Υλικά:
- μαγιά 25 γρ νωπή
- αλεύρι για τσουρέκια 100 γρ
- ζαχαρη 1 κτσ
- νερό 110 γρ χλιαρό
Για την ζύμη :
- αλεύρι για τσουρέκια 400 γρ
- ζαχαρη 100 γρ
- ελαιολαδο 35 γρ
- μαστιχα 1,5 γρ
- γαρίφαλο 1/8 κτγ
- αλατι 1/4 κτγ
- πορτοκαλι 150 γρ χυμό χλιαρός
- γλυκάνισος 1/2 κτγ
Για τον στολισμό :
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 200 γρ
- νερό 100 γρ
- ζαχαρη 1 κτσ
- ελαιολαδο 1 κτσ
Για το άλειμμα :
Συνταγή για αφράτο Xριστουγεννιάτικο Χριστόψωμο από το Live Kitchen και τον Παναγιώτη Παπαδάκη που θα σας ξετρελάνει! Είναι απλά ένα υπέροχο Χριστόψωμο για να μπούμε στο κλίμα των ημερών. Πανεύκολη συνταγή για Χριστόψωμο με σίγουρη επιτυχία!
Δείτε ακόμα Πώς να φτιάξετε ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ (Παραδοσιακή Συνταγή)
Ο Παναγιώτης Παπαδάκης, αποφάσισε να μοιραστεί μαζί μας μία πανεύκολη συνταγή για να μπορεί κάθε νοικοκυρά να φτιάξει το δικό της σπιτικό Χριστόψωμο φέτος τα Χριστούγεννα. Δείτε παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής για Χριστόψωμο:
ENGLISH
Ingredients 25 g fresh yeast 100 g hard flour 1 tbsp sugar 110 g lukewarm water ————————- 400 g hard flour 100 g sugar 35 g olive oil 1,5 g mastic 1/8 clove 1/4 salt 1/2 tsp anise 150 g lukewarm orange juice ——————— Secpnd dough for design 200 g plain flour 100 g water 1 tbsp sugar 1 tbsp olive oil ——————- 30 g water + 1 tbsp honey ——————– 28 cm.
German
zutaten 25 g frische Hefe 100 g hartes Mehl 1 EL Zucker 110 g lauwarmes Wasser ————————- 400 g hartes Mehl 100 g Zucker 35 g Olivenöl 1,5 g Mastix 1/8 Nelke 1/4 Salz 1/2 TL Anis 150 g lauwarmer Orangensaft ——————— Zweiter Teig für das Design 200 g Mehl 100 g Wasser 1 EL Zucker 1 EL Olivenöl ——————- 30 g Wasser + 1 EL Honig ——————– 28 cm.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε την συνταγή και σε ένα μπολ φτιάχνουμε αρχικά το προζύμι που θα χρησιμοποιήσουμε. Σπάμε την νωπή μαγιά και ρίχνουμε το χλιαρό νερό 1 κτσ ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Θα έχουμε φτιάξει έναν χυλό.
Το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και κάνουμε τον φούρνο στόφα . Ανοίγουμε στις αντιστάσεις τον φούρνο στους 100 c και μετράμε για 30-40 δευτερόλεπτα έπειτα τον κλείνουμε τελείως και αφού πιάσουμε την σχάρα και δεν καίει βάζουμε το προζύμι εκεί να φουσκώσει.
Μέχρι να φουσκώσει σε έναν πολυκόφτη βάζουμε να θρυμματίσουμε την μαστίχα μαζί με όλα τα μπαχαρικά και την ζάχαρη. Τα ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι για τσουρέκι . Στον κάδο ενός μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο μαζί με τον χλιαρό χυμό πορτοκάλι και κοσκινίζουμε το αλεύρι με τα μπαχαρικά που ρίξαμε.
Συνεχίζουμε και προσθέτουμε το προζύμι εφόσον έχει φουσκώσει και ζυμώνουμε γι 15 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα . Μόλις ζυμωθεί καλά το κλείνουμε το μίξερ και βγάζουμε την ζύμη . Την βάζουμε σε ένα μπολ και την σκεπάζουμε πολύ καλά με μεμβράνη.
Κάνουμε τον φούρνο στόφα όπως και στο προζύμι και το βάζουμε να φουσκώσει για 1-2 ώρες. Όσο φουσκώνει η ζύμη πάμε και φτιάχνουμε την 2η ζύμη για τον στολισμό και σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι Γ.Ο.Χ την ζάχαρη το ελαιόλαδο και το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ζύμη.
Αφού γίνει την τυλίγουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη. Μετά από 2 ώρες παίρνουμε ένα Ταψί 28 εκ και αλείφουμε τον πάτο με λάδι και τοποθετούμε μια λαδόκολλα. Παίρνουμε και ανοίγουμε την ζύμη καλά σε όλο το ταψί.
Στολίζουμε με ότι σχέδιο θέλουμε από πάνω βάζοντας και ένα ολόκληρο καρύδι και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα. Μόλις φουσκώσει την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 30 λεπτά στους 200 c.
Αφού ψηθεί την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και έπειτα την ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα από την ανάποδη πλευρά για να μην έχει υδρατμούς. Αφού κρυώσει το κόβουμε με τα χέρια μας και η γεύση και τα αρώματα του ψωμιού αυτού είναι απερίγραπτα. Θα το φτιάχνετε κάθε χρόνο. Καλή σας επιτυχία!!!

Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr