Ποια βιταμίνη μας λείπει και μπορεί να μας αδυνατίσει;

H βιταμίνη του ήλιου παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας. Όμως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έλλειψη στη βιταμίνη D σε όλους τους μεσογειακούς λαούς. Ποια είναι τα οφέλη της στην υγεία και ποια η σχέση της με το αδυνάτισμα;

Δείτε επίσης: Πρωινή δίαιτα της μπανάνας: Ένα απλό πρόγραμμα διατροφής, που εύκολα μπορείτε να ακολουθήσετε!

Ποια είναι τα οφέλη της βιταμίνης D;
-Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
-Ενδυναμώνει τα κόκαλα, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη ανάπτυξη αλλά και στην αποφυγή της οστεοπόρωσης.
-Διευκολύνει την καλή απορρόφηση του ασβεστίου, πλεονέκτημα που συνδέεται με το παραπάνω.
-Προστατεύει τα δόντια κάνοντάς τα πιο γερά.
-Βοηθάει στην καλύτερη ψυχική διάθεση και προλαμβάνει διάφορες μορφές κατάθλιψης.

Όταν λείπει από τον οργανισμό μας
Η έλλειψη της βιταμίνης D έχει συνδεθεί με διάφορες ασθένειες. Μερικές από αυτές είναι ο διαβήτης, τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αρτηριοσκλήρωση και κάποιες μορφές καρκίνου (όπως για παράδειγμα του μαστού). Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι όταν υπάρχει έλλειψη, θα πάθουμε κάτι από τα παραπάνω. Σίγουρα όμως η επαρκής πρόσληψη της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα κι αγωγός καλύτερης υγείας. Είναι σημαντικό να συμπεριλαμβάνετε στις εξετάσεις αίματος που κάνετε ετησίως, μία αναλυτική παρουσίαση των βιταμινών και ιχνοστοιχείων ώστε να ελέγχετε τα επίπεδά τους στον οργανισμό και φυσικά τις ανάγκες που έχει ο οργανισμός σας.

Μπορεί η βιταμίνη D να βοηθήσει στο αδυνάτισμα;
Μελέτες δείχνουν πως ένα πολύ μικρό μέρος του εγκεφάλου ρυθμίζει την ορμονική λειτουργία και μεταξύ άλλων, μπορεί να ανιχνεύσει τα επίπεδα της D και βάσει αυτού να ανταποκριθεί ή όχι, αυξάνοντας το σημείο ρύθμισης του σωματικού βάρους καθώς και το συναίσθημα της πείνας. Σε κυτταρικό επίπεδο, η βιταμίνη D μπορεί ακόμη να αποτρέψει την ανάπτυξη και την ωρίμανση των λιποκυττάρων.

Δείτε επίσης: Έχετε συχνούς πονοκεφάλους; Μήπως σας λείπει αυτή η βιταμίνη;

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D
-Λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα
-Χαβιάρι
-Μανιτάρια
-Φυσικός χυμός πορτοκάλι
-Πλήρες γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
-Ελαιόλαδο
-Κρόκος αβγού
-Δημητριακά ολικής άλεσης
-Σέλερι και σελινόριζα
-Ντομάτα
-Γαρίδες
-Μουρουνέλαιο

Το μυστικό
Καθημερινά χρειαζόμαστε 400 μονάδες βιταμίνης D. Έχει φανεί ότι περίπου το 90% της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε, το παίρνουμε από τον ήλιο. Η υπεριώδης ακτινοβολία διασπά τη χοληστερίνη που βρίσκεται στο δέρμα και έτσι συντίθεται η βιταμίνη D. Έχει μάλιστα υπολογιστεί ότι 20 λεπτά καθημερινής έκθεσης στον ήλιο (των άνω άκρων και του προσώπου) είναι αρκετά για να πάρουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε. Το υπόλοιπο 10% της βιταμίνης D που έχουμε ανάγκη το παίρνουμε από τροφές που την περιέχουν. Η ποσότητα πρόσληψης βέβαια εξαρτάται από την ηλικία και φυσικά τη φυσική κατάσταση του καθενός.

Πηγή: omorfamystika.gr

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close