Μονοπυρήνωση: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Η μονοπυρήνωση είναι από καιρό γνωστή ως «νόσος του φιλιού», επειδή συχνά μεταδίδεται μέσω του σάλιου, αλλά αυτή η ασθένεια μπορεί στην πραγματικότητα να μεταδοθεί μέσω από τα πάντα, από το φτέρνισμα μέχρι και από την χρήση κοινών σκευών. Το WebMD εξηγεί ότι επίσης είναι γνωστό ότι επηρεάζει κυρίως τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν μια χτισμένη ανοσία στην ασθένεια, και τα παιδιά γενικά έχουν πολύ ήπια συμπτώματα.

Αλλά τι είναι η μονοπυρήνωση; Είναι μια ασθένεια που αφήνει ένα άτομο πολύ κουρασμένο και μερικές φορές ακόμη και με υψηλό πυρετό, με πρησμένους αδένες και πονόλαιμο. Σχεδόν ο καθένας μπορεί να νοσήσει από αυτή κατά τη διάρκεια της ενηλικίωσης του, επειδή είναι εύκολο να εξαπλωθεί. Λόγω του γεγονότος ότι το άτομο ΄΄κουβαλά΄΄ ΄τον ιό μαζί του για πάντα, ακόμα και όταν τα συμπτώματά έχουν φύγει, το άτομο αυτό μπορεί να μεταδώσει τον ιό αν είναι αυτός ακόμη ενεργός στο σώμα του.

Δείτε ακόμη: Δες το λαιμό σου!Μπορεί να σου δείξει την παρουσία καρκίνου ή παρασίτων

Αιτίες

Η μονοπυρήνωση συνήθως προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr, ο οποίος είναι ένας από τους πιο κοινούς ιούς στον άνθρωπο και ανήκει στην οικογένεια του έρπητα, σύμφωνα με το eMedicineHealth .

Η μονοπυρήνωση είναι από καιρό γνωστή ως «νόσος του φιλιού», επειδή συχνά μεταδίδεται μέσω του σάλιου,

Μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τη μονοπυρήνωση από:

– Φιλί
– Οτιδήποτε που θα μπορούσε να αγγίξει το σάλιο (όπως σκεύη ή τα ποτά)
– Φτέρνισμα
– Βήχα
– Επαφή με βλέννα από τη μύτη και το λαιμό, και μερικές φορές τα δάκρυα

Το WebMD εξηγεί ότι η μονοπυρήνωση δεν είναι πολύ σοβαρή, και μόλις αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα δεν πρόκειται  να νοσήσετε από αυτή την ασθένεια ποτέ ξανά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο ιός μπορεί να γίνει ενεργός στο σώμα σας, ενώ δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο από τα συμπτώματα, και μπορεί ακόμα και να εξαπλωθεί κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. .

Δείτε ακόμη: Τι λένε τα αυτιά για την υγεία σας; Μπορείτε να εντοπίσετε οποιαδήποτε ασθένεια ανάλογα το σχήμα και το χρώμα τους

Συμπτώματα

Σύμφωνα με την Κλινική Μάγιο , ο ιός διαρκεί περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Τα συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο πονόλαιμος δεν διαρκούν πολύ (συνήθως περίπου δύο εβδομάδες), αλλά η κούραση και η διόγκωση των λεμφαδένων μπορεί να διαρκέσει για πολύ καιρό.

Τα συμπτώματα της μονοπυρήνωσης περιλαμβάνουν:

– Κόπωση
– Πονόλαιμο που μπορεί να φύγει με αντιβιοτικά
– Πυρετό
– Διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό και στις μασχάλες σας
– Πρησμένες αμυγδαλές
– Πονοκέφαλο
– Δερματικό εξάνθημα
– Ελαφριά, πρησμένη σπλήνα

Δείτε ακόμη: Η μυρωδιά του σώματος δείχνει αν πάσχετε από κάποια ασθένεια – Δείτε τη λίστα

Θεραπεία

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη μονοπυρήνωση, και συχνά το καλύτερο φάρμακο για την ασθένεια είναι η ξεκούραση στο κρεβάτι και άφθονα υγρά. Το WebMD προτείνει επίσης:

– Παστίλιες ή γαργάρα με αλμυρό νερό προκειμένου να απαλύνετε τον πονόλαιμο
– Η ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη για να μειώσετε τον πυρετό
– Αποφυγή αθλημάτων και άρση βαρών, ώστε το σώμα σας να ξεκουραστεί

Αν αναγνωρίζετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι σημαντικό να πάτε στο γιατρό σας για να σας κάνει διάγνωση. Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει τα συμπτώματά σας και τι διάρκεια είχαν και έχουν για να διαπιστώσει αν έχετε μονοπυρήνωση. Πάντα να μιλάτε με το γιατρό σας για το ιατρικό ιστορικό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο.

Πηγή: remedydaily.com

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close