Εμβόλια :  Στο τραπέζι και τρίτη δόση  – Από τι θα εξαρτηθεί

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος που να πει κανείς ότι θα αρχίσουμε να χορηγούμε τρίτη δόση, ούτε έχει καταρτιστεί μια λίστα για το ποιοι θα συμπεριληφθούν αρχικά σε αυτή τη δόση είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού: Άνοιξε η συζήτηση για τη χορήγηση και τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε συγκεκριμένες ομάδες. Ο λόγος που έχει πέσει στο «τραπέζι» αυτό το σενάριο είναι οι μεταλλάξεις, οι οποίες εξαπλώνονται ραγδαία και τείνουν να είναι πιο μεταδοτικές.

Την ίδια στιγμή και οι φαρμακευτικές εταιρείες προκρίνουν την ανάγκη τρίτης δόσης τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Εντός του Αυγούστου σύμφωνα με το  newsbomb.gr αναμένεται να καταλήξουν οι ειδικοί επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σχετικά με τον χρόνο χορήγησης μιας τρίτης, ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της Covid-19 σε εμβολιασμένους.

Δειτε επίσης : Δεν είναι της Pfizer: Το δημοφιλέστερο εμβόλιο που προτίμησε το 80% των χωρών σπάει όλα τα κοντέρ

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τρίτη δόση θα χρειαστούν κατά προτεραιότητα άτομα που είτε λόγω νοσημάτων (μεταμοσχευμένοι, άτομα που λαμβάνουν ανοσοκαταστατική θεραπεία) είτε και λόγω ηλικίας έχουν μειωμένη ανοσιακή απόκριση από τον εμβολιασμό. Επίσης, στις πρώτες ομάδες που θα λάβουν τρίτη δόση είναι και οι υγειονομικοί, η πλειονότητα των οποίων έκανε το εμβόλιο πριν από 7 μήνες.

Το ζήτημα συζητείται ήδη στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, χωρίς να έχει καταλήξει σε κάποια τελική απόφαση.

Άλλωστε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, τη Δευτέρα κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» εξήγησε ότι το θέμα της ενισχυτικής δόσης εμβολίου για την πρόληψη της λοίμωξης Covid-19 «απασχολεί όλους τους επιστήμονες σε όλες τις χώρες». Μάλιστα ανέφερε ότι στο Ισραήλ πραγματοποιείται ήδη ενισχυτικός εμβολιασμός προκειμένου να μην δημιουργηθούν «ρωγμές» στο τείχος ανοσίας και να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Δείτε επίσης : Μητσοτάκης: Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε νέους έως 25 ετών που θα κάνουν το εμβόλιο Live οι ανακοινώσεις

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος που να πει κανείς ότι θα αρχίσουμε να χορηγούμε τρίτη δόση, ούτε έχει καταρτιστεί μια λίστα για το ποιοι θα συμπεριληφθούν αρχικά σε αυτή τη δόση. Είναι, όμως, εμφανές ότι η προτεραιοποίηση που έγινε για την αρχική χορήγηση των εμβολίων θα έχει μια ανάλογη φορά», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Στη ΜΕΘ πλήρως εμβολιασμένος

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, κ. Νίκος Καπραβέλος έκανε μία σημαντική αποκάλυψη στο Newsbomb.gr. Όπως είπε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου νοσηλεύεται ο πρώτος ασθενής ο οποίος έχει εμβολιαστεί πλήρως και με τις δύο δόσεις MRNA εμβολίου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Καπραβέλος, πρόκειται για έναν 70χρονο ασθενή χωρίς υποκείμενα νοσήματα ο οποίος είναι σε κρίσιμη κατάσταση με βαριά πνευμονία.

Δείτε επίσης : Κορονοϊός: Πόσο διαρκεί η παραγωγή αντισωμάτων και η ανοσία

Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Καπραβέλος το πρώτο αυτό περιστατικό δεν είναι αρκετό να διεξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα το εμβολίων, όπως επίσης δεν έχουν βγει οι εξετάσεις του σχετικά με το αν νοσεί από την μετάλλαξη «Δέλτα».

Close