Πολυσπόρια για της Παναγίας από την Γκόλφω

Συνταγή για Πολυσπόρια για της Παναγίας από την Γκόλφω. Παραδοσιακά πολυσπόρια για της Παναγίας από την Γκόλφω που γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου την Πολυσπορίτισσα αλλά και τον Άγιο Ανδρέα.

Τα φτιάχνουν στην Πρέβεζα και είναι νηστίσιμα και πεντανόστιμα.

Αυτό το έθιμο με τα πολυσπόρια το κάνουν πολλά χρόνια στην Πρέβεζα. Είναι νηστίσιμα και τα φτιάχνουμε για την Παναγία την Πολυσπορίτισσα που την γιορτάζουμε στις 21 Νοεμβρίου αλλά και για την γιορτή του Άγιου Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου. Φτιάχνονται με κύρια συστατικά το καλαμπόκι και το σιτάρι.

Πολυσπόρια για της Παναγίας από την Γκόλφω

Το έθιμο για την Παναγία την Πολυσπορίτισσα ξεκίνησε μερικά χρόνια πριν στην Πρέβεζα, για να ευχαριστήσουν οι τοπικοί γεωργοί την Παναγία για την καλή σοδειά. Σήμερα λοιπόν θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε πολυσπόρια για της Παναγίας με τις απαραίτητες συμβουλές από την αγαπημένη μας Γκόλφω.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα πολυσπόρια για της Παναγίας από την Γκόλφω

Πολυσπόρια- για- της- Παναγίας- από- την- Γκόλφω-

Εκτέλεση για τα πολυσπόρια για της Παναγίας από την Γκόλφω

Αρχικά μουσκεύουμε σε νερό για 1 μέρα το σιτάρι και για 2 μέρες αλλάζοντας τακτικά το νερό θα μουσκέψουμε σε νερό το λευκό καλαμπόκι. Θα βράσουμε και το σιτάρι και το λευκό καλαμπόκι από μία φορά και θα πετάξουμε το πρώτο νερό. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τσιγαρίζουμε για πολύ λίγο το σουσάμι ίσα ίσα να πάρει ένα σκούρο χρώμα.

Σε ένα μούλτι τοποθετούμε το καβουρδισμένο σουσάμι με τα καρύδια και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Στο μεταξύ αφού πετάξουμε τα πρώτα νερά βάζουμε να βράσει πρώτα το καλαμπόκι στην χύτρα, για μισή ώρα. Αφού βράσουν τα καλαμπόκια με τα χέρια μας ξεκινάμε να αφαιρούμε το τσόφλι και την φύτρα από την κορυφή του κάθε καλαμποκιού.

Πολυσπόρια- για- της- Παναγίας- από- την- Γκόλφω-

Αφού καθαρίσουμε τα καλαμπόκια τα ξαναρίχνουμε στο νερό που τα βράσαμε, το οποίο είναι περίπου 1 λίτρο νερό. Στην ίδια χύτρα βάζουμε και το σιτάρι, ανακατεύουμε και τα βράζουμε μαζί στην χύτρα για περίπου 40 λεπτά.

Δείτε ακόμα Μουσταλευριά με πετιμέζι

Μετά τα 40 λεπτά αδειάζουμε το περιεχόμενο της χύτρας σε μία πιο πλατιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τις σταφίδες, την ζάχαρη, μισό κουταλάκι αλάτι, το ελαιόλαδο και 2 φλιτζάνια του τσαγιού από τα αλεσμένα καρύδια και την κανέλα.

Πολυσπόρια- για- της- Παναγίας- από- την- Γκόλφω-

Σε λίγο νερό ταυτόχρονα αραιώνουμε το κορν φλάουρ. Αφού το ομογενοποιούμε προσθέτουμε το μείγμα με το κορν φλάουρ στη κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε για να διαλυθεί και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Βράζουμε για 15 λεπτά περίπου.

Πολυσπόρια για της Παναγίας από την Γκόλφω

Tips για τα πολυσπόρια για της Παναγίας από την Γκόλφω

Αντί για κορν φλάουρ μπορούμε να βάλουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Τα υγρά πρέπει να είναι περίπου 2 λίτρα. Για το σερβίρισμα θέλουμε λίγο από το αλεσμένο μίγμα καρύδι σουσάμι και λίγο κανέλα.

Μπορούμε να μην καθαρίσουμε τα καλαμπόκια αλλά χωνεύονται πιο δύσκολα. Μπορούμε να βάλουμε και 1 καψουλάκι βανίλιας. Το μείγμα μας δεν το θέλουμε ούτε πολύ πηχτό ούτε πολύ νερούλο για να πήξει μόλις κρυώσει.

Πολυσπόρια -για- της- Παναγίας- από- την- Γκόλφω-

Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής παρακάτω για τα Πολυσπόρια για της Παναγίας από την Γκόλφω

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr

Close