Ελλάδα ΟΟΣΑ: Χιλιάδες νεκροί στην Ελλάδα έως το 2050 από την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά

Ιταλία, Ελλάδα και Πορτογαλία είναι οι τρεις χώρες του ΟΟΣΑ όπου το πρόβλημα της ανθεκτικότητας των παθογόνων μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά φάρμακα, αναμένεται να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στη θνησιμότητα έως το 2050.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, εκτιμάται πως από το 2015 έως το 2050, περίπου 70.000 άνθρωποι θα χάσουν συνολικά τη ζωή τους εξαιτίας του φαινομένου.

Ήδη στην Ελλάδα το ποσοστό των λοιμώξεων που εμφανίζουν μεγαλύτερη αντίσταση στα αντιβιοτικά προσεγγίζει το 38% σημειώνοντας αύξηση 7% από την περίοδο 2005-2015 ενώ, έως το 2030, αναμένεται να αυξηθεί επιπλέον 3%.

Δείτε επίσης: Πετσέτες κουζίνας: Πόσο επικίνδυνες είναι για την υγεία σου και πόσο συχνά πρέπει να τις αλλάζεις

Το ποσοστό αυτό είναι περίπου 7πλάσιο σε σχέση με χώρες όπως η Ολλανδία ή η Νορβηγία, όπου τα κρούσματα ανθεκτικών λοιμώξεων διαμορφώνονται γύρω από το 5%.

Ο ΟΟΣΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας την ανάγκη για περιορισμό στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής όπως το τακτικό και σωστό καθαρισμό των χεριών.

Αν δεν ακολουθηθούν άμεσα αυτές οι οδηγίες, τουλάχιστον 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους σε Ευρώπη, Αυστραλία και ΗΠΑ έως το 2050.

Αυτά τα «απλά μέτρα» που, όπως υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ, δεν κοστίζουν περισσότερο από 2 δολάρια ανά άτομο ετησίως, θα μπορούσαν να αποτρέψουν το 75% αυτών των θανάτων – περίπου 1.200 ζωές στην Ελλάδα, ετησίως.

Η μεγαλύτερη θνησιμότητα σε απόλυτους αριθμούς προβλέπεται στην Ιταλία, στις ΗΠΑ και στην Γαλλία.

Όπως προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ, η αντίσταση των παθογόνων μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά «τρίτης γραμμής» όπως καρβαπενέμες αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό και πλέον, οι μόνες επιλογές που απομένουν σε περιπτώσεις τέτοιας ανθεκτικότητας, είναι κάποια παλαιότερα αντιβιοτικά μικρότερης αποτελεσματικότητας όπως οι πολυμιξίνες και οι συνδυαστικές θεραπείες.

Δείτε επίσης: Δεν έχω στήθος , εμένα δεν με πειράζει … ΕΣΕΝΑ??

Όμως ο Οργανισμός επισημαίνει πως σε μερικές χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα, έχει ήδη καταγραφεί αντίσταση και στις πολυμιξίνες, με «δυνητικά καταστροφικές συνέπειες» για την δημόσια υγεία.

Με πληροφορίες από ΟΟΣΑ

Πηγή: m.lifo.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close