Ανακαλούνται μπισκότα που πωλούνται και στην Ελλάδα λόγω καρκινογόνων ουσιών

Ανακαλούνται μπισκότα που πωλούνται και στην Ελλάδα λόγω καρκινογόνων ουσιών

Ανακαλούνται γνωστά μπισκότα που πωλούνται και στην Ελλάδα λόγω καρκινογόνων ουσιών. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει το καταναλωτικό κοινό.

Ανακαλούνται γνωστά μπισκότα που πωλούνται και στην Ελλάδα λόγω εύρεσης καρκινογόνων ουσιών στα συστατικά τους. Όλες οι χρήσιμες συμβουλές που οφείλει να γνωρίζει το καταναλωτικό κοινό για τη προστασία του και αναλυτικά η εταιρία των μπισκότων.

Ανακαλούνται μπισκότα λόγω καρκινογόνων ουσιών

Στη σύγχρονη βιομηχανία πολλά προϊόντα δέχονται επεξεργασία που μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες επικίνδυνες ουσίες. Από τους εστέρες λιπαρών οξέων γλυκιδιόλης στα επεξεργασμένα έλαια μέχρι τα ακρυλαμίδια που σχηματίζονται κατά το ψήσιμο ή το τηγάνισμα, αυτά τα χημικά κατάλοιπα μπορούν να επιβαρύνουν την υγεία των καταναλωτών ακόμη και όταν τα τρόφιμα φαίνονται ασφαλή.

Οι ειδικοί λοιπόν προειδοποιούν ότι η μακροχρόνια έκθεση σε τέτοιες ουσίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, γενετικών βλαβών και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Γι’ αυτό η προσοχή στη σύνθεση αλλά και την προέλευση των τροφίμων είναι πλέον απαραίτητη.

Στο πλαίσιο αυτό η γαλλική εταιρία AZ Distribution ανακοίνωσε την εθελοντική ανάκληση των μπισκότων “Maamoul aux Dattes” της μάρκας TEASHOP, που διατέθηκαν σε όλη τη Γαλλία, λόγω παρουσίας υψηλών επιπέδων εστέρων λιπαρών οξέων γλυκιδιόλης, οι οποίοι θεωρούνται καρκινογόνοι και γενετοξικοί.

Πιο συγκεκριμένα, οι εστέρες λιπαρών οξέων γλυκιδιόλης (GEs) είναι χημικές ενώσεις που προκύπτουν από τη σύνδεση γλυκιδιόλης (μία οργανική ένωση που περιέχεται στα έλαια) με λιπαρά οξέα. Δεν είναι φυσιολογικά συστατικά των τροφίμων αλλά παράγονται ως ανεπιθύμητοι παράγοντες κατά τη διάρκεια επεξεργασίας και διύλισης των φυτικών ελαίων.

Κατά τη διύλιση των ελαίων που περιλαμβάνει θέρμανση, αφύγρανση και καθαρισμό οι θερμοκρασίες και οι χημικές αντιδράσεις μπορούν να οδηγήσουν στο σχηματισμό αυτών των ενώσεων. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούν επεξεργασμένα φυτικά έλαια όπως είναι τα γλυκά και τα μπισκότα ενδέχεται να περιέχουν GEs σε ποσότητες που εξαρτώνται από τον τύπο του ελαίου και τη τεχνική επεξεργασίας.

Κίνδυνοι για την υγεία

Οι εστέρες λιπαρών οξέων γλυκιδιόλης είναι καρκινογόνοι και γενετοξικοί: Καρκινογόνοι: Μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο όταν καταναλώνονται σε υψηλές ποσότητες ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Γενετοξικοί: Προκαλούν βλάβες στο γενετικό υλικό (DNA) των κυττάρων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλάξεις και αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Οι υγιείς οργανισμοί μπορούν να επεξεργαστούν μικρές ποσότητες, αλλά η συσσώρευση ή η υπερβολική έκθεση μπορεί να είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα για παιδιά, εγκύους και άτομα με ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η παρουσία αυτών των ουσιών στα τρόφιμα δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για κάθε κατανάλωση, αλλά η πρόληψη είναι σημαντική. Γι’ αυτό οι αρμόδιες αρχές συστήνουν ανάκληση των προϊόντων που περιέχουν υψηλά επίπεδα GEs.

Τα προϊόντα που ανακαλούνται φέρουν τον κωδικό GTIN 6281016210124 και το lot P 23.09.2024, με ημερομηνία λήξης 22 Μαρτίου 2026. Η εμπορία τους πραγματοποιήθηκε από 5 Νοεμβρίου 2024 έως 15 Μαΐου 2025, σε εμπορικά καταστήματα και χονδρεμπόρους σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Οι καταναλωτές καλούνται να μην καταναλώσουν τα προϊόντα, να τα επιστρέψουν στο σημείο πώλησης και να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων. Η διαδικασία ανάκλησης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου 2025. Τα συγκεκριμένα μπισκότα πωλούνται και στην Ελλάδα, κυρίως σε διαδικτυακά καταστήματα αλλά οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Ανακαλούνται μπισκότα που πωλούνται και στην Ελλάδα λόγω καρκινογόνων ουσιών

Σχετικά άρθρα