραγδαία την τελευταία δεκαετία.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του πρωκτού

Είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί η παρουσία του καρκίνου του ορθού σε πρώιμα στάδια, επειδή τα περισσότερα συμπτώματα δεν είναι εμφανή κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου. Ωστόσο, όσο ο καρκίνος εξελίσσεται, συνήθως προκαλεί πολλά διαφορετικά συμπτώματα όπως πόνο και φαγούρα στον πρωκτό, πρωκτική αιμορραγία, ασυνήθιστη έκκριση από τον πρωκτό, και ασυνήθιστες κινήσεις του εντέρου.

Δείτε ακόμη: Καρκίνος στον λαιμό: Πότε βήχας και πονόλαιμος είναι πρώιμα σημάδια

Η αιτία του καρκίνου του ορθού παραμένει ασαφής, στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ορθού, όπως είναι συχνά ο ερεθισμός του πρωκτού, το κάπνισμα, και ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι άνθρωποι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πρωκτού είναι αυτοί που είναι άνω των 60 ετών. 80 τοις εκατό των περιπτώσεων έχουν ανιχνευθεί σε άτομα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Οι άνδρες κάτω των 35 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτή την ασυνήθιστη νόσο σε σύγκριση  με τις γυναίκες που ανήκουν στην ίδια ηλικιακή κατηγορία. Ωστόσο, μετά την ηλικία των 50 ετών, οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ορθού.

Πώς να ανιχνεύσετε νωρίς τον καρκίνο του ορθού;

Η ανίχνευση του καρκίνου του ορθού κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων του είναι καθοριστική για την καταπολέμηση του. Υπάρχουν πολλές διαδικασίες με τις οποίες μπορείτε να ανιχνεύσετε την παρουσία του. Δείτε μερικές από αυτές:

Δακτυλική εξέταση – Ο γιατρός εξετάζει το εξωτερικό μέρος από τον πρωκτό για να δει αν έχετε αιμορροΐδες ή ρωγμές. Στη συνέχεια, ο ίδιος βάζει ένα γάντι λατέξ και εισάγει με λιπαντικό το δάχτυλο του στον πρωκτό σας για να δει αν υπάρχει οποιαδήποτε ανωμαλία.

Πρωκτοσκόπηση – Με αυτή τη μέθοδο, ένα μικρό, σωληνοειδές εργαλείο που ονομάζεται πρωκτοσκόπιο παρεμβάλλεται μερικά εκατοστά στον πρωκτό, ώστε ο γιατρός να μπορεί να προσδιορίσει εάν έχετε πρωκτικές σχισμές, πρωκτικούς πολύποδες, αιμορροΐδες, μόλυνση, ή όγκους. Ο γιατρός θα εκτελέσει αυτή τη διαδικασία μόνο αν βρει κάτι μη φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της δακτυλικής εξέτασης.

Δείτε ακόμη: Ο καρκίνος και εγώ

Οι βιοψίες, οι υπέρηχοι, οι ακτινογραφίες, η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία και η τομογραφία με εκπομπή ποζιτρονίων είναι όλες διαδικασίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση της παρουσίας του καρκίνου του ορθού. Ωστόσο, όλες αυτές οι διαδικασίες περιβάλλονται από διαμάχες ως αποτέλεσμα πολλών μελετών που δείχνουν οτι ο καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί ή και να προκληθεί από αυτές.

Πηγή: olipbeauty.com

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close