Αποτρίχωση γεννητικών οργάνων: Ποιοι οι κίνδυνοι για τις γυναίκες

Αρκετές γυναίκες, κυρίως οι νεαρές σε ηλικία, επιλέγουν να απομακρύνουν την τριχοφυΐα από την περιοχή των γεννητικών οργάνων, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Dermatology.

Από τις περίπου 3.300 γυναίκες ηλικίας 18 έως 64 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη, η αποτρίχωση των γεννητικών οργάνων φάνηκε να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην ηλικιακή ομάδα 18-24, αλλά λιγότερο στις μεγαλύτερες γυναίκες.

Οι λόγοι πίσω από την πρακτική αυτή είναι κυρίως αισθητικοί αλλά και λόγοι υγιεινής. Αρκετές γυναίκες δήλωσαν επίσης ότι επιλέγουν την αποτρίχωση επειδή το επιθυμεί ο σύντροφός τους, ενώ κάποιες το κάνουν για να είναι «περιποιημένες» όταν θα επισκεφθούν το γυναικολόγο. Η δημοφιλέστερη μέθοδος αποτρίχωσης μεταξύ των γυναικών ήταν το ξυραφάκι (σε ποσοστό 73%).

Ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι από την αποτρίχωση

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Τάμι Ράουεν, Γυναικολόγος-Μαιευτήρας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, υπογραμμίζει πως, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλές γυναίκες, η αποτρίχωση των γεννητικών οργάνων δεν εξυπηρετεί ουσιαστικά την υγιεινή της περιοχής. «Η τριχοφυΐα έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό» αναφέρει η Ράουεν, αφούπαρέχει προστασία στους ευαίσθητους ιστούς των γεννητικών οργάνων. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες που παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στα χείλη του αιδοίου, η απομάκρυνση των τριχών καθιστά την περιοχή πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς.

Η Ράουεν δηλώνει πως έχει συναντήσει αρκετά περιστατικά όπου η αποτρίχωση προκάλεσε εκδορές, απόστημα, έγκαυμα (από το καυτό κερί) ή φλεγμονή στους θύλακες της τρίχας.

Η γιατρός υπογραμμίζει ότι δεν τάσσεται ούτε υπέρ ούτε κατά της αποτρίχωσης, αλλά θα πρέπει κάθε γυναίκα να κρίνει εάν πρέπει να εφαρμόσει την πρακτική με βάση το αν εμφανίζει κάποια από τις παραπάνω επιπλοκές.

Πηγή: www.onmed.gr

Δες εδώ πως να βγάλεις το μουστάκι σου με φυσικούς τρόπους χωρις να ξοδέψεις ένα ευρώ

Δες εδώ πως να αποτριχώσεις τις μασχάλες σου με φυσικά μέσα ανέξοδα

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close