lockdown: Εκτόξευση κρουσμάτων – Πάμε για παράταση

Όλο και πιο μακρινό φαντάζει  το ενδεχόμενο να λήξει το Σαββατοκύριακο το lockdown στην Αττική αφού έγινε  έκρηξη κρουσμάτων. Έτσι η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο για παράταση του lockdown κυρίως στην Αττική.

Δείτε επίσης : Κούγιας για Λιγνάδη: Τηλεγράφημα η δικογραφία  θα δω αν αναλάβω την υπόθεση

Η καταγραφή περισσότερων από 2.000 κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο προβλημάτισε τους ειδικούς, όπως και το υψηλό ποσοστό πληρότητας των ΜΕΘ στην Αττική και το αυξημένο ιικό φορτίο, με αποτέλεσμα να γίνουν δεύτερες σκέψεις για το ενδεχόμενο μερικής άρσης των περιορισμών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική ήταν επίσης τετραψήφιος, καθώς σταθερά περίπου το 50% των πανελλαδικών κρουσμάτων καταγράφεται στο Λεκανοπέδιο.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι ο δείκτης θετικότητας χθες πλησίασε το όριο συναγερμού του 4% (3,86%), ενώ ειδικά στην Αττική πραγματοποιήθηκαν 179 εισαγωγές σε νοσοκομεία για περιστατικά Covid σε σύνολο 299 σε όλη την Ελλάδα.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν έως την Παρασκευή σύμφωνα με το thecaller.gr , όταν θα συνεδριάσει – ως είθισται – η επιτροπή των ειδικών και θα κάνει τις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση. Οι ειδικοί θα λάβουν ασφαλώς υπόψιν τους τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα δημοσιοποιηθούν σήμερα και αύριο, με την ελπίδα ασφαλώς ν’ ανακοπεί ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων και κυρίως της πλήρωσης των ΜΕΘ, καθώς οι διασωληνωμένοι έχουν αυξηθεί κατά το 1/3 τρίτο περίπου μέσα σε μία εβδομάδα και πλησιάζουν πλέον το όριο των 400, ενώ είχαν υποχωρήσει κάτω από 250.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πάντως ότι οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και απλές νοσηλείες για ασθενείς κάτω των 70 ετών μειώνονται προοδευτικά, καθώς αρχίζουν να επιδρούν θετικά και οι εμβολιασμοί, αλλά η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή, με το μέσο όρο ηλικίας των νοσηλευομένων να υποχωρεί κάτω από τα 60 έτη.

Υπό αυτό το πρίσμα, οποιαδήποτε συζήτηση για άνοιγμα των σχολείων ή άνοιγμα του λιανεμπορίου – έστω και με τη μέθοδο του click away – μοιάζει μάλλον ουτοπία. Σε μια τέτοια περίπτωση, το lockdown στο Λεκανοπέδιο θα παραταθεί τουλάχιστον έως τις 8 Μαρτίου, αλλά για να αρθεί θα πρέπει πρώτα να υπάρξει σημαντική μείωση στην πληρότητα των ΜΕΘ και άρα να υποχωρήσει η πίεση στο σύστημα υγείας.

Σημειώνεται ότι σήμερα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετείται μεν για την πανδημία και την αντιμετώπισή της, αλλά να στέλνει το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης πρέπει να προχωρήσει απρόσκοπτα.

Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης βρίσκονται αρκετές νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούν σε θέματα της καθημερινότητας, όπως αυτή για τη μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου και τη συνεπιμέλεια των τέκνων ή για τα ζώα συντροφιάς. Στα σκαριά βρίσκονται, όμως, και κρίσιμα όσο και ευαίσθητα νομοσχέδια, όπως η εργασιακή μεταρρύθμιση, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και ρυθμίσεις για τη λειτουργία των ΜΚΟ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Daddy-Cool.gr

 

Close