Βγήκαν τα Μερομήνια 2023- 2024 : Τι καιρό θα κάνει φέτος σύμφωνα με τα μερομήνια από τον Αυγουστο του 2023 έως τον Ιούλιο του 2024
Τα μερομήνια κάθε έτους προβλέπονται με βάση τις καιρικές συνθήκες του πρώτου δωδεκαήμερου του Αυγούστου.
Ο Χαράλαμπος Σαχτούρης σταθερά εδώ και πολλά χρόνια έχει αρκετούς που εμπιστεύονται τη δική του μετεωρολογική και λαογραφική ερμηνεία για τα μερομήνια.
Δείτε επίσης : Τεστ: Διάλεξε μια εικόνα και δες πως θα ξεμπλοκάρεις την παγιδευμένη ενέργειά σου
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που παρακολουθούν τα μερομήνια του Χαράλαμπου Σαχτούρη για αρκετά χρόνια, έχουν να λένε πολλά για την εξαιρετικά πετυχημένη επαλήθευσή τους από τον ίδιο τον καιρό…
Ο Χαράλαμπος Σαχτούρη μας αναλύει με το δικό του τρόπο αυτό που δείχνουν τα Μερομήνια 2023- 2024 για τον φετινό χειμώνα:
ΔΕΙΤΕ αναλυτικά τα Μερομήνια 2023- 2024
Οι φετινές παρατηρήσεις ξεκινούν λίγο μετά το ξεπροβόδισμα των μεγάλων καυσώνων του Ιούλη και μέσα στον πνιγηρό ζόφο της ατμόσφαιρας , που δημιουργήθηκε από τις τραγωδίες της πυρίκαυστης χώρας, σε συνδυασμό με τούς πολύμορφους λόγους της γενικής παρακμής μας.
Ένεκα τούτων, σμικρύνεται η βεβαιότητά μου, πως οι «ιερές σκιές», που ανατροφοδοτούν τα ερμάρια της μνήμης, θα καταφέρουν να συντονιστούν με την πρωτόγνωρή μας πραγματικότητα.
Ως άτομο αισιόδοξο, ωστόσο, θα επιχειρήσω και φέτος. «Σελώνω « λοιπόν τα άτια μου και …ξεκινώ!
Μερομήνια 2023- 2024 Αύγουστος:
Συνηθισμένος, χωρίς εκπλήξεις, ο χιλιοπαινεμένος και πολυτραγουδισμένος πρώτος της ημερομηνιακής σειράς. Δροσερά και ελαφρώς ζεστά εναλλασσόμενα μελτεμάκια, με πιθανότητα νεφωδών συνοφρυώσεων πριν το εικοσάρισμα, κυρίως στις βορειότερες και ανατολικότερες περιοχές. Ηρεμεί λίγο πριν την έξοδο , προαναγγέλλοντας παράταση του καλοκαιριού.
Μερομήνια 2023- 2024 Σεπτέμβρης:
Γλυκός και καλοσυνάτος μας υποδέχεται. Απολαυστικός για τους όψιμους παραθεριστές. Παραμένει έτσι για τις δυο πρώτες εβδομάδες. Εκεί, στη μέση του περίπου, γυρίζει βοριαδάκι, πέφτει λίγο η θερμοκρασία και η ζακέτα καθίσταται αξεσουάρ απαραίτητο για τα βράδια. Μια βδομαδούλα πριν την εκπνοή, ωστόσο, μπορεί να θυμώσει λίγο ακόμα, με συννεφιά και απειλή όμβρου, που μάλλον αποφεύγεται. Οδεύοντας προς την έξοδο ηρεμεί, γλυκαίνει και παραδίδει τη σκυτάλη μέσα σε συνθήκες όμορφες.
Μερομήνια 2023- 2024 Οκτώβρης:
Εισέρχεται νωχελικός και με αργό βηματισμό. Η ηρεμία αυτή δείχνει να παρατείνεται, συνδυασμένη με υγρασία στην ατμόσφαιρα και ομίχλες σε κάποια σημεία. Ως απότοκο της κατάστασης αυτής έρχεται μια σχετική, όχι έντονη, δροσιά, η οποία σιγά σιγά λιγοστεύει και η συμπλήρωσης της πρώτης δεκάδας των ημερών μας βρίσκει μάλλον σε ζεστουλό περιβάλλον. Το βοριαδάκι που ακολουθεί αναταράσσει κάπως το ήρεμο κλίμα και ρίχνει λίγο τις θερμοκρασίες. Κι αυτό όμως, με τη σειρά του, εκτονώνεται σιγά σιγά και δίνει τη θέση του σε ήπιο νοτιά ομιχλώδη και νεφοσκεπή. Στη φάση αυτή υπάρχει πιθανότητα κάποιας βροχόπτωσης, αλλά δεν πρόκειται για κανονικά πρωτοβρόχια. Έτσι φθάνουμε και στην έξοδο.
Μερομήνια 2023- 2024 Νοέμβρης:
Μπαίνει με καλή διάθεση . Υπόσχεται και την ποθούμενη βροχή. Την καθυστερεί όμως. Τελικά μας κάνει τη χάρη, όχι όμως στην ποσότητα της επιθυμίας μας. Με βορεινή ψυχρούλα υποδεχόμαστε το τρίτο δεκαήμερο, αλλά δεν κρατάει πολύ. Ο αποχαιρετισμός του μήνα γίνεται σε υγρή , βροχερή ατμόσφαιρα.
Μερομήνια 2023- 2024 Δεκέμβρης:
Βροχάρης και συνεπώς αισιόδοξος εισέρχεται. Συνεχίζει έτσι ως τα … «νικολοβάρβαρα» και λίγο ακόμα. Μετά το δεκάρισμα ίσως φουντώσουν τα υγρά στοιχεία , για να ακολουθήσει εναλλαγή και ύφεση. Πάνω στο χαμήλωμα των φαινομένων, ο βοριάς θα πάρει τη σκυτάλη, αργά αλλά σταθερά, θα αυξάνει τις εντάσεις του και πολύ πιθανά, θα μας επιδαψιλέψει με χιονόνερο ή χιόνι. Πάνω στα χριστουγεννόσκολα ημερεύει ξανά η κατάσταση , μέχρι να παραδοθεί η σκυτάλη στο νέο μήνα και στο νέο χρόνο.
Μερομήνια 2023- 2024 Γενάρης:
Εισέρχεται φουριόζος και απειλητικός. Δυνατός ο βοριάς και κρύος, με χιονάκια στα βορεινά και στα ψηλώματα. Γρήγορα όμως το μετανιώνει και γύρω στα Θεοφάνια, αλλάζει πρόσωπο, προς διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση. Μετά από πολύ σύντομη ηρεμία , γυρίζει βροχερός νοτιάς, που δυναμώνει σταδιακά, τρίζοντας τα δόντια, κατάσταση που κρατά μέχρι το τέλος του δεύτερου δεκαήμερου. Από κει και πέρα ηρεμεί η κατάσταση, κάνει μεγαλούτσικο διάλειμμα η βαρυχειμωνιά και μπορούμε να απολαύσουμε όμορφες γεναριάτικες μέρες, ως το τέλος.
Μερομήνια 2023- 2024 Φλεβάρης:
Πονηρούλης ο κουτσός. Με το «καλημέρα» δείχνει πως το πάει για να …φλεβίσει. Αμ δε!!! Πριν συμπληρώσει βδομάδα, κατσουφιάζει και μας φιλοδωρίζει με βροχούλες στα χαμηλά και χιονάκια στα ψηλώματα. Η εικόνα αυτή, με μικρά διαλείμματα, κρατά ως και το τέλος της τρίτης βδομάδας. Από κει και πέρα ηρεμεί και υποδέχεται το Μάρτη…μες στην καλή χαρά!
Μερομήνια 2023- 2024 Μάρτης:
Γελαστός μας καλημερίζει κι ο Μάρτης και καθώς κυλούν οι μέρες δείχνει πως επιθυμεί να κρατήσει το χαμόγελό του. Συμπληρώνει έτσι μια βδομάδα κι από κει γλυκά γλυκά, το γυρίζει στη νεφωσιά, στην υγρασία και στη βροχόπτωση. Καθώς μεσοκοπά, μετά από ένα μικρό, χαλαρό διάλειμμα, ξανασυνοφρυώνεται για να μας προσφέρει βροχές και χιόνια (τα δεύτερα μόνο στα ψηλώματα), με μεγαλύτερη ένταση των φαινομένων στις βορειότερες περιοχές. Οδεύοντας προς την έξοδο καθαρίζει, ξηραίνεται, ο βοριάς γίνεται τσουχτερός, ίσως δημιουργήσει προβλήματα και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Κι έτσι ποικιλόμορφος καλωσορίζει τον διάδοχό του.
Μερομήνια 2023- 2024 Απρίλης:
Φουριόζος εισέρχεται ο μήνας. Άνεμοι βόρειοι ισχυροί, ακτοπλοϊκά προβλήματα, σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Η εικόνα αυτή κρατάει πάνω από ένα δεκαήμερο. Στο σημείο αυτό αποφασίζει να μεταμορφωθεί λιγάκι, με μείωση της έντασης του ανέμου, εμφάνιση βροχοφόρων νεφών, με συνέπεια το νότισμα της γης, με βροχούλες και χιονόνερα. Λίγο πριν την υποδοχή της μεγαλοβδομάδας, σαν να το μετανιώνει ο μήνας, αποφασίζει να θυμηθεί τις πρώτες μέρες του και μεταστρέφεται ανάλογα. Πριν τον αποχαιρετισμό, ωστόσο, χαλαρώνουν κάπως οι μετεωρολογικές συνθήκες και η Πρωτομαγιά αναμένεται γι’ άλλους ως αγωνιστική και γι’ άλλους ως ανθεστηριακή!
Μερομήνια 2023- 2024 Μάης:
Η διττή προσωπικότητα της πρώτης του Μάη και η μελαγχολική διάθεση της Μεγάλης Εβδομάδας διαπλέκονται και συνθέτουν τη μετεωρολογική εικόνα των ημερών. Πάνω στο πρώτο άγγελμα της ορθόδοξης Ανάστασης ξανανθίζουν τα μετεωρολογικά φαινόμενα, αλλά σύντομα παραχωρούν τη θέση τους σε βροχούλες και δροσιές. Αν επαληθευτούν οι αυγουστιάτικες παρατηρήσεις, ο Μάης, για το Β. Αιγαίο, φαίνεται να είναι ένας από τους πιο υγρούς μήνες της φετινής αγροτικής χρονιάς. Η συνθήκη αυτή ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση τριών εβδομάδων, οπότε μπορούμε να μιλήσουμε εισαγωγικές δοκιμές του επερχόμενου θέρους. Με την εικόνα αυτή, τα χαλαρά βοριαδάκια, την αρχικά ξηρή και προς το τέλος ευχάριστη ατμόσφαιρα, μας αποχαιρετά κι ο Μάης.
Μερομήνια 2023- 2024 Ιούνης:
Γλυκό το πρώτο βήμα του Θεριστή και (τοπικά) κάπως βροχερό. Γρήγορα όμως μας δίνει να καταλάβουμε ότι έπεται καλοκαιράκι. Στη βδομάδα πάνω βοριαδίζει, ξηραίνεται η ατμόσφαιρα και ανεβαίνει (όχι υπερβολικά) η θερμοκρασία. Η κατάσταση αυτή διατηρείται ως τη μέση περίπου, οπότε ξαναμουχρώνει η ατμόσφαιρα και η πιθανότητα βροχής επανέρχεται, κυρίως στις βορειότερες περιοχές. Μετά την Τρίτη εβδομάδα επικρατεί ξηρό και θερμό βοριαδάκι, κάτι σαν πρώιμο μελτεμάκι. Κατά τον αποχαιρετισμό χαμηλώνουν οι εντάσεις και επικρατεί υποφερτή ζεστούλα.
Μερομήνια 2023- 2024 Ιούλης:
Χαλαρό και ήρεμο το ξεκίνημα του τελευταίου μήνα των ημερομηνιακών παρατηρήσεων. Οι θερμοκρασίες τσιμπάνε λιγάκι ακόμα προς τα πάνω και πάνω στην εβδομάδα εντείνεται ο βοριοανατολικός αγέρας, για να δηλωθεί η παρουσία των πραγματικών ετήσιων μελτεμιών. Λίγο πριν το εικοσάρισμα φαίνεται να συννεφιάζει λιγάκι και να δροσίζει η ατμόσφαιρα, αλλά η εικόνα αυτή δεν κρατάει πολύ. Ίσως σημειωθούν κάποιες βροχοπτώσεις σε άλλες, πιο βόρειες και πιο δυτικές περιοχές. Καθώς ξετυλίγονται τα τελευταία μέτρα στο κουβάρι των ημερών αρχίζουν να ανεβαίνουν αργά αργά οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος.
Και του χρόνου!
Υ.Γ.: Οι παρατηρήσεις αφορούν αποκλειστικά στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Δείτε επίσης : Μοιάζει με λάσπη αλλά δεν είναι: Aν το δείτε στο μπαλκόνι ή την αυλή σας μην το αγγίξετε Δείτε πως να απαλλαγείτε
Τι καιρό θα κάνει σύμφωνα με τα μερομήνια το 2024;
Τα Μερομήνια είναι μία πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού και έχουν αποδειχθεί διαχρονικά σημαντικό εργαλείο για την παρατήρηση των καιρικών φαινομένων.
Πως διαβάζουμε τα “Μερομήνια”
Οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού. Εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή «σημάδια» στον ουρανό, μπορούσαν να μαντέψουν ή να «δουν» τα μερομήνια, δηλαδή ν’ αποκωδικοποιήσουν τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους, αρχής γενομένης από την εμφάνιση του ένατου φεγγαριού μέχρι και το χάσιμο του επόμενου ογδόου (μετρώντας πάντα τα φεγγάρια από την αρχή του εκάστοτε έτους).
Αυτοί ήσαν συνήθως άνθρωποι της υπαίθρου, της θάλασσας και οι ιδίως οι μοναχοί, οι οποίοι καθώς φαίνεται είχαν αφιερώσει αρκετό μέρος της ζωής τους, στην σπουδή και την παρατήρηση του σύμπαντος, με τον τρόπο που διέθετε έκαστος αλλά και με την βοήθεια των καιρικών φαινομένων. Οι αποκλίσεις που υπάρχουν τόσο στα παρατηρούμενα σημάδια, όσο και στις ημέρες κατά τις οποίες γίνονται οι παρατηρήσεις μπορούν να δικαιολογηθούν από τις διάφορες, εδαφολογικές και τις κλιματολογικές συνθήκες του κάθε τόπου.
Δείτε ακόμη 9 πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να μειωθεί η κλιματική αλλαγή
Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα (12) πρώτες ημέρες του ογδόου φεγγαριού του έτους. Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα (12) στην αρχή φεγγαριών και αργότερα μηνών.
Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας» γιατί σε κάθε μέρα απ’ αυτές, αντιστοιχεί ένα πλήρες κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας. Κατά τον Ν. Πολίτη τα μερομήνια ήταν λείψανα αρχαίων προγνωστικών του καιρού, που έχουν άμεση σχέση με αστρολογικές παρατηρήσεις. Επειδή ο Αύγουστος θεωρείται η αρχή του Χειμώνα, γι’ αυτό στο μήνα αυτό εντοπιζόταν η πρόγνωση του καιρού. (Γαλανίδου- Μπαλφούσια Έλσα, μν. Έργο, σελ 192)
Τα μερομήνια δεν περιγράφονται, είναι θέμα γνώσης και πρακτικής και όχι θεωρίας. Είναι υπόθεση πείρας και αντίληψης που χρήζει μιας ιδιαίτερης προσοχής. Μπορεί αρκετοί άνθρωποι να παρατηρούν το ίδιο πράγμα αλλά να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και οι προβλέψεις τους να μην ταυτίζονται. Η διαφορά δεν θα είναι ακραία, μα η πρόβλεψη του καθενός μπορεί να μη συμπέσει ως προς την ένταση του φαινομένου. Είναι κατάλοιπο παλαιών αστρολογικών αντιλήψεων που απόκτησε ο άνθρωπος εξετάζοντας τα καιρικά φαινόμενα με βάση τ’ άστρα.
Πίστευαν ότι μπορούσαν να μαντέψουν τον καιρό που θα έχει κάθε μήνας αν εξέταζαν τις πρώτες τρεις ή εξι ή δώδεκα μέρες των μηνών Ιουλίου ή Αυγούστου κατ’ άλλους του Μαρτίου ή Ιανουαρίου. Τα Μερομήνια (Μήνας+ημέρα) είναι γνωστά και ως Μηναλλάγια (Μήνας+αλλαγή). Σε άλλες περιοχές της χώρας μας είναι γνωστά ως Μεραμήνια, Μηνολόγια, Καταμήνια, Νερομήνια, Κεφαλομήνια, Καταμηνάτα, Αλλαξομήνια, Προφάνερα ή Φανερά, Λογομήνια, Δρίμες, Δρίματα κ.λπ.
Πιστεύεται ότι ο Θεός έδωσε τα μερομήνια σαν σημάδια του καιρού και εμφύτευσε νου και γνώση στους ανθρώπους και τους βοήθησε να μπορούν να τα διαβάζουν ώστε να προγραμματίζουν και να σχεδιάζουν για το επόμενο καλλιεργητικό έτος. Αν αναλογιστούμε ότι ένα μήνα περίπου μετά τα μερομήνια, άρχιζε το έτος της σποράς. Γνωρίζουμε ότι οι ενοίκια των αγρών άρχιζαν του Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εκάστοτε έτους), δηλαδή η καλλιεργητική περίοδος άρχιζε και τέλειωνε αυτή την ημερομηνία.
Δείτε ακόμη Σιβηρία: Οι μυστηριώδεις κρατήρες που ίσως είναι μία ωρολογιακή βόμβα για τον πλανήτη
Εφόσον παρατηρούσαν τα μερομήνια, στην διάρκεια του ενός μηνός περίπου σχεδίαζαν τις εργασίες τους, ανάλογα με τον καιρό που πρόβλεπαν και ανέμεναν.
Τα μερομήνια συσχετίζονται κατ’ αρχήν με το Φεγγάρι, τ’ Άστρα, τον Ήλιο και τους Γαλαξίες. Δευτερέυοντα ρόλο σε αυτή την συσχέτηση έχουν, ο άνεμος, η υγρασία και τα σύννεφα. Ακόμη στην πρόβλεψη δύναται να συμβάλλουν οι ζωντανοί οργανισμοί και τα φυτά.
Βάσει των παρατηρήσεων που πραγματοποιούν αποφαίνονται στο, ότι καιρό θα κάνει τη πρώτη μέρα της παρατήρησης τον ίδιο καιρό θα κάνει τον πρώτο μήνα του χρόνου. Ο υπολογισμός των μηνών για τις καιρικές προβλέψεις αρχίζει καθώς προανάφερα από την εμφάνιση του ογδόου φεγγαριού.
Αυτό συνεπάγεται από τις κινήσεις της Σελήνης και όχι μόνο. Αρκετοί καιροσκόποι αρχίζουν από διάφορες ημερομηνίες, όπως την 20 Ιούλη, αρχές Αυγούστου κ.α. Αυτές είναι λανθασμένες πρόβλεψεις, διότι τις ημερομηνίες τις όρισε ο άνθρωπος ενώ οι κινήσεις της Σελήνης είναι ένα φυσικό φαινόμενο και όπως γνωρίζουμε η Σελήνη επηρεάζει κατά μεγάλο ποσοστό τις καιρικές συνθήκες. Στην Ηλεία (Πελοπόννησος) ο καιρός της πρώτης Αυγούστου αντιστοιχεί για τον καιρό που θα κάνει το μήνα Αύγουστο.
Η δεύτερη μέρα του Αυγούστου αντιστοιχεί για το Σεπτέμβριο και ούτω καθεξής. Στη Λέσβο αρχίζουν τις παρατηρήσεις και προβλέψεις του καιρού από τις 26 Ιουλίου ως τις 6 Αυγούστου. Στα Κύθηρα αρχίζουν από τις 20 Ιουλίου γιορτή του Προφήτη Ηλία. Στον Πόντο μετρούν τις πρώτες ημέρες του Γενάρη. Οι παρατηρήσεις του καιρού της 1ης Γενάρη αφορούν τη πρόβλεψη του Γενάρη και ούτω καθεξής. Σε άλλα μέρη της χώρας η πρόβλεψη του καιρού άρχιζε σε διαφορετικές ημερομηνίες. Σε αρκετές περιοχές υπάρχει η αντίληψη, ότι οι μέρες αυτές είναι αποφράδες όπως οι δρίμες.
Κατά συνέπεια τις ημέρες των Μερομήνιων απαγορεύονται οι εργασίες. Πίστευαν ότι αν τις ημέρες εκείνες ο ξυλουργός έκοβε ξύλα, η ξυλεία θα σάπιζε. Αν οι νοικοκυρές έπλυναν τα ρούχα τότε αυτά θα φθειρόταν πολύ γρήγορα. Πρόσεχαν πολύ τη κάθε εκδήλωση τους. Δεν έκαναν γάμους και προξενιά τις ημέρες των Μερομήνιων διότι πίστευαν ότι οι γάμοι θα διαλυόταν και τα προξενιά θα χαλούσαν. Οι γυναίκες δεν λούζονταν την νύκτα και δεν έβγαιναν έξω από το σπίτι.
Τα Μερομήνια βασίζονται σε παμπάλαιες αντιλήψεις των αρχαίων που πίστευαν ότι τα ουράνια σώματα επηρεάζουν την ατμόσφαιρα της γης. Ειδικά εκείνοι που μετρούσαν τα Μερομήνια από τις 20 Ιουλίου πίστευαν ότι τότε γίνεται η εμφάνιση του Αστερισμού του Κυνός.
Η ουράνια σφαίρα.
Με το βέλος σημειώνεται ο αστερισμός του Κυνός Ο Αστερισμός αυτός ήταν προσφιλής στους Αστρολόγους και στους Μάγους για μαντικές παρατηρήσεις. Ταυτίζεται η αρχή των Μερομήνιων με τη γιορτή του Προφήτη Ηλία διότι πίστευαν ότι ο Προφήτης Ηλίας ήταν κύριος της βροχής και των μετεωρολογικών φαινομένων.
Ο ήλιος, το φεγγάρι, η παρουσία κομητών, η πούλια και ο ουρανός γενικότερα, αποτέλεσαν τους καθοδηγητές όχι μόνο των ναυτικών, αλλά και των στεριανών.
Δείτε ακόμη Αυτό μας έλειπε: Τί ακριβώς είναι το βακτήριο που τρώει ντίζελ και βενζίνη;
Οι παλιοί γεωργοί, που δεν είχαν ούτε γνώση της επιστήμης της Μετεωρολογίας, ούτε τη βοήθεια των γεωπόνων, αλλά και ο απλός λαός γενικότερα, βασιζόταν σε σημεία του ουρανού για να προβλέψει τις εκδηλώσεις των καιρικών φαινομένων και να προγραμματίσει τις διάφορες εργασίες του, γεωργικές, οικιακές, ναυτικές, κ.λ.π. .
Λαϊκή Μετεωρολογία
Ας δούμε μια καταγραφή σημαντικών σημείων που εξέταζε ο λαός για να προβλέψει τον καιρό.
Υπάρχουν τρεις περίοδοι πρόβλεψης, η μακροπρόθεσμη, η μεσοπρόθεσμη και η βραχυπρόθεσμη. Για την μακροπρόθεσμη πρόβλεψη χρησιμοποιούσε τα μερομήνια, για τη μεσοπρόθεσμη τ’ άστρα, ιδίως το φεγγάρι και για βραχυπρόθεσμη τα ζώα, τα πουλιά και τα έντομα.
Ήλιος
– Όταν ο ήλιος ανατέλλει λαμπρός, η μέρα θα είναι αίθρια.
– Όταν λάμπει όλη την μέρα χωρίς καμία κηλίδα, και την επομένη θα υπάρχει καλοκαιρία.
– Άσπρος ήλιος, μαύρη μέρα.
– Όταν ο ήλιος ανατέλλει άσπρος και θαμπός, έρχεται σκοτεινιά ή βροχή.
– Ήλιος που ανατέλλει θαμπός και οι ακτίνες του σκίζονται (σκορπίζονται) άλλες προς Βορρά και άλλες προς Νότο, προμηνύει βροχή ή άνεμο.
– Ήλιος που ανατέλλει με πυκνό κύκλο γύρω του, αλλά που όσο περνάει η ώρα ο κύκλος διαλύεται, προμηνύει καλοκαιρία.
– Του ήλιου κύκλος άνεμος, του φεγγαριού βρεχάμενος.
– Ήλιος που δύει σε κόκκινο ουρανό, προμηνύει άνεμο.
– Ήλιος που δύει σε πορτοκαλόχρωμο ουρανό χωρίς σύννεφα, προμηνύει καλοκαιρία.
– Ήλιος που δύει τον χειμώνα σε χρώμα ώχρας, προμηνύει καλοκαιρία.
– Ήλιος που δύει με σύννεφα παχιά και χαλκόχρωμα προς το μέρος της Ανατολής, προμηνύει βροχή.
– Του ήλιου ποδάρια ή σορόκο ή μαϊστραλιά.
– Ήλιος ποδαράτος, αγέρας φουρτουνάτος.
– Ήλιος με ποδάρια, όστριες και μαϊστράλια.
– Ήλιος που ακτινοβολεί ανάμεσα απ’ τα σύννεφα κατά τη Δύση του λέγεται πως «έχει πόδια» και προμηνύει άνεμο με κακοκαιρία. Το ίδιο προμηνύει, εάν «έχει πόδια» μετά την ανατολή του.
– Ήλιος που καίει πολύ προμηνύει βροχή.
– Κόκκινη ανατολή, κατουρημένη δύση.
– Μικρό στέμμα γύρω από τον ήλιο, προμηνύει πιθανή βροχή.
– Μεγάλο στέμμα γύρω του, διώχνει την βροχή.
– Ο χειμωνιάτικος ήλιος με πολύ κρύο, λέγεται «ήλιος με δόντια».
– Όταν υπάρχει συννεφόκαμα (ήλιος που καίει κρυμμένος πίσω από σύννεφα), θα βρέξει.
– Όταν ο ήλιος ανατέλλει (συνήθως τρέμοντας) μέσα σε κόκκινο σύννεφο, θα βρέξει την ίδια μέρα ή τις επόμενες.
– Ήλιος που ανατέλλει μέσα σε σύννεφα σαν σπαθιά προμηνύει σύντομα βροχή.
– Όταν γύρω απ΄ τον ήλιο υπάρχει μαύρος κύκλος αρκετά φαρδύς, έρχεται θύελλα. — Όταν υπάρχουν δύο κύκλοι τέτοιοι, η θύελλα θα είναι σφοδρότερη.
Δείτε ακόμη Αλλεργία στον ήλιο: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πως να προστατευθείς
– Ήλιος με μαύρες κηλίδες προμηνύει βροχή. Με κηλίδες κόκκινες, αέρα. Με μαύρες και κόκκινες ταυτόχρονα, και βροχή και αέρα.
– Όταν οι ακτίνες του ήλιου στη δύση του ή στην ανατολή του είναι συγκεντρωμένες σε μία μόνο φωτεινή δέσμη, θα βρέξει.
– Όταν πριν απ΄ την ανατολή του ήλιου υπάρχει ένα μικρό σύννεφο πάνω από τον ορίζοντα και ο ήλιος ανατέλλει χωρίς ακτίνες, θα βρέξει πολύ.
– Ήλιος που ανατέλλει ή δύει ζεστός με κόκκινες ακτίνες προμηνύει πολυήμερους ανέμους.
– Όταν στην ανατολή ή στην δύση του ήλιου υπάρχουν κοκκινωπά σύννεφα προς τα βόρεια και προς τα νότια, έρχεται οπωσδήποτε κακοκαιρία. Όταν υπάρχουν μόνο προς τα βόρεια, έρχεται βόρειος άνεμος. Όταν υπάρχουν μόνο προς τα νότια, έρχεται νότιος άνεμος με πιθανή βροχή.
– Όταν μετά από μια βροχερή ημέρα μαυριδερά σύννεφα καλύπτουν τον ήλιο στην δύση του και οι ακτίνες του σκορπίζονται άτακτα γύρω απ’ τα σύννεφα, θα βρέξει και την επομένη.
– Όταν οι ακτίνες του ήλιου λάμπουν θαμπά, όπως τότε που γίνεται έκλειψη ηλίου, θα βρέξει.
– Όταν, πριν ανατείλει ο ήλιος, οι ακτίνες του είναι σκοτεινές, έρχεται άνεμος και βροχή. Όταν είναι πολύ σκοτεινές, θα βρέξει οπωσδήποτε. Όταν δεν είναι σκοτεινές, αλλά καλύπτονται απλώς από ελαφρό πέπλο από σύννεφα, θα έρθει άνεμος.
– Αντήλιο (σχηματισμός δεύτερου ήλιου, οφειλόμενος σε αντανάκλαση του ηλιακού δίσκου στα σύννεφα): όταν σχηματιστούν δύο αντήλια και ταυτόχρονα αλώνι γύρω από τον ήλιο, θα βρέξει σύντομα.
Κομήτης
– Η εμφάνιση ενός κομήτη γενικώς προμηνύει ξηρασία και χειμώνα ψυχρό με ανεμοταραχές.
– Εάν εμφανιστούν πολλοί, η χρονιά θα υπάρχει μεγάλη ανομβρία.
– Όταν ο κομήτης αργήσει να διαλυθεί, περιμένουμε παρετεταμένη ξηρασία.
Ουρανός
– Όταν πριν απ’ την ανατολή του ήλιου ο ουρανός είναι κόκκινος και χάσει το χρώμα αυτό, όταν ανατείλει ο ήλιος, θα βρέξει.
– Όταν το πρωί είναι κόκκινος ή κίτρινος, θα βρέξει με άνεμο.
– Όταν στη δύση του ήλιου είναι ροζ, προμηνύει καλοκαιρία.
– Όταν στην δύση του ήλιου είναι σκοτεινός και θολός, προμηνύει άνεμο.
– Όταν στη δύση του ηλίου είναι βαθυκόκκινος, προμηνύει ανεμόβροχο.
– Όταν στη δύση του ήλιου είναι λαμπρά κίτρινος, προμηνύει άνεμο.
– Όταν στη δύση του ήλιου είναι αμυδρά κίτρινος, προμηνύει βροχή.
– Όταν σε μια ζεστή μέρα μαυρίσει προς την ανατολή η τη δύση του ήλιου, έρχεται άνεμος.
– Υπερβολικά διαυγής ουρανός προμηνύει βροχή.
– Όταν μετά από θύελλα εμφανιστεί «φρύδι» (κυανόχρωμο τμήμα του ουρανού στο βάθος του ορίζοντα), έρχεται νηνεμία.
– Άστρα τον χειμώνα, σύννεφα το καλοκαίρι.
Δείτε επίσης : Δεκαπενταύγουστος 2023: Πώς αμείβεται η αργία της 15ης Αυγούστου;
Πούλια
– Η ανατολή της (τέλος Μαΐου) δηλώνει αρχή καλοκαιριού.
– Η δύση της (πρώτο 15ήμερο Νοεμβρίου) αρχή χειμώνα.
– Πούλια πλακωμένη σπέρνει, όστρια καμωμένη.
– Τον καιρό που κάνει, όταν δύει, θα τον κάνει επί σαράντα μέρες.
– Όταν δύσει με καλοκαιρία, ο χειμώνας θα είναι ήπιος.
– Η Πούλια βασιλεύοντας και πίσω παραγγέλνοντας, «Μήτε τσοπάνος στο βουνό μήτε ζευγάς στον κάμπο».
Το Φεγγάρι
Το φεγγάρι κατά τη διάρκεια ενός μήνα περνά από τέσσερις φάσεις (1ο, 2ο, 3ο και 4ο τέταρτο). Ανάλογα λοιπόν με τι καιρό θα «μπει» σε καθένα από τις περιόδους, τον ίδιο καιρό θα έχει μέχρι να αλλάξει το τέταρτο.
– Ξάπλα το φεγγάρι, όρθιος ο καραβοκύρης.
– Όρθιο το φεγγάρι, ξάπλα ο καραβοκύρης.
– Όρθό φεγγάρι, δίπλα ο ναύτης. (Όταν το φεγγάρι εμφανίζεται πλαγιαστό, έρχεται κακοκαιρία. Και αντίστροφα).
– Φεγγάρι θαμπό και με άκρες όχι ευκρινείς αλλά στρογγυλεμένες προμηνύει βροχή.
– Όταν οι δύο άκρες του φεγγαριού κρατάνε κατακόρυφη στάση χωρίς καμία κλίση, ίσως βρέξει.
– Όταν το φεγγάρι παραμένει κατακόρυφο επί τέσσερις ημέρες, έρχεται θύελλα.
– Όταν την τρίτη ημέρα του νέου φεγγαριού το περιβάλει κύκλος κοκκινωπός, έρχεται μεγάλη θύελλα.
– Κύκλον έχει το φεγγάρι; Για βροχή για ανεμοζάλη.
– Όταν το φεγγάρι αποβραδίς περιβάλλεται από έντονα θαμπό κύκλο, την επομένη θα έχει πυκνή συννεφιά ή θα βρέξει.
– Όταν ο έντονα θαμπός αυτός κύκλος συνοδεύεται από άνεμο, έρχεται κακοκαιρία.
– Μικρό στέμμα (κύκλος) γύρω απ’ το φεγγάρι προμηνύει βροχή.
– Όταν ο κύκλος που περιβάλλει το φεγγάρι είναι ανοικτός σε ένα σημείο, από εκεί θα έρθει άνεμος.
– Μεγάλο στέμμα (κύκλος) γύρω απ’ το φεγγάρι απομακρύνει τη βροχή.
– Όταν το φεγγάρι την άνοιξη έχει χρώμα πυρόξανθο, οι παγετοί είναι πιθανοί τη νύχτα.
– Όταν οι άκρες του νέου φεγγαριού την τρίτη ημέρα είναι λεπτές και καθαρές, έρχεται καλοκαιρία.
– Όταν οι άκρες του νέου φεγγαριού την τρίτη ημέρα είναι λεπτές αλλά κοκκινωπές, έρχεται άνεμος.
– Όταν το γεμάτο φεγγάρι έχει καθαρό φως, θα υπάρχει πολύ καλός καιρός. Όταν είναι κατακόκκινο, έρχεται άνεμος. Όταν υπάρχουν μαύρες κηλίδες, θα βρέξει.
– Όταν γύρω απ’ το φεγγάρι υπάρχει μια άλως (αλώνι, κύκλος, στέμμα), έρχεται άνεμος ή καλοκαιρία. Άνεμος, εάν η άλως έχει ρήγματα. Καλοκαιρία, εάν η άλως σβήνει ομαλά προς την έξω περιφέρεια της.
– Όταν γύρω απ’ το φεγγάρι υπάρχουν δύο άλω (αλώνια), έρχεται θύελλα. Όταν υπάρχουν τρεις, η κακοκαιρία θα είναι ακόμα σφοδρότερη. Και όσο πιο μαύρες είναι η άλω και με πιο πολλά πήγματα, τόσο σφοδρότερη η κακοκαιρία.
– Όταν το φεγγάρι έχει αλώνι, προμηνύει αλλαγή του καιρού.
– Βρεμένο γύρισμα (χάση), αμπαριού γέμισμα.
– Φεγγάρι κόκκινο προμηνύει κακή σοδειά.
– Όταν το φεγγάρι πιαστεί ανάσκελα (ανατέλλει σαν νέο φεγγάρι, πλαγιαστό), θα υπάρχει δροσιά σε όλο τον σεληνιακό μήνα.
– Όταν το νέο φεγγάρι είναι σκοτεινό, θα βρέξει. Όταν είναι κόκκινο, θα έρθει άνεμος. Όταν είναι μαύρο ή πράσινο και παχύ, θα βρέξει και θα κάνει κρύο. Όταν είναι θαμπό και με πούσι, έρχεται κακοκαιρία.
– Όπως θα πιαστεί (ανατείλει) το νέο φεγγάρι, έτσι (με τέτοιο καιρό) θα πάει όλος ο σεληνιακός μήνας.
– Όταν το νέο φεγγάρι έχει τις άκρες του στραμμένες προς Βορρά, θα επικρατήσουν βοριάδες. Όταν προς Νότο, νοτιάδες.
– Όταν το νέο φεγγάρι γέρνει προς τα πίσω, θα επικρατήσουν νοτιάδες. Όταν προς τα εμπρός, βοριάδες.
– Όταν το νέο φεγγάρι σκεπάζεται με ομίχλη, θα έρθει άνεμος.
– Κόκκινο φεγγάρι, βάλε γέννημα στο πιθάρι. (κακοκαιρία).
Δείτε επίσης : Αρωματικά κεριά και υφάσματα που είναι καρκινογόνα: Τα πιο επικίνδυνα αντικείμενα στο σπίτι
Τα ζώα
Η συγκεκριμένη μέθοδος προέρχεται πιο πολύ μέσω της εμπειρίας και της επαφής με τη φύση. Παλιά οι άνθρωποι ζούσαν κυριολεκτικά στην φύση αφού εκεί ήταν τα χωράφια τους με αποτέλεσμα να μην πηγαίνουν για μέρες σπίτι τους και είχε σαν επακόλουθο να αναπτυσσόταν μια ιδιαίτερη σχέση με τα στοιχεία τις φύσης. Έτσι λοιπόν, ανάλογα με το άκουσμα του κελαηδίσματος συγκεκριμένων πουλιών κατάφερναν να διαπιστώσουν τι καιρό θα κάνει τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Δείτε την επιστημονική προβλεψη του καιρού στους σχετικούς συνδέσμους.
Οι τσοπάνηδες μάλιστα την πρωταυγουστιά έχουν και τη «σκυλομαντεία». Σηκώνονται πολύ πρωί, βαθιά σχεδόν χαράματα, και κοιτάζουν τα σκυλιά πως κοιμούνται. Κι αν αυτά κοιμούνται ξάπλα με τεντωμένα τα πόδια, λένε: «Καλοχειμωνιά θα ’χουμε και γλυκοκαιριά». Αν δούνε όμως πως αυτά κοιμούνται μαζεμένα, κουλουριασμένα με το κεφάλι χωμένο στα πόδια τους, τους ακούς να λένε: «κακοχειμωνιά θα ’χουμε φέτος, κακοχειμωνιά με χιόνια και παγοβροχιές».
– Κόκκορας που λαλεί παράκαιρα (πρόωρα) προλέγει αλλαγή καιρού.
– Όταν η γάτα στο παραγώνι νίβεται κατά την όστρια θα έρθει χειμώνας (βροχή), κατά τον βοριά- κρύα και κατά τον μαΐστρο χαλαζόκαιρος.
– Όταν το γουρούνι, οι γίδες, τα μαρτίνια ή και τα πρόβατα της στάνης χοροπηδάνε, σημαίνει αλλαξοκαιριά, (συνήθως βροχή).
– Σαν ουρλιάζουν τα τσακάλια όξω από το χωριό από βραδύς θα έρθει βαρυχειμωνιά.
– Όταν τα καρκαρέλια λαλάνε πάνω από τα δένδρα, προμηνάνε βροχή.
– Σκάρισμα μηρμηγκοφωλιάς σε λιακάδες το χεινόπωρο, προμηνάει πολύμερη βαρυχειμωνιά.
– Αράχνες (ιστοί) που ανεμίζονται στον αέρα, μηνάνε κακοκαιρία.
– Σφήκες που σκαρίζουν μες το σπίτι πέφτοντας από τις χαραμάδες της σκεπής προμηνάνε χειμώνα.
– Όταν τα χελιδόνια πετούν χαμηλά θα βρέξει.
– Όταν τα παπιά, οι χήνες και κότες φτερουγάνε δίχως λόγο τότε θα βρέξει.
– Όταν σκούζει ο Γούβης για νερό, θα βρέξει κι όταν σκούζει η Κουκουβάγια θα έχουμε ξέρα.
– Σαν βγαίνουν τα καβούρια από τα λαγκάδια, προμηνύουν βροχή.
– Τα χέλια σαν βγαίνουν στην στεριά φοβούνται βροχή.
– Όταν τσιμπάνε οι μυίγες θα βρέξει.
– Όταν χορεύουν τα γουρούνια τότε θα βρέξει.
– Τα πολλά βελανίδια δηλώνουν κακοχειμωνιά
– Αν τα έλατα είναι πολύ φορτωμένα με κουκουνάρια, θα έχουμε βαρυχειμωνιά.
– Αν το σκυλί ψάχνει να βρει τόπο για να προφυλαχθεί, σημαίνει ότι θα έχουμε βαρυχειμωνιά.
– Αν εμφανισθούν πρόωρα αποδημητικά πουλιά, σημαίνει ότι θα έχουμε βαρυχειμωνιά.
ΠΗΓΕΣ
(- Λαμνάτος Βασίλης, «Οι μήνες στην αγροτική και ποιμενική ζωή του λαού μας», Αθήνα 1982.
– Ψυχογιός Ντίνος, «Ηλειακά», διάφορα περιοδικά, Λεχαινά Ηλείας.
– Παπαρηγόπουλος Πάνος, «Λαογραφικά Καλαβρύτων», Αθήνα 1979.
– Παπανικολάου Κώστας, «Ομφάλιος Λώρος», Πάτρα 1987.
– Κριμπάς Πάνος, «Μνήμες- Ιστορικολαογραφικά Πολιανής Μεσσηνίας», Αθήνα 1986.
– «Μεγάλη Πελοποννησιακή Εγκυκλοπαίδεια», εκδόσεις Κολοκοτρώνης, 1958.
– Παπαδόπουλος Σωτήριος, «Κούβελα Τριφυλίας»,Αθήνα 1997.
– Λεωνίδας Αναγνωστόπουλος, «Η Λαογραφία της Βυτίνας», Αθήνα 2004.
– Τουτούνης Ηλίας, συλλογές και καταγραφές ανά την Ελλάδα).
https://www.youtube.com/watch?v=jhfsJCXCz3Y
https://www.youtube.com/watch?v=nC2y-Yda_jc
Μας μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν τα Μερομήνια 2023- 2024
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ποια ζώδια κερδίζουν και ποια χάνουν στον έρωτα μέχρι το τέλος του χρόνου
- Grand Hotel : Νέα γυναίκα στη ζωή του Νικόλα
- Η Γη της Ελιάς : Η Ιουλία καταρρέει ψυχολογικά γιατί κανείς δεν τη πιστεύει
- Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία εξπρές τις επόμενες μέρες
- Τσέρνομπιλ : Τα σκυλιά κοντά στην πυρηνική καταστροφή μεταλλάχθηκαν