Αλλεργία στον ήλιο: Τι είναι, ποια είναι τα συμπτώματα και πως να προστατευθείς

Αλλεργία στον ήλιο: Τι είναι, ποια είναι τα συμπτώματα και πως να προστατευθείς από μια ηλιακή δηλητηρίαση. Τί είναι ακριβώς η αλλεργία στον ήλιο, ποια είναι τα συμπτώματα και πώς μπορείς να προστατευθείς; Θα τα μάθουμε όλα αναλυτικά στο παρακάτω άρθρο.

Το Καλοκαίρι είναι μία ωραία εποχή αλλά δεν αρέσει σε όλους. Ο ζεστός ήλιος και τα κύματα καύσωνα κάνουν το Καλοκαίρι βασανιστικό για πολλούς από εμάς. Υπάρχει όμως και μία ειδική κατηγορία ανθρώπων που δεν βασανίζονται μεταφορικά αλλά κυριολεκτικά και είναι οι άνθρωποι με αλλεργία στον ήλιο.

Κι όμως! Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων έχει αλλεργία στον ήλιο και δεν το γνωρίζει. Στο σημερινό μας άρθρο θα μάθουμε τι είναι ακριβώς η αλλεργία στον ήλιο, ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε, τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε και σίγουρα ποια είναι τα επόμενα βήματα. Διαβάστε παρακάτω: 

αλλεργία-στον-ήλιο-συμπτώματα-θεραπεία-

Τί είναι ακριβώς η αλλεργία στον ήλιο;

Η αλλεργία στον ήλιο εκφράζεται με συγκεκριμένους τρόπους. Ο ασθενής που έχει αλλεργία στον ήλιο, όταν έρθει σε επαφή μαζί του, κυρίως τους μήνες του Καλοκαιριού που ο ήλιος είναι πιο έντονος, παρουσιάζει έντονη φαγούρα στο δέρμα και εξανθήματα.

Επίσης εμφανίζουν φωτοαλλεργική και φωτοτοξική δερματίτιδα σύμφωνα με την Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ). Η φωτοαλλεργική δερματίτιδα συνήθως εμφανίζεται όταν ο ασθενής εκτεθεί για πολύ ώρα στον ήλιο και απαιτεί την ύπαρξη ενός φωτοαλλεργιογόνου.

Από την άλλη η φωτοτοξική δερματίτιδα μπορεί να εμφανιστεί με την πρώτη φορά που το δέρμα θα έρθει σε επαφή με κάποια φωτοτοξική ουσία όπως είναι οι κολόνιες, τα αρώματα ή η επαφή του ασθενή με μερικά φυτά, καθώς και την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.

Δείτε ακόμα Εγκαύματα από τον ήλιο: Πως να προστατεύσεις το δέρμα σου

Από την άλλη η φαγούρα από τον ήλιο ονομάζεται ηλιακή κνίδωση και αποτελεί μία σπάνια πάθηση που οφείλεται αμιγώς σε αντίδραση του δέρματος στον ήλιο.

αλλεργία-στον-ήλιο-συμπτώματα-θεραπεία-

Photo via: nurseinfo.in

Όταν το δέρμα έρθει σε επαφή με το ήλιο ένα φυσιολογικό συστατικό του δέρματος μετατρέπεται σε αλλεργιογόνο και με παρόμοιο τρόπο αντιδρά το δέρμα και με τα εξανθήματα που αναφέραμε πιο πάνω.

Ποια είναι ακριβώς τα συμπτώματα όταν ο ασθενής έχει αλλεργία στον ήλιο

Προτού αναφέρουμε τα συμπτώματα θα πρέπει να ξέρετε ότι ο κάθε ασθενής έχει διαφορετικές αντιδράσεις. Παρόλα αυτά τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι το κοκκίνισμα στο δέρμα με ή χωρίς οίδημα, τα εξανθήματα, η έντονη φαγούρα, η μελάγχρωση του δέρματος, οι φυσαλίδες σε διάφορα μεγέθη, η ροή υγρού και το σκάσιμο του δέρματος.

αλλεργία-στον-ήλιο-συμπτώματα-θεραπεία-

Photo via: boro.gr

Πώς μπορούμε να προστατευθούμε αποτελεσματικά;

Πάνω κάτω όλοι γνωρίζουμε τους βασικούς κανόνες προστασίας από τον ήλιο. Παρόλα αυτά όταν έχεις αλλεργία στον ήλιο αυτοί οι κανόνες πρέπει να τηρούνται με ευλάβεια. Βέβαια, ο ήλιος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής έχει γίνει τόσο έντονος, που πλέον όλοι μας, μηδενός εξαιρετέου θα πρέπει να τους τηρούμε.

Αποφεύγουμε λοιπόν την παρατεταμένη έκθεσή μας στον ήλιο και με αυτό εννοούμε ότι δεν κάνουμε ηλιοθεραπεία ή δεν βγαίνουμε έξω από το σπίτι τις ώρες του Καλοκαιριού που ο ήλιος είναι στο κέντρο.

Φοράμε πάντα γυαλιά και καπέλο ενώ τις ημέρες που έχει υπερβολικό καύσωνα προτιμούμε προστατευτικά ρούχα όπως παντελόνι και μπλούζες με μακριά μανίκια.

Δείτε ακόμα Έγκαυμα από τον ήλιο: Πως το αντιμετωπίζουμε & τι πρέπει να προσέξουμε

Σε κάθε περίπτωση προτιμάμε να καθόμαστε στην σκιά και εφαρμόζουμε συχνά αντηλιακό. Αν έχουμε αλλεργία στον ήλιο ακολουθούμε πιστά τις συμβουλές του δερματολόγου μας και φυσικά παίρνουμε την αγωγή μας.

Πότε πρέπει να πάμε στον δερματολόγο;

Αν διαπιστώσεις ότι έχεις κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφθείς άμεσα τον δερματολόγο σου. Εκείνος θα σε καθοδηγήσει σχετικά με την αγωγή που θα ακολουθήσεις και ποιους κανόνες προστασίας πρέπει να τηρείς.

Αλλεργία στον ήλιο: Τι είναι, ποια είναι τα συμπτώματα και πως να προστατευθείς

Photo via: iatropedia.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη. 

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close