Αντίθετος ο ΠΟΥ στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι εμβολιασμοί κατά του Κορονοϊόυ  δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικοί,, τονίζοντας ότι είναι καλύτερο να τονίζουμε τα «οφέλη» των εμβολίων παρά να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Ο ερχομός  των εμβολίων είναι «καλό νέο», είπε o επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πρόγραμμα Εκτάκτων Αναγκών, Μάικ Ράιαν σε συνέντευξη Τύπου, λέγοντας πως η εμπειρία έχει δείξει ότι όσες οι χώρες επιχείρησαν να κάνουν υποχρεωτικά κάποια εμβόλια, αυτό δεν είχε τα ανάλογα αποτελέσματα.

«Δεν πιστεύω ότι η υποχρέωση είναι ο τρόπος να προχώρησουμε», είπε η Κέιτ Ο’ Μπράιαν, η διευθύντρια του Τμήματος Εμβολιασμών του ΠΟΥ σε μια συνέντευξη Τύπου. «Μπορεί να υπάρχουν ορισμένες χώρες ή ορισμένες καταστάσεις σε χώρες όπου οι επαγγελματικές συνθήκες το απαιτούν ή θα συνίσταται ιδιαίτερα ο εμβολιασμός», πρόσθεσε, λέγοντας ότι τα νοσοκομεία μπορεί να είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Δείτε επίσης : Μόσιαλος: Εμβόλιο Κορονοϊόυ και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Ενημερωτικές καμπάνιες και η διάθεση εμβολίων σε ομάδες προτεραιότητας, όπως οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και οι ηλικιωμένοι, θα ήταν πιο αποτελεσματικές, δήλωσε ο ΠΟΥ, καθώς ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων από την Covid-19 έχει φτάσει πλέον τα 1,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

«Είναι πολύ καλύτερο να παρουσιάζουμε στους ανθρώπους δεδομένα, να παρουσιάζουμε στους ανθρώπους τα οφέλη και να τους αφήνουμε να αποφασίζουν μόνοι τους, στα πλαίσια λογικής», πρόσθεσε ο Ράιαν.

Ακόμα και αν αναπτύχθηκαν εμβόλια, η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί, είπε η Ο’ Μπράιαν, λέγοντας ότι πολλά εμβόλια για άλλες ασθένειες βελτιώθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Η Βρετανία αρχίζει  αυτή την εβδομάδα το δικό της πρόγραμμα  εμβολιασμών και άλλες χώρες πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν σύντομα. οπότε οι αρχές προσπαθούν  να ησυχάσουν τα  πνεύματα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, έτσι ώστε να κάνουν  ένα  μεγάλο μέρος του πληθυσμού να εμβολιαστεί, καθώς ειδικοί πιστεύουν πως θεωρίες συνωμοσίες ξεκινούν να  επικρατούν

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, κάλεσε χώρες που σκοπεύουν να «χορηγήσουν εμβόλια τις επόμενες εβδομάδες και μήνες» να «εμβολιάσουν κατά προτεραιότητα όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη» επειδή ο αριθμός των εμβολίων θα είναι αρχικά περιορισμένος.

Ως εκ τούτου, ο ΠΟΥ προτείνεινα εμβολιαστούν  πρώτα οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που διατρέχουν μεγαλύτερο  κίνδυνο μόλυνσης και εκείνων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή θανάτου λόγω της ηλικίας τους.

Ο επικεφαλής του ανέφερε πως ο αριθμός των διαθέσιμων δόσεων αυξάνεται και ο ΠΟΥ συνιστά  τον εμβολιασμό ατόμων «με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας λόγω του ιατρικού ιστορικού τους και των περιθωριοποιημένων ομάδων με υψηλότερο κίνδυνο».

Ο ΠΟΥ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό που ονομάζεται ACT-Accelerator ,για να εμποδίσει τις πιο πλουσιες  χώρες να αγοράσουν όλες τις δόσεις εμβολίων και θα καθιστά δυνατή τη δίκαιη διανομή του εμβολίου και άλλων πιθανών θεραπειών.

Αλλά για αυτό θα χρειαστούμε 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τον ΠΟΥ, που έκανε γνωστή τη λύπη του για την έλλειψη χρημάτων.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ μεγάλο κενό μεταξύ ρητορικής και πραγματικότητας …», δήλωσε ο Τέντρος.

Παράλληλα ο Ράιαν ανέφερε πως ο ΠΟΥ  περιμένει να ξεκινήσει συζητήσεις με την επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, σε μια χώρα που την χτυπάει άσχημα η πανδημία. Υπό την προεδρία Τραμπ, οι ΗΠΑ, κορυφαίος χρηματοδότης του Οργανισμού, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τον ΠΟΥ.

Ολοκληρώνοντας, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους δηλωσε πως ο ΠΟΥ αναμένει ακόμη από την Κίνα να μελετήσει την προέλευση του νέου κορονοϊού. «Σχεδιάζουμε και ελπίζουμε να βρεθούμε στο πεδίο το συντομότερο δυνατό», σημείωσε.

Close